Είναι ο Παύλος Πολάκης και ο Νίκος Παππάς που ανέλαβαν τα ηνία του επιτελείου, είναι ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος καθοδηγεί τον νέο αρχηγό από το παρασκήνιο, είναι ο Γ. Τσίπρας που ανέλαβε να νουθετεί την κοινοβουλευτική ομάδα, είναι ο Νίκος Κοτζιάς που επιστρέφει και αναλαμβάνει θέση στη νέα ηγεσία, είναι ο Πάνος Καμμένος που αναρτά σέλφι φωτογραφίες με τον ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη και προαναγγέλλει προγραφές εναντίον των «τρωκτικών», δηλαδή εναντίον όσων διαφωνούν με τον Κασσελάκη, όπως διαφωνούσαν με τον Αλέξη Τσίπρα. Είναι ο Νίκος Καρανίκας που επέστρεψε στα «συριζαϊκά» για να υπερασπίζεται τον νέο πρόεδρο στα social media.
Στις κάμερες
Το σχέδιο είναι απλό. Στο προσκήνιο, ο 35χρονος Κασσελάκης θα κάνει… ακροβατικά, θα λέει στις κάμερες ότι του αρέσουν τα γιουβαρλάκια, θα προτείνει να αγοράσει με τα δικά του λεφτά κλιματιστικά στα σχολεία, θα βγάζει σέλφι με τους πολίτες, θα αποφεύγει τις πολιτικές ερωτήσεις. Θα γελάει και θα γενικολογεί.
Στο παρασκήνιο, στο όνομα του «νέου» και του «άφθαρτου», το «βαθύ κόμμα» που υποτίθεται ότι πολεμά ο νέος πρόεδρος, όλοι οι άνθρωποι του Αλέξη Τσίπρα, θα κάνουν κουμάντο στον ΣΥΡΙΖΑ.
Με όχημα έναν influencer και όραμα την επιστροφή του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ 2015-2019 απαλλαγμένου από τα βαρίδια της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του θα επιχειρήσουν να κυβερνήσουν ξανά.
Στο κόμμα, το σχέδιο είναι η «Ομπρέλα», ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Φίλης, ο Πάνος Σκουρλέτης και οι άλλοι που κοντραρίστηκαν με τον Αλέξη Τσίπρα στο παρελθόν, να οδηγηθούν στο περιθώριο ή και να βρεθούν εκτός.
Οι «προεδρικοί» κατάφεραν να πείσουν στελέχη και βάση ότι οι ηττημένοι και οι εκπρόσωποι του παρελθόντος δεν είναι ο Τσίπρας, ο Πολάκης, ο Παππάς κ.λπ., αλλά ο Τσακαλώτος, ο Φίλης και ο Σκουρλέτης. Κατάφεραν να πείσουν το 17,8% ότι για τις μεγάλες εκλογικές ήττες του 2019 και του 2023 υπεύθυνος δεν ήταν ο Τσίπρας, αλλά όσοι τον υπονόμευσαν. Στο επιτελείο του κ. Τσίπρα, όπου «μπροστινός» είναι ο κ. Κασσελάκης, θεωρούν ότι δεν θα τους κοστίσει αν αυτά τα πρόσωπα της παλιάς γενιάς βρεθούν εκτός κόμματος. Κρίσιμη σημείωση για το πώς θα γίνει η… δουλειά: Θέση του Πολάκη είναι ο νέος πρόεδρος να προβεί σε διαγραφές των διαφωνούντων διότι τέτοιες ενέργειες θα ενισχύσουν το αδύναμο ηγετικό του προφίλ. Ο Νίκος Παππάς όμως εισηγείται πιο θεσμική αντιμετώπιση των διαφωνούντων, δηλαδή παραπομπή τους στην επιτροπή δεοντολογίας του κόμματος. Εδώ η νέα-παλιά ηγεσία πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της.
Υπό όρους
Για τη νέα γενιά, την Εφη Αχτσιόγλου, τον Νάσο Ηλιόπουλο, τον Αλέξη Χαρίτση και άλλους, η γραμμή Τσίπρα που θα υλοποιήσει ο Κασσελάκης είναι να μείνουν, αλλά με τους όρους του. Η διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι ο Κασσελάκης, με εντολή Τσίπρα, δεν θα κάνει τις συμβιβαστικές κινήσεις που έκανε ο Τσίπρας όταν ήταν πρόεδρος και πρωθυπουργός.
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για το ΠΑΣΟΚ - Το παρασκήνιο του υποβιβασμού του ΣΥΡΙΖΑ και η νέα Βουλή
Με μία εξαίρεση: Τον Διονύση Τεμπονέρα. Αυτόν ο Τσίπρας τον θέλει δίπλα στον Κασσελάκη και όχι απέναντί του και απ’ ό,τι λένε αυτοί που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, του «ετοιμάζουν» καλό πακέτο στη διαπραγμάτευση. Να είναι ο νέος γραμματέας του κόμματος με εκλογή από το συνέδριο.
Οσο ο Κασελάκης θα απασχολεί τους συναδέλφους των πρωινών εκπομπών των τηλεοράσεων, το δίδυμο Πολάκη – Παππά στήνει το επιτελείο, αγνοώντας επιδεικτικά τα κομματικά όργανα και τους μέχρι χθες κομματικούς κανόνες. Τα παράπονα των Στέργιου Καλπάκη και Θανάση Θεοχαρόπουλου ότι δεν ενημερώθηκαν όπως θα έπρεπε πριν αντικατασταθούν προκάλεσαν χαμόγελα ικανοποίησης στο επιτελείο Κασσελάκη, καθώς τα εξέλαβαν ως αναγνώριση της ισχύος του.
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φροντιστήρια από Κοτζιά
Ο νέος πρόεδρος -όπως όρισε το «στρατηγείο» που του λέει τι θα κάνει, του γράφει τις δηλώσεις, του προετοιμάζει συνεντεύξεις-«κονσέρβα» όπως αυτή στο STAR- όρισε νέα εκπρόσωπο Τύπου τη Δώρα Αυγέρη, νέο διευθυντή Κ.Ο. τον Γιώργο Τσίπρα και αναμένεται να ορίσει γραμματέα της Κ.Ο. τη Θεοδώρα Τζάκρη και να δώσει θέση κοινοβουλευτικού εκπροσώπου στον μέχρι σήμερα γραμματέα Διονύση Καλαματιανό.
Οι άλλες δύο θέσεις κοινοβουλευτικών εκπροσώπων ακόμα «παίζονται». Ο ναύαρχος Αποστολάκης θα αναλάβει τομεάρχης Αμυνας, ο προερχόμενος από τους ΑΝ.ΕΛ. Βασίλης Κόκκαλης, Αγροτικής Ανάπτυξης, η Ρένα Δούρου, Εξωτερικών, η Αθηνά Λινού, Υγείας. Ανακοινώσεις των τομεαρχών θα γίνουν μετά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου.
Πάνω από τους τομεάρχες θα βρίσκονται ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος αναλαμβάνει Νο2 με αρμοδιότητες και σε Βουλή και σε κόμμα, ο Νίκος Παππάς που θα κρατήσει μάλλον ρόλο κοινοβουλευτικού εκπροσώπου αλλά με… διευρυμένες αρμοδιότητες και ο Νίκος Κοτζιάς που ως σύμβουλος του προέδρου για την εξωτερική πολιτική έχει αναλάβει να κάνει ταχύρρυθμα μαθήματα στον νέο πρόεδρο, γνωρίζοντας ότι οι μεγάλες «πατάτες» των νέων πολιτικών γίνονται κυρίως σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας (σ.σ.: «Εχει σύνορα η θάλασσα;» είχε αναρωτηθεί κάποτε ο Αλέξης Τσίπρας, προκαλώντας σάλο).
Οι γνωρίζοντες από τώρα περιμένουν να δουν τη συνύπαρξη του Νίκου Παππά με τον Μανώλη Καπνισάκη, τον δικηγόρο του Παύλου Πολάκη και του πατέρα Κασσελάκη, που ανέλαβε θέση διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του νέου προέδρου και τον Μάρκο Χατζησάββα, τον πιο στενό συνεργάτη του Παύλου Πολάκη, ο οποίος επίσης θα τοποθετηθεί σε θέση δίπλα στον νέο πρόεδρο.
ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
Οι πρώτες ρωγμές στο προφίλ
Η προσβλητική συμπεριφορά κατά της υπουργού Δ. Μιχαηλίδου προκάλεσε τις πρώτες ρωγμές στο προφίλ που φιλοτεχνεί από την πρώτη ημέρα που εμφανίστηκε ο Σ. Κασσελάκης. Το γεγονός ότι την «έκοψε» από τις φωτογραφίες της επίσκεψης σε σχολείο ΑΜΕΑ «χτύπησε» άσχημα στην κοινή γνώμη και η Κουμουνδούρου άκουσε… καμπανάκια. Η αρχική προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να προβάλει δήθεν θεσμικά επιχειρήματα για την παρουσία της γύρισε μπούμερανγκ. Η υπουργός ενημερώθηκε υπηρεσιακά για την επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε σχολείο της δικαιοδοσίας της και όφειλε να είναι εκεί. Αν δεν ήταν, θα προκαλούνταν προβλήματα.
Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι ο Σ. Κασσελάκης όχι μόνο φωτογραφήθηκε αγκαλιά με τη Δ. Μιχαηλίδου και εργαζόμενους του σχολείου, αλλά δεν έκανε και καμία δήλωση επικριτική για την ακολουθούμενη πολιτική κατά την επίσκεψή του. Αυτά ήρθαν μετά, με τους δημοσιογράφους να ψάχνουν ποιος επέβαλε τον αυταρχικό και προσβλητικό χειρισμό και τον «αψύ Σφακιανό» να είναι ο συνήθης ύποπτος.
Τα troll του ΣΥΡΙΖΑ στο Διαδίκτυο προσπάθησαν να φτιάξουν κλίμα υπέρ Κασσελάκη, αλλά δεν τα κατάφεραν. Η συζήτηση για το πραγματικό πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη και για το αν αυτό που όλοι παρακολουθούμε αυτές τις ημέρες είναι ένα προσωπείο, έχει ήδη ξεκινήσει. Το επεισόδιο με τη Δ. Μιχαηλίδου δεν ήταν το μόνο.
Εντονο επεισόδιο
Το βράδυ της εκλογής του είχε ένα έντονο επεισόδιο με κάποιον από τους τεχνικούς της τηλεόρασης, επειδή του ζήτησε να περιμένει κάποια δευτερόλεπτα πριν ξεκινήσει τις δηλώσεις του, επειδή δεν είχε εικόνα.
«Να βρεις εικόνα» του είπε και ξεκίνησε να μιλά. Λίγο πριν, κάποιοι με πολιτικά έσπρωχναν βίαια τους δημοσιογράφους που είχαν μαζευτεί μπροστά από τον νέο αρχηγό για να πάνε στη γωνία και να είναι το πλάνο του στην τηλεόραση καθαρό. Εκείνα τα δευτερόλεπτα το μόνιμο χαμόγελο στο πρόσωπο του κ. Κασσελάκη είχε σβηστεί και πήρε ένα άλλο ύφος, αυταρχικό, θυμωμένο, ένα ύφος σαν του Τραμπ.
Ειδήσεις σήμερα
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης και οι «Τσιπροφύλακες»
ΠΑΣΟΚ: Ορόσημο οι ευρωεκλογές για τον Ανδρουλάκη
Δημοκοπήσεις: Κυριαρχία Ν.Δ. παρά το δύσκολο καλοκαίρι [γράφημα]