Το ίδιο μήνυμα στέλνει και σε ισχυρά επιχειρηματικά κέντρα, τα οποία περίπου έχουν κηρύξει τον πόλεμο εναντίον του, κυρίως διά των ΜΜΕ που κατέχουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μ. Μαξίμου είναι αποφασισμένο να δείξει τον δρόμο προς τη Δικαιοσύνη σε όσους έχουν μάθει να εκβιάζουν και απαιτούν να γίνεται ό,τι θέλουν. Κι αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σημαίνει ότι δεν θα ανεχθεί fake news, αλλά και «τραμπουκισμούς» σε βάρος υπουργών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παίρνοντας την οριστική απόφαση ότι θα διεκδικήσει τρίτη τετραετία, αποφάσισε και τη στρατηγική του, όπως και τις «ενδιάμεσες κινήσεις» που θα κάνει στα τρία χρόνια που απομένουν. Παρά τις αντίθετες εισηγήσεις που δέχθηκε το προηγούμενο διάστημα από συνεργάτες του, είπε «δύο μεγάλα όχι», τα οποία επεδίωξε να τα πει και στην πρόσφατη συνέντευξή του στον ALPHA: Οχι στην αλλαγή του εκλογικού νόμου -Οχι σε πρόωρες εκλογές. Οι δύο αποφάσεις του πρωθυπουργού είναι συνεπείς με τη θεσμική αντίληψη που έχει, αλλά πατούν και σε στέρεο πολιτικό έδαφος.
Η πολιτική της κυβέρνησης για την καθημερινότητα τώρα αρχίζει να αποδίδει και όλα τα δεδομένα που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση δείχνουν ότι από το 2025 και μετά η υπεραπόδοση της οικονομίας και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα ενισχύσουν σημαντικά τα εισοδήματα, που σε συνδυασμό με τις νέες φορολογικές μειώσεις και την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού θα έχουν αισθητή επίδραση στην τσέπη εργαζομένων και συνταξιούχων, Οι οποίοι θα δουν την αγοραστική δύναμή τους να αυξάνεται, το βιοτικό τους επίπεδο να βελτιώνεται και να γίνεται η σύγκλιση με τους ευρωπαϊκούς μισθούς.
Εντός του 2025 θεωρείται πολύ πιθανόν, εκτός από την ακόμα πιο συστηματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της αισχροκέρδειας, να ανοίξει το κεφάλαιο «φορολόγηση των μεγάλων κερδών των τραπεζών». Παράλληλα θα ωριμάζουν τα μεγάλα έργα, τα οποία έως το 2027 θα είναι ζώσα πραγματικότητα, όπως το εντυπωσιακό μετρό της Θεσσαλονίκης, που εγκαινιάστηκε χθες. Ο πρωθυπουργός πιστεύει ακράδαντα ότι τόσο το ΕΣΥ όσο και οι Μεταφορές θα παραπέμπουν σε ένα «νέο κράτος», το οποίο θα έχει μεγαλύτερη ασφάλεια -και εντός συνόρων και στα σύνορα-, ταχύτερη Δικαιοσύνη και αναβαθμισμένη Παιδεία, με τα πρώτα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια να λειτουργούν.
Στο Λονδίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης για διήμερη επίσκεψη - Συνάντηση με τον βρετανό πρωθυπουργό
Ολα αυτά δείχνουν ότι η κυβέρνηση αισθάνεται μια σαφή υπεροχή έναντι όλων των εκδοχών της αντιπολίτευσης στο πεδίο της οικονομίας και της καθημερινότητας και για αυτό θα μεταφέρει όλο και περισσότερο τη δημόσια αντιπαράθεση στην οικονομία και τη ρεαλιστική βελτίωση της ζωής των πολιτών. Κάτι που αποτυπώνεται πολύ καθαρά και σε όλες τις δημοσκοπήσεις στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται πάρα πολύ μπροστά από τον Ν. Ανδρουλάκη στο ερώτημα «Ποιον εμπιστεύεσαι να σε κυβερνήσει;». Γι’ αυτό και το Μ. Μαξίμου παίζει στη σύγκριση της υπευθυνότητας και της αποτελεσματικότητας, που εκτιμά ότι εκπροσωπεί, απέναντι στο «έλλειμμα υπευθυνότητας» του ΠΑΣΟΚ.
Η Προεδρία και ο ανασχηματισμός
Μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού υπάρχει το σημαντικό «ραντεβού» της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Η συζήτηση θα ανοίξει επισήμως τον Ιανουάριο, ωστόσο το Μ. Μαξίμου φαίνεται πως -μετά και το «όχι» του Κώστα Καραμανλή- έχει δύο «ασφαλή σενάρια».
Μετά την εκλογή ΠτΔ αναμένεται ένας εαρινός ανασχηματισμός. Με επιδίωξη την αντικατάσταση των υπουργών που έχουν κουραστεί ή δεν μπορούν να σκοράρουν τους στόχους που έχουν τεθεί, ο εμπλουτισμός της κυβέρνησης με πιο φρέσκα πρόσωπα, που θα δώσουν νέα ώθηση στη μεταρρυθμιστική ορμή τής κυβέρνησης και με αλλαγές προσώπων και ρόλων που θα ενισχύουν τον κεντροδεξιό χαρακτήρα της Ν.Δ.
Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι έως τότε θα έχουν αποδυναμωθεί πλήρως οι θεωρίες συνωμοσίας και τα fake news για τον «ενδοτισμό» της κυβέρνησης, καθώς θα έχει καταστεί σαφές ότι στο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού διαλόγου θα έχει «συμφωνηθεί ότι διαφωνούμε» και η μόνη συζήτηση είναι η διατήρηση των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας και των «ήρεμων νερών» στο Αιγαίο.