Σε αντίθεση με την τελευταία συνεδρίαση στις 18 Ιουνίου, όπου η συμφωνία «χάλασε» στις λεπτομέρειες, αυτή τη φορά επικράτησε η λογική, με αποτέλεσμα οι ηγέτες να καταλήξουν στις τελικές επιλογές, παρά το γεγονός ότι δεν συμφωνούσαν σε όλα. Η θητεία της κ. Φον ντερ Λάιεν και της κ. Κάλας θα είναι πενταετής, ενώ του Αντόνιο Κόστα βάσει της Συνθήκης θα είναι 2,5 έτη με δυνατότητα ανανέωσης για άλλα 2,5 έτη.
Κομισιόν
Οι παραπάνω επιλογές είναι καλή εξέλιξη για την Ελλάδα, δεδομένου ότι όπως αποδείχθηκε στην πράξη, η πρόεδρος της Επιτροπής στη διάρκεια της πρώτης θητείας της ήταν ιδιαίτερα δραστήρια και ευαίσθητη σε αιτήματα και προβλήματα κρατών-μελών. Οσον αφορά τη δική μας χώρα και μόνο το γεγονός ότι χάρη στην Επιτροπή πήραμε τις περισσότερες κατά κεφαλήν χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, μιλάει από μόνο του. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν μαζί με τον Πολωνό ομόλογό του Ντόναλντ Τουσκ οι επίσημοι συνομιλητές της πολιτικής οικογένειας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στις διαπραγματεύσεις με τους Σοσιαλιστές και τους Φιλελεύθερους για την κατανομή των θέσεων και την προώθηση της κ. Φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν.
Κοινά στοιχεία
Θετική είναι και η επιλογή του κ. Κόστα, γιατί ο Πορτογάλος πολιτικός είναι έμπειρος, αφού κυβέρνησε για πάνω από 8 χρόνια μια χώρα που πέρασε από Μνημόνιο την περασμένη δεκαετία και ο ίδιος γνωρίζει τις ιδιαιτερότητας του κοινοτικού νότου.
Τέλος, και η κ. Κάλας προέρχεται από μια μικρή χώρα που έχει δίπλα της έναν επιθετικό γείτονα, τη Ρωσία. Δηλαδή έχει πολλές ομοιότητες με τη δική μας και ως επικεφαλής της Ε.Ε. στον κρίσιμο τομέα της ασφάλειας και της άμυνας προφανώς θα αντιλαμβάνεται καλύτερα τους κινδύνους και τις κατά καιρούς ανησυχίες μας.
Ικανοποίηση
Προεδρία της Δημοκρατίας: Ο κύβος ερρίφθη - Ο Μητσοτάκης ανακοινώνει την απόφασή του
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής των προσώπων, ενώ εμφανίστηκε σχεδόν σίγουρος ότι η κ. Φον ντερ Λάιεν θα πάρει το «πράσινο φως» από την ολομέλεια της Ευρωβουλής στα μέσα Ιουλίου, δεδομένου ότι υπάρχει άνετη πλειοψηφία αφού αναμένεται να την στηρίξουν τρεις μεγάλες πολιτικές ομάδες.
Στρατηγική ατζέντα
Σχετικά με τη δεύτερη μεγάλη απόφαση της Συνόδου, που ήταν η υιοθέτηση της Στρατηγικής Ατζέντας, δηλαδή των προτεραιοτήτων της Ε.Ε. για τα επόμενα 5 χρόνια, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε επίσης ικανοποιημένος γιατί λήφθηκαν υπ’ όψιν όλες οι ελληνικές προτεραιότητες: η μεγαλύτερη έμφαση στα θέματα της άμυνας και της μετανάστευσης, καθώς και στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, και στην οικονομία στην ανάδειξη ζητημάτων ανταγωνιστικότητας. Είναι ζητήματα κρίσιμα για την πατρίδα μας, τα οποία βρήκαν τη θέση τους και στην ευρωπαϊκή Στρατηγική Ατζέντα της επόμενης πενταετίας, η οποία και θα συνδιαμορφωθεί προφανώς και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ενημέρωση για Μπελέρη και Βόρεια Μακεδονία
Στη διάρκεια της συζήτησης για τη διεύρυνση, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τους συναδέλφους στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τα τεκταινόμενα στη Βόρεια Μακεδονία, για το γεγονός ότι τόσο η πρόεδρος όσο και ο εντολοδόχος πρωθυπουργός ουσιαστικά παραβιάζουν ευθέως τη Συμφωνία των Πρεσπών, παραγνωρίζοντας στην πράξη το erga omnes και επιλέγοντας να χρησιμοποιούν άλλο όνομα, πέραν του συνταγματικά καθορισμένου ονόματος της χώρας, για εσωτερική χρήση.
Προειδοποίηση
Οπως δήλωσε ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους συναδέλφους του γι’ αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη και κατέστησε επίσης απολύτως σαφές ότι εάν τα Σκόπια επιμείνουν σε αυτή τη γραμμή, θα καταστήσουν ουσιαστικά εξαιρετικά δύσκολη -αν όχι θα ακυρώσουν στην πράξη- οποιαδήποτε διαδικασία άμεσης σύγκλισης με την ευρωπαϊκή οικογένεια.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός με αφορμή και την παρουσία της προέδρου της Ευρωβουλής, έθεσε στη συνάντηση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που προηγήθηκε της συνόδου της Ε.Ε, και το ζήτημα του Φρέντη Μπελέρη, ο οποίος παραμένει στη φυλακή στην Αλβανία λίγες μέρες πριν την ορκωμοσία του ως ευρωβουλευτής.
Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί, όπως είπε, αυτονόητο ότι ο Φρέντη Μπελέρης θα βρεθεί στο Στρασβούργο να αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του ως ευρωβουλευτής και προφανώς θα συμμετέχει και στην εξαιρετικά κρίσιμη ψηφοφορία για την επιλογή της επόμενης προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.