Πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, η αξιωματική αντιπολίτευση προέβλεπε ήττα της Ελλάδας. Το σενάριο που «έσπρωχνε» η Κουμουνδούρου ήταν ότι ο Ερντογάν δεν θα πάρει πίσω το βέτο της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας, ενώ θα έθετε ζήτημα για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, αιφνιδιάζοντας την ελληνική διπλωματία.
Μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, όπου ο Ερντογάν πήρε πίσω το βέτο για την ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας και δεν είπε κουβέντα για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, ο ΣΥΡΙΖΑ συνέχιζε να μιλά για ήττα της Ελλάδας.
«Σουηδία και Φινλανδία δεσμεύθηκαν να πουλάνε όπλα σε Τουρκία και να στηρίξουν συμμετοχή της σε πρωτοβουλίες Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής Ε.Ε., ό,τι κι αν κάνει σε Αιγαίο, Κύπρο, Συρία, Λιβύη. Ο Κ. Μητσοτάκης σιωπηλός. Η πολιτική του “πιστού και δεδομένου” σε βάρος των εθνικών συμφερόντων», έγραψε στα social media ο αρμόδιος τομεάρχης Γ. Κατρούγκαλος, προκαλώντας πολλά σχόλια από όσους τον παρακολουθούν πως «ξέφυγε» αυτός που τηρεί σοβαρή στάση στα μεγάλα εθνικά θέματα, όταν το κόμμα του κινδυνολογεί και ελεεινολογεί.
Δεν πέρασαν λίγες ώρες και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για τις ΑΠΕ, εξέφρασε «μεγάλη ανησυχία» για τα όσα έγιναν στη Μαδρίτη, καθώς, όπως είπε, «ενέχουν σοβαρότατους κινδύνους για την εθνική μας κυριαρχία, για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή και για τη διεθνή θέση της Ελλάδας». Αφού ο Ερντογάν πήρε πίσω το βέτο και δεν είπε τίποτα για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι ανησυχεί επειδή οι ΗΠΑ είπαν ότι τελικά θα στηρίζουν τον «εκσυγχρονισμό» των τουρκικών F16, αλλά και στην υπογραφή μνημονίου μεταξύ Φινλανδίας, Σουηδίας και Τουρκίας, οι δύο χώρες δεσμεύονται ότι -χωρίς περιορισμούς και προϋποθέσεις- θα πουλάνε όπλα στην Τουρκία.
Απόστολος Γκλέτσος: Τις ανεμογεννήτριες τις ξέρω καλά, με πίεσε ο χρόνος [βίντεο]
Είναι χαρακτηριστικό της ανευθυνότητας με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει τα πάντα, εγκλωβισμένος -και ίσως πανικόβλητος- στο ισχύον προεκλογικό κλίμα, ότι πριν ακόμα υπάρξει καθαρή εικόνα για το τι ανταλλάγματα ζήτησε και πήρε (αν πήρε) ο Ερντογάν για να υποχωρήσει, πριν ακόμα υπάρξει καθαρή εικόνα στα μεγάλα διεθνή πρακτορεία, στις ΗΠΑ, στις Βρυξέλλες, υιοθετεί τις διαρροές του Τούρκου προέδρου στις τουρκικές εφημερίδες. Και αυτή του η τακτική δεν τον φέρνει μόνο ενάντια στην πλειονότητα της ελληνικής κοινής γνώμης που αξιώνει ενότητα και κοινή λογική τουλάχιστον στη διαχείριση των εθνικών θεμάτων ή ενάντια στην κυβέρνηση, αλλά και ενάντια σε άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως το ΠΑΣΟΚ.
Μόλις προχθές, στον απόηχο δηλώσεων του πρώην γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Τζανακόπουλου, που διαφώνησε με την επικείμενη (τότε) ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, επεσήμανε στον ΣΚΑΪ: «Δεν αντιλαμβάνομαι πως κάποιοι δεν καταλαβαίνουν ότι μέσα σε αυτή την κρίση δύο χώρες, που οι λαοί τους δεν ήθελαν να μπουν στο ΝΑΤΟ, τώρα λόγω του φόβου της παράνομης και βάρβαρης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν αλλάξει άποψη οι λαοί και πιέζουν τις κυβερνήσεις να μπουν στο ΝΑΤΟ. Κάποιοι στην Ελλάδα λένε ότι είναι αχρείαστη αυτή η διεύρυνση. Τελικά σεβόμαστε τους λαούς; Θέλουμε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη; Θεωρούμε ότι είναι επικίνδυνος ο Πούτιν, όπως είναι ο Ερντογάν; Θέλουμε μια Ευρώπη σταθερή; Ή λέμε και κάνουμε αυτά που καταδικάζουμε πως κάνουν κάποιες άλλες χώρες;».
Αλλά και για τις επιθέσεις ενάντια στον Εμανουέλ Μακρόν και τους διθυράμβους υπέρ του Ζακ-Λικ Μελανσόν, ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι «δεν μπορεί σήμερα να ζει αυτήν τη γεωπολιτική περιπέτεια ο κόσμος, να έχουμε έναν ισχυρό Ευρωπαίο σύμμαχο, τον κ. Μακρόν, και κάποιοι να πανηγυρίζουν στην Ελλάδα για την ήττα του, υπέρ του Μελανσόν, ο οποίος αν ποτέ φανταζόμασταν ότι θα ήταν πρόεδρος της Γαλλίας, δεν ξέρω ποια θα ήταν η θέση του για τα εθνικά θέματα της χώρας μας. Ή μάλλον φαντάζομαι ποια θα ήταν».
«Καίνε» τον ΣΥΡΙΖΑ οι «μαύρες σακούλες» της Βαλαβάνη
Το προεκλογικό κλίμα προκαλεί μεγάλη πίεση στον ΣΥΡΙΖΑ και τον οδηγεί σε περίεργες πολιτικές επιλογές, ενώ εντείνεται η θέση ενός σημαντικού τμήματος της κοινής γνώμης ότι ο κ. Τσίπρας αδυνατεί να διαχειριστεί κρίσεις κα να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα άρθρο της πρώην αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Νάντιας Βαλαβάνη, για το τι συνέβη τη νύχτα του δημοψηφίσματος του 2015 και τι συνέβαινε επί τρεις εβδομάδες όταν οι τράπεζες ήταν κλειστές, έχει προκαλέσει σεισμό στην Κουμουνδούρου.
Αρχικά, επώνυμοι και ανώνυμοι λογαριασμοί του ΣΥΡΙΖΑ ή φιλικοί προς τον ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησαν την κ. Βαλαβάνη που έγραψε όλα αυτά σε μία εφημερίδα του αντίπαλου πολιτικού χώρου. Η κ. Βαλαβάνη φέρεται να απάντησε ότι είχε την εντύπωση πως το άρθρο το έγραψε για το «Εθνος», που έχει κλείσει εδώ και περίπου δυόμισι χρόνια. Και ότι δεν είχε ιδέα ότι έγραφε για την εφημερίδα «Manifesto», κάτι που διαψεύστηκε από τον δημοσιογράφο που ζήτησε από την κ. Βαλαβάνη να γράψει το σχετικό άρθρο. Το πιο σημαντικό: Η κ. Βαλαβάνη επιμένει μέχρι κεραίας στα όσα έγραψε σε αυτό το άρθρο και δεν παίρνει τίποτε πίσω. Ούτε για τις συνθήκες υπαγωγής των ελληνικών τραπεζών σε καθεστώς των capital controls, ούτε για τον τρόπο λειτουργίας του φορολογικού μηχανισμού, εκείνη την περίοδο, ούτε για τις τεράστιες ποσότητες μετρητών που συγκεντρώνονταν εκείνες τις ημέρες σε ΔΟΥ και τελωνεία αλλά «ευτυχώς το ήξεραν λίγοι», ούτε για την περιγραφή ότι υπάλληλοι εταιριών καυσίμων περίμεναν να πέσει το σκοτάδι για να εμφανιστούν στην είσοδό τους σέρνοντας μαύρες σακούλες σκουπιδιών γεμάτες με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ούτε για τα Υπουργικά Συμβούλια που αναγγέλλονταν αλλά δεν γίνονταν, ούτε για την απόφαση του κ. Τσίπρα να κάνει το «όχι» του δημοψηφίσματος «ναι».