Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που έγινε για την πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, αλλά στιγματίστηκε από τα παράπονα πολλών βουλευτών που κατήγγειλαν την ηγεσία για φίμωση, καθώς δεν τους δόθηκε ο λόγος, ο κ. Κασσελάκης εξέπληξε όσους τον άκουσαν.
Από τη μία ξεκαθάρισε προς όλους όσοι θέλουν να φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν σκοπεύει να το κάνει και θα είναι εκείνος υποψήφιος στις εθνικές εκλογές του 2027, πετώντας τους το γάντι αν θελήσουν να κάνουν οποιαδήποτε συντονισμένη κίνηση εναντίον του.
Από την άλλη, αν προχωρήσουν οι συνομιλίες και οι συνεννοήσεις και υπάρξουν οι προϋποθέσεις για νέο, ενιαίο κόμμα στην Κεντροαριστερά, αυτοπροτάθηκε για υποψήφιος αρχηγός του!
Ταυτόχρονα, σε μία συνεδρίαση όπου όλοι ανέμεναν ότι θα είναι ενωτικός και θα κάνει ανοίγματα -καθώς πολλοί ετοιμάζονται να τον «φάνε» ή να αποχωρήσουν- εκείνος από τη μία δεν έδωσε καν το λόγο στους βουλευτές επειδή είχε τη συνέντευξη στο MEGA και από την άλλη επιχείρησε να κάνει το άσπρο-μαύρο, σχετικά με την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.
«Περίεργα» μαθηματικά
Παραδείγματος χάρη, στη συνεδρίαση της Κ.Ο. δεν ήταν η πρώτη φορά που η πλευρά Κασσελάκη εμφάνισε αυτά τα «περίεργα» μαθηματικά ότι το 14,9% των ευρωεκλογών είναι ίδιο με το 17,8% των εθνικών εκλογών του περασμένου Ιουνίου, προσθέτοντας στο 14,9% το ποσοστό της Νέας Αριστεράς αλλά και τα ποσοστά σε Ροδόπη και Ξάνθη που έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ, επειδή δεν κατέβασε υποψήφιο ευνοώντας το κόμμα ΚΙΕΦ.
Τα είχε επικαλεστεί αυτά τα επιχειρήματα και πριν από τις ευρωεκλογές, επιχειρώντας να πείσει το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ότι μία χαρά ποσοστό είναι και το 15%… Αλλά τότε, αυτά τα επιχειρήματα δεν πέρασαν, γι’ αυτό και ενώ είχαν προγραμματιστεί να γίνουν διαρροές προς τον Τύπο, τελικά δεν έγιναν.
Επίσης, χωρίς καμία συνεννόηση ή διάθεση διαλόγου, ο κ. Κασσελάκης ανακοίνωσε στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αυτόνομη πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και άνοιγμα σε ΠΑΣΟΚ και Πλεύση Ελευθερίας, επιμένοντας στον αποκλεισμό της Νέας Αριστεράς, από τον κύκλο των συνομιλητών του κόμματος.
Αυτή δεν είναι δημοφιλής θέση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όπου οι πολλοί δεν θέλουν να ακούσουν για διάλογο με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ δεν θεωρούν «εχθρούς» τους βουλευτές της Νέας Αριστεράς, όπως τους θεωρεί ο Στέφανος Κασσελάκης, που τους ζητά επιτακτικά να επιστρέψουν πίσω στον ΣΥΡΙΖΑ τις έδρες τους.
Για selfies στη Βαρβάκειο ο Κασσελάκης
Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, είναι εύκολο να αντιληφθεί κάποιος ότι δεν έχουν αλλάξει τα πράγματα στο μετεκλογικό σκηνικό σε σύγκριση με το προεκλογικό, παρά το γεγονός ότι το εκλογικό αποτέλεσμα σε καμία περίπτωση δεν ήταν το επιθυμητό, ούτε καν ανεκτό.
Επαφές
Ο Στέφανος Κασσελάκης συνεχίζει να δείχνει πλήρη απαξίωση στο κόμμα που ηγείται. Από τη φρουρά του Τσίπρα μιλά και συνεννοείται μόνο με τον Νίκο Παππά, ενώ με τον Πολάκη οι πληροφορίες επιμένουν ότι έχει σταματήσει να έχει κάθε επαφή. Δεν δίνει σημασία και λογαριασμό για τα βήματα που σχεδιάζει και αποφασίζει, ενώ και η εντολή προς την ομάδα των στενών συνεργατών του, είναι να μη συζητούν με τους «παλιούς» θέματα στρατηγικής, επόμενες κινήσεις κ.λπ. Εξαίρεση από αυτήν την εντολή είναι μόνο ο κ. Καπνισάκης, στον οποίο ο κ. Κασσελάκης έχει μεγάλη εμπιστοσύνη και θεωρεί ότι μπορεί και χειρίζεται τους «παλιούς» δίνοντάς τους ένα minimum πληροφορίας, χωρίς να τους βάζει στο «παιχνίδι» λήψης των αποφάσεων. Και σε αυτό το κλίμα, κυκλοφορούν τεχνηέντως και διαρκώς φήμες ότι ο κ. Κασσελάκης ετοιμάζει μεγάλο ανασχηματισμό στο κόμμα, με τους νέους που προέκυψαν από επιλογές της βάσης στο isyriza να αντικαθιστούν τους «παλιούς».
Είναι όμως βέβαιο πως το αμέσως επόμενο διάστημα, η «διακοσμητική» παρουσία του κόμματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η μηδενική ανοχή της ηγεσίας στην κριτική και τον προβληματισμό, θα προκαλέσουν μεγάλη ένταση στο εσωτερικό του κόμματος. Η περίοδος της… υπομονής αλλά και της αναμονής του αποτελέσματος των ευρωεκλογών έχει για πολλούς εξαντληθεί.
Δεν είναι τυχαίο ότι προχθές στη συνεδρίαση της Κ.Ο., μόλις ο διευθυντής της, Θ. Μωραΐτης, ανακοίνωσε ότι δεν θα υπάρξουν τοποθετήσεις βουλευτών αλλά θα γίνει μία άλλη συνεδρίαση της Κ.Ο. για να μιλήσουν οι βουλευτές επειδή ο πρόεδρος πρέπει να φύγει, επικράτησε μπάχαλο. Η κριτική μάλιστα πολλών, βαραίνει πλέον και τον πρόεδρο της Κ.Ο. Σωκράτη Φάμελλο, για τον οποίο πολλοί λένε ότι δεν υπερασπίζεται ούτε τον ρόλο των βουλευτών ούτε το ρόλο της Κ.Ο., αφήνοντας τον κ. Κασσελάκη να κάνει ό,τι θέλει…
ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΣΙΠΡΑ
Προς ανοικτή σύγκρουση νυν και πρώην πρόεδρος
Αυτό που με βεβαιότητα δεν πρόκειται να αποφευχθεί στο άμεσο μέλλον -πολλοί θεωρούν ότι είναι ζήτημα ημερών- είναι η ανοικτή σύγκρουση Κασσελάκη – Τσίπρα.
Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού λένε ότι οι ευρωεκλογές πέρασαν, ο κ. Κασσελάκης πέρασε κάτω από τον πήχη που έβαλε και οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του, χωρίς να προσδιορίζουν ποιες είναι αυτές. Η ουσία όμως βρίσκεται αλλού.
Ο κ. Τσίπρας θέλει διακαώς να επιστρέψει στην πολιτική σκηνή και αισθάνεται ότι ο πολιτικός του χρόνος είναι ο χρόνος που απομένει ως τις εκλογές του 2027, καθώς μετά δεν θα έχει άλλη ευκαιρία.
Οι συνομιλητές του λένε ότι παρά τη μεγάλη πτώση της Ν.Δ., τα ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ήταν χαμηλά, έδειξαν ότι Κασσελάκης και Ανδρουλάκης δεν είναι «πρωθυπουργίσιμοι» και ανέδειξαν ότι και για τα δύο κόμματα υπάρχει πλέον πολιτικό αδιέξοδο.
Και μπορεί να μην προκύπτει από τα focus group που έχει στη διάθεσή του, αλλά ο κ. Τσίπρας , ο ίδιος για τον εαυτό του, θεωρεί ότι είναι ο μόνος που μπορεί να ενώσει την Κεντροαριστερά σε έναν ενιαίο φορέα.
Στην οδό Αμαλίας… χαμογέλασαν με την προσπάθεια του κ. Κασσελάκη να μπει εμβόλιμα στη συζήτηση για τη δημιουργία του ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς και θεωρούν ότι δεν είναι μακριά η μέρα της μεγάλης και ανοικτής σύγκρουσης Κασσελάκη – Τσίπρα.
Λένε επίσης ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα συνεχίσει να μιλά και να κινείται ενωτικά (δεν είναι τυχαίο ότι έχει καλέσει στην εκδήλωση του Ιδρύματός του τον Αλέξη Χαρίτση) όσο και αν προσπαθεί ο Στέφανος Κασσελάκης να διχάσει. Οπως επιβεβαιώνουν και ότι ο κ. Τσίπρας -όπως και ο κ. Κασσελάκης- παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο «διπλανό» ΠΑΣΟΚ.