Ολοκληρώθηκε το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ με τις ομιλίες των 5 υποψηφίων προέδρων. Εφη Αχτσιόγλου, Στέφανος Κασσελάκης, Νίκος Παππάς, Στέφανος Τζουμάκας και Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι και επίσημα πλέον υποψήφιοι διάδοχοι του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ήταν απών από τη σημερινή διαδικασία.
Οι εργασίες του Διαρκούς Συνεδρίου ξεκίνησαν με την ομόφωνη έγκριση των πέντε υποψηφιοτήτων για τη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Οι υποψηφιότητες εγκρίθηκαν ως ενιαία πρόταση. Στη συνέχεια ακολούθησαν οι εισαγωγικές ομιλίες της γραμματέα της ΚΕ του κόμματος, Ράνιας Σβίγκου, και του αναπληρωτή γραμματέα, Γιώργου Βασιλειάδη, και αμέσως μετά οι ομιλίες των πέντε υποψηφίων, Έφης Αχτσιόγλου, Ευκλείδη Τσακαλώτου, Νίκου Παππά, Στέφανου Τζουμάκα, Στέφανου Κασσελάκη.
Στις εργασίες συμμετείχαν 3.100 σύνεδροι συνολικά, εκ των οποίων 1.400 διαδικτυακά, 1.200 στην αίθουσα και 500 στο φουαγιέ.
Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ – Σβίγκου: «Σήμερα γράφουμε μία νέα σελίδα με την στήριξη του εμβληματικού μας προέδρου»
Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου, η οποία χαρακτήρισε τη διαδικασίας εκλογής προέδρου ως σημείο καμπής και ώρα ευθύνης για όλους.
Όπως είπε «το στοίχημα είναι η προσέλευση στις κάλπες. Όλες και όλοι πρέπει να δώσουν ένα ισχυρό μήνυμα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ και είναι δυνατός. Το μήνυμα για μια ενωμένη και ισχυρή Αριστερά για έναν ενωμένο και ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ που θα δώσει προοπτική στο μέλλον του τόπου και των ανθρώπων του».
Στην ομιλία της η κ. Σβίγκου αναφέρθηκε στην παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα: «Σήμερα γράφουμε στην πράξη τη νέα σελίδα για το κόμμα και κηρύσσουμε την αρχή της διαδικασίας ανασυγκρότησης. Μίας διαδικασίας ανασυγκρότησης που έχει την στήριξη του εμβληματικού προέδρου μας Αλέξη Τσίπρα, του πρώτου αριστερού πρωθυπουργού της χώρας. Του επικεφαλής μίας κυβέρνησης που έβγαλε την χώρα από τα μνημόνια και στήριξε τους κοινωνικά ασθενέστερους. Μίας κυβέρνησης που ανέλαβε την ιστορική ευθύνη και υπέγραψε την Συμφωνία των Πρεσπών. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε πρόεδρος ενός μικρού κόμματος της Αριστεράς και έγινε πρόεδρος του μεγαλύτερου αριστερού κόμματος της Ευρώπης».
Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στην επόμενη ημέρα λέγοντας: «Η επόμενη ημέρα έχει αρχίσει, σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα για την νέα εποχή για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ανοίγουμε την πόρτα για να περάσει το νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαδικασία δεν γίνεται σε συνθήκες θερμοκηπίου, γίνεται σε συνάφεια με την κοινωνία και τα προβλήματά της και με όσα συμβαίνουν στην χώρα, τα οποία παρουσιάζει ως αναπόφευκτα ή ακόμη και φυσικά η προπαγάνδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη».
Η ίδια καταλόγισε αλαζονεία και έλλειψη ενσυναίσθησης στον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του και πρόσθεσε ότι την συνοδεύουν «το ψέμα, η συγκάλυψη, η διαστρέβλωση. Όλα αυτά δεν αφήνουν περιθώριο αισιοδοξίας. Ο πολιτικός μας ανταγωνισμός οφείλει να είναι ανταγωνισμός για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Δεν αξίζει στην Ελλάδα η εικόνα ενός παντοδύναμου πρωθυπουργού και μίας διασπασμένης αντιπολίτευσης. Η κοινωνία δεν μας περιμένει, η ΝΔ και η ακροδεξιά είναι ήδη εδώ και ρίχνουν την βαριά σκιά τους».
Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ – Βασιλειάδης: «Έχουμε απογοητεύσει αυτό τον λαό – Η επόμενη ημέρα να μας βρει πιο δυνατούς»
«Το σημερινό μας συνέδριο διεξάγεται σε μια ιστορική στιγμή για την Αριστερά, το κόμμα, την κοινωνία», ανέφερε με την σειρά του ο αναπληρωτής γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Γιώργος Βασιλειάδης.
Στέφανος Κασσελάκης: Αύριο «γεννιέται» το πιο συμμετοχικό κόμμα στη χώρα
Είπε ότι μετά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και «μετά την απόλυτη επικράτηση της Δεξιάς σε κάθε έκφανση», έχουμε μπει σε μια νέα πολιτική συγκυρία, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι ήδη από την αρχή της νέας θητείας της «ξεδιπλώνει την ακραία νεοφιλελεύθερη ατζέντα της». Σημείωσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την ελληνική Αριστερά, κυβερνώσα Αριστερά και δικαίωσε τους αγώνες γενεών. Υπογράμμισε ότι τώρα «καλούμαστε να περάσουμε σε ένα επόμενο στάδιο βίαιης ωρίμανσης» και ότι «η επόμενη μέρα θα πρέπει να μας βρει πιο ενωμένους, πιο δυνατούς και αποφασισμένους για τη μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος και ένας λαός που έχει περάσει πολλά». Πρόσθεσε ότι κι εμείς τον έχουμε απογοητεύσει αυτόν τον λαό, όμως περιμένει από τον ΣΥΡΙΖΑ λύσεις και όραμα. «Εμείς έχουμε τα εργαλεία γι’ αυτό. Να ενεργοποιήσουμε το κόμμα μας, τις οργανώσεις μας, τα ινστιτούτα μας…», τόνισε μεταξύ άλλων.
Ζήτησε να δοθούν όλες οι δυνάμεις στις εκλογικές διαδικασίες, «να τις μετατρέψουμε σε γιορτές δημοκρατίας για να αναγεννηθεί η ελπίδα και να δώσουμε δύναμη στη νέα ή τον νέο πρόεδρο». Τόνισε ότι χρειάζεται ένας δυνατός-ή πρόεδρος αλλά και ένα δυνατό κόμμα που θα τροφοδοτεί τον/την πρόεδρο με δύναμη. «Πρόεδρος και κόμμα είναι αλληλένδετα, ένα ενιαίο όλον», σημείωσε. Ο κ. Βασιλειάδης έκλεισε την τοποθέτηση του με μια προτροπή του προς τους υποψήφιους προέδρους, όχι ως αναπληρωτής γραμματέας αλλά ως απλό μέλος και ως απλός πολίτης, όπως είπε: «Από το κόμμα, για το κόμμα, με το κόμμα, σπάστε τις παραλυτικές ισορροπίες που κρατούν το κόμμα καθηλωμένο και άνευρο. Αφήστε άσβεστη την παρακαταθήκη του Αλέξη για την κυβερνώσα Αριστερά, τον κορμό της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης του τόπου».
Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ – Αχτσιόγλου: «Η κοσμογονία του κ. Μητσοτάκη αποδεικνύεται μία δυστοπία»
ΗΈφη Αχτσιόγλου ήταν η πρώτη εκ των υποψηφίων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ που στο Διαρκές Συνέδριο ανέπτυξε τις θέσεις για το μέλλον του κόμματος.
Η βουλεύτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης χώρισε το πλάνο της σε τέσσερα πεδία και εξήγησε πώς μπορεί να επέλθει η αλλαγή που θα φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ ξανά στην εξουσία.
«Από το 2019 ως το 2023 δεν εκμεταλλευτήκαμε την ευκαιρία. Στην πιο κρίσιμη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε ν’ ανοίξει τον βηματισμό του, επικράτησε μια προβληματική εσωστρέφεια, εξασθένησαν οι δεσμοί με την κοινωνία, με τις εργαζόμενες γυναίκες, τους νέους, τους επιστήμονες, εξασθένησε το αίσθημα της ποιότητας ζωής», υπογράμμισε η Έφη Αχτσιόγλου και επισήμανε την ανάγκη του επαναπροσδιορισμού της κατεύθυνσης και της στόχευσης του κόμματος.
«Πρέπει να αναδιοργανωθούμε. Πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να κατέβει στην κοινωνία, από τον πρόεδρο μέχρι το τελευταίο μέλος. Αυτό είναι το πολιτικό διακύβευμα. Να τους πείσουμε ότι μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα», συμπλήρωσε υποστηρίζοντας ότι «το κράτος είτε απουσιάζει είτε κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του είτε νομιμοποιεί τον εκφασισμό της κοινωνίας και τη βία. Αυτή είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η κοσμογονία του κ. Μητσοτάκη αποδεικνύεται μια δυστοπία».
«Χρειάζεται πρόγραμμα και κοινωνική διαθεσιμότητα», συνέχισε επιμένοντας ότι «πρέπει να είμαστε εκεί. Η δυστοπία δεν μπορεί να είναι η νέα κανονικότητα. Η νίκη της δεξιάς εμπέδωσε στην κοινωνία ότι το καλύτερο είναι το επισφαλές. Της εμπέδωσε τον φόβο, ότι όποια αλλαγή θα φέρει την καταστροφή».
Κατόπιν η κ. Αχτσιόγλου κατέθεσε τις προτάσεις της για:
1. Το κράτος της νέας εποχής
«Κράτος υπηρέτης των συμφερόντων ή κράτος στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου;», ήταν το δίλημμα που έθεσε για ν’ απαντήσει πως στόχος είναι ένα «κράτος που λειτουργεί προς όφελος της κοινωνίας. Θέλουμε κράτος – στρατηγό στην υπηρεσία των πολλών. Με δημόσια δωρεάν παιδεία, χωρίς διαχωρισμούς. Ένα κράτος με δομές εκσυγχρονισμού και μεταρρυθμίσεις που δεν μένουν ημιτελείς λόγω συμφερόντων. Ένα κράτος διαφάνειας, χωρίς ασυλίες για τους τραπεζίτες, με ελεγκτικούς μηχανισμούς»
2. Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο
«Συνεχίζουμε στο ίδιο μονοπάτι, εισάγοντας συνεχώς απλώς για να ενισχύσουμε τον τουρισμό ή αλλάζουμε;», ρώτησε η Έφη Αχτσιόγλου και τοποθετήθηκε σχετικώς: «Στην πρώτη περίπτωση θα έρθει ξανά η χρεοκοπία. Είναι σίγουρο ότι θα χαθεί το τρένο. Αλλάζουμε ριζικά το παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο. Διευρύνουμε τη βάση παραγωγής. Δίνουμε προτεραιότητα στον πρωτογενή τομέα, στην τεχνολογία, επιδιώκοντας την εμπλοκή των χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αξιοποιούμε και το ταμείο ανάκαμψης. Προτεραιότητας στις ενεργειακές κοινότητες, όχι σε μεγάλους κολοσσούς. διευρύνουμε τα κοινά αγαθά, το νερό, τον αέρα, τις παραλίες. Αυτές είναι οι μάχες. Την ψηφιακή πρόοδο στην υπηρεσία του πολίτη.
3. Η εργασία μπροστά
«Δύο αντιλήψεις συγκρούονται», ανέφερε η κ. Αχτσιόγλου «η οπισθοδρομική και η σύγχρονη». «Η δεξιά κυβέρνηση πυροβολεί τα πόδια, απαξιώνει την εργασία, στερεί την προοπτική. Είναι αποστολή να δώσουμε προοπτική στον κόσμο της εργασίας, να γράψουμε τι σημαίνει να εργάζεσαι στην Ελλάδα, να πείσουμε έναν εργαζόμενο ότι η καθημερινότητα μπορεί να γίνει καλύτερη. Ενιαία δικαιώματα για όλους. Όχι στο κάστρο που θα κρύβεται η ανομία και η ασυδοσία εις βάρος των μισθών, του χρόνου και της ίδιας της ζωής».
4. Η μάχη για τα δικαιώματα
«Το δικαίωμα των ανθρώπων στην ασφάλεια, στον αυτοπροσδιορισμό, στην ίδια τη ζωή» ήταν ο τέταρτος τομέας της ομιλίας της υποψήφιας προέδρου. «Αν οι πολίτες σκιάζονται από την ανασφάλεια, αν υπάρχει ο φόβος ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν χειρότερα, δεν υπάρχει χώρος και χρόνος. Θέλουμε μια κοινωνία ορατή που θα διεκδικεί και θα θεωρεί αυτονόητο πως οι ζωές όλων έχουν αξία. Μόνο μέσα από μια δημοκρατία. Δικαιώματα για όλες, όλους και όλα. Δεν υπάρχει χώρος συμβιβασμού. Όποιος πιστεύει το αντίθετο δεν έχει χώρο στις γραμμές μας. Τα ομοφοβικά παραληρήματα που εκτόξευσαν εναντίον του συνυποψηφίου μας δεν θ’ αντιμετωπίσουν μόνο τη χλεύη μας, θα μας βρουν απέναντι. Εμείς είμαστε το κόμμα του μαχητικού φεμινισμού και των μειονοτήτων, του σεξουαλικού προσανατολισμού. Το κόμμα που δίνει τη μάχη με την άκρα δεξιά. Έτσι θα οικοδομήσουμε μια Ελλάδα με εξωστρέφεια. Δεν είναι φτωχή συγγενής που ακροβατεί σε εθνικιστικές εξάρσεις και υποχωρητικότητα».
Κασσελάκης: «Αν θέλετε ένα κόμμα του 10%-15% με συνεργασία ΠΑΣΟΚ, δεν είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος»
Με ευχαριστίες προς την Έφη Αχτσιόγλου άνοιξε την ομιλία του ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης. «Την εκτιμώ πάρα πολύ. Σε θαυμάζω και σαν γυναίκα πολιτικό και σαν μητέρα για αυτά που κάνεις» ανέφερε ο κ. Κασσελάκης προς την συνυποψήφιά του, λέγοντας πως «κάποια στιγμή οι πολιτικοί μας αντίπαλοι θα καταλάβουν ότι είμαστε πολύ σκληροί για να πεθάνουμε».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάψει να είναι το κόμμα του lobbying, το κόμμα των εσωκομματικών ανταγωνισμών, των προσωπικών εγωισμών, και θα γίνει το κόμμα της κοινωνίας παντού. Και σε αυτήν την πορεία θα είμαι μέσα στην κοινωνία, παροτρύνοντας και εξοπλίζοντας τα μέλη μας να συμμετέχουν στον κοινωνικό ιστό: στους συλλόγους, στις κοινότητες, στα επιμελητήρια, στα συνδικάτα, σε όλες τις οργανωμένες κοινωνικές δράσεις» ανέφερε ο κ. Κασσελάκης, λέγοντας σε προσωπικό τόνο πως «τα μεγάλα συμφέροντα της χώρας και γι’ αυτό έχουν λυσσάξει μαζί μου». «Δεν μπορούν να καταλάβουν πώς ένας άνθρωπος που επιφανειακά έπρεπε να ανήκει σε αυτούς, αποφασίζει να επιστρέψει από το Εξωτερικό για να τους εκθέσει και να τους κερδίσει», σημείωσε.
«Κατεβαίνω για Πρόεδρος της παράταξής μας γιατί οι Ελληνίδες και Έλληνες δικαιούνται μια ευκαιρία στο δικό τους Ελληνικό Όνειρο. Το Όνειρο της ατομικής αυτοπραγμάτωσης και της κοινωνικής απελευθέρωσης – πάντα με εντιμότητα» υποστήριξε ο κ. Κασσελάκης, που περιέγραψε ότι «έχουμε απέναντί μας ένα σάπιο κράτος και ένα δεξιό παρακράτος. Έχουμε απέναντί μας μια Λερναία Ύδρα. Και όσο άλλοι χαϊδεύουν τα κεφάλια της, εμείς μπορούμε και πρέπει να κάψουμε το κτήνος. Τώρα!».
Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση, ο κ. Κασσελάκης δήλωσε πως «το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη αυτόν τον ρόλο επιτελεί, να κάνει τον κοινωνικό τροχονόμο, με διαφορετικά όρια ταχύτητας για τους πάνω και τους κάτω, με διαφορετικούς κώδικες κυκλοφορίας για τους πάνω και τους κάτω, με μετατροπή των δικαιωμάτων σε κάτι που δεν είναι αυτονόητο, αλλά διαπραγματεύσιμο» παρατήρησε, λέγοντας πως «εμείς θέλουμε προοδευτικές, ριζοσπαστικές, μαζικές λεωφόρους».
Αναφερόμενος στην εσωκομματική λειτουργία του κόμματός του, ανέφερε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν έχει θέμα κανόνων – έχει θέμα εσωτερικής δημοκρατίας. Και η μεγαλύτερη τομή που θα κάνω ως Πρόεδρος θα είναι η άμεση επαφή με τα μέλη μας, με τις Ομάδες Μελών, οι οποίες θα γίνουν άμεσα εργοστάσια παραγωγής πολιτικής και αναμεταδότες πολιτικής σκέψης» προανήγγειλε ο κ. Κασσελάκης, ξεκινώντας από «τα προκριματικά ψηφοδέλτια παντού – να είναι τα ίδια τα μέλη που θα αποφασίζουν ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι βουλευτές, δήμαρχοι και περιφερειάρχες τους».
«Τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τον γνωρίζω από τα γεννοφάσκια μου», είπε στην συνέχεια. «Γνωρίζω όμως ότι την Ελλάδα τη χρεοκόπησαν τα κόμματα του άλλοτε κραταιού δικομματισμού» υποστήριξε ο κ. Κασσελάκης και ανέφερε πως «είδα ποιοι αντιδρούσαν στο άνοιγμα στην κοινωνία, θεωρώντας το «δεξιά απόκλιση». Δεξιά απόκλιση θεωρούν οι ίδιοι σήμερα και τη δίκη μου υποψηφιότητα. Εμένα τον ίδιο». «Δεξιά απόκλιση είναι ό,τι θα κρατήσει τον Μητσοτάκη στην εξουσία και τον ΣΥΡΙΖΑ ακίνδυνο κομπάρσο» περιέγραψε, ενώ «η δίκη μου πολιτική ουσία λοιπόν είναι πρώτα από όλα ότι δεν έκανα καμία συμφωνία για να είμαι υποψήφιος Πρόεδρος. Με κανέναν», παρατήρησε.
«Αν θέλετε ένα κόμμα που θα είναι μεταξύ 10% και 15% για να συνεργάζεται – προσφέροντας την αριστερή του καθαρότητα- με το κεντροδεξιό ΠΑΣΟΚ ώστε να φτιάξουμε μια δήθεν κεντρώα κυβέρνηση, μάλλον δεν είμαι εγώ ο καταλληλότερος». «Αυτή είναι η αλήθεια. Τι θέλετε; Θέλετε να κερδίσουμε;» διερωτήθηκε, καταλήγοντας πως «Η «πρώτη φορά Αριστερά» έκανε το πρώτο βήμα. Συναντήθηκε με την Ιστορία, χτυπήθηκε λυσσαλέα, λαβώθηκε. Η «νέα φορά» Αριστερά είναι στις δικές μας πλάτες. Και αυτή τη φορά δε θα ηττηθεί. Θα νικήσει», κατέληξε.
Παππάς: «Όσο δεν καταφέρνουμε να αποσπάσουμε δυνάμεις του κέντρου, δεν θα έχουμε πλειοψηφία»
«Για να ανακάμψουμε και να κερδίσουμε, υπάρχουν σαφείς πολιτικές, προγραμματικές και οργανωτικές προϋποθέσεις», δήλωσε ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς.
Ο Παππάς τόνισε πως «όσο η αριστερά δεν καταφέρει να αποσπά δυνάμεις του κέντρου από τη στρατηγική τους συγκόλληση με τη δεξιά, δεν θα καταφέρει να έχει πλειοψηφία. Για να κερδίσουμε. λοιπόν. τις εκλογές δεν πρέπει να στείλουμε σήμα αναδίπλωσης. Πρέπει να επαναβεβαιώσουμε και να ενισχύσουμε την ταυτότητα του σύγχρονου κόμματος της αριστερής προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης.
Τζουμάκας: Το στοίχημα των Αυτοδιοικητικών Εκλογών και η επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ
Στην σημασία του σημερινού συνεδρίου στάθηκε ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Τζουμάκας.
«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του προοδευτικού κινήματος γενικότερα. Νιώθω ιδιαίτερη τιμή για την παρουσίαση ενός πολιτικού πλαισίου ως υποψήφιος Πρόεδρος του κόμματος. Είμαι αισιόδοξος. Μπορούμε να προχωρήσουμε σε υπέρβαση με ενότητα και στροφή σε πολιτικές αξιοπιστίας και εναλλακτικής λύσης. Όλοι μαζί με τη θέληση του λαού και της νεολαίας μπορούμε να οδηγήσουμε τη χώρα σε μια προοδευτική στρατηγική εξόδου από τη κρίση. Είμαστε πολιτική δύναμη μαχόμενων ανθρώπων. Μας εμπνέουν και μας κινητοποιούν οι ιδεολογικές και πολιτικές μας αρχές, οι πολιτικές μας δυνατότητες, η θέληση για συμμετοχή σε πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες. Έχουμε θέσεις και σχέδιο, ήδη έχουμε ξεκινήσει την πολιτική μας κινητοποίηση σε πανελλαδική κλίμακα για να αποτελέσουμε την προοδευτική και δημοκρατική λύση στη χώρα.» τόνισε αρχικά ο κ. Τζουμάκας. Ωστόσο στάθηκε αρκετά και στη σημασία που έχουν για τον ΣΥΡΙΖΑ οι δύο μεγάλες μάχες που ακολουθούν σε αυτοδιοικητικό επίπεδο αλλά και στην Ευρωβουλή.
«Οι εκλογές στις 8 Οκτώβρη για την ανάδειξη των Περιφερειαρχών είναι πολιτικές εκλογές σε εθνική κλίμακα. Μπορούμε να έχουμε το πολιτικό προβάδισμα και να οδηγήσουμε τους υποψήφιους των συντηρητικών ψηφοδελτίων σε ήττα. Η Περιφέρεια έχει ισχύ και πόρους που έχουν σχέση και με παρασιτικά συμφέροντα. Μπορούμε επίσης, στα δημοκρατικά ψηφοδέλτια για την ανάδειξη σε κάθε δήμο της χώρας νέων Δημάρχων και Δημοτικής Αρχής να έχουμε νικηφόρα αποτελέσματα. Τόσο οι Περιφερειακές όσο και οι Δημοτικές εκλογές να αποτελέσουν στροφή προς την επόμενη πολιτική αναμέτρηση για την ανάδειξη των ευρωβουλευτών. Το κρίσιμο θέμα στις Ευρωεκλογές είναι η πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει υποταχθεί σε στρατηγικές επιλογές των ΗΠΑ και της Ουάσιγκτον. Διέρχεται κρίση πολιτική, οικονομική, κοινωνική και ενεργειακή. Η ΕΕ πρέπει να αποκτήσει κρατική οντότητα, όπως οι ΗΠΑ. Πρέπει να διαμορφώσουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης του 21ου αι. Με ομοσπονδία, κεντρική κυβέρνηση, Γερουσία και πολιτική αυτονομία. Ενδιάμεση δύναμη Ειρήνης, Συνεργασίας και Ανάπτυξης και δύναμη αποτροπής της επερχόμενης αναμέτρησης ΗΠΑ-ΚΙΝΑΣ, στη λογική του δεύτερου ψυχρού πολέμου που έχει ήδη ξεκινήσει.».
Όπως ήταν φυσικό από την ομιλία του δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι πυρκαγιές.
«Βιώνουμε σήμερα στον Έβρο τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή με συνολική καμένη έκταση σχεδόν 1.000.000 στρέμματα. Η Ελλάδα είναι η πρώτη μεταξύ 20 χωρών της Μεσογείου σε καμένες εκτάσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο η καμένη έκταση στην Ελλάδα για το 2023 καταγράφει αύξηση 195%. Η Κυβέρνηση δεν ανέλαβε τις ευθύνες της παρά μόνο προέβη σε γενικόλογες αναφορές για την κλιματική κρίση και τα περάσματα μεταναστών(!) προκαλώντας το δημόσιο αίσθημα με το ότι προτίθεται να ιδιωτικοποιήσει την αποκατάσταση και διαχείριση των δασικών εκτάσεων σε ιδιώτες.
Στις πυρκαγιές κύριο ζήτημα είναι οι αλλαγές χρήσης γης. Γιατί είναι άλλο η κήρυξη ως αναδασωτέας μίας καμένης έκτασης και άλλο η διάθεση κονδυλίων και ενεργειών για την αναδάσωση της. Τις πυρκαγιές τις βάζουν άνθρωποι σε περιοχές που η γη έχει αξία για την αλλαγή χρήσης της γης, για κατοικίες, ξενοδοχεία, εργοστάσια και άλλες οικονομικές δραστηριότητες. Περιοχές που κηρύσσονται αναδασωτέες, δεν αναδασώνονται με αποτέλεσμα αργότερα να περιέλθουν σε ιδιώτες για εκμετάλλευση κι έτσι να αλλάζει η χρήση τους. Ενώ αντίθετα χρειάζονται άμεσες προσλήψεις και αναδιοργάνωση των δασικών υπηρεσιών προκειμένου να ανταποκριθούν στα καθήκοντα τους.
Είναι προφανές ότι έχουν ευθύνη και Κυβερνήσεις που δεν χρηματοδοτούν τις αναγκαίες δαπάνες για έργα υποδομής και προστασίας των Δασών. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα η απορρόφηση των αντίστοιχων κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης για την πολιτική προστασία είναι μόλις 0,5%! Η Δασική Υπηρεσία έχει την ευθύνη για την πρόληψη, την προστασία, την αναδάσωση και τη γενικότερη φροντίδα των Δασών και των Δασικών εκτάσεων.
Από τα αρνητικά αποτελέσματα και τις καταστροφικές πυρκαγιές έχει προκύψει ότι Κυβερνήσεις δεν έδωσαν προτεραιότητα και δε χρηματοδότησαν, αυτό το σημαντικό εθνικό έργο της πρόληψης, με συνέπεια και οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες να υπολειτουργούν. Αυτό αφορά επίσης, και την απουσία εθνικού διαλόγου και δημόσιας προβολής αυτού του σημαντικού θέματος. Αν είχαμε υλοποίηση πολιτικών πρόληψης και αναδάσωσης από τις δασικές υπηρεσίες θα είχαμε και φυτώρια στη χώρα και «αθόρυβα» έργα υποδομής. Θα είχαμε επίσης, εφαρμογή του Συντάγματος για τη μη αλλαγή χρήσης γης. Είναι διατεθειμένες οι πολιτικές δυνάμεις να συμφωνήσουν σε μια νομοθετική ρύθμιση ότι δε θα επιτρέπεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο καμία εγκατάσταση εντός καμένων περιοχών; Το ζήτημα λοιπόν, της πρόληψης συνδέεται και με τη σύνταξη του τοπογραφικού για την έκταση των καταστροφών. Πώς προέκυψαν χιλιάδες οικόπεδα και κατοικίες εκτός σχεδίου; Για παράδειγμα στην Αττική έχουν αναπτυχθεί 130 οικοδομικοί συνεταιρισμοί και ορισμένοι εξ αυτών διεκδικούν 25000 στρέμματα στην Πεντέλη. Γιατί μέχρι τώρα Κυβερνήσεις δεν προχώρησαν σε χωροθέτηση και χωροταξικό σχέδιο για να αποκλείουν οποιαδήποτε αυθαιρεσία; Το δεύτερο θέμα μετά την πρόληψη είναι η κατάσβεση και η διαχρονική διεκδίκηση της «μάνικας» αντί της πρόληψης.
Η ευθύνη της αρμοδιότητας της δασοπυρόσβεσης ανήκει στο καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο της Πολιτείας, το Πυροσβεστικό Σώμα, που σήμερα με ευθύνη της Κυβέρνησης έχει αποψιλωθεί με 3.600 κενά σε οργανικές θέσεις. Ορισμένοι που ασκούν πλημμελώς τα καθήκοντά τους, έχουν κλαδικές επιδιώξεις και ενδιαφέρονται ιδιαιτέρως για τη «μάνικα» και όχι για την πρόληψη, επαναφέρουν κατά καιρούς προπαγανδιστικούς ισχυρισμούς για να αποσιωπήσουν τις ευθύνες Κυβερνήσεων αλλά και φορέων του δημοσίου.
Είναι γνωστό ότι στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. ότι η αρμοδιότητα και της πρόληψης και της κατάσβεσης έχει περιέλθει στους Δήμους και στις Περιφέρειες των κρατών για να υπάρχει άμεση ευθύνη και έλεγχος. Γιατί ορισμένοι κλάδοι επιδιώκουν στην Ελλάδα το αντίθετο; Μα για λόγους άσκησης εξουσιών και όχι υλοποίησης των απαιτούμενων έργων.».
Τσακαλώτος: Να χτίσουμε την ηγεμονία στη κοινωνία με τις ιδέες της Αριστεράς
Τις θέσεις του για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και τους λόγους για τους οποίους διεκδικεί την προεδρία του κόμματος, ανέπτυξε σήμερα (2.9.2023) ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην τοποθέτησή του στο Διαρκές Συνέδριο.
Στους λόγους για τους οποίους ζητά την ψήφο των συντρόφων του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε: «Πιστεύω ότι χρειάζεται ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο ανάκαμψης, που συμπεριλαμβάνει τον προγραμματικό λόγο και την πολιτική δράση του ΣΥΡΙΖΑ. Κατεβαίνω για να είμαι πρόεδρος ως πρώτος μεταξύ ίσων. Δεν πιστεύω ότι αν θέλεις μία κοινωνία με ισότητα και δημοκρατία μπορεί το κόμμα σου να είναι ιεραρχημένο. Επίσης δεν πιστεύω ότι μπορείς να έχεις αδιαμεσολάβητη σχέση με τον λαό, εγώ θα δίνω λόγο στα όργανα του κόμματος. Τέλος. Είτε κερδίσω είτε όχι, υπόσχομαι ότι θα προσπαθήσω να είμαι μέλος μίας συλλογικής ηγεσίας. Θέλω να φέρω υπερηφάνεια στους ανθρώπους και αυτοπεποίθηση για τις ιδέες μας και για τις αξίες μας. Η επιθετική στάση είναι να προβάλλουμε ότι αυτοί είμαστε, αυτό θα προσπαθήσουμε με τις δικές μας ιδέες και τις δικές μας προτάσεις».
Αναπτύσσοντας τις θέσεις του για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Πρέπει να βγούμε από την εκλογή αρχηγού και κυρίως από το έκτακτο συνέδριο, με σχέδιο για το 2026 για την ταυτότητά μας, τις επιλογές μας, για το πρόγραμμά μας. Λέω για το 2026 γιατί θέλει δουλειά, θέλει σχέδιο και απαιτεί χρόνο. Έτσι ώστε στις επόμενες εκλογές να πούμε ότι έχουμε ένα σχέδιο για την Ελλάδα, για το πώς θα είναι οι εργασιακές σχέσεις, για το ποιο θα είναι το παραγωγικό μοντέλο, για τον πολιτισμό. Θα πούμε στον κόσμο ότι θα είναι μέσα πολλά πράγματα που σας αρέσουν, αλλά και πράγματα που δεν θα σας αρέσουν. Γιατί πρέπει να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας, να λέμε αυτά που εννοούμε και να εννοούμε αυτά που λέμε. Δεν λέμε όλα για όλους. Οι αντίπαλοι έχουν το μπλοκ των δυνάμεων που τους στηρίζουν. Πρέπει να φτιάξουμε κι εμείς το δικό μας μπλοκ δυνάμεων. Αυτό δεν γίνεται με το να πούμε σε όλους ναι στα αιτήματά τους και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ναι σε όλα από την αρχή. Πρέπει να έχουμε προτεραιότητες και χρονοδιάγραμμα. Κάποια πράγματα θα γίνουν τον πρώτο χρόνο, κάποια τον δεύτερο».
Αναφερόμενος στη μεσαία τάξη και στην φορολόγηση, είπε: «Μέσα στο κόμμα έχουμε βασικές διαφορές που πρέπει να λύσουμε, όπως για τα μεσαία στρώματα. Πράγματι -όπως είπε ο Νίκος Παππάς- το σχέδιο Πισσαρίδη οδηγεί στην διάλυση των ΜμΕ. Μπορούμε να κάνουμε ένα σχέδιο για να ενισχύσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις; Εγώ λέω μπορούμε, με ένα σχέδιο ενίσχυσής τους και πρόσβασής τους στον τραπεζικό δανεισμό. Αλλά, αν λέει η ΝΔ ότι θα τους μειώσουμε τους φόρους, πώς μπορούμε εμείς να πούμε ότι θα τους μειώσουμε περισσότερο; Η Αριστερά θέλει κοινωνικό κράτος που απαιτεί χρηματοδότηση και φορολογία. Θα την κάνουμε αυτή την συζήτηση;
Αναφέρθηκε και στην ηγεμονία στον κοινωνικό χώρο φέρνοντας σαν παράδειγμα το σύμφωνο συμβίωσης: «Όταν φέραμε το σύμφωνο συμβίωσης στην Βουλή, αν κάναμε δημοψήφισμα θα το κερδίζαμε; Όχι θα το χάναμε. Τώρα όμως αν κάναμε δημοψήφισμα θα το κερδίζαμε. Αυτό σημαίνει να χτίζεις ηγεμονία και να προωθείς το όριο του εφικτού. Στο έκτακτο συνέδριο να συζητήσουμε πού μπορούμε να σπρώξουμε τα όρια του εφικτού και στον οικονομικό τομέα». Μένοντας στο θέμα της αξιοπιστίας, ανέφερε: «Πιστεύω ότι ο κόσμος έχει ένστικτο και αντιλαμβάνονται εκείνους που λένε πράγματα γιατί τα πιστεύουν και τα αγαπάνε και εκείνους που λένε πράγματα για να κερδίσουν μόνο τις εκλογές».
Αναφέρθηκε όμως και στην αυτοπεποίθηση και την δικαίωση των ιδεών της Αριστεράς για την οποία, όπως είπε, «πρέπει να είμαστε περήφανοι»: «Επιτρέπεται να είμαι περήφανος για τις ιδέες και τις αναλύσεις της Αριστεράς; Όταν λέγανε οι φιλελεύθεροι ότι αν μειώσουμε τους φόρους στους πλούσιους θα φέρει επιχειρηματικότητα και ανάπτυξη, οι αριστεροί οικονομολόγοι έλεγαν ότι αν μειώσεις τους φόρους απλά θα κάνεις τους πλούσιους πιο πλούσιους. Όταν έλεγαν ότι με την μείωση των μισθών θα ενισχυθούν οι επενδύσεις, εμείς λέγαμε ότι αντίθετα δεν θα κατευθυνθούν οι επιχειρήσεις σε τεχνολογικές επενδύσεις αλλά στην μείωση ή στην καθήλωση των μισθών. Δεν πρέπει να είμαστε περήφανοι που τα λέγαμε τότε και δικαιωθήκαμε;
Μίλησε ακόμη για «την αξία της συλλογικότητας και της ισότητας και πώς να τα μετατρέψουμε σε πολιτική» ενώ σημείωσε: «Αν δεν αλλάξουμε το παραγωγικό και καταναλωτικό μοντέλο, είναι κάποιος που πιστεύει ότι θα αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή; Απλά με κάποιες επιδοτήσεις στους πλούσιους για το πώς θα κάνουν τα σπίτια τους οικολογικά;». Γενικεύοντας σημείωσε: «Οι πολιτικές που προτείνει ο κ. Μητσοτάκης δεν έχουν ιδεολογικό πρόσημο; Έχουν. Εγώ πιστεύω ότι αν δεν δίνεις τις ιδεολογικές μάχες δεν μπορείς να κερδίσεις την ηγεμονία. Οι κυρίαρχες ιδέες, όπως έλεγε ο Μαρξ, είναι οι ιδέες της άρχουσας τάξης, αν δεν πολεμήσεις για την ηγεμονία με τις δικές σου προτάσεις και ιδέες, ό,τι προτείνεις θα ενσωματώνεται στην ηγεμονία του αντιπάλου».
Απάντησε όμως και σε κάποιες εναντίον του αιτιάσεις: «Λένε: ο Ευκλείδης δεν είναι πολύ της διεύρυνσης, θέλει ένα κλειστό κόμμα. Αντίθετα, από τις προηγούμενες εκλογές έλεγα ότι δεν μπορεί να υπάρχει αναντιστοιχία ανάμεσα στον πολιτικό και τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά είπα επίσης ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει από πάνω. Είπα ότι πρέπει να γειωθούμε με κοινωνικές ομάδες».
Για την τοπική αυτοδιοίκηση: «Έχουμε πολλά καλά σχήματα -θα κάνουμε το παν για να υποστηρίξουμε τον Κώστα Ζαχαριάδη- έχουμε καλά σχήματα σε πολλές περιοχές. Από την επόμενη ημέρα των αυτοδιοικητικών εκλογών θα πρέπει να δουλέψουμε το πρόγραμμα και τα πρόσωπα για την επόμενη τετραετία με δουλειά μυρμηγκιού».
Αναφέρθηκε και στο πώς πρέπει να αναδιοργανωθεί η δουλειά στο κόμμα και στα όργανα, οι Οργανώσεις Μελών και η νεολαία να μιλάνε και να καταθέτουν προτάσεις. Υποστήριξε ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος δουλειάς της Κεντρικής Επιτροπής με θεματικές συζητήσεις στις συνεδριάσεις. Αναφέρθηκε τέλος στα ιδεολογικά ρεύματα: «Από την διεθνή εμπειρία μου ξέρω ότι σε όποιο κόμμα δεν υπάρχουν ιδεολογικά ρεύματα που συζητούν υπάρχει ο μηχανισμός της ηγεσίας. Ωστόσο πρέπει να υπάρχει σεβασμός στην αντιπαράθεση των ιδεών για την λήψη της τελικής απόφασης». Ακολούθως μίλησε για τη συνείδηση ΣΥΡΙΖΑ: «Αυτό που λέω συνείδηση ΣΥΡΙΖΑ, ότι τα ιδεολογικά ρεύματα έχουν συμμετοχή στην συζήτηση και στις αποφάσεις που θα ληφθούν. Αλλά όταν πρέπει να αποφασίσουμε για πρόσωπα πρέπει να αποφασίσουμε για τους καλύτερους».
Με την ομιλία του κ. Τσακαλώτου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Διαρκούς Συνεδρίου, το οποίο στο ξεκίνημά του ενέκρινε τις πέντε υποψηφιότητες για την ηγεσία.
Ειδήσεις σήμερα
«Σπαρτιάτες»: Παρέμβαση εισαγγελέα μετά τις καταγγελίες για greek mafia – Στον Άρειο Πάγο ο Στίγκας