Πίσω από τις βαρύγδουπες ανακοινώσεις περί «30 λεπτομερώς επεξεργασμένων και τεκμηριωμένων προτάσεων και 20 ωρών συλλογικής δουλειάς και διαλόγου» και τις αόριστες φράσεις περί κοινωνικής δικαιοσύνης κ.λπ., πίσω από το περίφημο «Εθνικό Σχέδιο για το Ελληνικό Ονειρο» που ανέδειξε ο κ. Κασσελάκης κρύβονται η επαναφορά της υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης, η επανακρατικοποίηση τραπεζών, ΔΕΗ, ΕΛ.ΠΕ., η κατακόρυφη αύξηση κόστους λειτουργίας του κράτους, ο έλεγχος της Δικαιοσύνης και η παρέμβαση στους «αρμούς της εξουσίας».
Σαν να μην πέρασε μία ημέρα από τη στρατηγική ήττα στις εκλογές και την τρανταχτή αποδοκιμασία των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ από τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού που έφερε την παραίτηση Τσίπρα και την καταβύθιση του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, το brainstorming των Σπετσών ανακυκλώνει τις ίδιες ιδέες και προτάσεις και επαναφέρει την ίδια συνταγή ήττας.
Μόνο η επαναφορά των επιδομάτων Πάσχα, αδείας και Χριστουγέννων στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους (Θ. Τζάκρη), κοστίζει -σύμφωνα με μία πρώτη απόπειρα κοστολόγησης- περίπου 8 δισ. ευρώ(!), ενώ και ο κ. Γαβρήλος έκανε λόγο -γενικώς, αορίστως και χωρίς κανέναν πίνακα με στοιχεία κοστολόγησης- για «αύξηση μισθών στον δημόσιο τομέα».
Επιπλέον, αξίζει να διευκρινίσει ο Παύλος Πολάκης τι εννοεί όταν προτείνει «διπλασιασμό των αποδοχών των λειτουργών του Κράτους» (των δικαστών;), ενώ δεν χρειάζεται να εξηγήσει τι εννοεί όταν επαναλαμβάνει την προεκλογική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για «δημόσιο τραπεζικό πυλώνα με έλεγχο μιας συστημικής τράπεζας».
Ο κ. Πολάκης επανέφερε την πρόταση που είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις προεκλογικά για ίδρυση και λειτουργία δεύτερης Σχολής Δικαστών, η οποία ευθέως παραπέμπει σε προσπάθεια ελέγχου του δικαστικού σώματος, και την παλαιότερη φράση περί παρέμβασης στους «αρμούς της εξουσίας», ενώ με την πρότασή του για «ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ» συμφωνεί μάλλον όλος ο ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριλαμβανομένου και του τομεάρχη Οικονομίας, Νίκου Παππά, ο οποίος πάντως δεν φαίνεται να αναφέρθηκε στο θέμα.
Ο Ευάγγελος Αποστολάκης πρότεινε μεταξύ άλλων αύξηση αποδοχών του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, επίσης χωρίς συνοδευτικό της πρότασης από κάποια ανάλυση κόστους, έστω και πρόχειρης.
Τη μερίδα του λέοντος στο brainstorming των Σπετσών πήρε -όπως άλλωστε είχε προαναγγελθεί λόγω όγκου του τομέα ευθύνης του- ο Νίκος Παππάς, ο οποίος, αφού αποδόμησε πλήρως την πορεία της ελληνικής οικονομίας ερχόμενος σε σύγκρουση με ευρωπαϊκούς ελεγκτικούς μηχανισμούς και διεθνείς οίκους αξιολόγησης, πρότεινε «θέσπιση ενιαίας προοδευτικής φορολόγησης φυσικών προσώπων, ανεξάρτητα της πηγής εισοδήματος και του προοδευτικού συντελεστή και για τις επιχειρήσεις», που σημαίνει αύξηση φορολογικών συντελεστών σε συνδυασμό με αυθαίρετο ορισμό κατώτερων εισοδημάτων ως μέσων εισοδημάτων, προκειμένου να φορολογηθεί παραπάνω το μέσο και χαμηλό εισόδημα, όπως ακριβώς έπραξε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση με τη συμφωνία του 2017, την οποία εφάρμοσε το 2018 και το 2019.
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για το ΠΑΣΟΚ - Το παρασκήνιο του υποβιβασμού του ΣΥΡΙΖΑ και η νέα Βουλή
Μαζί με τη «θέσπιση της προοδευτικής φορολόγησης φυσικών και νομικών προσώπων» έθεσε ως άμεση προτεραιότητα του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία τη «διαχείριση του ιδιωτικού χρέους και την προστασία της α’ κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης, της αγροτικής γης», που παραπέμπει στην ανεδαφική προεκλογική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μερική διαγραφή χρεών.
Με ωραίες φράσεις όπως «κοινωνικός μισθός» και «νέο κοινωνικό εισόδημα» η Κατερίνα Νοτοπούλου δεσμεύθηκε για «καθολική πρόσβαση σε βασικά κοινά αγαθά, ειδικά επιδόματα και παροχές ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε ευάλωτης κατηγορίας», χωρίς όμως καμία προσπάθεια προσδιορισμού του ποιος θα ορίζεται ως ευάλωτος.
Ο Χρήστος Γιαννούλης δεσμεύθηκε για «παραγωγικές επενδύσεις» προαναγγέλλοντας ότι «στις άμεσες προτεραιότητες τίθεται το θέμα της ακρίβειας και τις επόμενες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα καταθέσει μία ολοκληρωμένη απολύτως κοστολογημένη πρόταση με συγκεκριμένα μέτρα και παρεμβάσεις».
Προτεραιότητα και δέσμευση για τον κ. Χάρη Μαμουλάκη ήταν «η επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος στο Λεκανοπέδιο της Αττικής σε συνεργασία με όλους τους φορείς» και, μεταξύ άλλων, η «αντιπλημμυρική θωράκιση περιοχών όπως στη Θεσσαλία και την Κρήτη».
Προφανώς ειπώθηκαν και άλλα πολλά. Κάποια θα τα δούμε ως προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσα στη Βουλή και κάποια όχι.
Το βέβαιο είναι ότι το τριήμερο εργασίας στις Σπέτσες έδειξε πως ούτε οι εκλογικές ήττες ούτε ακόμα και η αλλαγή αρχηγού αποτελούν ικανή συνθήκη ώστε να αλλάξει κάτι στον ΣΥΡΙΖΑ…
Κατά των μη κρατικών ΑΕΙ
Η κ. Λινού προανήγγειλε χωρίς παρερμηνείες το μεγάλο «όχι» του ΣΥΡΙΖΑ στην ίδρυση και λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, παρά το «παραθυράκι» που έχει αφήσει ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης για στάση-έκπληξη του ΣΥΡΙΖΑ. Η κ. Λινού, η οποία είχε παραιτηθεί από τη θέση της τομεάρχη για 15 μέρες αλλά δεν το έλεγαν δημόσια ούτε η ίδια ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε την πρόθεση της κυβέρνησης για ίδρυση ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα «γελοία απάτη», μην αφήνοντας περιθώρια για ψήφιση της σχετικής κυβερνητικής πρωτοβουλίας από το κόμμα της.