Τους πλειστηριασμούς έφερε στην πρώτη γραμμή της πολιτικής αντιπαράθεσης ο Αλέξης Τσίπρας, με την επιλογή του να επισκεφτεί τη συνταξιούχο δημοσιογράφο Ιωάννα Κολοβού που αντιμετωπίζει την έξωση. Η ενέργεια του κ. Τσίπρα είχε έντονο το στοιχείο του θράσους και της υποκρισίας, καθώς όλοι γνωρίζουν, επειδή έζησαν και θυμούνται ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το 2018 και το 2019, έγιναν περίπου 30.000 πλειστηριασμοί, αρκετοί εκ των οποίων και πρώτης κατοικίας.
Ακόμα και η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορήσει για ψεύτη τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη, επειδή αποκάλυψε ότι τον Μάρτιο του 2019 αναγγέλθηκε στην ιστοσελίδα e-auctions ο πλειστηριασμός του σπιτιού της κ. Κολοβού, έπεσε στο κενό. Το βίντεο της Βουλής αποδεικνύει ότι ο κ. Σκυλακάκης μίλησε για δημοσίευση του πλειστηριασμού, όχι για διενέργεια.
Ολοι γνωρίζουν ότι η κατάργηση της οριζόντιας προστασίας της πρώτης κατοικίας έγινε την περίοδο που υπουργός Οικονομικών ήταν ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος μάλιστα είχε χαρακτηρίσει θετικούς τους πλειστηριασμούς για την κοινωνία και την οικονομία. Σε «κανονικές συνθήκες», όπως έσπευσε να διευκρινίσει χθες στη Βουλή, νομίζοντας ότι έτσι αλλάζει το νόημα. Αρα, προς τι η παράσταση αλληλεγγύης στην Ιωάννα Κολοβού, η οποία μάλιστα με δική της ανάρτηση αποκάλυψε ότι δεν της έμεινε σχεδόν τίποτε από τις περίπου 52.000 ευρώ που πήρε από τον πλειστηριασμό αφού ξόφλησε την τράπεζα, καθώς χρωστούσε στην εφορία, στο δήμο κ.λπ.
Η απάντηση βρίσκεται στο είδος της προεκλογικής εκστρατείας που είναι αποφασισμένος να κάνει ο κ. Τσίπρας. Που θα έχει και ψέματα για τους πλειστηριασμούς, εφόσον αυτό βολεύει τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κάνει σταθερά βήματα προς την προεκλογική τακτική της περιόδου 2012-2014. Προς την πολιτική του «μαγκαλιού» και των «αγανακτισμένων». Εχοντας και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, δηλαδή την «Ομπρέλα», στο πλευρό του.
Δεν δείχνει να νοιάζεται ο κ. Τσίπρας για το αν αυτή η προεκλογική τακτική θα είναι αποτελεσματική, όπως ήταν το 2015, μιας και μεσολάβησε η καταστροφική για τη χώρα διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. και μετά ΣΥΡΙΖΑ, 2015-2019.
Μητσοτάκης για Τραμπ: Θα διατηρηθούν οι στενές σχέσεις με ΗΠΑ - Η εκλογή Τραμπ είναι κλήση αφύπνισης για την Ευρώπη
Με νόμο ΣΥΡΙΖΑ το 2017 άνοιξε η πόρτα στα funds
Στην κυβέρνηση έχουν εστιάσει στην κατάθεση στοιχείων και στην κριτική της έλλειψης προστασίας των οφειλετών επί ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας ότι, αν ρίξουν φως στην περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κόσμος θα θυμηθεί. Και στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. θυμίζουν ότι ο τελευταίος νόμος που προστάτευσε οριζόντια την πρώτη κατοικία -αλλά και προκάλεσε τους χιλιάδες στρατηγικούς κακοπληρωτές- ήταν ο νόμος Κατσέλη που κατήργησε, αφού τον παρέτεινε για ένα χρόνο, η κυβέρνηση Τσίπρα.
Η στρατηγική της κυβέρνησης είναι στο φως οι μέρες ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, να θυμηθεί η κοινή γνώμη ότι η κυβέρνηση Τσίπρα με δικό της νόμο το 2017 έφερε στην Ελλάδα τα funds και τους servicers, ενώ επέτρεψε και διενήργησε χιλιάδες ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
Και άμεση σύγκριση του τότε με τις δυνατότητες που δίνονται σήμερα στους πολίτες που χρωστούν για να σώσουν τις περιουσίες τους.
Στον ΣΥΡΙΖΑ όμως θα επιμείνουν αναδεικνύοντας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία για το 2022 είναι προγραμματισμένοι 44.000 πλειστηριασμοί.
Το προεκλογικό κλίμα επιτρέπει στον ΣΥΡΙΖΑ να λέει ό,τι θέλει για να φτιάξει «κλίμα», αλλά δεν επιτρέπει στην κυβερνώσα παράταξη να επικαλεστεί -όπως θα έπρεπε- το δίκαιο και να μιλήσει επί της ουσίας. Να πει δηλαδή ότι η συζήτηση για τους πλειστηριασμούς δεν μπορεί να ξαναγίνει το καταφύγιο των στρατηγικών κακοπληρωτών που δρουν σε βάρος όσων πληρώνουν κανονικά ενώ δυσκολεύονται, αλλά και σε βάρος των πολιτών που πραγματικά αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και χρειάζονται βοήθεια. Διότι αυτό που έγινε το 2015, με την επικράτηση του λαϊκισμού, δεν πρέπει να επαναληφθεί.
Εν όψει συζήτησης της κυβέρνησης με τις τράπεζες αλλά και νομοθετικής πρωτοβουλίας που αναμένεται, είναι μείζον να οριστεί ποιοι είναι οι πολίτες που πραγματικά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και πρέπει να βοηθηθούν.