Μαζί με το αναπτυξιακό, αλλά και το κοινωνικό αποτύπωμα ενός Προϋπολογισμού «συνέπειας, συνέχειας και σταθερότητας», ο κ. Μητσοτάκης θα προδιαγράψει και το σχέδιό του για την επόμενη τετραετία, επιδιώκοντας παράλληλα να αναδείξει και το συγκριτικό πλεονέκτημα του κυβερνητικού έργου αυτής της τετραετίας σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Αν και στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιχειρήσει να προτάξει και σε αυτή την κοινοβουλευτική συζήτηση μία ατζέντα τοξικότητας ακριβώς επειδή αδυνατεί να αντιπαρατεθεί με την κυβέρνηση σε προγραμματικό επίπεδο , ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να επιμείνει στη θετική ατζέντα αντιμετώπισης των πραγματικών προβλημάτων της κοινωνίας. Είναι πολύ πιθανό να προαναγγείλει και κάποια νέα μέτρα στήριξης των πολιτών ως αποτέλεσμα του πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου που δημιουργείται από την άσκηση μίας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής και από τη διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας σε επίπεδα αισθητά μεγαλύτερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου, παρά τις δυσκολίες του διεθνούς περιβάλλοντος.
Αγώνα δρόμου για τα αντιπλημμυρικά έργα - Το σχέδιο Χαρδαλιά για την προστασία της Αττικής
Αναμένεται εξάλλου να εκπέμψει εκ νέου και μήνυμα για την ανάγκη συνέχισης αυτής της πορείας, εξηγώντας πως η χώρα χρειάζεται σήμερα περισσότερο από ποτέ μία σταθερή κυβέρνηση και η προοπτική αυτή συνδέεται με την αυτοδυναμία της Ν.Δ.
«Οι πολίτες θυμούνται και θα συγκρίνουν την τετραετία ΣΥΡΙΖΑ με την τετραετία Ν.Δ.», τονίζουν χαρακτηριστικά από το Μέγαρο Μαξίμου, αναφερόμενοι στην οικονομική πολιτική των δύο κυβερνήσεων. Υπενθυμίζουν μεταξύ άλλων ότι κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιβλήθηκαν συνολικά 29 φόροι, ενώ η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει προχωρήσει σε περισσότερες από 50 μειώσεις φόρων και εισφορών. Μεταξύ αυτών η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35%, ενώ η προεκλογική δέσμευση ήταν για μεσοσταθμική μείωση 30%, η μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα από 22% σε 9% και του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από 29% σε 22%, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, που από 1ης Ιανουαρίου θα αφορά πλέον τους πάντες.
Από 1ης Ιανουαρίου 2023 θα αυξηθούν για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια και οι συντάξεις κατά 7,75%, επισφραγίζοντας μία πορεία σταδιακής αντιστροφής των πολιτικών που εφάρμοσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχωρώντας σε περικοπή, με το νόμο Κατρούγκαλου, κατά 35% των κύριων και κατά 45% των επικουρικών συντάξεων για όλους τους νέους συνταξιούχους.