Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, ο κ. Μηταράκης παρουσίασε μεταξύ άλλων την πρόοδο της Ελλάδας στη διαχείριση του μεταναστευτικού, την υποδοχή αιτούντων άσυλο, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και την ένταξη κατά την τελευταία τριετία, αλλά και τις συνεχιζόμενες προκλήσεις από τις πιέσεις που ασκούνται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνδυασμό με την υποδοχή Ουκρανών εκτοπισθέντων ως αποτέλεσμα της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.
Επιπλέον, ζήτησε την πλήρη στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας και του ΔΟΜ στην προσπάθεια επίτευξης δίκαιου καταμερισμού των βαρών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ουσιαστικής αλληλεγγύης μέσω ενός αυτόματου μηχανισμού μετεγκαταστάσεων, στη βάση και των αρχών των Ηνωμένων Εθνών.
Αναλυτικότερα, οι κ.κ. Μηταράκης και Βιτορίνο συμφώνησαν στην ανάγκη δημιουργίας περισσότερων διόδων νόμιμης μετανάστευσης ως αντίβαρο στη δράση των κυκλωμάτων των λαθροδιακινητών που θέτουν ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο στα θαλάσσια και στα χερσαία σύνορα της ΕΕ, με τον κ. Μηταράκη να παρουσιάζει στον επικεφαλής του ΔΟΜ την πρόσφατη συμφωνία της Ελλάδας με το Μπαγκλαντές, ως προς την οποία ο κ. Βιτορίνο εξέφρασε τη διαθεσιμότητα του ΔΟΜ να συνδράμει τη χώρα μας.
Ο κ. Μηταράκης πρόβαλε στον ύπατο αρμοστή για τους Πρόσφυγες την ελληνική θέση περί δημιουργίας ενός Κοινού Ευρωπαϊκού Χώρου Προστασίας για τους δικαιούχους διεθνούς προστασίας, στη βάση και της πρόσφατης απόφασης του Συμβουλίου της ΕΕ που αναγνώρισε το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους Ουκρανούς δικαιούχους προσωρινής προστασίας.
Ειδήσεις σήμερα
Χοντρό επεισόδιο Ακάρ με Ελληνες βουλευτές – Πώς τον έβαλαν στη θέση του και έφυγε εκνευρισμένος
Power Pass: Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα – Πώς θα συμπληρώσετε την αίτηση