Το περιβάλλον του Στέφανου Κασσελάκη κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα για αντιθεσμική συμπεριφορά λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν 2 ώρες πριν την έναρξη του συνεδρίου ο πρώην πρωθυπουργός να κάνει μια τέτοια παρέμβαση. Ετσι ο Στέφανος Κασσελάκης γράφει από την αρχή την ομιλία του προκειμένου να απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα.
Συνεργάτες του κ. Κασσελάκη σε μια πρώτη αντίδραση, σημειώνουν δηκτικά ότι «η ιστορία επαναλαμβάνεται», υποστηρίζοντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός κινείται με τον διάδοχό του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ όπως με τον προκάτοχό του Αλέκο Αλαβάνο.
Αναλύοντας την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, στο παρά ένα του Συνεδρίου, παραδέχονται ότι «δεν βοηθάει κατάσταση την κάνει χειρότερη με ενδεχόμενο ένα αρνητικό αποτέλεσμα για το χώρο που ο ίδιος ομνύει».
Τονίζουν ότι ο κ. Τσίπρας «τα έβαλε με όλους»: Τον Κασσελάκη, τους διαφωνούντες, αλλά και τους αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε ένα τυχόν αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα να μην χρεωθεί και στον ίδιο αλλά σε όλους τους άλλους. Ιδίως, λένε, στο στόχαστρό του μπήκαν τα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας που κατέληξαν σε συμβιβασμό με τον Στ. Κασσελάκη -ιδίως τον Νίκο Παππά.
Μάλιστα αποδίδουν στον πρώην πρωθυπουργό άλλους, απώτερους σχεδιασμούς. «Γιατί τέτοιο άγχος πριν τις ευρωεκλογές; Μήπως γιατί βλέπει ότι τα πράγματα δεν πάνε τόσο άσχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ;» διερωτώνται και υποστηρίζουν ότι το κόμμα θα πάρει ποσοστό άνω του 14% στις ευρωκλογές. Αν σε αυτό προστεθεί και ένα 2,5-3% που εκτιμούν ότι θα πάρει η Νέα Αριστερά τότε ο ΣΥΡΙΖΑ «για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια σταματά την εκλογική του κάθοδο».
«Ο Τσίπρας τα κάνει όλα μπουρλότο, προφανώς θέλει να επισπεύσει την υπονόμευση Κασσελάκη» εκτιμούν.
Όσο για την πρότασή του για προσφυγή στη βάση για νέα εκλογή ηγεσίας, υποστηρίζουν ότι δεν έχει καμία λογική. «Δηλαδή ζητά από τον Κασσελάκη που εξελέγη προ πενταμήνου από τα μέλη και τους φίλους, να πάει ξανά στη βάση χωρίς να έχει προηγηθεί εκλογική αναμέτρηση. Τόσο αυτόχειρας δεν είναι κανείς» τονίζουν. Αντιθέτως προεξοφλούν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα αλλάξει τα όργανα -Κεντρική Επιτροπή και Πολιτική Γραμματεία.
Όσο για το εάν μιλάμε πλέον για ανοικτή σύγκρουση Τσίπρα-Κασσελάκη, σημειώνουν: Είναι αναπόφευκτη σύγκρουση, πάντα υπήρχε απλώς με ενδιάμεσους εκπροσώπους…».
Ο Τσίπρας μίλησε: Ο Κασσελάκης να προσφύγει τώρα στη βάση για να ανανεώσει την εμπιστοσύνη – Καμία λευκή επιταγή
Λίγο πριν την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας παρενέβη με δήλωσή του ρίχνοντας στα… σχοινιά τον Στέφανο Κασσελάκη.
Μητσοτάκης στη Σύνοδο Βορρά-Νότου : Να γίνουμε εξυπνότεροι και πιο ευέλικτοι στην κατανομή πόρων για την άμυνα
Ο πρώην πρωθυπουργός καλεί τον Στέφανο Κασσελάκη να προσφύγει στη βάση του κόμματος για να υπάρχει ανανέωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του. Παράλληλα ζητά να υπάρξουν και άλλες υποψηφιότητες ώστε να καταθέσουν τις προτάσεις τους.
Περιγράφει ένα διαλυμένο κόμμα επιρρίπτοντας ευθύνες και στον κ. Κασσελάκη και στην εσωκομματική του αντιπολίτευση αλλά και σε όσους αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Επισημαίνει ότι αν ο κ. Κασσελάκης δεν κάνει πάλι εκλογές τότε η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές θα είναι μεγάλη.
Αναφορικά με τον δικό του ρόλο επεσήμανε: Η ιστορία, ο λαός και η προοδευτική παράταξη με τίμησαν και με το παραπάνω. Η μόνη μου φιλοδοξία σήμερα είναι να αγωνίζομαι στο πεδίο των ιδεών, για να ξαναγίνει η προοδευτική παράταξη ελπίδα για το λαό και την κοινωνία. Και να αναλαμβάνω πάντα την ευθύνη να λέω με τόλμη αυτά που πιστεύω.
Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα
Στις 29 Ιούνη, μετά την εκλογική ήττα, πήρα μια δύσκολη αλλά επιβεβλημένη απόφαση. Αποφάσισα να παραμερίσω για να περάσει ένα νέο κύμα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Ήθελα με τη στάση μου να προκαλέσω ένα ηλεκτροσόκ ανάταξης στον κλονισμένο οργανισμό του κόμματος, που βρέθηκε μπροστά σε μια απρόσμενη σε εύρος ήττα, ώστε να συνέλθει σύντομα.
Να ανανεωθεί, να αναστηλωθεί, να ανακάμψει και να οδηγηθεί ξανά και γρήγορα σε τροχιά αξιόπιστης και αποτελεσματικής αντιπολίτευσης και κυβερνητικής διεκδίκησης.
Πολλοί προσπάθησαν τότε να με μεταπείσουν, αλλά επέμεινα. Και δεν μετανιώνω ούτε στιγμή για την επιλογή μου. Έπραξα το ορθό και το ηθικά αλλά και πολιτικά επιβεβλημένο. Με οδηγό πάντα τις ιδέες και τις αξίες που με παρακίνησαν από τα νεανικά μου χρόνια να ενταχθώ στην Αριστερά. Και με γνώμονα το καλό της παράταξης στην οποία αφιέρωσα ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου.
Όλο αυτό το διάστημα, των σχεδόν οκτώ μηνών, τήρησα με ευλάβεια την επιλογή μου να παραμερίσω. Δεν ήταν στάση σκοπιμότητας, ήταν στάση ευθύνης.
Ανέλαβα στο ακέραιο την ευθύνη της ήττας. Ανέλαβα και την ευθύνη της αποχώρησης από τις κομματικές διεργασίες. Την ευθύνη επίσης, να μην υποκύψω στις πιέσεις όλων όσοι μου ζητούσαν κατά καιρούς να παρέμβω, για «να σώσω το κόμμα», πολλοί γιατί το πίστευαν και ορισμένοι γιατί ήθελαν έτσι να εξυπηρετήσουν προσωπικές στρατηγικές.
Σήμερα μπροστά στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναλαμβάνω μια ακόμη ευθύνη. Όχι της ανέξοδης κριτικής. Ούτε της εμπλοκής μου σε παίγνια εξουσίας. Αλλά την ευθύνη να προειδοποιήσω για αυτό που βλέπω να έρχεται και πρέπει να αποτραπεί. Την ευθύνη να πω την αλήθεια, όπως τη βλέπω και την αισθάνομαι. Και να προτείνω λύση.
Το κόμμα μας βρίσκεται εδώ και καιρό σε παρατεταμένη και βαθιά κρίση. Σε λιγότερο από τέσσερις μήνες, όμως, η χώρα οδεύει σε ευρωπαϊκές εκλογές. Με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να βλέπει τις πρώτες ρωγμές της πολιτικής της ηγεμονίας. Σε συνθήκες καθεστωτικού αυταρχισμού και υπονόμευσης του κράτους δικαίου. Σε συνθήκες συρρίκνωσης του πραγματικού εισοδήματος, αλλά και εκτίναξης των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Σε συνθήκες δραματικής διεύρυνσης των ανισοτήτων, αλλά και κοινωνικών διεργασιών με τους αγρότες και τους φοιτητές στους δρόμους.
Θα υπάρξει, λοιπόν, σε αυτές τις συνθήκες, προοδευτική απάντηση στην κάλπη; Θα διεκδικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τον ρόλο της αξιόπιστης εναλλακτικής πρότασης στη φθίνουσα ηγεμονία μιας αλαζονικής, αυταρχικής και διεφθαρμένης κυβέρνησης; Με επιμονή, ρεαλισμό, σοβαρότητα και αξιοπιστία; Θα τελειώσει την Κυριακή των ευρωεκλογών η αλαζονεία του 41% ; Θα ξεπροβάλει μια αχτίδα ελπίδας ; Ή θα ξεπροβάλει η απειλή ενός μαύρου ορίζοντα -αυτού της ακροδεξιάς ;
Αυτά είναι τα κρίσιμα ερωτήματα, που θα έπρεπε όλους να μας απασχολούν. Από τον πρόεδρο έως και κάθε μέλος και φίλο του κόμματος . Όμως η εικόνα δεν είναι ότι μας απασχολούν αυτά. Είναι σαν να έχουμε γυρίσει την πλάτη στην κοινωνία, αν και μιλάμε συνεχώς για την ανάγκη της ενίσχυσης των δεσμών μας με αυτή.
Αυτό που φαίνεται είναι μια εσωτερική διαπάλη που αφορά περισσότερο προσωπικές σκοπιμότητες και λιγότερο την κοινωνία. Φαινόμενα ιδιοτέλειας, ναρκισσισμού, παραβίασης των αρχών της συλλογικότητας και της συντροφικότητας, έχουν παραλύσει τον κομματικό οργανισμό.
Με αποτέλεσμα η εικόνα που εκπέμπεται να είναι πως αδιαφορούμε για την κοινωνία και για το αποτέλεσμα της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης. Αδιαφορούμε αν η κρίση στο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί συνθήκες απουσίας αντιπολίτευσης, ανεξέλεγκτης διακυβέρνησης και άρα εν τέλει και κρίση δημοκρατίας. Και η αδιαφορία αυτή δεν αφορά έναν, αφορά πολλούς.
Οι ηττημένοι των εσωκομματικών εκλογών έφυγαν ήδη από το κόμμα, επειδή έχασαν την μάχη για την ηγεσία του. Αδιαφορώντας αν με τον πολυκερματισμό αυτός που κερδίζει είναι ο πολιτικός μας αντίπαλος. Ο νικητής, φέρεται να ζητά λευκή επιταγή τριετίας, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις ευρωεκλογές. Προεξοφλώντας έτσι την εκλογική αποτυχία και αδιαφορώντας και αυτός για τις συνέπειές της.
Ενώ άλλοι διαφωνούν στο παρασκήνιο, αλλά σιωπηλά περιμένουν να έρθει η εκλογική αποτυχία, ώστε να του τη χρεώσουν. Αδιαφορώντας για το τί αυτό θα σημαίνει για την παράταξη και τη χώρα. Αν τα πράγματα είναι έτσι, δεν μπορώ ούτε να παραμείνω σιωπηλός, ούτε όμως και να παραβρεθώ σε ένα συνέδριο που έχει δρομολογηθεί ώστε να αγνοήσει τα κρίσιμα προβλήματα εν ονόματι μιας επίπλαστης αισιοδοξίας. Ένα συνέδριο, όπου θα υποκριθούμε όλοι μαζί πόσο αγαπημένοι είμαστε και το κοινό θα μας χειροκροτήσει.
Όχι. Προσωπικά εμένα δεν μου λείπει ούτε το βήμα, ούτε το χειροκρότημα. Δεν είναι ώρα για χειροκροτήματα, αλλά για να ειπωθεί η αλήθεια. Αν συνεχίσουμε έτσι, οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στο κενό. Και πρέπει να σοβαρευτούμε, να αλλάξουμε ρότα και να σκεφτούμε έξω από τα κλειστά όρια της εσωκομματικής διαπάλης, ποιος είναι και πρέπει να είναι ο ρόλος μας στην ελληνική κοινωνία. Και πώς μπορούμε να ανταποκριθούμε σ’ αυτόν.
Τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα προσέλθουν σήμερα στο συνέδριο με κύριο συναίσθημα την αγωνία για το κόμμα, την προοπτική της προοδευτικής παράταξης, το σήμερα και το αύριο της χώρας.
Με ιδιαίτερο σεβασμό σε αυτή την αγωνία, αλλά και με στόχο να την κάνουμε προωθητική δύναμη, η μόνη λύση είναι η απόλυτη πολιτική ειλικρίνεια. Από όλους και για όλα.
Ο Πρόεδρος, έθεσε προχθές καθαρά θέμα εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Και πιστεύω ορθώς το έπραξε. Εκλέχτηκε χωρίς να προλάβει να διατυπώσει αναλυτικά τις θέσεις και το σχέδιό του. Για να οδηγήσει το κόμμα στην επερχόμενη εκλογική μάχη πρέπει να είναι σαφές ότι διαθέτει, αυτήν την κρίσιμη στιγμή, την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας. Μόνο που την ψήφο εμπιστοσύνης, οφείλει να τη ζητήσει από αυτούς που τον εξέλεξαν Πρόεδρο και όχι από την Πολιτική Γραμματεία.
Αντί να σερνόμαστε σε μια παρατεταμένη κρίση που οδηγεί με ακρίβεια σε νέα εκλογική συρρίκνωση, η μόνη διέξοδος είναι να δώσουμε εκ νέου το λόγο σε αυτούς που κρατήσανε και συνεχίζουν να κρατάνε όρθιο το κόμμα και τη παράταξή μας: Στα μέλη μας.
Έτσι, ο Στέφανος Κασσελάκης θα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο, στην ως τώρα θητεία και στο πολιτικό του σχέδιο. Όχι θέτοντας ερωτήματα, αλλά δίνοντας τις δικές του απαντήσεις.
Και όσοι έχουν άλλο σχέδιο, θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις απόψεις και τις υποψηφιότητές τους. Τώρα ανοιχτά και δημοκρατικά. Πριν μια νέα εκλογική αποτυχία μετατραπεί σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία και καταστεί αναπόφευκτη.
Αυτή φρονώ ότι είναι η μόνη καθαρή, έντιμη και δημοκρατική λύση στο γόρδιο δεσμό που έχουμε μπροστά μας. Γιατί οι πρωτοβουλίες που έχουμε τώρα ανάγκη, είναι αυτές που θα δημιουργήσουν λύτρωση στο εσωτερικό, αλλά και τις προϋποθέσεις για μια ισχυρή πολιτική αντεπίθεση απέναντι στην συντηρητική παράταξη. Δεν έχουμε το χρόνο με το μέρος μας. Δεν έχουμε, συνεπώς, την πολυτέλεια να κρυφτούμε, την πολυτέλεια να μην πάρουμε άμεσες αποφάσεις.
Τέλος, σε ό,τι με αφορά, θέλω να καταστήσω για άλλη μια φορά σαφές: Η ιστορία, ο λαός και η προοδευτική παράταξη με τίμησαν και με το παραπάνω. Η μόνη μου φιλοδοξία σήμερα είναι να αγωνίζομαι στο πεδίο των ιδεών, για να ξαναγίνει η προοδευτική παράταξη ελπίδα για το λαό και την κοινωνία. Και να αναλαμβάνω πάντα την ευθύνη να λέω με τόλμη αυτά που πιστεύω.
Τεμπονέρας: «Είναι η ώρα των νόμιμων ιδιοκτητών του ΣΥΡΙΖΑ»
O Διονύσης Τεμπονέρας στις πρώτες του δηλώσεις στους δημοσιογράφους είπε: «Είναι η ώρα των μελών, των φίλων και των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Έίναι η ώρα να μιλήσει η βάση και ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ». «Σήμερα οι πραγματικοί ιδιοκτήτες παίρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια τους και θα διαμορφώνουν την επόμενη μέρα».
ΣΥΡΙΖΑ: Πως ο Κασσελάκης «έκοψε» τον Τεμπονέρα – Το παρασκήνιο και οι φήμες για Βασιλειάδη
Ο κακός χαμός γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ λίγες ώρες πριν από το συνέδριο που μόνο ανακωχής δεν θα είναι.
Ο τερματισμός της συνεργασίας του Διονύση Τεμπονέρα ως επιστημονικού συνεργάτη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ η οποία, ζητήθηκε από τον Στέφανο Κασσελάκη έχει δημιουργήσει νέα πολεμικό ατμόσφαιρα στο και έχει έντονο παρασκήνιο
Σύμφωνα με πληροφορίες πριν τις δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών και την ανοιχτή κόντρα μεταξύ των δύο που εκδηλώθηκε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας της Τρίτης, ο Στέφανος Κασσελάκης είχε ζητήσει την απόλυση του Διονύση Τεμπονέρα από τη θέση του επιστημονικού συνεργάτη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεκριμένα, παραμονές της εκδήλωσης, στην οποία παρέστη τελικά ο κ. Κασσελάκης, ο Διευθυντής του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Μανολης Καπνισάκης τηλεφώνησε στον κ. Τεμπονέρα και φέρεται να κόμισε μήνυμα του Προέδρου.
Αυτό δεν ήταν άλλο από τη διακοπή της συνεργασίας του κ. Τεμπονέρα με την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία παρείχε τα τελευταία χρόνια και σε καθημερινη βάση επιστημονική τεκμηρίωση για τα νομοσχέδια της Βουλής, δείχνοντας εμμέσως την αποδοκιμασία του κ. Κασσελάκη για την παρουσία του κ. Τεμπονέρα στο πάνελ των ομιλητών.
Ο Διονύσης Τεμπονέρας ήταν επιστημονικός συνεργάτης του Διονύση Καλαματιανού ο οποίος είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Το αίτημα για την απόλυση Τεμπονέρα έγινε με αφορμή την συμμετοχή του στην εκδήλωση των τριών (Τεμπονέρα-Αχτσιόγλου-Χριστοδουλάκη) για την Κεντροαριστερά. Τότε, άτομα από το περιβάλλον του Στέφανου Κασσελάκη , σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν ζητήσει την διαγραφή του Διονύση Τεμπονέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και μπορεί τελικά τότε να μην τον διέγραψαν, αλλά τον απέλυσαν.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε από τον Δ. Καλαματιανό να απολύσει τον Διονύση Τεμπονέρα, ενόψει της εκδήλωσης των τριών στο θέατρο Αλφα. Ο κ. Καλαματιανός έκανε δεκτό το αίτημα και πράγματι ο Διονύσης Τεμπονέρας απελύθη.
Ο κ. Τεμπονέρας δεν δημοσιοποίησε τότε το θέμα, αλλά στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προχθές, αυτό ήρθε μοιραία στην επιφάνεια, όταν ο κ. Κασσελάκης απευθυνόμενος προσωπικά στο μέλος του οργάνου φέρεται να του είπε πως «Διονύση, είσαι καλός εργατολόγος, σου ζήτω να συστρατευθείς μαζί μου μέχρι τις εθνικές εκλογές και έχεις κάνει πολύ καλή δουλειά με το δίκτυο συνταξιούχων».
«Πρόεδρε η εμπιστοσύνη αποδεικνύεται όχι με λόγια αλλά με πράξεις», φέρεται να του αντέτεινε, ο κ. Τεμπονέρας, συμπληρώνοντας πως έχει τρεις μήνες να προσκληθεί στα κομματικά μέσα και πως πληροφορείται πως είναι «κομμένος από τον Προέδρο» και δεύτερον ότι «με πήρε τηλέφωνο ο Διευθυντής σου εκ μέρους σου και μου ζήτησε να διακόψω τη συνεργασία στην ΚΟ που καθημερινά επί ώρες ασχολούμαι και στερώντας χρόνο από την επαγγελματική μου δραστηριότητα, παραμονές της εκδήλωσης».
Σημειωτέον ότι το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει και άλλες ανακατατάξεις επιστημονικών συνεργατών και συμβούλων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, προκαλώντας προβληματισμό σε πολλά κομματικά στελέχη.
Παράλληλα με το παρασκήνιο της απομάκρυνσης Τεμπονέρα άρχισαν να διακινούνται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Αναπληρωτής Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Γιώργος Βασιλειάδης δέχθηκε βολές από συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, λόγο της θέσης του για το περιβόητο ερωτηματολόγιο. Αυτό όμως διαψεύδεται από το περιβάλλον του κ., Βασιλειάδη.
Σε βέρτιγκο ο Κασσελάκης – Συνέδριο… διάλυσης για ΣΥΡΙΖΑ
Στις χειρότερες δυνατές συνθήκες ξεκινά -εκτός απροόπτου- απόψε το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς διαψεύδονται κατηγορηματικά οι πληροφορίες ότι στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας υπήρξε ανακωχή ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και στους εσωκομματικούς του αντιπάλους.
Εκτός απροόπτου, διότι τις τελευταίες ώρες προέκυψαν διάφορα θέματα οργανωτικού τύπου, που… απειλούν την ομαλή έναρξη του Συνεδρίου. Από το ποιος θα είναι πρόεδρος του Συνεδρίου (η πλευρά Κασσελάκη θέλει τον Πάνο Ρήγα, αλλά στην ΚΟΕΣ υπήρξε πρόταση από τον Χρίστο Σπίρτζη για τον Νίκο Μαδεμλή που ήρθε στον ΣΥΡΙΖΑ από το ΠΑΣΟΚ) μέχρι το ποιοι τελικά θα είναι οι σύνεδροι. Κανονικά θα μετέχουν οι σύνεδροι του προηγούμενου Συνεδρίου, αλλά λόγω μετακινήσεων στη Νέα Αριστερά ή αποχωρήσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν πολλά κενά που δεν ξέρουμε αν καλύφθηκαν από τις διαδικασίες στις Βομαρχιακές Επιτροπές ή από τη διαδικασία στο isyriza.
Ο κ. Κασσελάκης λειτουργεί πλέον ως πρόεδρος υπό προθεσμία, καθώς με το χειρισμό του να ζητήσει «λευκή επιταγή» ως τις εθνικές εκλογές λίγες ώρες πριν από το Συνέδριο κατάφερε να είναι αβέβαιη η παραμονή του ως τις ευρωεκλογές.
Για αυτόν το λόγο προσπάθησε να εμφανίσει το μαύρο άσπρο, διαψεύδοντας ότι αποσύρθηκε η επιστολή που εστάλη τη Δευτέρα, από τον ίδιο, προς τα μέλη του οργάνου, όπως και το ερωτηματολόγιο, όπως επιβεβαιώνουν τα περισσότερα μέλη του οργάνου.
Πηγές της Κουμουνδούρου υποστήριζαν χθες ότι η επιστολή Κασσελάκη, με την οποία ζητούσε από τα μέλη του οργάνου να σταματήσουν να «κυνηγούν χίμαιρες», δεν έχει ανακληθεί. Πρόσθεταν μάλιστα -«δείχνοντας» τον Διονύση Τεμπονέρα– ότι μόνο ένα μέλος ζήτησε ψηφοφορία και το αίτημα αυτό απορρίφθηκε.
Η πλειονότητα των μελών της Πολιτικής Γραμματείας ωστόσο αντιτείνει ότι δεν έγινε καμία ψηφοφορία και πως ήταν ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης που απόσυρε και την επιστολή και το ερωτηματολόγιο, όταν είδε ότι δεν «πέρασε» ο εκβιασμός που επιχείρησε.
Πληροφορίες επιμένουν ότι στο Συνέδριο ο κ. Κασσελάκης ετοιμάζει νέο αιφνιδιασμό, καθώς, αφού δεν κατάφερε να δεσμεύσει την Πολιτική Γραμματεία και η απάντηση που πήρε είναι «είσαι πρόεδρος ως τις ευρωεκλογές και εκεί κρίνεσαι όπως όλοι», σκέπτεται να ζητήσει την έγκριση του Συνεδρίου για όσα έθεσε στην Πολιτική Γραμματεία και απορρίφθηκαν, κυρίως όμως θα επιδιώξει να λάβει στήριξη ως τις εκλογές του 2027.
Συνεργάτες του κ. Κασσελάκη επιμένουν ότι το «επαναβεβαίωση εμπιστοσύνης προς τον πρόεδρο από τα μέλη της Π.Γ. ή αλλιώς προσφυγή στα μέλη» τέθηκε ξεκάθαρα από τον κ. Κασσελάκη, το κατάλαβαν όλοι και όσα λέχθηκαν μετά στους δημοσιογράφους από τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας – δηλαδή ότι ο κ. Κασσελάκης δεν πήρε τη λευκή επιταγή που ζήτησε, αλλά πήρε στήριξη ως τις ευρωεκλογές και το δέχθηκε- ήταν τακτικισμοί.
ΟΛΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΛΩΝ
Πέντε «βόμβες» γκρεμίζουν τις fake δηλώσεις περί… ενότητας
Τα περί «προχωρούμε ενωμένοι στο Συνέδριο» που λέγονται και από τη μία και από την άλλη πλευρά δεν αντέχουν σε καμία κριτική, όπως πρέπει να γραφτεί ότι επιβεβαιώνονται 100%:
Πρώτον, ότι ο κ. Κασσελάκης είπε τη φράση «δεν θα γίνω Ιφιγένεια», όπως και όταν αναφέρθηκε σε μελλοντική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ είπε ότι αν υπάρξει κάτι τέτοιο θα είναι υποψήφιος για επικεφαλής.
Δεύτερον, ο κ. Κασσελάκης είπε στον Διονύση Τεμπονέρα ότι αποσύρει την επιστολή του για όλους τους άλλους εκτός από εκείνον, διότι τον αμφισβητεί.
Τρίτον, ο Παύλος Πολάκης, αναφερόμενος στο αίτημα του Στέφανου Κασσελάκη για στήριξη ως τις εθνικές εκλογές, του απάντησε: «Στέφανε, έχεις τη στήριξη όλων μέχρι τις ευρωεκλογές».
Τέταρτον, Νίκος Παππάς και Ρένα Δούρου δεν στήριξαν τον κ. Κασσελάκη, δεν πήραν όμως μέρος και στις επιθέσεις εναντίον του, διατηρώντας αποστάσεις και από τις δύο πλευρές. Ισως επειδή, όπως ερμήνευε στέλεχος της Π.Γ. μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο», έχουν βάλει στόχο την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις ευρωεκλογές και κινούνται ενωτικά.
Πέμπτον, πολλά στελέχη διαμαρτύρονται στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους με τους δημοσιογράφους για το προσβλητικό και άκρως επιθετικό ύφος της Θεοδώρας Τζάκρη, στο οποίο αποδίδουν και την αποχώρηση του κ. Σκορίνη.
Το ότι είναι fake οι διαβεβαιώσεις περί ενωτικού κλίματος, το οποίο μάλιστα δήθεν θα αποδειχθεί και στο Συνέδριο, φάνηκε από την ανάρτηση του υποστηρικτή του Στέφανου Κασσελάκη, Νίκου Μωραΐτη, ο οποίος έγραψε: «Θα τον κάνουν κομματάκια με συνεχείς διαφοροποιήσεις ώστε να μην ψηφίσει κανείς ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και να του χρεώσουν το εξευτελιστικό ποσοστό. Μόνον νέες εκλογές από τη βάση θα τον διέσωζαν, αλλά έκανε πίσω».
Κατά των μελών της Πολιτικής Γραμματείας καταφέρθηκε και ο πρώην συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Καρανίκας, ο οποίος σε ανάρτησή του ανέφερε: «Η γραφειοκρατία είναι το Βασίλειο της αναρμοδιότητας (Κλοντ Λεφόρ) και οι γραφειοκράτες με την αμφίεση του ειδήμονα μετατρέπονται σε στελέχη που, καθώς εγκαθιδρύουν την ύπαρξή τους ως απαραίτητα στοιχεία ενός οργανισμού, καταλήγουν να ροκανίζουν τα μέλη ελέγχοντας τη δραστηριότητα… και περιορίζοντας τις ικανότητες που ανθίζουν μέσα από την κοινωνική κίνηση. Βασικός τους αντίπαλος είναι η ικανότητα των άλλων να παράγουν έργο που δεν μπορούν να το οικειοποιηθούν».
Από την άλλη πλευρά, ο Χρίστος Σπίρτζης είπε σε τηλεοπτική του εμφάνιση ότι «δεν είναι ψέμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να παίξει το ρόλο του ως αξιωματική αντιπολίτευση και να αποτελέσει, μόνος του ή με συνεργασίες, εναλλακτική πολιτική προοδευτική πρόταση. Νομίζω ότι έτσι όπως είμαστε σήμερα δεν μπορεί» και συμπλήρωσε ότι «η ατζέντα από πολιτική έχει γίνει ατζέντα κοσμικών στηλών».
Ειδήσεις σήμερα
Βορίδης: Παλινωδία του ΠΑΣΟΚ για τα μη κρατικά πανεπιστήμια
Νέος ποινικός κώδικας: Αδίκημα οι προπηλακισμοί σε γιατρούς, νοσηλευτές, εκπαιδευτικούς