Προέβλεψε ότι, εφόσον λειτουργήσουν μη κρατικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα, θα έρθουν «επενδύσεις κάθε διαπλεκόμενου», δηλώνοντας για άλλη μία φορά ότι θα καταψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο, αλλά ανησυχεί για την ψηφοφορία της Πέμπτης στη Βουλή για το νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια και το τι θα κάνει ο Παύλος Πολάκης.
Ανησυχεί και για την απόφαση που θα πάρει ο Αλέξης Τσίπρας για το αν θα πάει ή δεν θα πάει στο Συνέδριο στις 22-24 Φεβρουαρίου και, εφόσον πάει, αν θα μιλήσει. Ξέρει ότι αν πάει, τότε ο κ. Τσίπρας θα είναι το θέμα του Συνεδρίου και όχι εκείνος. Και αν δεν πάει, τότε θα φουντώσουν τα σενάρια περί διαδοχής του…
Σενάρια που ήδη ενισχύθηκαν από τη συνάντηση του Διονύση Τεμπονέρα με τον Αλέξη Τσίπρα την περασμένη Τετάρτη, η οποία προκάλεσε «βραχυκύκλωμα» στον ΣΥΡΙΖΑ. Ολοι κατάλαβαν ότι αν ο πρώην πρωθυπουργός δεν ήθελε να μπει στο κάδρο και να μην εκπέμψει ένα μήνυμα «νομιμοποίησης» της εκδήλωσης, θα μπορούσε να την έχει αποφύγει. Οι αποστάσεις δε που προσπάθησε να πάρει, μέσω διαρροών, μετά τη συνάντηση, κανέναν δεν έπεισαν.
Για όλα αυτά και ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης και το επιτελείο του ανησυχούν τόσο πολύ -όπως και ο Νίκος Ανδρουλάκης και το δικό του επιτελείο- για την αυριανή εκδήλωση με θέμα «Απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ποιος;».
Μία εκδήλωση την οποία από τη στιγμή που πίεσαν όσο μπορούσαν για την αναβολή της, αλλά δεν τα κατάφεραν, τώρα Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη προσπαθούν να αποδομήσουν και να υποβαθμίσουν, αφήνοντας να διαρρεύσει ότι «είναι μια συζήτηση που αφορά πρόσωπα και όχι κόμματα» ή ότι «στελέχη με πολιτική απειρία γίνονται έρμαιο συμφερόντων υλοποιώντας τα σχέδιά τους χωρίς να το αντιλαμβάνονται».
Η γραμματέας της Κ.Ε., Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της «Στο Κόκκινο 105,5» δεν έκρυψε την ενόχλησή της για τη συμμετοχή του Διονύση Τεμπονέρα στην εκδήλωση. «Η απάντηση στο ποιος μπορεί να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ.», είπε, «τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ είχαν πλήρη άγνοια και για την εκδήλωση και για τη συμμετοχή του», ανέφερε και υποστήριξε ότι ο κ. Τεμπονέρας δεν θα μετάσχει στην εκδήλωση ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς γίνεται αυτό, δεν εξήγησε…
«Οι πολιτικοί πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να μη δημιουργούμε προσδοκίες που πολύ σύντομα θα διαψευστούν», είπε από τη δική της πλευρά η «προεδρική» και όχι «νεοπροεδρική» Ολγα Γεροβασίλη, η οποία προέβλεψε ότι «σε τέσσερις μήνες είναι οι ευρωεκλογές και οι σχέσεις όλων των κομμάτων -και στον προοδευτικό χώρο- θα είναι το επόμενο διάστημα εκ των πραγμάτων ανταγωνιστικές».
Εχει όμως και θερμούς υποστηρικτές στον ΣΥΡΙΖΑ η αυριανή εκδήλωση. Ο Αντώνης Κοτσακάς, πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας και στέλεχος της τάσης του Αριστερού Δικτύου, στην οποία ανήκει και ο Διονύσης Τεμπονέρας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα σημείωσε πως δεν προσκλήθηκε στην εκδήλωση ο Αλέξης Τσίπρας διότι κάτι τέτοιο θα ήταν «αμετροέπεια».
Σχολίασε τις αντιδράσεις των δύο κομμάτων ως «αναμενόμενες», για να προσθέσει πως η κάθε ηγετική ομάδα πολιτικού φορέα του προοδευτικού χώρου «ενδιαφέρεται για την αύξηση του ποσοστού της και μόνο». Και «δεν νοιάζεται να δοθεί διέξοδος κυβερνησιμότητας από τους προοδευτικούς ανθρώπους. Ετσι εγκλωβίζονται στη λογική και θα νιώσουν ότι κατήγαγαν νίκη περιφανή, εάν καταφέρουν να κάνουν το ποσοστό 12%, 14%. Θα πουν νικήσαμε. Ε, και;».
ΣΤΗ «ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ» ΟΠΟΙΟΣ ΠΑΕΙ
Οποια απάντηση και αν δοθεί αύριο στο ερώτημα «Απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ποιος;», το βέβαιο είναι ότι από τη στιγμή που στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ υπάρχουν στελέχη που θεωρούν επίκαιρο το σχετικό ερώτημα, αμφισβητούν ευθέως ή εμμέσως τις ηγεσίες τους, τον Στέφανο Κασσελάκη και τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Και με αυτήν την οπτική αντιμετωπίζουν την εκδήλωση Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη, στελέχη των οποίων θα καταγράψουν ποιοι θα πάνε και ποιοι δεν θα πάνε από τα δύο κόμματα, έχοντας «φροντίσει» να κυκλοφορήσουν φήμες περί δυσμένειας σε όσους το επιχειρήσουν. Μία πρόχειρη πρόβλεψη με βάση τις ως τώρα πληροφορίες: Θα υπάρξουν και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην εκδήλωση. Οχι πολλά, αλλά θα υπάρξουν.