Η αναζήτηση των αιτίων της παγίδευσης του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ σε μία συζήτηση για την οικονομία και τη φορολογία που εκ των πραγμάτων είναι το προνομιακό πεδίο του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ν.Δ., ξεκινά από την ανάλυση του αποτελέσματος της 21ης Μαΐου.
Ηττα του λαϊκισμού
Ενα βασικό συμπέρασμα στο οποίο όλοι συμφωνούν και με βάση αυτό επιχείρησαν να προσαρμόσουν τη στρατηγική τους για τις δεύτερες εκλογές είναι ότι στις 21 Μαΐου ηττήθηκαν -οριστικά ή προσωρινά, κανείς δεν γνωρίζει ακόμα- ο λαϊκισμός και η τοξικότητα. Και έτσι, η προγραμματική αντιπαράθεση ήταν μονόδρομος για όλους, στον δρόμο προς τις δεύτερες εκλογές της 25ης Ιουνίου.
Για αυτό ο λαϊκιστής και τοξικός Τσίπρας έσπευσε από την πρώτη ώρα να πει ότι δήθεν κατάλαβε τα λάθη του και τώρα θα επιδιώξει να κάνει γνωστές τις προγραμματικές του θέσεις. Είχε και την εναλλακτική να κατηγορήσει τους πολίτες για τις επιλογές του. Το έκαναν κάποια στελέχη του, όπως ο Νίκος Φαραντούρης, το έκανε και ο ίδιος όταν στο STAR είπε τους πολίτες «ανώριμους», αλλά δεν το συνέχισε.
Για αυτό και ο αγχωμένος και ευνοημένος από το πατατράκ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ανδρουλάκης, στην προσπάθεια να πείσει ως επερχόμενη αξιωματική αντιπολίτευση, χαρακτήριζε τον Τσίπρα «χρυσό χορηγό του Μητσοτάκη» και δεσμευόταν ότι το ΠΑΣΟΚ στον δρόμο προς τις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα λέει τι θέλει να κάνει για τη χώρα και δεν θα κάνει τα λάθη του Τσίπρα.
Η γραμμή αυτή όμως δημιούργησε προσδοκίες και προκάλεσε ερωτήσεις στα προεκλογικά πάνελ. Δεν αρκεί πια να μιλούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ν.Δ., πρέπει να πουν σε όσους τους βλέπουν και τους ακούν τι έχουν σχεδιάσει να κάνουν εκείνοι για τα προβλήματά τους.
Βατερλώ
Και έτσι ήρθε το Βατερλώ της Κουμουνδούρου και της Χαριλάου Τρικούπη. Κανένα από τα δύο επιτελεία δεν ήταν έτοιμο για αυτή την εξέλιξη.
Στο γραφείο του κ. Τσίπρα και ευρύτερα στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν βέβαιοι ότι δεν πρόκειται να χάσουν πάνω από δύο-τρεις μονάδες διαφορά την πρώτη Κυριακή. Οπότε περίμεναν ότι αυτό που είχαν να κάνουν προς τις δεύτερες εκλογές ήταν απλώς να εντείνουν τη στρατηγική που ακολούθησαν για τις πρώτες εκλογές. Να εντείνουν δηλαδή την τοξικότητα και τον λαϊκισμό. Αλλά, όπως είπε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προχθές, έκαναν λάθος που επένδυσαν στον φόβο. Τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πείσει ότι έχει λύσεις και τις υπερασπίζεται όχι μόνο έναντι της Ν.Δ., αλλά τώρα πια και έναντι του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Αλλά δείχνει ότι δεν μπορεί.
Επίθεση Γεωργιάδη, Θεμιστοκλέους σε ΣΥΡΙΖΑ για οδηγούς ασθενοφόρων: Ενεργοποιήσαμε τη δική σας διάταξη
Στο γραφείο του κ. Ανδρουλάκη περίμεναν άνοδο σε σύγκριση με το ποσοστό του 2019, αλλά δεν περίμεναν ότι η κάλπη θα έκρυβε τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ και για τον κ. Ανδρουλάκη ένα νέο ρόλο για τον οποίο δείχνει ότι δεν ήταν έτοιμος. Αυτός του εν αναμονή αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως λένε στη Χαριλάου Τρικούπη. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πείσει ότι οι πολίτες μπορούν να το υπολογίζουν ως εν δυνάμει αξιωματική αντιπολίτευση, αλλιώς τα περί «Τσίπρας χορηγός του Μητσοτάκη» σύντομα θα γυρίσουν εναντίον του.
Αυτά αποκαλύπτει λοιπόν το «μαύρο κουτί» του… ναυαγίου του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στην προεκλογική, προγραμματική αντιπαράθεση για τα θέματα που «καίνε» τους πολίτες, όλους τους πολίτες, όπως η φορολογία και η οικονομία.
Και δεν έχουμε να κάνουμε ούτε με «μονταζιέρα της Ν.Δ.» ούτε με fake news ούτε με σαρδάμ, που είπε η εμφανώς άπειρη -πλην όμως συμπαθής- κ. Χρονοπούλου εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ. Εχουμε να κάνουμε με την αποκάλυψη των σχεδίων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για περισσότερους φόρους για τους πολλούς, διότι και τα δύο κόμματα μόνο έτσι ξέρουν να χρηματοδοτούν και να στηρίζουν τις παροχές που υπόσχονται.
Το κύμα νέων φόρων και την αύξηση των συντελεστών σε κέρδη και μερίσματα που προανήγγειλαν με δηλώσεις τους στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ και αναζωπύρωσαν την αγωνία χιλιάδων επιχειρηματιών και ελεύθερων επαγγελματιών, που μετά τις δηλώσεις Κατρούγκαλου δεν πίστευαν ότι θα επιτεθούν και άλλοι και μάλιστα δημοσίως στα εισοδήματά τους.
ΣΕ ΒΕΡΤΙΓΚΟ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Η «βόμβα» της Χρονοπούλου και το τσουνάμι χαρατσιών
«Θα αυξήσουμε τους φόρους που βλέπουμε ότι ουσιαστικά πλήττουν τη μεσαία τάξη», είπε στον ΣΚΑΪ η κ. Χρονοπούλου, τρίτη στο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και μετά είπε ότι αυτό ήταν σαρδάμ. Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το… μελάνι του σαρδάμ και τότε ήρθε ο κ. Δουδωνής για να προαναγγείλει τον τριπλασιασμό της φορολόγησης των μερισμάτων από 5% που είναι σήμερα σε 15% για τις επιχειρήσεις «από 100.000 ευρώ και πάνω». Οταν δε ρωτήθηκε, διευκρινιστικά, ο κ. Δουδωνής είπε ότι για τις επιχειρήσεις «από 100.000 ευρώ και πάνω θα είναι 15% η φορολόγηση».
Δεν ήξερε ο κ. Δουδωνής ότι αυτό που είπε αφορά και τις μεσαίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας; Τις μονοπρόσωπες, ακόμα και τις ΙΚΕ;
Είναι ωστόσο αληθές ότι για το ίδιο θέμα είχε μιλήσει και ο κ. Ανδρουλάκης, πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Είχε πει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «συγγνώμη, γιατί να έχουμε οριζόντια φόρο 5% στα μερίσματα; Είναι κακό να πληρώνουν την κρίση και το μάρμαρο οι πιο φτωχοί Ελληνες και η μεσαία τάξη, οι νέοι άνθρωποι και όχι αυτοί που κερδοσκοπούν; Εγώ λέω μέχρι 50.000 ευρώ φόρο 5% στα μερίσματα και από 50.000 ευρώ και πάνω να φτάνει κλιμακωτά μέχρι το 15%. Να έχουμε δηλαδή μία δίκαιη προοδευτική φορολόγηση». Που σημαίνει ότι τότε που το είπε ούτε εκείνος γνώριζε ότι αναφέρεται στη φορολογία όχι μόνο των μεγάλων εταιριών αλλά και των μεσαίων και των μικρομεσαίων.
Εν ολίγοις, στην πρώτη απόπειρα να μιλήσει προγραμματικά για την οικονομία και να απαντήσει στο ερώτημα πώς θα χρηματοδοτήσει τα όσα υπόσχεται, το ΠΑΣΟΚ προανήγγειλε:
- Αύξηση του φόρου στα μερίσματα των επιχειρήσεων.
- Εκτακτη φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων.
- Επαναφορά της φορολογίας στις γονικές παροχές.
Είναι αποκαλυπτικός ο διάλογος της κ. Χρονοπούλου με τον διευθυντή του Ελεύθερου Τύπου Πάνο Αμυρά, στην εκπομπή της ΕΡΤ που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Γ. Κουβαράς:
- Χρονοπούλου: Το έχουμε κοστολογήσει επιμέρους, απλά αν ξεκινήσω να σας το αναλύω, θα χάσουμε χρόνο για τους τηλεθεατές.
• Αμυράς: Επειδή διάβασα το πρόγραμμά σας, έχετε ένα μέτρο που λέει «έκτακτη φορολόγηση κερδών τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων. Τι έσοδα προσδοκάτε από αυτό το μέτρο και ποιες νοείτε ως «μεγάλες επιχειρήσεις»;
• Χρονοπούλου: Τα κοστολογημένα μας μέτρα είναι οι συντάξεις, το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, η μείωση των φόρων στην εργασία μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών στην υγεία (αναλύει ΕΚΑΣ και νούμερα).
• Αμυράς: Ποιες μεγάλες επιχειρήσεις θα φορολογήσετε; Είδα στο πρόγραμμά σας ότι θα καταργήσετε την έκτακτη φορολόγηση τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων που έχουν μονοπωλιακό χαρακτήρα. Τι εννοείτε;
• Χρονοπούλου: Ουσιαστικά αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι ανακατανομή του φορολογικού συστήματος. Δηλαδή αντί να έχουμε σήμερα φόρο κατανάλωσης 60% που πληρώνουν οι μικρομεσαίοι, να μπορέσουμε να δώσουμε μία εναλλακτική ώστε ουσιαστικά ανακατανέμοντας τους φόρους να μπορεί το κράτος να μην πιέζει τους πολλούς.
• Αμυράς: Αρα θα αυξήσετε κάποιους φόρους και κάποιους θα μειώσετε.
• Χρονοπούλου: Ναι, θα αυξήσουμε κάποιους φόρους και κάποιους θα μειώσουμε.
• Κουβαράς: Ποιους θα αυξήσετε, μια και το λέτε, ποιους θα μειώσουν όλοι το λένε, ποιους θα αυξήσετε είναι ενδιαφέρον να το μάθουμε.
• Χρονοπούλου: Θα αυξήσουμε τους φόρους που βλέπουμε ότι ουσιαστικά πλήττουν τη μεσαία τάξη.
Τη… δόξα της κ. Χρονοπούλου και του κ. Δουδωνή φαίνεται ότι ζήλεψε και ο γιατρός και υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στο Κιλκίς Στέφανος Παραστατίδης. Ο οποίος σε εκπομπή του OPEN προανήγγειλε την αύξηση του ΕΝΦΙΑ, τον οποία μάλιστα χαρακτήρισε, όπως και τον φόρο ακινήτων, φόρο για τους έχοντες! Αντέδρασε η Χαριλάου Τρικούπη και έδωσε το σημείο του οικονομικού προγράμματος που προβλέπει μείωση του ΕΝΦΙΑ, «αδειάζοντας» τον κ. Παραστατίδη, ο οποίος φώναζε για παραποίηση των δηλώσεών του από τη Ν.Δ. Αυτό ήταν, μάλλον, και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Και δόθηκε άνωθεν εντολή να αποσυρθεί το οικονομικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ από το site του κόμματος και να αντικατασταθεί από κάτι γενικότητες, που δύσκολα μπορεί να προκαλέσουν το ενδιαφέρον, αλλά τουλάχιστον δεν προκαλούν αντιδράσεις.
Η Πόπη… επέστρεψε και βάζει φόρους
Τις πρώτες ημέρες μετά την εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ η Κουμουνδούρου ζούσε στους ρυθμούς της υπόθεσης Τσαπανίδου. Παραιτήθηκε; Δεν παραιτήθηκε; Της ζήτησε ο κ. Τσίπρας να παραιτηθεί; Της ζήτησε να μείνει; Το σίριαλ κόπασε με την επανεμφάνιση της κ. Τσαπανίδου στις προεκλογικές τηλεοπτικές αναμετρήσεις. Και επειδή η ατζέντα πλέον είχε μεταφερθεί στην οικονομία και τη φορολογία, επέστρεψε και εκείνη δριμύτερη, με σκοπό να διαψεύσει όσους ζήτησαν από τον κ. Τσίπρα να την αντικαταστήσει με κάποιον άλλον ή κάποια άλλη, 100% δική του επιλογή, εν όψει των δεύτερων εκλογών.
Εχοντας αποτύχει να πείσει τους πολίτες για το ότι η ίδια ποτέ δεν έθεσε την παραίτησή της στη διάθεσή του κ. Τσίπρα, επιστρέφοντας στα πλατό του ΣΚΑΪ και έχοντας ως συνομιλητές τον κ. Σκέρτσο και τον κ. Μάντζο, η κ. Τσαπανίδου προανήγγειλε έκτακτο φόρο στα «υπερέσοδα», όπως είπε, των μεγάλων επιχειρήσεων, κατά τις πρώτες 50 ημέρες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. «Δηλαδή 3,5 δισ. ευρώ φορολογία στις επιχειρήσεις στις πρώτες 50 ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό σημαίνει φυγή επενδύσεων», σχολίασε άμεσα ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Ακης Σκέρτσος. Οταν τη ρώτησαν σε ποιες επιχειρήσεις αναφέρεστε, η απάντησή της ήταν «αυτές που έχουν υπερέσοδα, τι θέλετε να γίνω, ΑΑΔΕ;».
Προκάλεσε, δε, πολλά σχόλια όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει το μέτρο του ΠΑΣΟΚ για αύξηση της φορολογίας στα μερίσματα από το 5% στο 15%. «Μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας και είπε για πολύ μικρή απόδοση στον κρατικό προϋπολογισμό και δεν αξίζει να δοθεί συνέχεια στο θέμα των μερισμάτων». «Δηλαδή θα το βγάλετε από το πρόγραμμά σας;». Και εκείνη απάντησε: «Οχι, αλλά σας είπα, δεν είναι προτεραιότητα».