Το νέο στοιχείο στο πεδίο της ακρίβειας στα τρόφιμα είναι η κατάρρευση της συμφωνίας για τις εξαγωγές στα σιτηρά, που έχει βάλει ξανά φωτιά στις τιμές των δημητριακών. Οι αρτοποιοί έχουν ήδη ενημερωθεί για άμεση αύξηση από 7% έως 13% στις τιμές των αλεύρων. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στα υπόλοιπα είδη δημητριακών κάποια από τα οποία προορίζονται για ζωοτροφές. Αυτό σημαίνει ότι θα δούμε αυξήσεις και στις τιμές των κρεάτων, των αβγών και των γαλακτοκομικών .
Τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Αγροτικής Πολιτικής έχουν ήδη ενημέρωση για αυξήσεις στις τιμές φρούτων και λαχανικών εποχής, λόγω της καταστροφής μέρους της παραγωγής από τις βροχοπτώσεις του Μαΐου και του Ιουνίου. Στα βρώσιμα έλαια, πρώτο το ελαιόλαδο έχει αυξήσει την τιμή του πάνω από 20% (ανάλογα με την ποιότητα) σε σχέση με πέρσι, λόγω των προβλημάτων παραγωγής στο δικό τους λάδι, που έχουν φέτος η Ισπανία και η γειτονική μας Ιταλία.
Ολα αυτά δείχνουν ότι τουλάχιστον στην κατηγορία των τροφίμων η αναστροφή της τάσης του πληθωρισμού από το 2,8% τον Ιούλιο στο 3,4% τον Ιούλιο δεν είναι συγκυριακή, αλλά θα έχει συνέχεια και τον Αύγουστο καθώς και τους υπόλοιπους μήνες, μέχρι και το τέλος του χρόνου.
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
Σε στάση αναμονής το ΥΠΟΙΟ
Από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών παρακολουθούν με ανησυχία τις εξελίξεις, αλλά δεν ανοίγουν προς το παρόν το θέμα νέων μέτρων στήριξης, όπως π.χ. της παράτασης του Market Pass που λήγει τον Οκτώβριο μέχρι και το τέλος του χρόνου. Αρμόδιες πηγές τονίζουν, ωστόσο, ότι «όπως έχει αποδείξει κατά το παρελθόν, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να στηρίξει τους πολίτες για όσο χρόνο χρειαστεί». Το βέβαιο είναι ότι αν αποφασιστεί και νέα παράταση, αυτή θα είναι πιο στοχευμένη ίσως στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, αφού υπάρχουν οι περιορισμοί οι οποίοι έχουν αποφασιστεί από το Eurogroup μετά από σχετική σύσταση της ΕΚΤ.
Ρόλο στην εξέλιξη του πληθωρισμού μέχρι το τέλος του χρόνου θα αποτελέσουν οι κλιματολογικές συνθήκες που θα έχουμε τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Αν έχουμε άλλη μια χρονιά μια παρατεταμένη άνοιξη, η αύξηση του πληθωρισμού εκτιμάται ότι θα είναι πιο ήπια. Από το ΥΠΟΙΟ εκτιμούν ότι με τιμή φυσικού αερίου πέριξ των 30 ευρώ, είναι πιθανό να επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος για πληθωρισμό στο 4,5% σε όρους εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή για το 2023. Μια απότομη πτώση της θερμοκρασίας που θα αυξήσει τη ζήτηση, θα έχει ως αποτέλεσμα ο μέσος πληθωρισμός να διαμορφωθεί κοντά στο 5% ή ίσως λίγο ψηλότερα, ανάλογα με τις εξελίξεις που θα έχουμε στις τιμές της ενέργειας.
Αστάθμητος παράγοντας οι τιμές του πετρελαίου
Σε διαφορετικές πορείες βρίσκονται διεθνώς οι τιμές καυσίμων. Ενώ τιμή του φυσικού αερίου παραμένει σχετικά χαμηλά στα 29 ευρώ ανά θερμική MWh, η τιμή του πετρελαίου ακολουθεί ανοδική πορεία. Μέσα σε ένα μήνα η τιμή έχει αυξηθεί κατά 14% φτάνοντας τα 86 δολάρια το βαρέλι, από 76 δολάρια που ήταν στις αρχές Ιουλίου. Η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και η μεταφορά των συγκρούσεων στη Μαύρη Θάλασσα θα κάνουν πιο δύσκολη, αν όχι αδύνατη, τη μεταφορά αργού πετρελαίου -εκτός αγωγών- από την Κασπία, με αποτέλεσμα τη συνεχή άνοδο των τιμών το επόμενο διάστημα.
Στην Ελλάδα, η άνοδος των τιμών του πετρελαίου έχει αρχίσει να εμφανίζεται στα τελικά προϊόντα, δηλαδή την τιμή της βενζίνης που έχει ξεπεράσει ξανά τα 2 ευρώ, ακόμη και στα αστικά κέντρα, εκτός από το σύνηθες φαινόμενο στην Περιφέρεια και ειδικά τα νησιά, αλλά και το πετρέλαιο κίνησης που βρίσκεται στο 1,9 ευρώ .