Κατά την έναρξη της συνάντησης έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:
Ρομπέρτα Μέτσολα: Υπό αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες στεκόμαστε στο πλευρό σας, εκφράζοντας την απόλυτη αλληλεγγύη και στήριξή μας. Όπως καταλαβαίνω, θα συναντηθείτε τώρα με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Δύο σύντομα μηνύματα από εμένα. Πρώτα απ’ όλα, από πολιτικής άποψης, σε ό,τι αφορά στον προϋπολογισμό και πόρους, οποιαδήποτε απόφαση χρειαστεί να ληφθεί από το Κοινοβούλιο θα την λάβουμε το συντομότερο δυνατό. Διότι γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια μεγάλη καταστροφή που συνδέεται με την κλιματική κρίση και απαιτεί πρωτοφανή αποτελεσματικότητα και βοήθεια.
Δεύτερο σημείο: η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι μόνη της στην αντιμετώπιση μίας κατάστασης που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από ολόκληρη την Ευρώπη. Θέλω να τονίσω ότι στις χειρότερες στιγμές οι Έλληνες πρέπει να δουν το καλύτερο πρόσωπο της Ευρώπης, και αυτό πρέπει να κάνουν οι Επιτροπές του Κοινοβουλίου.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κυρία Πρόεδρε, σας ευχαριστώ για την υποδοχή. Πράγματι, βρίσκομαι εδώ σήμερα γιατί έπρεπε να συναντήσω την Πρόεδρο της Επιτροπής και το επιτελείο της το συντομότερο δυνατό, δεδομένου ότι βρίσκονται εδώ αυτή την εβδομάδα και για την ετήσια ομιλία της για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (State of the Union).
Ορθώς επισημαίνετε ότι αντιμετωπίσαμε ένα πρωτοφανές καιρικό φαινόμενο, μία καταστροφή τεραστίων διαστάσεων, κάτι που ήταν ουσιαστικά πέρα από τα μεγέθη που μπορούσαμε να προβλέψουμε. Και έχετε δίκιο ότι σε άνευ προηγουμένου συγκυρίες χρειαζόμαστε μια άνευ προηγουμένου αντίδραση.
Γι’ αυτόν τον λόγο βρίσκομαι εδώ, ώστε να δούμε με ποιον τρόπο μπορούμε να κινητοποιήσουμε περισσότερη ευρωπαϊκή βοήθεια, τόσο βραχυπρόθεσμα, προκειμένου να παρασχεθεί αρωγή στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό τώρα, αλλά και μακροπρόθεσμα, να έχουμε καλύτερη επίγνωση του γεγονότος ότι τέτοιου είδους φαινόμενα θα εκδηλώνονται με αυξημένη συχνότητα και ότι δεν μπορούμε να επικεντρωθούμε μόνο στην άμβλυνση των συνεπειών.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο είμαστε πολύ τολμηροί στην πολιτική μας για τον μετριασμό των επιπτώσεων, την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Πρέπει, ωστόσο, να είμαστε πολύ πιο δραστήριοι όσον αφορά την προσαρμογή. Και, ειλικρινά, τα κονδύλια που είναι διαθέσιμα επί του παρόντος για την προσαρμογή απλά δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους γεγονότα.
Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών θεσμών. Φυσικά θα συζητηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα συζητηθεί -σίγουρα θα το θέσω εγώ- στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ασφαλώς πρέπει να συζητηθεί και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Μητσοτάκης για woke ατζέντα: Δεν έχει θέση στην Ευρώπη - Πιστεύω στα δύο φύλα, αυτό υπαγορεύει η βιολογία
Σας ευχαριστώ και πάλι για την αλληλεγγύη σας. Θα καταφέρουμε να το ξεπεράσουμε. Είναι επίσης σημαντικό για τους Έλληνες πολίτες, ιδιαίτερα αυτούς στη Θεσσαλία, οι οποίοι χτυπήθηκαν από αυτή την καταστροφή, να γνωρίζουν ότι η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό τους, όχι μόνο στα λόγια, αλλά και με συγκεκριμένες πράξεις. Ελπίζουμε ότι στη συνάντηση με την Πρόεδρο της Επιτροπής και την ομάδα της, στη συνέχεια, θα έχουμε πιο συγκεκριμένα πράγματα να πούμε.
Έως 4 δισ. ευρώ το κόστος της πλημμύρας για αποζημιώσεις και υποδομές
Κοινοτική αρωγή πολλών ταχυτήτων και ύψους 1,5 έως 2,5 δισ. ευρώ μπορεί να πετύχει η Ελλάδα από την Ε.Ε., αρκεί, βέβαια, η αποτίμηση των ζημιών και ο σχεδιασμός για την επόμενη μέρα να γίνουν γρήγορα από την κυβέρνηση και τις τοπικές Αρχές.
Το σύνολο των αποζημιώσεων που θα απαιτηθούν για την αποκατάσταση των ζημιών κυρίως στην αγροτική παραγωγή εκτιμάται στα 4 δισ. ευρώ, ενώ η ευρωπαϊκή συνδρομή ζητείται και για την αποκατάσταση των έργων υποδομής.
Ως βασικό όργανο για υγειονομικές κρίσεις, αλλά και τις μεγάλες φυσικές καταστροφές είναι το RescEU, που βρίσκεται, μαζί με το Ταμείο Ανάκαμψης, στo NextGenerationEU. Η Ελλάδα έχει ωφεληθεί ήδη με 2,5 δισ. ευρώ από το συγκεκριμένα «πακέτο».
Συνάντηση
Ο πρωθυπουργός, στη συνάντησή του με την πρόεδρο της Commission, Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν, σήμερα στο Στρασβούργο, θα ζητήσει την άμεση έκτακτη συνδρομή του Ταμείου για την αποκατάσταση κρίσιμων υποδομών (δρόμων, δικτύων ύδρευσης) σε όλες τις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές. Το συγκεκριμένο Ταμείο για φέτος επιβαρύνθηκε σημαντικά από τις φυσικές καταστροφές που είχαμε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Παράλληλα, για πιο άμεση συνδρομή θα γίνει αίτηση και στο Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε., που διαθέτει σχετικά μικρά ποσά, για τις άμεσες ανάγκες των περιοχών που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες αλλά και τις πυρκαγιές του καλοκαιριού. Η Ελλάδα έχει λάβει συνολική βοήθεια για διάφορες φυσικές καταστροφές από το συγκεκριμένο Ταμείο συνολικού ύψους 155,4 εκατ. ευρώ από το 2007 μέχρι και το 2022.
Κλειδιά…
Εκτός από τις άμεσες παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν, οι μεσοπρόθεσμες επεμβάσεις που θα βοηθήσουν για να αποκατασταθεί ο δρυμός της Δαδιάς αλλά και η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή στον κάμπο της Θεσσαλίας θα προέλθουν από τις αναθεωρήσεις των 36 δισ. που δικαιούται η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης, την επιτάχυνση της ενεργοποίησης του ΕΣΠΑ 2021-2027 και την ανακατεύθυνση των αγροτικών επιδοτήσεων ύψους 20 δισ. ευρώ που έχει δικαίωμα να πάρει η Ελλάδα μέχρι και το 2027.
Στην προσπάθειά του να πετύχει το εγχείρημα θα πρέπει όλος ο κρατικός μηχανισμός να επιστρατευτεί για να γίνει νέα αναθεώρηση στην αναθεώρηση που στείλαμε πριν από λίγες ημέρες στις Βρυξέλλες για το «Ελλάδα 2.0», ώστε να φέρουμε μπροστά όλο το σχέδιο για την υλοποίηση του προγράμματος έγκαιρης πρόληψης και άμεσης επέμβασης από φυσικές καταστροφές. Περισσότερη δουλειά χρειάζεται για το ΕΣΠΑ, μέσω του οποίου θα πρέπει, εκτός από την ανακατανομή των πόρων, να γίνουν άμεσα ειδικά σχέδια αποκατάστασης, χωρίς να λησμονηθούν, βέβαια, και οι ανάγκες των υπόλοιπων περιοχών της χώρας.
Ειδήσεις σήμερα
Κακοκαιρία: Στους 16 οι νεκροί από τις πλημμύρες – Ανασύρθηκε πτώμα στο Πήλιο