Η υπουργός, εξηγώντας την πρωτοβουλία εμβάθυνσης της δημοκρατίας και συμμετοχής των πολιτών σε όλες τις εκλογές, είπε πως «η ευρεία συναίνεση επί της αρχής αποτελεί ένα ιδιαιτέρως θετικό μήνυμα, αφού αποδεικνύει ότι για μια μεγάλη δημοκρατική αλλαγή μπορούμε να λειτουργήσουμε πέρα και πάνω από μικροκομματικές αντιπαραθέσεις. Πέρα και πάνω από κόμματα».
Τόνισε ότι «ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και η κυβέρνηση θεωρούμε ότι η συζήτηση αυτού του νομοσχεδίου και η συναίνεση που επετεύχθη την περασμένη εβδομάδα ανοίγουν το δρόμο για μία ακόμα μεγάλη αλλαγή. Την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου για τους Ελληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό όχι μόνο στις ευρωεκλογές και στα δημοψηφίσματα, αλλά και στις εθνικές εκλογές».
Η κυρία Κεραμέως πέταξε το γάντι στην αντιπολίτευση λέγοντα: «Αν συμφωνούμε για τις ευρωεκλογές, γιατί να μην το εφαρμόσουμε και στις εθνικές εκλογές;». Η τροπολογία αυτή, για να ισχύσει, απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών. Η υπουργός σημείωσε πως «όσοι βουλευτές θέλουν να ψηφίσουν οι Ελληνες του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές θα ψηφίσουν “ναι” στην τροπολογία. Οσοι δεν το θέλουν θα καταψηφίσουν. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Για να εγκριθεί η τροπολογία, θέλει τουλάχιστον 200 βουλευτές. Η πατρίδα μας έχει μόνο να κερδίσει από την ισότιμη συμμετοχή στις εκλογές των συμπατριωτών μας στο εξωτερικό». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, είπε: «Δεν παύετε να μας εκπλήσσετε. Μετατρέψατε την αρχική μας συναίνεση σε επικοινωνιακό τρικ μικροκομματικής αντίληψης».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, αντέδρασε λέγοντας: «Είστε τυχοδιώκτες. Τη συναίνεση τη χρησιμοποιείται για δικό σας όφελος. Η συζήτηση ξεκινά από μηδενική βάση». Κατά της τροπολογίας αλλά και του νομοσχεδίου τάχθηκε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Νάσος Ηλιόπουλος, που μίλησε για «πραξικόπημα», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε ότι η θέση του κόμματός της για την επιστολική ψήφο και τη διευκόλυνση των εκλογέων παραμένει σταθερή, ωστόσο τόνισε ότι ο τρόπος χειρισμού της υπόθεσης από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών υποβαθμίζει τη συζήτηση και υπονομεύει τη συναίνεση.
Σωκράτης Φάμελλος: Έχασε πατέρα και σύζυγο – Το σπαρακτικό παρελθόν του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Θάνος Πλεύρης, μίλησε για «ακατανόητο πανικό της αντιπολίτευσης στην τροπολογία της υπουργού Εσωτερικών». Ερμήνευσε τις αντιδράσεις ως «αμηχανία» και τους καταλόγισε ότι αρνούνται «να μιλήσουν για την ουσία της προτεινόμενης ρύθμισης». Απέρριψε τα περί «πραξικοπήματος» λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να λέγεται, όταν γίνεται επίκληση συνταγματικής διάταξης με την οποία δίνεται η δυνατότητα της επιστολικής ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού. Αναρωτήθηκε ποιος είναι ο αιφνιδιασμός, όταν προβλέπεται ότι για να ψηφιστεί θα πρέπει να λάβει 200 ψήφους! Και δεν αρκεί η απλή πλειοψηφία. Η τροπολογία, πρόσθεσε ο κ. Πλεύρης, ανακοινώθηκε με την έναρξη της τριήμερης συζήτησης και είναι μια ευκαιρία για να δούμε εάν τα κόμματα όσα λένε στους ομογενείς τα εννοούν ή τα λένε έτσι… Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. τόνισε: «Οποτε βρίσκαμε συγκλίσεις στο θέμα αυτό της επιστολικής ψήφου, προσπαθούσαμε να το εξαντλήσουμε, και αυτό κάνουμε και τώρα».
Κατά πλειοψηφία, χθες απορρίφθηκαν και οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου που κατέθεσαν επί του σχεδίου νόμου κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Σήμερα αναμένονται οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια.