Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά κυρίως ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης, τελειώνουν αυτή την προεκλογική περίοδο με τη μεταξύ τους κόντρα να έχει ξεπεράσει τα όρια. Ο Στέφανος Κασσελάκης είπε στην πλατεία Συντάγματος ότι εκείνον δεν τον κρατούν όπως… κρατούν τον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης κρατά τους ήπιους τόνους για τον εαυτό του, αφήνοντας τους συνεργάτες του να χαρακτηρίζουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αναξιόπιστο και το κόμμα του τσίρκο!
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη δεύτερη θέση, πλην της μέτρησης της εταιρίας Prorata, τοποθετούν στην τρίτη θέση το ΠΑΣΟΚ, στην ευρωβουλή την Πλεύση Ελευθερίας, στο όριο της εισόδου στην Ευρωβουλή τη Νέα Αριστερά και λίγο πιο πίσω τους «Δημοκράτες» του Ανδρέα Λοβέρδου και τον «Κόσμο» του Πέτρου Κόκκαλη.
Φαίνεται, ωστόσο, ότι η δυσκολότερη πρόβλεψη αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ. Κυρίως εξαιτίας της προσωποκεντρικής προεκλογικής εκστρατείας του Στέφανου Κασσελάκη, από την οποία ανακύπτει το ερώτημα ποιους ψηφοφόρους προσέγγισε και τι θα κάνουν εκείνοι αύριο.
Και ίσως γι’ αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στην ομιλία του στην πλατεία Συντάγματος, είπε προς το ακροατήριό του «στηρίξτε με για να αντέξω» και κάλεσε τους ψηφοφόρους να μην πάνε για μπάνιο.
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ το πρόβλημα φαίνεται να έχει επίσης εντοπιστεί εδώ και πολύ καιρό στην εικόνα του αρχηγού του. Ομως, όπως φάνηκε και στις πρόσφατες εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε μία εκλογική αναμέτρηση όπου η αποχή αναμένεται υψηλή, η ισχυρή οργανωτική σχέση με τις τοπικές κοινωνίες μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμη. Οι τελευταίες μετρήσεις έδειχναν ότι το ΠΑΣΟΚ είχε στην επαρχία μεγαλύτερα ποσοστά από αυτά που συγκέντρωσε στις τελευταίες εθνικές εκλογές, ενώ ενίσχυσε και τα χαμηλά, στις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου, ποσοστά του στις μεγάλες πόλεις.
Οσον αφορά στη Νέα Αριστερά, παλεύει για την είσοδό της στην Ευρωβουλή, ελπίζοντας ότι θα πάει αξιοπρεπώς στην επαρχία, αφού για πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα έχει παρουσία στα αστικά κέντρα, πάντα με βάση τις μετρήσεις.
Η επόμενη μέρα
Οποια, όμως, και αν είναι τα ποσοστά των κομμάτων της λεγόμενης Κεντροαριστεράς, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Αριστεράς, των «Δημοκρατών» και του «Κόσμου», όλες οι εκτιμήσεις συντείνουν στο συμπέρασμα ότι στο χώρο αυτόν θα έχουμε έντονες μετεκλογικές εξελίξεις.
Ο κ. Κασσελάκης περιμένει να δει αν οι πολίτες θα του δώσουν ή όχι ρόλο στο πολιτικό σύστημα την επομένη των ευρωεκλογών και αν θα τον χρίσουν αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, άρα και υποψήφιο πρωθυπουργό στις επόμενες εθνικές εκλογές, που αναμένονται το 2027. Αν αυτό συμβεί, ο κ. Κασσελάκης έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει αυτόνομα και δεν ενδιαφέρεται για τις ζυμώσεις που θα ακολουθήσουν τα άλλα όμορα κόμματα. Αν, όμως, δεν συμβεί, τότε η αναζήτηση νέου αρχηγού, αλλά και νέας ταυτότητας και κατεύθυνσης του ΣΥΡΙΖΑ, θα ξεκινήσει από την πρώτη ώρα.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης περιμένει να δει αν οι πολίτες θα τον στηρίξουν και αν θα ενισχύσει τη θέση του, ώστε να εκκινήσει άμεσα τις διαδικασίες προγραμματικής συζήτησης και συγκλίσεων ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις, όπως έχει πει. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε οι κραδασμοί στο ΠΑΣΟΚ θα αρχίσουν από αύριο το βράδυ, με τις συνέπειες να είναι απρόβλεπτες.
Η Νέα Αριστερά έχει μεγάλη αγωνία για το αποτέλεσμα, διότι, αν καταφέρει να μπει στην Ευρωβουλή με μόλις λίγους μήνες δράσης, τότε θα αποκτήσει και λόγο για τις εξελίξεις στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Αν δεν καταφέρει, όμως, να εκλέξει ευρωβουλευτή, τότε θα συμμετάσχει μεν στις συζητήσεις, αλλά ως συμπληρωματική δύναμη, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστούν και εσωκομματικοί κραδασμοί.
Οι «Δημοκράτες» του Ανδρέα Λοβέρδου και ο «Κόσμος» του Πέτρου Κόκκαλη είναι δύο αμιγώς προσωποπαγή κόμματα, τα οποία, αν καταφέρουν να μπουν στην Ευρωβουλή, θα μετέχουν στις συζητήσεις ως κομματικοί σχηματισμοί, αλλά αν δεν τα καταφέρουν, «μπάλα» θα παίξουν οι επικεφαλής τους.