Ταυτοχρόνως, το Μ. Μαξίμου έχει στη διάθεσή του λιγότερες από 20 μέρες ώστε να ολοκληρώσει τη δέσμη μέτρων που θα ανακοινώσει ο Κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ. Παράλληλα, θα έχει την περιγραφή του νέου πολιτικού αφηγήματος έως τις εκλογές του 2027, με οραματικά στοιχεία τα οποία διεκδικούν να αφήσουν «ιστορικό αποτύπωμα».
Πρωτοβουλία
Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται, πριν ή μετά τη ΔΕΘ, να εκδηλωθεί πολιτική πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, η οποία να ενισχύει την αξιοπιστία των εξαγγελιών και ταυτοχρόνως να αποδεικνύει ότι -παρά τη σημαντική βελτίωση της δασοπυρόσβεσης και της Πολιτικής Προστασίας- δεν θα περάσουν αβρόχοις ποσί για όσους επέδειξαν αβελτηρία ή αναποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση της mega- πυρκαγιάς που κατέκαψε σημαντικό κομμάτι της ΒΑ Αττικής.
Σύμμαχος της κυβέρνησης σε αυτό το καθόλου εύκολο εγχείρημα είναι η πραγματικότητα: Οι έντονες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, το γεγονός ότι φέτος η Πυροσβεστική από την 1η Μαΐου έχει αντιμετωπίσει 3.543 ενάρξεις πυρκαγιών, όταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο είχε αντιμετωπίσει 2.344. Δηλαδή 50% περισσότερες το 2024 από ό,τι το 2023. Η συντριπτική πλειονότητα των αυξημένων πυρκαγιών αντιμετωπίστηκε άμεσα και αποτελεσματικά. Η μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα εκδηλώθηκε σε μια μέρα ακραίου κινδύνου επιπέδου 5 (με πολύ έντονους ανέμους, που άλλαζαν φορά, και σε συνθήκες ξηρασίας). Η πρώτη εναέρια επέμβαση στην πυρκαγιά έγινε σε 5’, αλλά οι σχεδόν μοναδικές συνθήκες επικινδυνότητας δεν επέτρεψαν να αντιμετωπιστεί αφού ξέσπασε. Αξιοσημείωτο είναι πως μέσα σε δύο 24ωρα εκδηλώθηκαν 27 ταυτόχρονες εστίες σε μια περιοχή μικρότερη των 50 χιλιομέτρων.
Το Πυροσβεστικό Σώμα είναι ενισχυμένο κατά 24% σε σχέση με πέρυσι (διαθέτει 17.500 πυροσβέστες, που είναι ο μεγαλύτερος αριθμός στο διηνεκές, οι μονάδες των δασοκομάντος από 6 έγιναν 16). Ενώ και τα διαθέσιμα εναέρια μέσα είναι 89, όταν το 2019 ήταν 61. Σύμφωνα με τη Eurostat η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση στην Ε.Ε. ως προς τον αριθμό πυροσβεστών αναλογικά με τον πληθυσμό και στη δεύτερη θέση ως προς το ποσοστό του Τακτικού Προϋπολογισμού που δαπανά για την πυροπροστασία. Συγκεκριμένα δαπανά το 0,6% του Προϋπολογισμού, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 0,5%. Χώρες με αντίστοιχο κίνδυνο πυρκαγιών δαπανούν: η Γαλλία το 0,5%, η Ισπανία το 0,4% και η Πορτογαλία το 0,3%. Μόνο η Ρουμανία δαπανά περισσότερα, το 0,8%.
Το «112»
Για μία ακόμα φορά αποδείχθηκε πόσο πολύτιμο είναι το «112», το οποίο με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής, της ΕΛ.ΑΣ., των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού, έσωσε πολλές ανθρώπινες ζωές. Ενώ έχει συμβασιοποιηθεί το 55% του προγράμματος «Αιγίς». Από την 1η Ιουλίου 2023 το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει δημοπρατήσει έργα και προμήθειες εξοπλισμού πυρόσβεσης και πυροπροστασίας ύψους 1,6 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τη μεγάλη πυρκαγιά που μπήκε σε οικιστικό ιστό, οι πληροφορίες λένε ότι δεν έχει κλείσει το θέμα των ευθυνών. Στο τραπέζι βρίσκονται και πολιτικές και επιμέρους επιχειρησιακές ευθύνες.
ΜΠΡΟΣΤΑΡΗΣ Ο ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ
Ρεσιτάλ λαϊκισμού από την αντιπολίτευση
Απέναντι σε αυτήν την πραγματικότητα, η αντιπολίτευση και κυρίως ο Στ. Κασσελάκης αντιπαρατάσσουν το πολιτικά ευτελές «αν είχαμε αγοράσει ένα F-35 λιγότερο, πόσα πυροσβεστικά οχήματα θα είχαμε» ή το αναπόδεικτο δόγμα «εμείς θα σβήναμε τις φωτιές καλύτερα και γρηγορότερα». Μια αυθαίρετη «δέσμευση» η οποία δεν τεκμηριώνεται ούτε από το κυβερνητικό παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ ούτε από τις σημερινές γενικόλογες και αόριστες επιφανειακές «σκέψεις» που βαφτίζονται «προτάσεις».
Ειδικά η στάση του Στ. Κασσελάκη, ο οποίος αρχικά έκανε μεταμεσονύχτιες αναρτήσεις από τη Μύκονο, μετά επιδόθηκε σε φτηνό show στημένων φωτογραφίσεων, ακολούθως αμφισβήτησε χωρίς στοιχεία τα επίσημα στοιχεία της Πυροσβεστικής για τα εναέρια μέσα που πετούσαν και απαξίωσε τα Σώματα και τους θεσμούς Ασφάλειας της χώρας, προκειμένου να έχει «υπόκρουση» το αφήγημα της καταστροφολογίας. Κατέληξε, δε, να μιλάει, αναφερόμενος στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, για «Νέρωνα 1» και «Νέρωνα 2», ουσιαστικά καταλογίζοντας πρόθεση για τις πυρκαγιές!