«Ο κ. Κασσελάκης, αν δεν έχει εκπέσει, προφανώς θα είναι στη ΔΕΘ ως πρόεδρος του κόμματος. Να περιμένουμε όλοι να δούμε τι θα γίνει στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής», δήλωσε ο κ. Παππάς και όλοι έψαχναν αν με τη φράση «αν δεν έχει εκπέσει» ο νέος Νο2 του κόμματος εγκαταλείπει τον αρχηγό.
Ο κ. Παππάς, ο οποίος είχε ήδη φροντίσει να κάνει γνωστό πως είναι σύμφωνος με τις καταστατικές αλλαγές που προτείνει ο κ. Κασσελάκης, αλλά δεν είναι σύμφωνος με την πρόταση για την αλλαγή του ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ σε Συνασπισμό Σύγχρονης Αριστεράς, λέει ότι στηρίζει τον κ. Κασσελάκη. Λέει επίσης ότι ο κ. Κασσελάκης έχει ψηφιστεί για θητεία τριών ετών, στέλνοντας μήνυμα ότι διαφωνεί με τις κινήσεις αμφισβήτησής του έναν χρόνο μετά την εκλογή του. Αλλά την επίμαχη φράση την είπε…
Οι στενοί συνεργάτες του κ. Κασσελάκη είναι πλέον βέβαιοι ότι στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο θα κατατεθεί πρόταση μομφής εναντίον του, είτε από τον Παύλο Πολάκη είτε από τους «87» του Αλέξη Τσίπρα. Υποστηρίζουν όμως ότι η πρόταση αυτή θα πέσει στο κενό, επειδή, όπως διαβεβαιώνουν, διαθέτουν ευρεία πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή. Είναι όμως έτσι;
Χωρίς τις ψήφους επιρροής του Αλέξη Τσίπρα (περίπου 100) και του Παύλου Πολάκη (30-60) οι υπολογισμοί της Κουμουνδούρου δεν ευσταθούν και μία ενδεχόμενη ψηφοφορία θα μετατραπεί σε θρίλερ για τον κ. Κασσελάκη.
Πάντως, ο πρόεδρος δεν πέφτει από την Kεντρική Eπιτροπή. Αν η πρόταση μομφής, που θεωρείται βέβαιο ότι θα κατατεθεί, τελικά περάσει, τότε θα πάμε σε έκτακτο Συνέδριο, το οποίο θα κληθεί να πάρει τις τελικές αποφάσεις. Και το πιο πιθανό θα είναι η μετατροπή του προγραμματισμένου συντακτικού Συνεδρίου σε έκτακτο, με αρμοδιότητα να αποφασίσει υπέρ ή κατά νέων εσωκομματικών εκλογών.
Για selfies στη Βαρβάκειο ο Κασσελάκης
Ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί σε κατάσταση γενικευμένης κρίσης και τα πράγματα έγιναν χειρότερα με τη δημοσιοποίηση της πρότασης Κασσελάκη για αλλαγή ονόματος του κόμματος. Η πρόταση αυτή είναι χαρακτηριστικό ότι έχει ξεσηκώσει γενική αντίδραση, ακόμα και από στελέχη που στηρίζουν τον Κασσελάκη, όπως ο Νίκος Παππάς.
«Δεν είμαι πολύ σίγουρος ότι πρέπει να μας απασχολήσει αυτό στο Συνέδριό μας. Οι αλλαγές στο καταστατικό είναι πιο ουσιώδες θέμα. Ενα κόμμα που παλεύει απλώς να αλλάζει το όνομά του, κρατάει τις δομές του ίδιες, ενδεχομένως να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες», είπε ο νέος επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος.
Σε αυτό το κλίμα, αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή παρέμβαση του ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη, ο οποίος σε ανάρτησή του ανέφερε:
«Το μεγάλο, κοινό μας σπίτι μπορεί και πρέπει να χωράει τους πάντες, αρκεί να το σέβονται. Κάποιοι, όμως, δεν το σέβονται. Αντίθετα, το υπονομεύουν διά της απαξίωσης. Την κύρια ευθύνη την έχει αδιαπραγμάτευτα η ηγεσία. Με ιδιωτική και προσωπική ατζέντα, συνεχιζόμενες αλλαγές στρατηγικής με τη δημιουργία εσωτερικών εχθρών, προκαλώντας μείζον θέμα στην πολιτική και κοινοβουλευτική δράση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι προσωπική επιχείρηση και δεν έχει ιδιοκτήτη». Κάποιοι είδαν πίσω από αυτήν την ανάρτηση πρόθεση διεκδίκησης της ηγεσίας και από τον Κώστα Αρβανίτη (έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον οι Παύλος Πολάκης και Νίκος Φαραντούρης).
ΣΥΡΙΖΑ: Ομαδικά πυρά από κορυφαία στελέχη
«Ο ίδιος ο πρόεδρος θα έπρεπε να δώσει τη λύση και να θέσει τον εαυτό του στην κρίση των μελών», δήλωσε η Αντιπρόεδρος της Βουλής, Ολγα Γεροβασίλη, λέγοντας για τον Στέφανο Κασσελάκη πως «ο ίδιος ισχυρίζεται ότι κοιτάζει κυρίως τα μέλη, διεκδικεί αδιαμεσολάβητη σχέση». «Αυτό που αντιλαμβάνομαι μετά τις χθεσινές προτάσεις είναι ότι ο ίδιος έχει κάνει μια επιλογή για ένα μικρό προσωποπαγές κόμμα», πρόσθεσε.
«Εχουμε βήματα προς τα πίσω. Αυτό περιλαμβάνει και την ηγεσία. Περιλαμβάνει και τον Στέφανο Κασσελάκη», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Σωκράτης Φάμελλος.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ μεταμορφώνεται σε κόμμα Κασσελάκη. Αυτό το κόμμα δεν θυμίζει σε τίποτα τον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά. Αν δεν υπάρχει η Αριστερά στο όνομα, ακόμα καλύτερα γιατί θα αντικατοπτρίζει πώς έχει εξελιχθεί το κόμμα», σημείωσε και ο κ. Σπίρτζης, ο οποίος σήμερα μαθαίνει την απόφαση της αρμόδιας επιτροπής για το αν θα διαγραφεί ή όχι. «Μετατρέπει το κόμμα σε Κασσελάκης και φίλοι», είπε και ο πρώην αναπληρωτής γραμματέας Γ. Βασιλειάδης, ενώ ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, βουλευτής που στηρίζει τον Στέφανο Κασσελάκη, δήλωσε ότι διαφωνεί με την κατάργηση της οργάνωσης των μελών και των Νομαρχιακών Επιτροπών.
«Νομίζω ότι ως πρόταση, αυτή καθαυτή, μπορεί να έχει καλές προθέσεις, δεν ξέρω κατά πόσον σε επίπεδο βάσης και κόμματος θα γίνει κάτι τέτοιο αποδεκτό. Πάντοτε κάποια αλλαγή και πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για τη μαρκίζα, για το όνομα, για τον τίτλο διέπεται από προβληματισμό, γιατί οποιαδήποτε αλλαγή θέλει σκέψη, διότι αλλάζοντας το όνομα κάποια πράγματα χάνεις, κάποια κερδίζεις», δήλωσε, μεταξύ άλλων ο Χάρης Μαμουλάκης.