«Δεν έχουν καμία θέση ανάμεσά μας. Εκπτώσεις στις αξίες μας δεν θα γίνουν», είπε κάνοντας λόγο για «γενίτσαρους που εγκατέλειψαν το κόμμα για μια καρέκλα εξουσίας», ενώ απευθυνόμενος στους πολίτες κάλεσε όσους απομακρύνθηκαν από λανθασμένες συμπεριφορές στελεχών «να επανέλθουν, για να χτίσουμε μαζί την επόμενη μέρα της παράταξης».
«Η προσπάθειά μας δεν κοιτάζει το ταβάνι των δημοσκοπήσεων», συνέχισε ο κ. Ανδρουλάκης, κάνοντας λόγο για νίκη του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στις επόμενες εκλογές. Ουδείς ωστόσο στη Χαριλάου Τρικούπη δεν προσδιορίζει τι σημαίνει νίκη στις εκλογές. Ο Ανδρέας Λοβέρδος πάντως υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι κοντά στο στόχο του διπλασιασμού των εκλογικών του ποσοστών, για τον οποίο -όπως είπε- δίνει όλες του τις δυνάμεις.
Γενικότερα, το Συνέδριο εξέπεμψε κλίμα ενότητας, έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον νέο αρχηγό, υπήρξε όμως στην ατμόσφαιρα και αίσθηση επιφυλακτικότητας και επιτήρησης. Με τον Κ. Σημίτη να μιλά για «δύσκολο αλλά και απαραίτητο για την πρόοδο της χώρας εγχείρημα του Νίκου Ανδρουλάκη για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών», τον Γ. Παπανδρέου να λέει ότι «το στοίχημα δεν είναι με ποιους θα διαχειριστούμε τις υπάρχουσες δομές εξουσίας, είναι να ανατρέψουμε το πολιτικό σκηνικό» και τον Ευ. Βενιζέλο να υποστηρίζει ότι «η υπεύθυνη στάση, από ένα σημείο κόπωσης και ωριμότητας της κοινωνίας και μετά, ενδέχεται να λειτουργεί ως πλεονέκτημα ιδίως όταν το ειδικό εκλογικό ακροατήριο, όπως αυτό του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, είναι πιο απαιτητικό».
«Φωνή της κοινωνίας»
«Δεν πρέπει αυτό που έγινε τρεις μέρες εδώ να είναι η ηχώ του δωματίου. Πρέπει να γίνει η φωνή της κοινωνίας. Να δείξουμε ότι αλλάζουμε», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης στη δευτερολογία του, αφήνοντας εκατέρωθεν αιχμές.
«Είμαστε απέναντι σε αυτούς που προτείνουν προοδευτικά μέτωπα κι είπαν πώς κέρδισαν την κυβέρνηση κι όχι την εξουσία», ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης, απορρίπτοντας τη συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Είμαστε απέναντι σ’ όσους προτείνουν Μέτωπο Λογικής, όμως συνεχίζουν να στηρίζουν το ρουσφέτι και την αναξιοκρατία», είπε αναφερόμενος στην κυβέρνηση και τη Ν.Δ. «Εδώ είναι ο προοδευτικός λόγος», σημείωσε απευθυνόμενος στους σύνεδρους, με το βλέμμα τόσο προς την Κουμουνδούρου όσο και προς τη Συγγρού.
Επικοινωνιακή αδυναμία
Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό Συμβούλιο - Τι περιλαμβάνει η ατζέντα
Με την ελαφρά… γκρίνια για το ασθενές επικοινωνιακό αποτύπωμα του Συνεδρίου να γίνεται αισθητή, ο κ. Ανδρουλάκης προσπάθησε να πάρει αποστάσεις τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη Ν.Δ. Για παράδειγμα, ενώ τάχθηκε υπέρ της απόλυτης καταδίκης της παραβίασης της διεθνούς νομιμότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ανέφερε ότι η Σοσιαλδημοκρατία πιστεύει στην Ευρώπη του ουμανισμού και όχι σε μια Ευρώπη φρούριο συντήρησης και προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης.
Επιχειρώντας να περιγράψει τη στρατηγική του το επόμενο διάστημα, ο κ. Ανδρουλάκης σε πηγαδάκι με τους δημοσιογράφους πριν ψηφίσει, ανέφερε ότι βασικός του στόχος είναι να μην υποπέσει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στα ψεύτικα διλήμματα που θέτουν Τσίπρας και Μητσοτάκης. Σε ό,τι αφορά την ψηφοφορία για την Κεντρική Επιτροπή, οι υποψήφιοι ήταν 464 και πάλεψαν για 301 θέσεις, εκ των οποίων οι 100 θα καταληφθούν από γυναίκες.
«Το βυτιοφόρο του ΣΥΡΙΖΑ»
Αίσθηση και μεγάλη δημοσιότητα συγκέντρωσε η ομιλία του πρώην Προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη, ο οποίος επιτέθηκε με δριμύτητα σε όσα στελέχη άφησαν το ΠΑΣΟΚ για να πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ. «Κάθε σπίτι έχει τον απόπατό του. Ηρθε το βυτιοφόρο του ΣΥΡΙΖΑ και το καθάρισε», είπε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε λόγο για «ποντίκια» που δεν είχαν λόγο παραμονής στο ΠΑΣΟΚ, από τη στιγμή που είχε πάψει να είναι κόμμα εξουσίας. «Τα ποντίκια φεύγουν από το καράβι όταν τελειώνει το τυρί», είπε χαρακτηριστικά.
Ειδήσεις σήμερα
Γιατί ο Μητσοτάκης λέει ναι σε ανασχηματισμό και όχι σε εκλογές