Ο κ. Κικίλιας αποκάλυψε ότι τις τελευταίες ημέρες ξέσπασαν 355 φωτιές, ενώ 209 μόνο το τελευταίο 24ωρο. «Η κατάσταση στην Πάρνηθα είναι εξαιρετικά κρίσιμη», συμπλήρωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. «Εχοντας επίγνωση της κλιματικής αλλαγής αναβαθμίσαμε σημαντικά την Πολιτική Προστασία. Το αποτέλεσμα δυστυχώς δεν ήταν αυτό που θέλαμε. Χρειαζόμαστε να κάνουμε και άλλα βήματα για να καταφέρουμε να αντεπεξέλθουμε», τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας, κάνοντας αυτοκριτική των όσων έχουν συμβεί τα τελευταία 24ωρα.
Ο υπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το τι αντιμετωπίζουμε θα σας το πω με ένα παράδειγμα: Χθες, (σ.σ. προχθές) στις 9π.μ. είχαν σηκωθεί εναέριες δυνάμεις που επιχειρούσαν στις πέντε εστίες σε Ασπρόπυργο και Ελευσίνα, όταν ξέσπασε η πρώτη εστία στην Πάρνηθα, στη Μονή Κλειστών, στις 12. Εγινε αμέσως εκτροπή των εναέριων μέσων για να πραγματοποιήσουν ρίψεις σε μερικά λεπτά της ώρας. Δηλαδή η ταχύτητα απόκρισης ήταν η μέγιστη δυνατή. Και όμως η φωτιά, λόγω των θυελλωδών ανέμων και του ανάγλυφου της περιοχής, επεκτάθηκε. Επαναλαμβάνω, τα εναέρια μέσα έφτασαν σε 4-5 λεπτά πάνω από την πρώτη εστία της Πάρνηθας!».
Παράλληλα με τη μεγάλη πυρκαγιά στον Εβρο, η Πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει εννέα μεγάλης επικινδυνότητας φωτιές στην Αττική, έξι στη Βοιωτία και μία στην Εύβοια, πρόσθεσε.
Οι 15 παράλληλες εστίες από τα ξημερώματα του Σαββάτου στον Εβρο, σε συνδυασμό με τις συνθήκες παρατεταμένης ανομβρίας και τους δυνατούς ανέμους, δημιούργησαν ένα τεράστιο μέτωπο, είπε ο κ. Κικίλιας, προσθέτοντας ότι το ανακριτικό της Πυροσβεστικής με τη συμμετοχή της ΕΥΠ και τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ. διεξάγει έρευνα.
Στη συνέντευξη Τύπου μίλησαν, επίσης, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Γεώργιος Πουρνάρας, ο οποίος τόνισε ότι στα 30 χρόνια που υπηρετεί στο σώμα δεν έχει ξαναδεί τέτοια κατάσταση και τόσες επιχειρησιακές δυσκολίες εξαιτίας των σφοδρών ανέμων, ο προϊστάμενος Κλάδου Τάξης της ΕΛ.ΑΣ., υποστράτηγος Γεώργιος Μιχαλόπουλος, ο γενικός διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ Ευάγγελος Γκουντούφας και ο γενικός διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας Φοίβος Θεοδώρου.
Πάντως ο πρωθυπουργός βρισκόταν σε διαρκή ενημέρωση για τις εξελίξεις καθώς μετέβη στο Συντονιστικό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας, πραγματοποιώντας συσκέψεις, ενώ ήταν σε απόλυτη συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου και Κώστα Κατσαφάδου, στο θέμα που επιχείρησε να δημιουργήσει μια «ομάδα πολιτοφυλακής» με μετανάστες. Οπως τόνισε και ο κ. Οικονόμου σε ανάρτησή του «Η Ελλάδα είναι κράτος με ισχυρό δημοκρατικό κεκτημένο και ανθρωπιστική παράδοση. Η αυτοδικία δεν είναι ανεκτή σε καμία έκφανσή της».
Με δεδομένο, πάντως, ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν όπως προαναφέραμε να δρομολογηθεί προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών για τις πυρκαγιές και τα της πολιτικής προστασίας, ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να αναλάβει ο ίδιος πρωτοβουλία και να προκαλέσει ο ίδιος αυτή τη συζήτηση, όταν τις επόμενες ημέρες (την προσεχή Δευτέρα) ανοίξει η Βουλή.
«Ολες οι δυνάμεις βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, δίνοντας τη μάχη με αυταπάρνηση, κατά τη διάρκεια μιας αντιπυρικής περιόδου στην οποία έχει ξεπεραστεί κάθε προηγούμενο στις ημέρες που η χώρα μας βρίσκεται σε ακραίο κίνδυνο (επίπεδο 5) εκδήλωσης πυρκαγιών. Την ώρα της μάχης, δεν υπάρχει χώρος για στείρα αντιπαράθεση και κομματικό “ακτιβισμό”. Θα έρθει η ώρα του απολογισμού», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Το ευχαριστώ Μητσοτάκη
Ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στα αγγλικά στο Twitter ευχαρίστησε για τη βοήθεια που στέλνουν οι εταίροι και σύμμαχοι της Ελλάδας: «Καθώς η Ελλάδα παλεύει ενάντια στις δύσκολες πυρκαγιές, οι πυροσβέστες μας, οι πιλότοι και οι άνδρες και οι γυναίκες της Αστυνομίας εργάζονται ακούραστα για να προστατεύσουν ζωές, περιουσίες και τα δάση μας. Αλλά δεν είναι μόνοι. Δίπλα τους στέκονται οι εταίροι και οι σύμμαχοί μας. Είμαστε ευγνώμονες για τη βοήθειά σας».