Ξεκινώντας από τις αμερικανικές εκλογές, ευχήθηκε «να υπάρξει μεγάλη συμμετοχή», άλλωστε, συνέχισε, «η ψήφος των πολιτών είναι οξυγόνο για μια δημοκρατία. Αυτό που θα βγει από την κάλπη θα πρέπει να υπηρετεί την παγκόσμια διεθνή γεωπολιτική σταθερότητα. Ζούμε σε μια πολύ ταραγμένη εποχή, δεν αντέχουμε άλλες κρίσεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια υπερδύναμη. Χρειαζόμαστε, σε τοπικό, σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο, λιγότερη τοξικότητα, περισσότερη συνεννόηση», επιχειρηματολόγησε.
Ενώ στο ερώτημα αν η Αθήνα προτιμά έναν από τους δύο υποψήφιους Προέδρους, ο υπουργός Επικρατείας ξεκαθάρισε: «Εμείς υπηρετούμε τα εθνικά χρώματα της Ελλάδας, ο/η Πρόεδρος της Αμερικής υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών», εν τέλει η Αθήνα θα συνεργασθεί με όποιο/α εκλεγεί.
«Για μας, πρώτα η Ελλάδα, αυτό που μετράει είναι τα εθνικά χρώματα να εκπροσωπούνται επάξια στο εξωτερικό», πράγμα το οποίο «το έχουμε πετύχει με τη διακυβέρνηση του πρωθυπουργού. Αυτό που προέχει είναι οι ελληνικές εθνικές θέσεις να ακούγονται με τον πιο δυνατό, καθαρό τρόπο, όπως και έγινε πριν από δύο χρόνια στην αμερικανική Γερουσία, όπου ο πρωθυπουργός μας χειροκροτήθηκε και από τις δύο πλευρές». Ενώ σε ερώτημα για την πρόσφατη συνάντηση των κ.κ. Μητσοτάκη και Πομπέο, ο Άκης Σκέρτσος είπε πως ήταν «μια ιδιωτική συνάντηση στην οποία σίγουρα συζητήθηκαν σημαντικά ζητήματα της επικαιρότητας».
Με αφορμή την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή τη Δευτέρα, επανέλαβε την πάγια κυβερνητική θέση: «Οι πρώην πρωθυπουργοί έχουν κάθε δικαίωμα να εκφράζονται με τον τρόπο που επιλέγουν. Είναι σεβαστές οι απόψεις τους. Ακούγονται όλες οι απόψεις, η Νέα Δημοκρατία είναι ένα ανοιχτό, δημοκρατικό κόμμα».
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
«Καλά κάνουν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί και βάζουν τις θέσεις τους. Η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ δεν έχει μετακινηθεί ούτε εκατοστό από αυτά τα οποία εφαρμόζονταν και επί κυβερνήσεως Σαμαρά και επί κυβερνήσεως Καραμανλή», διαβεβαίωσε σε επόμενο σημείο και συνέχισε:
«Στα εθνικά θέματα η κυβέρνηση έχει δείξει τη μέγιστη δυνατή εθνική υπευθυνότητα. Η Ελλάδα, σήμερα, είναι πολύ πιο ισχυρή από την Ελλάδα του 2019. Υπάρχει ο φράκτης στο Έβρο, υπάρχει μια μεγαλύτερη αποτρεπτική δύναμη, κάναμε το καλύτερο δυνατόν για να μειώσουμε τις μεταναστευτικές ροές».
Τελικώς, «καλό είναι να ακούγονται και επιφυλάξεις, να ακούγονται και παρατηρήσεις στο πλαίσιο ενός εποικοδομητικού διαλόγου. Ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει την Ελλάδα μια πιο ισχυρή και περήφανη χώρα, χωρίς να απεμπολούμε τίποτε από τις πάγιες θέσεις μας».
«Όχι βέβαια» ήταν η απάντησή του στο ερώτημα αν συζητάμε κάτι άλλο πέραν της μοναδικής διαφοράς με την Τουρκία. Κάτι που ξεκαθαρίστηκε, επέμεινε, και στην πρόσφατη ενημέρωση των βουλευτών της ΝΔ από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη. Θέσεις που είναι «αυτά είναι που λέει και ο πρωθυπουργός με κάθε ευκαιρία». Βέβαια, συμπλήρωσε, «είναι καλό το ότι γίνεται ο διάλογος, το ότι έχουν πέσει οι τόνοι μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, έχουμε μηδενικές παραβιάσεις, έχουμε πολύ καλύτερη συνεργασία στα ζητήματα των μεταναστευτικών ροών». Ωστόσο, «κανείς μας δεν είναι αφελής. Η Τουρκία είναι μια αναθεωρητική δύναμη. Γνωρίζουμε πολύ καλά ποιος κάθεται στο τραπέζι απέναντί μας. Χρειάζεται πατριωτισμός της ευθύνης, της λογικής και, αν μπορούμε, να λύσουμε τα ζητήματα που μας απασχολούν παγίως. Μπορούμε να συμβιώνουμε αλλά χωρίς να παράγεται διαρκώς ένταση, αυτό είναι το ζητούμενο».
Η συνέντευξη είχε ξεκινήσει, όμως, από τα τροχαία και με αφορμή τον τραυματισμό ενός 12χρονου παιδιού, ο υπουργός προανήγγειλε ότι το 2ο 15νθήμερο του Νοεμβρίου θα γίνει παρουσίαση για τις κάμερες, από τα συναρμόδια υπουργεία. «Η βασική αλλαγή και καινοτομία θα είναι η ψηφιοποίηση της διαδικασίας παρακολούθησης και βεβαίωσης της κλήσης. Μέσα από ένα δίκτυο τουλάχιστον 1.000 καμερών θα έρχεται ένα μήνυμα στο κινητό ότι ελέγχεσαι για παράβαση». Με τον τρόπο αυτό, εξήγησε, «θα αφαιρεθεί η παρέμβαση του δήμου» και «εντός τριμήνου θα εκκαθαρίζεται η βεβαίωση της κλήσης. Αν δεν πληρωθεί, θα γίνεται ληξιπρόθεσμη οφειλή στην εφορία. Θεωρούμε ότι αυτό θα εφαρμοσθεί το 2ο εξάμηνο του 2025».
Η συνέντευξη έκλεισε με στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός Επικρατείας σχετικά με τις επιδόσεις του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της αστυνομίας. Το 2019, από την αρχή του έτους ως τον Αύγουστο, οι συλλήψεις ήταν 86.671. Στο αντίστοιχο διάστημα το 2024 ήταν 102.595. «Είναι μια αύξηση τουλάχιστον 25%, αυτό σημαίνει ότι η αστυνομία κάνει καλύτερα τη δουλειά της, είναι πιο παρούσα εκεί που πρέπει», επεσήμανε. Αντίστοιχα έχουν συλληφθεί 307 εγκληματικές οργανώσεις το 2024, 190 το 2019. Στα ζητήματα της οδικής ασφάλειας, της τροχαίας αστυνόμευσης, είχαν γίνει 587.765 έλεγχοι το 2019 και έχουν αυξηθεί στις 858.103. Αυξημένοι πάνω από 300.000, παρατήρησε και κατέληξε: «Η αστυνομία, πλέον, είναι παρούσα, είναι πιο κοντά στον πολίτη. Μια δημοκρατική, αποτελεσματική αστυνομία είναι πιο κοντά σε αυτόν που την έχει περισσότερο ανάγκη, στους πιο ευάλωτους πολίτες. Η αστυνομία υπηρετεί την ασφάλεια, υπηρετεί τη δημοκρατία».
Ειδήσεις σήμερα
Χάος στον ΣΥΡΙΖΑ: Συνέδριο τσίρκο με… εισαγγελέα
Εξαρθρώθηκε συμμορία που άρπαζε χρυσές αλυσίδες – Δημοσίευαν φωτογραφίες με τα κλοπιμαία