Κασσελάκης και Πολάκης έχουν κοινό συμφέρον να καταστήσουν αδύναμη ή να θέσουν εκτός ΣΥΡΙΖΑ την «τσιπρική» μειοψηφία και αναμένεται να το επιχειρήσουν εν όψει του Συνεδρίου. Για παράδειγμα, η συμφωνία τους για προκριματικές εκλογές για το ποιοι θα είναι στο ψηφοδέλτιο των επόμενων εθνικών εκλογών (όπως έγινε και με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές) είναι ενδεικτική του κοινού τους στόχου να θέσουν εκτός σημαίνοντα πρόσωπα της «φρουράς Τσίπρα», ενώ η σταθερή και έντονη κριτική Πολάκη κατά των «87» του Αλέξη Τσίπρα αφενός δείχνει ποιος είναι ο κοινός στόχος, αφετέρου ευνοεί τον Στέφανο Κασσελάκη, που έχει ανάγκη τον Πολάκη και οργανωτικά στο Συνέδριο.
Αιτίες
Τα «σύννεφα» τις τελευταίες ημέρες εμφανίστηκαν με αφορμή το «κυνήγι» της έδρας του Οθωνα Ηλιόπουλου (σ.σ.: ο οποίος, μετά τις επιθέσεις κατά της Λινού, αισθάνθηκε ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί και εκείνος να καταστεί εύκολος εσωκομματικός στόχος του Πολάκη και της ηγεσίας), αλλά και τις «δηθενιές» του Κασελάκη κατά τους χειρισμούς του στην πολύ σοβαρή υπόθεση της πυρκαγιάς στη Βορειοανατολική Αττική.
Ο Στέφανος Κασσελάκης περιμένει τον Παύλο Πολάκη να τοποθετηθεί δημοσίως υπέρ της εισόδου του στη Βουλή, καταλαμβάνοντας εκείνος την έδρα Ηλιόπουλου και όχι οι επιλαχούσες και οι επιλαχόντες.
Ανεξάρτητα από την τελική έκβαση αυτής της απόφασης -η Πόπη Τσαπανίδου φέρεται να επιθυμεί την είσοδό της στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και να μην παραιτείται του δικαιώματός της, αλλά και η Ζωρζέτα Λάλη φέρεται να επιθυμεί το ίδιο-, το γεγονός ότι ο… λαλίστατος Πολάκης δεν έχει αναρτήσει τίποτε για αυτό το θέμα έχει δυσαρεστήσει πολύ τον Στεφανο Κασσελάκη. Το ίδιο ισχύει και για άλλα στελέχη που τον στηρίζουν, όπως η Ρένα Δούρου, η οποία επίσης έχει σιωπήσει, αλλά οι αποστάσεις Πολάκη έχουν «πονέσει» την Κουμουνδούρου του Στέφανου Κασσελάκη.
Μέχρι στιγμής, πλην της γραμματέως του κόμματος Ράνιας Σβίγκου, που θεωρείται πλέον 100% «κασσελακική», δηλώσεις ότι η έδρα πρέπει να πάει στον Στέφανο Κασσελάκη έχουν κάνει οι Θεοδώρα Τζάκρη, Νίκος Παππάς, Γιάννης Σαρακιώτης, Ραλλία Χρηστίδου, Νίνα Κασιμάτη, Γιώργος Γαβρήλος, Πέτρος Παππάς, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Γιώργος Καραμέρος, Κυριακή Μάλαμα, Καλλιόπη Βέττα, Ράνια Θρασκιά, Κώστας Μπάρκας, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος και Βασίλης Κόκκαλης, 16 βουλευτές επί συνόλου 35 μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ως τις 28 Αυγούστου το θέμα με την έδρα του παραιτηθέντος Οθωνα Ηλιόπουλου πρέπει να έχει λήξει, καθώς τότε ξεκινούν οι συνεδριάσεις της Ολομέλειας της Βουλής.
Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Προτιμάμε συζήτηση - «πακέτο» για όλα τα θέματα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
Φωτιά
Σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς Κασσελάκη αναφορικά με την καταστροφική πυρκαγιά στη Βορειοανατολική Αττική, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ βάλλεται από παντού.
Η πλευρά Τσίπρα τον εγκαλεί επειδή δεν κινήθηκε θεσμικά και τον πρόλαβε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ζητώντας προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές, αφήνοντας τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ να περιφέρεται ως… νομάς του Διαδικτύου.
Ο Πολάκης φέρεται ως και απογοητευμένος από τη γενικότερη στάση Κασσελάκη στα πράγματα τον τελευταίο μήνα, ιδιαίτερα όμως από τους χειρισμούς του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την τελευταία μεγάλη πυρκαγιά. Φέρεται να του καταλογίζει ότι επικεντρώθηκε σε διαδικτυακές εικόνες σε περιφερειακά θέματα, όπως η fake υιοθεσία του μικρού σκύλου και το μαγείρεμα στους πληγέντες, για μία ανάρτηση και μερικά «like», και δεν πρωτοστάτησε στη σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης. Γενικότερα, μέρα με τη μέρα, πληθαίνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που συζητούν ότι ο Πολάκης θεωρεί πως ο Κασελάκης τελικά «δεν το έχει» και ναι μεν τον χρειάζεται στο Συνέδριο για να «ξεδοντιάσουν» την «τσιπρική» μειοψηφία, αλλά δεν τον δεσμεύει η συμφωνία τους και ο ίδιος μπορεί να διεκδικήσει την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως του ζητούν πολλοί.
Εξάλλου, η ισχυροποίηση Πολάκη εντός του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και ο λόγος για τον οποίο ο Κασσελάκης αποφάσισε τη «μισή» διαγραφή του, «πυροβολώντας» τελικά τα πόδια του. Από το επιτελείο του κ. Κασσελάκη έχουν αρχίσει και σκέπτονται ότι ίσως πρέπει να αρχίσουν να διαπραγματεύονται με άλλους παράγοντες για τη διαμόρφωση ισορροπιών στο Συνέδριο, γεφυρώνοντας σχέσεις που δεν είναι σε καλό επίπεδο με στελέχη όπως ο Νίκος Παππάς, η Ολγα Γεροβασίλη ή ο Σωκράτης Φάμελλος.
Στο επιτελείο Κασσελάκη -κόντρα στη στρατηγική της φουλ επίθεσης που πρεσβεύει ο Πολάκης- φοβούνται ότι η «φρουρά Τσίπρα», εφόσον πιεστεί μέχρις εξώθησης από το κόμμα, θα παίξει το χαρτί των παραιτήσεων και της ενδεχόμενης απώλειας του τίτλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στις 23 Αυγούστου συνεδριάζει η Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος προκειμένου να εξετάσει αν θα παραπέμψει τελικά στην Κεντρική Επιτροπή με το ερώτημα της διαγραφής τον Χρήστο Σπίρτζη, ενώ στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου θα γίνει η συνεδρίαση της Κ.Ε. για το Καταστατικό Συνέδριο.
Ολοι αναμένουν σε αυτές τις δύο συνεδριάσεις να ενταθεί η κόντρα Κασσελάκη – Πολάκη, αλλά και να φανούν οι προθέσεις Πολάκη.