Εμφανώς πιεσμένος από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων -και κυρίως από την πληροφόρηση που έχει από την ομάδα που μελετά τις δημοσκοπήσεις-, ο κ. Τσίπρας βλέπει ότι απομακρύνεται ο στόχος της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και ρίχνει στο τραπέζι το χαρτί της τετρακομματικής κυβέρνησης!
Απαντώντας στο ερώτημα τι σημαίνει η αναφορά του σε κυβέρνηση μειοψηφίας με ψήφο ανοχής, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι η εναλλακτική προοπτική απέναντι στη Ν.Δ. είναι να υπάρξει μια κυβέρνηση «προοδευτικής συνεργασίας», ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ, αν είναι πρώτο κόμμα, και στο ΚΙΝ.ΑΛ. και πως αν δεν βγαίνουν οι αριθμοί και τα υπόλοιπα μικρότερα κόμματα της Αριστεράς θα πρέπει να αναλάβουν ευθύνη.
«Η απλή αναλογική δεν έχει μόνον οφέλη, έχει και ευθύνες. Και το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, εάν υπολείπονται 5-10 βουλευτές για να έχουμε την πλειοψηφία που χρειαζόμαστε ώστε να προχωρήσουμε μπροστά σε ένα σχέδιο προοδευτικής προγραμματικής σύγκλισης, θα πρέπει να πάρουν την ευθύνη αν θα στηρίξουν αυτή την κυβέρνηση ή αν θα ανοίξουν το δρόμο στον κ. Μητσοτάκη, με απανωτές εκλογές και περιπέτειες για τη χώρα, να επανέλθει και να συνεχίσει αυτά που έκανε τέσσερα χρόνια», είπε ο κ. Τσίπρας χαρακτηριστικά.
Μητσοτάκης για woke ατζέντα: Δεν έχει θέση στην Ευρώπη - Πιστεύω στα δύο φύλα, αυτό υπαγορεύει η βιολογία
Η πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα δεν αντιμετωπίζεται ως ρεαλιστική πρόταση, από κανένα κόμμα. Ο κ. Τσίπρας, ακόμα και αν έχει την ελπίδα ότι ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. και ΜέΡΑ25 (σ.σ.: για το οποίο δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι θα μπει στη Βουλή!!!, ενώ τον υπολογίζει ως κυβερνητικό εταίρο), γνωρίζει καλά πως το ΚΚΕ δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε κανένα σενάριο συνεργασίας ή στήριξης με ψήφο ανοχής σε καμία κυβερνητική σύνθεση.
Αυτό που κάνει -με άμεση επίπτωση στο ηθικό τόσο των κομματικών στελεχών όσο και των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ- είναι να προβάλει τη δικαιολογία που θα χρησιμοποιήσει το βράδυ της 21ης Μαΐου για τη διαφαινόμενη ήττα του. Και παράλληλα προσπαθεί να μαζέψει ψήφους στα αριστερά του, κυρίως από ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, κατηγορώντας αυτά τα δύο κόμματα ότι δεν τον στηρίζουν για να… ρίξει τον Μητσοτάκη, επειδή έχει πληροφορηθεί πως στις μετρήσεις μετά το Πάσχα οι διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ προς τα αριστερά του έχουν αυξηθεί.
Είναι για παράδειγμα πολιτικός παραλογισμός να αποκαλεί εμμονικό τον Γιάνη Βαρουφάκη και την ίδια στιγμή όταν τον ρωτούν αν θα συνεργαζόταν μαζί του σε ενδεχόμενο κυβερνητικό σχήμα να λέει ότι δεν αποκλείει κανέναν. «Ο κ. Βαρουφάκης ανοίγει ένα θέμα που δεν απασχολεί την κοινωνία και δεν αφορά την πραγματικότητα, αλλά τις δικές του εμμονές. Αυτές οι θέσεις και οι απόψεις για το νόμισμα δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, ούτε καν συζήτησης. Απόψεις για το νόμισμα δεν αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης ούτε στις δύσκολες μέρες του ’15, κι αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Βαρουφάκης», είπε ο κ. Τσίπρας διαστρεβλώνοντας και τα γεγονότα του 2015!
Προκαλεί δε τουλάχιστον… θυμηδία το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας θέλησε να κάνει προβλέψεις που αφορούν τη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας ότι «η Ν.Δ. φαίνεται να είναι κόμμα ανάδελφο», «η Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη φαίνεται όχι να μη θέλει, αλλά να μην μπορεί να κάνει συνεργασίες με άλλα κόμματα», ενώ υιοθέτησε τις «καταγγελίες» του Κυριάκου Βελόπουλου περί αποστατών στο κόμμα του, δείχνοντας και τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει.
Κατά τα λοιπά, από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Τσίπρας -έχοντας στην πρώτη σειρά των ομιλητών τον σύμβουλό του και σύμβουλο του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιώργο Χουλιαράκη, προσπάθησε να πείσει πως έχει πρόγραμμα για την οικονομία, επαναλαμβάνοντας όλη αυτή την καταστροφολογία, τις υπερβολές και τα ψέματα.