To δημοσίευμα
Δημοσίευμα του Bloomberg που στηρίζεται σε πηγές με γνώση της θέσης του Γερμανού καγκελάριου, ανέφερε ότι ο κ. Σολτς, ο οποίος έχει δεχθεί πολύ έντονη κριτική για τη μέχρι τώρα στάση του στο ζήτημα της κοινής αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης με αιχμή το γερμανικό εθνικό σχέδιο 200 δισ., έδειξε στο περιθώριο της Συνόδου στην Πράγα πως είναι ανοικτός στο ενδεχόμενο μετακίνησης από την πάγια γερμανική θέση κατά των ευρωομολόγων προς τη στήριξη έκδοσης κοινού χρέους της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση, με την προϋπόθεση ότι οι πόροι θα δοθούν στα κράτη-μέλη με τη μορφή δανείων και όχι επιχορηγήσεων.
Επίσημα το Βερολίνο διέψευσε ένα τέτοιο σχέδιο, αλλά δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά.
Σημειώνεται ότι και ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε επισημάνει από την τσεχική πρωτεύουσα, σε θεματική συζήτηση για την ενέργεια ενώπιον και του κ. Σολτς, ότι δεν μπορεί κάθε χώρα να πορεύεται μόνη της και ότι αυτή τη στιγμή χρειάζεται ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και κοινή απάντηση, όπως έκανε η Ε.Ε. και κατά της πανδημίας, ενώ έχει ζητήσει να επιβληθεί πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.
Εθνικό σχέδιο
Εν αναμονή πάντως των αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο που η χώρα μας προσδοκά να λειτουργήσουν συμπληρωματικά για την ακόμη μεγαλύτερη στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, η κυβέρνηση συνεχίζει να δίνει έμφαση στην υλοποίηση του εθνικού σχεδίου και των μέτρων στήριξης που έχουν εξαγγελθεί στη ΔΕΘ με επίκεντρο την οριζόντια στήριξη στο ηλεκτρικό ρεύμα, το αυξημένο και σε μέγεθος και σε περίμετρο επίδομα θέρμανσης, αλλά και την ενίσχυση των ασθενέστερων, ενώ παράλληλα διαμηνύει ότι οποιαδήποτε πρόσθετη δυνατότητα δημιουργείται από τη θετική πορεία της οικονομίας θα αξιοποιείται προς όφελος των πολιτών και πάντα μέσα στα όρια των δημοσιονομικών αντοχών της χώρας, όπως διευκρινίζεται από το Μέγαρο Μαξίμου.
«Μέσο στήριξης της κοινωνίας η θετική πορεία της οικονομίας»
Στην κυβέρνηση επισημαίνουν σε κάθε ευκαιρία πως η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και του δημόσιου χρέους, κατά τη διάρκεια μάλιστα δύο εξωγενών κρίσεων, της υγειονομικής και της ενεργειακής, είναι εκείνη που «προσφέρει πολύτιμα μέσα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια και να στηρίξουμε την κοινωνία, αλλά και τις επιχειρήσεις όσο περισσότερο γίνεται».
Τα στοιχεία άλλωστε δείχνουν πως, παρά τις δύο αυτές κρίσεις, η ελληνική οικονομία κατάφερε να μεγεθυνθεί σωρευτικά τους τελευταίους 33 μήνες κατά 5 μονάδες, ενώ σύμφωνα με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2023, το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 210 δισ. ευρώ το 2022 από 183 δισ. ευρώ που ήταν το 2019, ενώ το χρέος της γενικής κυβέρνησης πιθανόν θα διαμορφωθεί στο 169,1% ως ποσοστό του ΑΕΠ στο τέλος του 2022, σε σχέση με το 193,3% του ΑΕΠ το 2021.
«Όχι πανηγυρισμοί»
«Πρακτικά μιλάμε για την ταχύτερη μείωση δημόσιου χρέους στην Ε.Ε. και αυτό σε συνθήκες που είχαμε αναγκαστική δημοσιονομική επέκταση», τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος πάντως ξεκαθάρισε -με φόντο και τα νέα στοιχεία για τον υψηλό πληθωρισμό τον Σεπτέμβριο (12%) και στη χώρα μας- ότι «οι επιτυχίες αυτές δεν προσφέρονται ούτε για πανηγυρισμούς ούτε για εφησυχασμό, καθώς η ακρίβεια είναι το μέγιστο πρόβλημα των πολιτών και προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία σε όλες τις κυβερνήσεις. Η ελληνική κοινωνία περνάει πάρα πολύ δύσκολα».
«Αν η οικονομία δεν προόδευε αλματωδώς ώστε να καλύπτει σε κάποιο βαθμό -όχι να μηδενίζει, άλλωστε το είπαμε με ειλικρίνεια- την καλπάζουσα κρίση, τότε θα είχαμε πολλά περισσότερα προβλήματα, τότε θα είχαμε βρεθεί πολλά βήματα πίσω από τις εξελίξεις», υπογράμμισε πάντως ο κ. Οικονόμου, προσθέτοντας ότι «δεν είναι τυχαίο ότι πολλές από τις πολιτικές μας η Ευρωπαϊκή Ενωση έρχεται να τις υιοθετήσει δείχνοντας και αναδεικνύοντας τη σωστή τους κατεύθυνση».
Ειδήσεις σήμερα