Μαζί με τον Στέφανο Κασσελάκη βρισκόταν οι γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης, οι βουλευτές Ρένα Δούρου και Νίκος Παππάς, όπως άλλα στελέχη και μέλη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Στέφανος Κασσελάκης ξεναγήθηκε νωρίτερα στους χώρους των κρατητηρίων του ΕΑΤ-ΕΣΑ. Σημειώνεται πως δεν ήταν προγραμματισμένο ο Στέφανος Κασσελάκης να βρεθεί στην πορεία για την Εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Αντώνης Σαμαράς: Το παρασκήνιο πίσω από τη διαγραφή του και τα επόμενα βήματα
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο Στέφανος Κασσελάκης κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του ΕΑΤ-ΕΣΑ, στο Πάρκο Ελευθερίας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο οποίος ξεναγήθηκε στους μαρτυρικούς χώρους των κρατητηρίων από μέλη του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 – 1974, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι αν και ο ίδιος γεννήθηκε 15 χρόνια μετά την εξέγερση και έζησε 20 χρόνια στο εξωτερικό, νιώθει συγκίνηση γι’ αυτή την επίσκεψη, για να προσθέσει ότι ο αγώνας για «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» είναι επίκαιρος, καθώς η διεκδίκηση έχει μείνει αναπάντητη 50 χρόνια μετά.
Στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Κασσελάκης ανέφερε ότι «είναι μία συγκινητική μέρα, μία συγκινητική επίσκεψη. Όπως γνωρίζετε έχω γεννηθεί 15 χρόνια μετά το Πολυτεχνείο και έχω ζήσει 20 χρόνια στο εξωτερικό. Η διεκδίκηση του 1973 ‘Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία’, υπάρχει ακόμα στην κοινωνία μας, στη δική της έκφανση».
Και μιλώντας για τη διαχρονικότητα του αιτήματος, επεσήμανε ότι στο πεδίο της Ελευθερίας, βλέπουμε «την πίεση που δέχονται οι ανεξάρτητες αρχές, την πίεση της κυβέρνησης στους θεσμούς», κάτι που «προφανώς δεν συμβαδίζει με ένα κράτος ουσιαστικής ελευθερίας», όπως είπε χαρακτηριστικά.