«Έχουμε χρέος να κρατήσουμε την υπόθεση αυτή ζωντανή. Αν χρειαστεί για να προχωρήσει η υπόθεση αυτή να κάνουμε στην άκρη για το κοινό καλό θα το κάνουμε με χαρά γιατί έτσι μεγαλώσαμε» δείχνοντας με αυτό τον τρόπο ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει πρόθεση να διεκδικήσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και από ότι φαίνεται κάνει άκρη για την Ολγα Γεροβασίλη.
Ο κ. Τεμπονέρας άφησε σαφέστατες αιχμές για τον Στέφανο Κασσελάκη λέγοντας «οι δικές μου ρίζες, είναι στέρεες και διαχρονικές. Δεν έχουν ανάγκη από επιβεβαίωση. Στη ζωή μας μάθαμε να παλεύουμε για τις ιδέες και τις αρχές μας κοιτώντας τους ανθρώπους κατάματα. Ότι έχουμε να πούμε, το λέμε με το πρόσωπό μας καθαρό».
Και πρόσθεσε ο Διονύσης Τεμπονέρας «καρέκλες και οφίτσια αν και μας προσφέρθηκαν, δεν τα διεκδικήσαμε ποτέ. Ούτε και τα χρειαζόμαστε γιατί μας μάχες μας τις δίνουμε με ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση χωρίς να ζητάμε μερτικό, μέσα στην κοινωνία. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Προερχόμαστε από τα σπλάχνα της ελληνικής κοινωνίας, από το δημόσιο σχολείο και πανεπιστήμιο, από την καθημερινή βιοπάλη στη δουλειά, μέσα στην στέρηση και στην αδικία, όμως μάθαμε σε όλη μας τη ζωή να υπερασπιζόμαστε το δίκιο των ανθρώπων.
Η Αριστερά δεν παράγει μεσσίες και ήρωες. Παράγει κοινωνικά υποδείγματα. Έχουμε χρέος να κρατήσουμε την υπόθεση αυτή ζωντανή. Αν χρειαστεί για να προχωρήσει η υπόθεση αυτή, να κάνουμε στην άκρη για το κοινό καλό, θα το κάνουμε με χαρά γιατί έτσι μεγαλώσαμε».
Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα ο Διονύσης Τεμπονέρας συναντήθηκε με την Ολγα Γεροβασίλη στο γραφείο της στη Βουλή, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό έως τώρα το περιεχόμενο της συζήτησής τους.
Ολόκληρη η ομιλία του κ. Τεμπονέρα:
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Φίλες και φίλοι,
Προοδευτικοί και δημοκρατικοί πολίτες του τόπου,
Μητσοτάκης για woke ατζέντα: Δεν έχει θέση στην Ευρώπη - Πιστεύω στα δύο φύλα, αυτό υπαγορεύει η βιολογία
το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι μια κορυφαία στιγμή Δημοκρατίας και Πολιτικής. Η στιγμή αυτή δεν αφορά πρόσωπα, αλλά ιδέες, αξίες, αρχές και πολιτικά σχέδια.
Η στιγμή αυτή δεν αφορά μόνο την οργανωμένη εκλογική βάση και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Αφορά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, τους καημούς και τις ελπίδες της.
Σήμερα μας κοιτούν από ψηλά, όσοι πάλεψαν για δικαιοσύνη και προκοπή, όσοι έδωσαν τη ζωή τους για να μπορούμε σήμερα να συλλογιόμαστε ελεύθερα.
Δεν έχουμε το δικαίωμα να τους απογοητεύσουμε.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Φίλες και φίλοι,
η συγκυρία είναι ιδιαίτερα δύσκολη για την Αριστερά και τον δημοκρατικό-προοδευτικό χώρο. Η παγκόσμια κοινότητα με ελάχιστες εξαιρέσεις, υφίσταται μια ακραία συντηρητική «στροφή».
Η μεταπολιτική, ο νεοφιλελευθερισμός και η ακροδεξιά κερδίζουν έδαφος στην Ευρώπη και στον κόσμο. Οι πολυεπίπεδες και διαδοχικές κρίσεις, ενισχύουν τις αντιδραστικές αντιλήψεις και τον απολίτικο λαϊκισμό. Οι κατακτήσεις του κινήματος, οι δικές μας κατακτήσεις, διέρχονται περίοδο έντονης αμφισβήτησης. Η κοινωνία μας βιώνει μια άνευ προηγουμένου κρίση αρχών και αξιών.
Στην Ελλάδα, η ρευστοποίηση του πολιτικού περιβάλλοντος, σε συνδυασμό με την επικράτηση των δεξιών πολιτικών, ενισχύουν την πολιτική κυριαρχία της ΝΔ, που τείνει να αποκτήσει χαρακτηριστικά ιδεολογικής ηγεμονίας. Πρόκειται για μια «καχεκτική ισορροπία» του πολιτικού συστήματος, που πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί.
Την ώρα που η Ν.Δ. στήνει συνθήκες ολοκληρωτικού κεντροδεξιού μετώπου, η άλλη πλευρά τρώει τις σάρκες της και βουλιάζει στην «πολιτική μιζέρια».
Οι συνέπειες αυτής της συνθήκης είναι πρωτοφανείς. «Γαλάζια» αλαζονεία, διαφθορά, ταξική μεροληψία υπέρ των λίγων και οικονομικά ισχυρών, βαθιά κρίση θεσμών και δημοκρατίας, είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα, που συσσωρεύονται στην οικονομικά ταλαιπωρημένη, από την ακρίβεια και τις δεξιές πολιτικές, ελληνική κοινωνία.
Η αγωνία του δημοκρατικού κόσμου είναι πρωτοφανής.
Υπάρχει άλλος δρόμος; Μπορεί ο προοδευτικός κόσμος να μιλήσει μεταξύ του;
«Βρείτε τα», «συνεννοηθείτε», «κάντε αντιπολίτευση όλοι μαζί και διώξτε τον Μητσοτάκη» είναι φράσεις που ακούς σε κάθε καφενείο, σε κάθε σπίτι, σε κάθε παρέα.
Και σε αυτήν την δημοκρατική αγωνία, πως απαντούν οι δημοκρατικές δυνάμεις;
Στοιβαγμένοι δημοσκοπικά στη ζώνη του 10%-12% διαγκωνίζονται ορισμένοι, για το ποιος θα είναι δεύτερος, τρίτος ή τέταρτος. Λες και θα αλλάξει η ζωή του απλού πολίτη, που στενάζει, αν δεν προκύψει προοδευτική διακυβέρνηση, που να λύσει τα μεγάλα προβλήματα.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Φίλες και φίλοι,
πριν μερικές ημέρες συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα οι αγρότες, λίγο μετά οι φοιτητές. Ήταν εκκωφαντική η απομαζικοποιημένη παρουσία των κομμάτων του προοδευτικού χώρου. Οι αγρότες, οι φοιτητές, τα παιδιά μας αλλά και ο άνθρωποι που βάζουν το φαγητό στο τραπέζι μας, έψαχναν κάπου να πιαστούν, όχι ως ψηφοφόροι, αλλά ως μια οργανωμένη κοινωνία των πολιτών, που ψάχνει να βρει φως στο τούνελ. Οι «μάζες» στο Σύνταγμα και στην Πανεπιστημίου δεν είδα να κραδαίνουν την κομματική τους ταυτότητα.
Αιτήματα είχαν και «ξεχείλιζαν» από αγωνία.
Ο κόσμος της εργασίας, ο κόσμος της δημιουργίας, η κοινωνία των πολιτών, ήδη «αυτενεργεί» και αυτοοργανώνεται και ξεπερνά τα υφιστάμενα κόμματα. Συμμαχεί στην πράξη και στήνει δειλά δειλά το δικό του «Μέτωπο Δημοκρατίας». Το γεγονός αυτό δεν αθωώνει τις ηγεσίες των κομμάτων του προοδευτικού χώρου. Αντιθέτως τις επιφορτίζει με επιπλέον ευθύνες, τις οποίες αν δεν αντιληφθούν έγκαιρα, είναι βέβαιο ότι θα τις ξεπεράσει ο λαός. Η ανάγκη για ένα δημοκρατικό κοινωνικό μέτωπο, δεν είναι μια άσκηση στο χάρτη. Είναι το εργαλείο της ώσμωσης, είναι ο τόπος της μεγάλης δημοκρατικής συνάντησης, είναι η ανάγκη που έρχεται από τα σπλάχνα της κοινωνίας. Είναι η λύση, στο μεγάλο πρόβλημα.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
φίλες και φίλοι,
Δεν έχουμε δικαίωμα να αρνηθούμε την ευθύνη. Οφείλουμε να γίνουμε εμείς, μέρος της «απάντησης της Ιστορίας».
Χρειαζόμαστε ένα πολιτικό σχέδιο που θα απαντάει στα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής οικογένειας.
Το πιο σημαντικό δεν είναι το «ποιος» θα είναι ο επικεφαλής, αλλά το «πως και για ποιους» θα δώσουμε τη μεγάλη μάχη.
Οφείλουμε συνεπώς να πάρουμε θέση.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Φίλες και φίλοι,
ο κόσμος της δουλειάς, περνάει πολύ δύσκολα. Τα χαμηλά μεροκάματα, η ανασφάλεια, η δουλειά-λάστιχο, η αβεβαιότητα, ο εξευτελισμός, η «τηλε-σκλαβιά» είναι πια ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Εμείς πρέπει να επαναφέρουμε τις Σ.Σ.Ε., να χτίσουμε ένα ισχυρό ΣΕΠΕ, να ξαναδώσουμε δύναμη στο συνδικάτο και στην απεργία, να προστατέψουμε τους εργαζόμενους από τις νέες προκλήσεις της τεχνολογίας, που δημιουργούν ένα άλλο τοπίο ανασφάλειας στην αγορά εργασίας. Πρέπει να είμαστε εμείς εκείνοι, που θα κάνουμε τους εργαζόμενους να νιώσουν ξανά ασφαλείς.
Οι έμποροι και οι βιοτέχνες, οι αγρότες μας, ο κόσμος της δημιουργίας και της παραγωγής, δεν είναι ταξικός μας αντίπαλος. Είναι οι νοικοκύρηδες του τόπου, που παλεύουν να σταθούν όρθιοι απέναντι στις τράπεζες, στο μεροληπτικό εις βάρος τους Κράτος αλλά και στους ευνοημένους επιχειρηματικούς κολοσσούς, που με τις κυβερνητικές πλάτες, τους παίρνουν το φαΐ από το τραπέζι. Αρκετά πλήρωσαν οι μικρομεσαίοι. Να πληρώσουν τώρα αυτοί που θησαύρισαν και θησαυρίζουν, οι τράπεζες, οι εταιρίες ενέργειας, τα σούπερ μάρκετ, οι κατασκευαστικές εταιρίες και τα «Real Estate». Θέλουμε πολιτικές στήριξης της μικρομεσαίας παραγωγής και της αγροτιάς, με υποχρέωση των τραπεζών να παρέχουν διευκολύνσεις, με το Κράτος δίπλα στους μικρομεσαίους με ενεργές πολιτικές και ισχυρή κρατική παρέμβαση, για να σταματήσει το σπιράλ της αισχροκέρδειας και της λεηλασίας, που πλήττει και τις επιχειρήσεις αλλά και τους καταναλωτές.
Είμαστε με τη νεολαία που σε συνθήκες δύσκολες δίνει την μάχη της υπεράσπισης του Συντάγματος και του δημοσίου Πανεπιστημίου. Είμαστε ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Θέλουμε να χτίσουμε ένα άλλο δημόσιο σχολείο και πανεπιστήμιο, μακριά από τις παθογένειες του παρελθόντος. Θέλουμε να απαλλάξουμε την ελληνική οικογένεια από τον βραχνά των φροντιστηρίων, να σταματήσουν οι αυταρχικές πολιτικές της δεξιάς στην παιδεία, να αντιμετωπίσουμε με σεβασμό τον εκπαιδευτικό, που μαθαίνει γράμματα στα παιδιά μας. Για εμάς η μόρφωση είναι δικαίωμα για όλους και όχι προνόμιο για λίγους.
Απορρίπτουμε την προϊούσα ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας και απαιτούμε χρηματοδότηση και στήριξη του ΕΣΥ, στελέχωση, μόνιμες προσλήψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές και υποδομές για να εξασφαλίσουμε την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στο δικαίωμα της υγείας.
Η αριστερή-δημοκρατική παράταξη δεν μπορεί να βλέπει τα «κοράκια» των funds να «κλέβουν» τα σπίτια των ανθρώπων. Θα προστατέψουμε τη λαϊκή κατοικία με σχέδιο και θα δώσουμε τη δυνατότητα οι πολίτες να έχουν το δικό τους σπιτικό, με αξιοπρέπεια και περηφάνεια. Είμαστε απέναντι στα funds και στις τράπεζες χωρίς αστερίσκους, χωρίς παρακάλια και φιλικά χτυπήματα στην πλάτη. Ο πολίτης που μάτωσε, που στερήθηκε, που αδικήθηκε από τις δεξιές πολιτικές, πρέπει να έχει το δικαίωμα στην αξιοπρεπή στέγη.
Θα υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας να ζήσουμε σε ένα καλύτερο περιβαλλοντικά κόσμο, σε ένα κόσμο που η κλιματική κρίση απειλεί όχι μόνο την ποιότητα ζωής αλλά την ίδια την επιβίωση των ανθρώπων και ιδιαίτερα των νέων και των παιδιών μας. Συγκροτούμε μέτωπο στη βάση της δίκαιης, πράσινης, συμπεριληπτικής μετάβασης, ώστε το κύριο βάρος να σηκώσουν οι έχοντες και κυρίως όσοι ευνοήθηκαν οικονομικά από την ενεργειακή κρίση και όχι τα νοικοκυριά και τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Με σχεδιασμό και μέτρα πρόληψης, με κρατικές υποδομές, που θα προστατεύουν την ζωή και την περιουσία των πολιτών.
Συγκροτούμε δημοκρατικό μέτωπο στη βάση της υπεράσπισης της εθνικής κυριαρχίας και της οικονομικής ανεξαρτησίας της χώρας, μακριά από την «μαύρη» περίοδο των μνημονίων και των αποτυχημένων πολιτικών τους. Συγκροτούμε μέτωπο στη βάση της προστασίας του «υλικού και άυλου πλούτου της πατρίδας», στην απεμπλοκή της χώρας από τις επιδιώξεις υπερεθνικών οργανισμών, που δεν σέβονται την ειρήνη και την ασφάλεια στη εύθραυστη περιοχή της Μεσογείου, των Βαλκανίων και της Ευρώπης. Συγκροτούμε ένα πατριωτικό μέτωπο για την αλλαγή της πολιτικής του δεδομένου συμμάχου, με μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, καθιστώντας την Ελλάδα «γέφυρα» φιλίας, σταθερότητας, ειρήνης και ανάπτυξης στη περιοχή.
Το φωνάζουμε δυνατά: Είμαστε με το λαό της Παλαιστίνης, μέχρι την λευτεριά.
Είμαστε ενάντια στο πελατειακό-κομματικό κράτος και στην κομματικοδίαιτη επιχειρηματικότητα. Είμαστε ενάντια σε όσους έχουν «μπάρμπα στην Κορώνη» και μαζί με όσους θέλουν αξιοκρατία, διαφάνεια και αμεροληψία στην λήψη των αποφάσεων.
Είμαστε με τους ανθρώπους του λόγου και της τέχνης, με την διανόηση, με τον κόσμο του πολιτισμού ως εθνικό συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας, που μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης και ευημερίας.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Φίλες και φίλοι,
προοδευτικοί και δημοκρατικοί πολίτες,
Οι δικές μου «ρίζες», είναι στέρεες και διαχρονικές. Δεν έχουν ανάγκη από επιβεβαίωση.
Στη ζωή μας μάθαμε να παλεύουμε για τις ιδέες και τις αρχές μας κοιτώντας τους ανθρώπους κατάματα. Ότι έχουμε να πούμε, το λέμε με το πρόσωπό μας καθαρό.
Καρέκλες και οφίτσια αν και μας προσφέρθηκαν, δεν τα διεκδικήσαμε ποτέ. Ούτε και τα χρειαζόμαστε γιατί μας μάχες μας τις δίνουμε με ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση χωρίς να ζητάμε μερτικό, μέσα στην κοινωνία.
Το δικό μας «Εγώ» το προσφέρουμε πάντα με χαρά στο μεγάλο «Εμείς», το προσφέρουμε στη μεγάλη αυτή υπόθεση της Αριστεράς, που στέκεται πάνω από θέσεις και αξιώματα.
Πέσαμε στη μάχη μεταξύ πρώτων και δεύτερων εκλογών, στην πρώτη γραμμή όταν όλα τα σκιαζε η φοβέρα, και αναλάβαμε την ευθύνη.
Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Προερχόμαστε από τα σπλάχνα της ελληνικής κοινωνίας, από το δημόσιο σχολείο και πανεπιστήμιο, από την καθημερινή βιοπάλη στη δουλειά, μέσα στην στέρηση και στην αδικία, όμως μάθαμε σε όλη μας τη ζωή να υπερασπιζόμαστε το δίκιο των ανθρώπων.
Υπηρετούμε οργανωμένα την υπόθεση της Αριστεράς και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε σαν απλοί στρατιώτες, εμπνευσμένοι από το μεγάλο σκοπό. Δεν έχουμε να αποδείξουμε τίποτα και σε κανέναν. Δεν φοβόμαστε και δεν υποχωρούμε γιατί είμαστε αριστεροί και οι αριστεροί μαθαίνουν στη ζωή τους από μικροί, να μην φοβούνται.
Εμείς άλλωστε το μάθαμε πιο νωρίς από τους άλλους.
Σεβόμαστε απολύτως την βούληση των μελών και των φίλων του κόμματος, χωρίς να «κυνηγάμε χίμαιρες». Δεν έχουμε πολιτικές ανασφάλειες και είμαστε γεμάτοι αγάπη για τον συνάνθρωπο και ήδη πολύ πλούσιοι από τις εμπειρίες του αγώνα. Μάθαμε όμως να συμμετέχουμε και όχι να εξουσιοδοτούμε.
Συντρόφισσές και σύντροφοι,
Φίλες και φίλοι,
Βλέπω απέναντί μου συντρόφους και όχι αντιπάλους. Αντίπαλός μου είναι μόνο τα προβλήματα του κόσμου.
Αντιλαμβάνομαι το ρόλο μου στην Ιστορία, σαν ένα μικρό, ελάχιστο κρίκο που θα φέρει πιο κοντά το όνειρο για μια κοινωνία αλληλεγγύης και κοινωνικής δικαιοσύνης.
Η χώρα και ο λαός μας δεν χρειάζεται άλλους διχασμούς. Εμείς προσκαλούμε τους ανθρώπους δεν τους διώχνουμε. Χρειαζόμαστε πρόσθεση για να νικήσουμε και όχι αφαίρεση. Χρειαζόμαστε συλλογικότητα, συντροφικότητα, ανιδιοτέλεια και διάθεση για προσφορά.
Συντρόφισσές και σύντροφοι,
Φίλες και φίλοι,
η Αριστερά δεν παράγει μεσσίες και ήρωες. παράγει κοινωνικά υποδείγματα.
Έχουμε χρέος να κρατήσουμε την υπόθεση αυτή ζωντανή. Αν χρειαστεί για να προχωρήσει η υπόθεση αυτή, να κάνουμε στην άκρη για το κοινό καλό, θα το κάνουμε με χαρά γιατί έτσι μεγαλώσαμε.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
κάθε γενιά, έχει έναν αγώνα να δώσει. Ο αγώνας της δική μου γενιάς, όπως τον αντιλαμβάνομαι, είναι να συμβάλει δημιουργικά και αποφασιστικά, στην ενίσχυση της δημοκρατικής παράταξης.
Δεν θα αφήσουμε να μπει η Αριστερά στο περιθώριο.
Δεν θα χαρίσουμε ούτε μια σπιθαμή δημοκρατίας στους φασίστες.
Δεν θα αφήσουμε να μας νικήσει η αποχή και η αδράνεια.
Θα γίνουμε ακόμα περισσότεροι, θα γίνουμε ένα παλλαϊκό Μέτωπο Δημοκρατίας και Δικαιοσύνης, που θα δώσει διέξοδο, ανάσα και ελπίδα στην ελληνική κοινωνία.
ΣΥΡΙΖΑ: Η Όλγα Γεροβασίλη το φαβορί για αντίπαλος του Κασσελάκη
Το Σάββατο θα ανακοινωθεί το πρόσωπο που θα βρεθεί αντιμέτωπο με τον Στέφανο Κασσελάκη στις εσωκομματικές κάλπες.
Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για την Ολγα Γεροβασίλη. Σημειώνεται πως το όνομα της κυρίας Γεροβασίλη είχε πέσει στο τραπέζι των εσωκομματικών συζητήσεων μέσα στην εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας προκειμένου να αναλάβει το ρόλο της μεταβατικής προέδρου σε περίπτωση που γινόταν πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη από την Κεντρική Επιτροπή.
Μάλιστα, σήμερα ο Κώστας Ζαχαριάδης, ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιο πρόσωπο που θα μπορούσε να σταθεί απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη και αν η κ. Γεροβασίλη είναι ένα πρόσωπο που μπορεί να συνθέσει και να παίξει έναν ρόλο την επόμενη ημέρα, το στέλεχος της Πολιτικής Γραμματέας απάντησε «Κατά την άποψή μου ναι, η κυρία Όλγα Γεροβασίλη μπορεί», σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν υποδεικνύει τίποτα σε κανέναν.
Αξίζει να σημειωθεί και ένα στιγμιότυπο πριν από την ομιλία Κασσελάκη, όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μπήκε στο συνέδριο και επέλεξε να μη χαιρετήσει τον Διονύση Τεμπονέρα και την Όλγα Γεροβασίλη.
Η ημερομηνία που θεωρείται φαβορί για να στηθούν ξανά κάλπες για εκλογή προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η 10η Μαρτίου, γιατί, σύμφωνα με το καταστατικό, πρέπει να μεσολαβήσουν δύο εβδομάδες. Μάλιστα, υπάρχουν και τα δύο δεδομένα πίεσης χρόνου. Πρώτον, ο Στέφανος Κασσελάκης έχει δηλώσει ότι στα μέσα Μαρτίου θα παρουσιαστεί στον Αυλώνα για να εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, εκτός αν πάρει αναβολή, και δεύτερον οι ευρωεκλογές είναι κοντά.
ΣΥΡΙΖΑ: Οριστική διάλυση – Η καθαίρεση Κασσελάκη από Τσίπρα, η απάντηση του Προέδρου και νέες εκλογές
Το δράμα του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίστηκε χθες, πρώτη ημέρα του 4ου Συνεδρίου, και τα επεισόδια είναι ακόμα πολλά.Ορθιος, με χειλόφωνο, σαν σε διάλεξη εμπρός σε ακροατήριο… πολυεθνικής, ο Στέφανος Κασσελάκης σήκωσε το γάντι που του πέταξε ο Αλέξης Τσίπρας και ανακοίνωσε ότι μετά το Συνέδριο προσφεύγει στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ, τα μέλη και τους φίλους του κόμματος, για να επανεκλεγεί ο ίδιος και να εκλέξει νέα Κεντρική Επιτροπή και νέες νομαρχιακές οργανώσεις.
Ο κ. Κασσελάκης, μην έχοντας άλλη κίνηση στην εσωκομματική σκακιέρα, μετά την παρέμβαση Τσίπρα, έριξε χθες την τελευταία του ζαριά. Κήρυξε τον πόλεμο στον Αλέξη Τσίπρα και συνολικά στο παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ βάζοντας απέναντι σχεδόν όλα τα κορυφαία στελέχη. Και υποσχέθηκε πως αν η κίνηση αυτή του βγει τότε θα στήσει ένα κόμμα από το μηδέν, με νέα βιογραφικά και καταστατικό συνέδριο το φθινόπωρο.
«Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε σε κάλπες», είπε προκαλώντας τους επικριτές του. «Οσοι πίστεψαν ότι φυτεύτηκα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τώρα θα δουν τις δικές μου ρίζες. Προσφεύγω στις ρίζες μου: στα μέλη και στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Με έναν πλήρη οδικό χάρτη για επανεκλογή, επανίδρυση και επάνοδο του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνώσα παράταξη. Ως τη μόνη απάντηση σε ένα σάπιο, διεφθαρμένο και διαπλεκόμενο πολιτικό σύστημα. Δεν με κρατάει κανείς. Μόνο ο κόσμος. Ο κόσμος που στάθηκε στις ουρές. Και θα ξανασταθεί, για να έχει φωνή και ελπίδα. Είμαι εδώ. Είμαι όρθιος. Είμαι έτοιμος. Να τελειώνουμε με τα μικρά για να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα, τη Δεξιά του Μητσοτάκη. Βρείτε μου αντίπαλο. Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε», είπε ο κ. Κασσελάκης καταχειροκροτούμενος από την πλειονότητα των συνέδρων και με τα στελέχη του κόμματος στις πρώτες σειρές εμφανώς προβληματισμένα και ανήσυχα για αυτό που έρχεται.
Για πρώτη φορά, ο κ. Κασσελάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα με έναν τρόπο «έξυπνο». Οταν αναφερόταν στο όνομά του, π.χ. για τις εσωκομματικές επιθέσεις που δεχόταν όταν ήταν πρόεδρος, αναφερόταν μόνο θετικά. Ηταν όμως πολλές περισσότερες οι φορές που ο κ. Κασσελάκης έδειχνε τον Αλέξη Τσίπρα και τους κορυφαίους του ΣΥΡΙΖΑ με το δάκτυλο, αναφερόμενος σε εκείνους που φταίνε για την κατρακύλα του κόμματος.
«Ζητούν να λογοδοτήσω για τις κακές δημοσκοπήσεις, όταν εκείνοι δεν λογοδότησαν ποτέ για την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ από το 32% στο 18%», είπε χαρακτηριστικά, σε μία αιχμή που όλοι είδαν μέσα της το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα. «Μεσσίες ψάχνουν άλλα κόμματα. Οχι η Αριστερά! Οχι η προοδευτική παράταξη. Οι Μεσσίες έχουν τελειώσει. Αυτό που δεν έχει τελειώσει είναι τα δημοκρατικά κόμματα που εκλέγουν την ηγεσία τους και την εμπιστεύονται», συνέχισε ο κ. Κασσελάκης, ο οποίος πολλές φορές -εκμεταλλευόμενος και τους «κλακαδόρους» που βρίσκονταν κοντά του ως μέρος του ακροατηρίου- επιχείρησε να τονίσει ότι ο κόσμος τον ψήφισε, ο κόσμος τον στηρίζει, μόνο η σχέση του με το λαό τον ενδιαφέρει και άλλα τέτοια.
«Δεν θα αφήσω κανέναν να ναρκοθετήσει το δρόμο. Ο δρόμος έχει ανοιχτεί. Εχει περπατηθεί και δεν θα επιτρέψω σε κανέναν, όσο ψηλά κι αν βρίσκεται, να ναρκοθετήσει αυτόν το δρόμο της μεγάλης αλλαγής» ήταν άλλη μία αιχμή κατά του Αλέξη Τσίπρα, ενώ λάβρος και προσβλητικός ήταν και για τα στελέχη της Νέας Αριστεράς, τα οποία αρχικά κατηγόρησε ως «διασπαστές που δεν σεβάστηκαν τον Αλέξη Τσίπρα» και στη συνέχεια κατηγόρησε ότι ετοιμάζονται να συμπράξουν με το ΠΑΣΟΚ και να μετατρέψουν τις έδρες που πήραν με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ σε «πράσινες έδρες».
«Βάζουν προθεσμίες ευρωεκλογών σε έναν πρόεδρο εκλεγμένο με 56% πριν από τέσσερις μήνες. Και περιμένουν την αποτυχία μου ξεχνώντας τα απλά μαθήματα Πολιτικής Ιστορίας που παρέδωσε ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τέσσερις μήνες», είπε προκλητικά κοιτάζοντας τα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας στις πρώτες σειρές, τα οποία επιδεικτικά προσπέρασε και δεν χαιρέτησε (Σωκράτη Φάμελλο, Ολγα Γεροβασίλη, Διονύση Τεμπονέρα κ.ά.) όταν μπήκε στην αίθουσα του Συνεδρίου.
ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Ο Τσίπρας «καθαίρεσε» Κασσελάκη
Λίγη ώρα πριν την έναρξη του Συνεδρίου, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μία κίνηση με την οποία εγκλώβισε τον Στέφανο Κασσελάκη και τον αναγκάζει να πάει σε εσωκομματικές εκλογές επανεκλογής του από τη βάση.
Ως σκηνοθέτης του έργου που παρακολουθούμε εδώ και επτά μήνες και δρώντας όλον αυτόν τον καιρό στο παρασκήνιο, ο Αλέξης Τσίπρας παρενέβη για να ωθήσει τα πράγματα σε ένα εσωκομματικό ξεκαθάρισμα, ελπίζοντας ότι θα «φάει» τον Κασσελάκη, που δεν έχει κάνει γκελ στην ελληνική κοινή γνώμη. Κατηγόρησε λοιπόν τον διάδοχό του ότι επιδιώκει «λευκή επιταγή τριετίας» ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, πράγμα που, όπως αναφέρει, «προεξοφλεί μία εκλογική αποτυχία». Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας άφησε και σοβαρές αιχμές εναντίον των στελεχών που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ για να συγκροτήσουν τη Νέα Αριστερά, αλλά σε αυτή τη φάση στόχος του είναι ο Στέφανος Κασσελάκης, όσο και αν κάποιοι στο επιτελείο του νέου προέδρου επέμεναν ότι με την παρέμβασή του ο Αλέξης Τσίπρας διευκολύνει τα σχέδια του Στέφανου Κασσελάκη.
«Ο νικητής (Στέφανος Κασσελάκης) φέρεται να ζητά λευκή επιταγή τριετίας, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις ευρωεκλογές, προεξοφλώντας έτσι την εκλογική αποτυχία και αδιαφορώντας και αυτός για τις συνέπειές της. Ενώ άλλοι διαφωνούν στο παρασκήνιο, αλλά σιωπηλά περιμένουν να έρθει η εκλογική αποτυχία, ώστε να του τη χρεώσουν. Αδιαφορώντας για το τι αυτό θα σημαίνει για την παράταξη και τη χώρα. Αν τα πράγματα είναι έτσι, δεν μπορώ ούτε να παραμείνω σιωπηλός ούτε όμως και να παραβρεθώ σε ένα Συνέδριο που έχει δρομολογηθεί ώστε να αγνοήσει τα κρίσιμα προβλήματα εν ονόματι μιας επίπλαστης αισιοδοξίας. Ενα Συνέδριο όπου θα υποκριθούμε όλοι μαζί πόσο αγαπημένοι είμαστε και το κοινό θα μας χειροκροτήσει», έγραψε μεταξύ άλλων.
Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είχε απολύσει τον Διονύση Τεμπονέρα από επιστημονικό συνεργάτη της Κ.Ο. του κόμματος, όχι χθες αλλά την ημέρα που πήγε σε εκείνη την πολιτική εκδήλωση με θέμα «Απέναντι στον Μητσοτάκη ποιος;», μαζί με την Εφη Αχτσιόγλου και τον Μανώλη Χριστοδουλάκη.
«ΚΑΝΕ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ»
Αγρια επίθεση Τσακαλώτου σε Τσίπρα
Στον Αλέξη Τσίπρα δεν απάντησε χθες μόνο ο Στέφανος Κασσελάκης. Απάντησε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, και αυτό είναι μία ένδειξη πως ο παλιός και ο νέος ΣΥΡΙΖΑ μπαίνουν σε μία φάση ξεκαθαρίσματος λογαριασμών που εκκρεμούν εδώ και χρόνια.
«Οχι, Αλέξη μου, δεν φύγαμε γιατί χάσαμε. Φύγαμε γιατί βλέπαμε την εξαέρωση του κόμματός μας, και ποιος μπορεί να υποστηρίξει με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν δικαιωθήκαμε με αυτή την επιλογή. Και αυτό δεν άρχισε με τον Κασσελάκη, που σε αυτό τουλάχιστον έχει δίκιο όταν λέει ότι αν είχαμε ένα στιβαρό κόμμα δεν θα είχε κερδίσει. Αρχισε το βράδυ των εκλογών του 2019, όταν ανακοίνωσες στο κόμμα μας ότι θα τα αλλάξεις όλα, τη στιγμή που πήραμε 31,5%, ένα εντυπωσιακό ποσοστό μετά από εφαρμογή Μνημονίου», έγραψε στην μακροσκελή ανάρτησή του ο κ. Τσακαλώτος, απαντώντας στις αιχμές που άφησε στην παρέμβασή του ο Αλέξης Τσίπρας εναντίον του και εναντίον όλων όσοι συγκρότησαν τη Νέα Αριστερά.
Και κατέληξε: «Αρα πριν μας “αναλύσεις” τους λόγους που φύγαμε κάποιοι, μήπως να αρχίσεις εσύ με μια στοιχειώδη αυτοκριτική; Θα ήταν μια καλή αρχή!».