Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το μείζον είναι να μπορέσει να γίνει πράξη ο «αποκλεισμός» τέτοιων μορφωμάτων, και για αυτό και στη Ν.Δ. θα εξετάσουν την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όσων καταθέσουν παρόμοιες θέσεις, ώστε να γίνει η νομοθετική ρύθμιση με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση.
Στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ, που έγινε γνωστή η θέση του χθες, με τίτλο «Για την προστασία της ελεύθερης λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος στις εκλογές» υπογραμμίζεται πως στο άρθρο 29 παρ. 1 του Συντάγματος ορίζεται ότι η ίδρυση πολιτικών κομμάτων είναι ελεύθερη, όμως η οργάνωση και η δράση τους οφείλουν να εξυπηρετούν την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Ειδικότερα, αναφέρεται πως «δεν έχουν δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμών πολιτικά κόμματα, η οργάνωση και δράση των οποίων δεν εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος κατά την έννοια του άρθρου 29 παρ. 1 του Συντάγματος».
Σημειώνεται μάλιστα πως τέτοια είναι πολιτικά κόμματα των οποίων «οι καταστατικές διατάξεις ή ιδεολογικές διακηρύξεις ή η πολιτική δράση υποκινούν, προκαλούν, διεγείρουν ή προτρέπουν σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου, χαρακτηριστικά φύλου ή την αναπηρία, καθώς επίσης κόμματα των οποίων ο επικεφαλής ή μέλος οργάνου διοίκησης έχει καταδικαστεί, ακόμα και πρωτοδίκως, για τα εγκλήματα των άρθρων 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα».
Να σημειώσουμε, τέλος, ότι η πρόταση αυτή έχει προκαλέσει αντιπαράθεση εντός του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς κάποια στελέχη του είχαν την άποψη ότι δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα της κυβέρνησης και να την αφήσουν μόνη της, ώστε να μη χρεωθούν μια απόφαση του Αρείου Πάγου αντίθετη και με τη λογική του ότι είναι θέμα που αφορά τη «δεξιά πολυκατοικία».
Επιδοτήσεις για ηλιακούς θερμοσίφωνες
Απολογείται για βιασμό ο πρώην σκηνοθέτης του «Σασμού»