Στην εκτίμηση ψήφου, η Ν.Δ. συγκεντρώνει 38,5%, το ΠΑΣΟΚ 16%, ο ΣΥΡΙΖΑ 14,7%, το ΚΚΕ 10,6%, η Ελληνική Λύση 5,9%, η ΝΙΚΗ 3,9% και οι «Σπαρτιάτες» 3%, ενώ στην πρόθεση ψήφου τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής: Ν.Δ. 31,1%, ΠΑΣΟΚ 12,9%, ΣΥΡΙΖΑ 11,9%, ΚΚΕ 8,6%, Ελληνική Λύση 5,1%, ΝΙΚΗ 3,2% και «Σπαρτιάτες» 2,4%.
Η κυριαρχία της Ν.Δ. παραμένει βασικό στοιχείο των μετρήσεων της κοινής γνώμης, αλλά η κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ και το σκοτεινό του μέλλον είναι τα νέα στοιχεία που δείχνουν και γιατί τις τελευταίες ημέρες έχουμε επανεμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στο προσκήνιο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, την ώρα που η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ακρίβειας ως μείζον, καθώς αποτελεί νο1 πρόβλημα για το 61,1% της κοινής γνώμης, το 50% των ερωτηθέντων απαντά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Στέφανο Κασσελάκη αρχηγό θα συνεχίσει να χάνει δυνάμεις, το 39% ότι θα μπει σε ανοδική τροχιά, ενώ το 11% δεν απαντά.
Στην ερώτηση δε αν «θα ψηφίζατε ένα κόμμα με καθαρά αριστερό προσανατολισμό που θα δημιουργούνταν από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ», το 27% απαντά «ναι» και άλλο ένα 27% απαντά «μάλλον ναι», απαντήσεις που μάλλον παραπέμπουν στο συμπέρασμα ότι το μεγάλο πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η νυν και η πρώην ηγεσία του.
Σε αυτό το κλίμα είναι μάλλον εύκολα κατανοητή η ενεργοποίηση του Αλέξη Τσίπρα στο εσωκομματικό παρασκήνιο, μετά την πλήρη άρνηση των τελευταίων μηνών να δείξει ότι ασχολείται.
Ο κ. Τσίπρας έμενε στο προσκήνιο -αλλά το τελευταίο διάστημα και στο παρασκήνιο- αδιάφορος και αποστασιοποιημένος από τις εξελίξεις στο κόμμα του. Είτε για να μην του «χρεώσουν» τον Κασσελάκη είτε επειδή -όπως πολλοί υποστηρίζουν- έχει σχέδια για το πολιτικό του μέλλον που δεν περιλαμβάνουν τον ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν υπολόγιζε όμως ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε τόσο στραβά, που οι ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ δύνανται να στείλουν τόσο άμεσα ψηφοφόρους προς το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και άλλες κατευθύνσεις και να συρρικνώσουν τον πολιτικό χώρο στον οποίο απευθύνεται.
Τώρα όμως που η διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο ορατή από ποτέ και το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να μείνει χωρίς στελέχη, χωρίς μηχανισμό, χωρίς Νεολαία είναι βάσιμο -και κυρίως χωρίς την ομάδα των 40άρηδων που εκπροσωπούν οι «6+6»-, τα πράγματα ζόρισαν και για τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος για την πλειονότητα των στελεχών και των ψηφοφόρων του κόμματος δεν είναι άμοιρος ευθυνών για ό,τι συμβαίνει.
ΤΟ ΤΕΤ Α ΤΕΤ ΜΕ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ
Τσίπρας με ατζέντα «Ομπρέλας»
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας είδε τον κ. Κασσελάκη στο γραφείο του μετά από τουλάχιστον τρία αιτήματα του δεύτερου που είχαν απαντηθεί αρνητικά, για να του «τραβήξει το αφτί», επειδή -σύμφωνα με τη διαρροή των συνεργατών του- αγνοεί το κόμμα και δεν ενδιαφέρεται για την ενότητα, οδηγώντας σημαντικά στελέχη στην έξοδο.
Απόστολος Γκλέτσος: Τις ανεμογεννήτριες τις ξέρω καλά, με πίεσε ο χρόνος [βίντεο]
Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον Στέφανο Κασσελάκη:
- Πιστή τήρηση του Καταστατικού, εννοώντας την αποφυγή αιφνιδιασμών, όπως το δημοψήφισμα.
- Χάραξη πολιτικού σχεδιασμού εξωστρέφειας από τα όργανα του κόμματος.
- Λειτουργία των κομματικών οργάνων χωρίς αποκλεισμούς και με συμπεριληπτική για όλες τις απόψεις διάθεση.
Ο,τι δηλαδή ζητούσαν και τα στελέχη της «Ομπρέλας» πριν πάρουν την απόφαση να αποχωρήσουν, επειδή ο κ. Κασσελάκης δεν τα αποδεχόταν.
Παράλληλα, εν όψει την έντονης φημολογίας ότι οι «6+6» ετοιμάζονται να αποχωρήσουν την Κυριακή μετά την πανελλαδική τηλεδιάσκεψη, συναντήθηκε με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, τον Νάσο Ηλιόπουλο και τον Διονύση Τεμπονέρα, ενώ και η συνάντηση των Σβίγκου και Βασιλειάδη με τους Χαρίτση και Ηλιόπουλο στον κ. Τσίπρα πιστώνεται και όχι στον κ. Κασσελάκη.
Μετέφεραν η Ράνια Σβίγκου και ο Γιώργος Βασιλειάδης στον κ. Τσίπρα ότι ο Νάσος Ηλιόπουλος έχει ακόμα επιφυλάξεις για το τι θα πράξει, κάτι που μάλλον δεν συμβαίνει με τους Εφη Αχτσιόγλου, Αλέξη Χαρίτση, Δημήτρη Τζανακόπουλο, που φέρονται να έχουν αποφασίσει την έξοδο, κι έτσι έγινε και το ραντεβού Τσίπρα – Ηλιόπουλου.
Κατά τις πληροφορίες που υπάρχουν, ο κ. Τσίπρας καλεί τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να μην προβούν σε βιαστικές κινήσεις και να περιμένουν πριν πάρουν τις οριστικές αποφάσεις τους, και απαιτεί από τον Στέφανο Κασσελάκη -τώρα που έφυγε η «Ομπρέλα»- να λειτουργήσει ενωτικά ως πρόεδρος και όχι ως ομαδάρχης του Παύλου Πολάκη.
Ξεκάθαρα πράγματα: από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν φεύγουν πλέον όσοι ήθελε και ο κ. Τσίπρας να φύγουν, όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και τα στελέχη της «Ομπρέλας». Από τον ΣΥΡΙΖΑ φεύγουν στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα, όπως ο Αριστείδης Μπαλτάς και ο Νίκος Τόσκας, που ουδείς μπορεί να διανοηθεί ότι θα έκαναν τέτοια κίνηση χωρίς να το γνωρίζει ο τέως πρόεδρος.
Θα έφευγε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Ευάγγελος Αποστόλου χωρίς να το γνωρίζει ο κ. Τσίπρας; Ο οποίος στη δήλωσή του καταγγέλλει «άλωση του χώρου και κατασυκοφάντηση του έργου της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα»; Θα έγραφε ο κ. Αποστόλου «ως εδώ ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ανάμνησή του» χωρίς να το γνωρίζει ο κ. Τσίπρας;
Διορία σε Κασσελάκη – Πολάκη
Είναι τυχαία η κοινή παρέμβαση και των τριών (Μπαλτά, Τόσκα, Αποστόλου) ότι φεύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά όχι από την Αριστερά;
Στην πραγματικότητα, η παρέμβαση Τσίπρα είναι μία κίτρινη κάρτα, μία διορία στους Κασσελάκη – Πολάκη, αλλά παράλληλα και επίδειξη δύναμης, για να τους υπενθυμίσει ότι με την ανοχή του ή τη στήριξή του ανέλαβαν τον ΣΥΡΙΖΑ, και ότι μπορεί ακόμα και τώρα να τους «εκπαραθυρώσει».
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας φέρεται να ζήτησε από τα άλλα στελέχη να ανταποκριθούν θετικά στα ανοίγματα Κασσελάκη, π.χ. να απαντήσουν θετικά αυτήν τη φορά, εφόσον τους προτείνει ξανά να συμμετάσχουν στα κομματικά όργανα.
Τα ερωτήματα πλέον είναι συγκεκριμένα:
- Θα ξαναδώσει ο κ. Κασσελάκης υπόσταση στην Πολιτική Γραμματεία ως ανώτατο καθοδηγητικό όργανο, που την έχει «σκοτώσει» ακολουθώντας τις συμβουλές του Πολάκη;
- Θα ανασχηματίσει τα κομματικά όργανα με αναλογική σύνθεση;
- Θα μοιράσει ρόλους στη Βουλή ή στο κόμμα όχι με βάση ποιος τον στηρίζει αλλά με βάση την επίτευξη νέας ενότητας;
Κόμμα «Πρασίνων» από τον Πέτρο Κόκκαλη
Χθες βράδυ, πριν τη συμμετοχή του στην εκπομπή της ΕΡΤ, ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης, ανήγγειλε -όπως αναμενόταν- με δήλωσή του την αποχώρησή του από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Επί λέξει, ο κ. Κόκκαλης αναφέρει:
«Η αποδοχή της τιμητικής πρόσκλησης του Αλέξη να συμμετέχουμε ως κίνηση ΚΟΣΜΟΣ στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις ευρωεκλογές του 2019 και η εμπιστοσύνη των πολιτών μάς έδωσαν τη δυνατότητα και την ευθύνη να αγωνιστούμε για την ενίσχυση της πολιτικής δράσης για το κλίμα και την προώθηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.
Σήμερα, με την αποχώρησή μου από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., κλείνει ένας κύκλος, αλλά τίποτα δεν τελειώνει εδώ. Τα επόμενα βήματα δεν αποτελούν προσωπική υπόθεση αλλά συλλογική, καθώς υπάρχει έντονη και γόνιμη αγωνία στον προοδευτικό κόσμο για αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα του κόσμου. Θα συμμετάσχω στην κοινή προσπάθεια να δοθεί απάντηση στο πολιτικό κενό που υπάρχει».
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως, όπως ο κ. Κούλογλου, ούτε ο κ. Κόκκαλης προτίθεται να παραδώσει την έδρα του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στον ΣΥΡΙΖΑ, και επιμένουν ότι σκοπεύει να μεταπηδήσει στην ευρωομάδα των «Πρασίνων».