Το Μαξίμου έχει ήδη αποφασίσει να περάσει στην αντεπίθεση, στοχοποιώντας την πολιτική, μιντιακή και οικονομική ετερόκλητη συμμαχία, που στόχο έχει να πλήξει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.
οπως φάνηκε και από τις πρώτες ομιλίες στη Βουλή, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να περάσει από την άμυνα στην επίθεση επικεντρώνοντας την κριτική της στην πολιτική εκμετάλλευση που επιχειρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εκμεταλλευόμενα το δικαιολογημένο πόνο των συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών.
Αυτός είναι και ο λόγος που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης θα βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής της κυβέρνησης, καθώς βλέποντας τη δημοσκοπική κατρακύλα του, ανέλαβε τον «βρόμικο ρόλο» σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών, να μετατραπεί σε εντολοδόχο συμφερόντων, κάνοντας το κόμμα του εκτός των άλλων «ουρά» των υβριστών του ΠΑΣΟΚ.
Την ίδια κριτική αναμένεται να κάνουν και στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, που παρόλο που το κόμμα του χαρακτηρίζει την πρόταση δυσπιστίας ως σόου και κοκορομαχία που δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα, έβαλε τους βουλευτές του να τη στηρίξουν. Σκληρή κριτική βέβαια θα δεχθεί ο Στέφανος Κασσελάκης και ο ΣΥΡΙΖΑ, για το αίτημά του να υπάρχουν διεθνείς παρατηρητές στις ευρωεκλογές, κάτι που ουδέποτε έχει γίνει από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα.
Δεν είναι τυχαίο ότι κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Παύλος Μαρινάκης, σχολιάζοντας τις απόψεις Κασσελάκη, είπε «από την πολιτική γελοιοποίηση της θέσης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης γίνεται συνειδητός υπονομευτής του πολιτεύματος. Παρουσιάζει την Ελλάδα ως μια τριτοκοσμική χώρα».
Συνάντηση Μητσοτάκη με ανώτατα στελέχη ευρωπαϊκών χημικών βιομηχανιών
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση αρχικά δεν σκοπεύει να μπει σε ονοματολογία κατονομάζοντας συγκεκριμένα επιχειρηματικά ή άλλα συμφέροντα, αλλά θα φωτογραφίσει πολιτικές συμπεριφορές και τη… σύμπτωση να ανακοινώσει ο κ. Ανδρουλάκης την πρόθεσή του για πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης την ίδια ώρα που βγήκε ένα δημοσίευμα, που δεν αλλάζει επί της ουσίας ό,τι γνωρίζαμε για το θέμα της τραγωδίας στα Τέμπη.
Από την άλλη, η κυβέρνηση σκοπεύει να απαντήσει σημείο σημείο στα όσα έχουν ακουστεί όλες αυτές τις ημέρες.
Οπως για το θέμα του «μπαζώματος» του χώρου της τραγωδίας, που σύμφωνα με τις κυβερνητικές απόψεις είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψέματα που έχουν ειπωθεί και έχουν γίνει… σημαία από την αντιπολίτευση. Παράλληλα αναμένεται να δοθούν απαντήσεις για το αν η εμπορική αμαξοστοιχία μετέφερε κάποιο παράνομο υλικό, για το αν είχε ολοκληρωθεί η σύμβαση «717» και το κατά πόσο θα είχαμε πετύχει την αποφυγή της τραγωδίας, για το ποιος ευθύνεται που δεν ολοκληρώθηκε και ποιοι είχαν δώσει παρατάσεις, αλλά και το τι αναφέρει το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.
Απάντηση αναμένεται να δοθεί και για το θέμα του δημοσιεύματος του «Βήματος» σε τι αφορά τη διαρροή συνομιλίας και εάν αυτή ήταν αποτέλεσμα μονταζιέρας που επηρεάζει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.
Για το κυβερνών κόμμα, η κοινοβουλευτική διαδικασία, αλλά και η εικόνα ότι βρίσκεται εν μέσω διασταυρούμενων πυρών είναι ενδεχομένως και μια επανεκκίνηση, με στόχο τη συσπείρωση της βάσης και των πολιτών, που στις τελευταίες εκλογές είχαν στηρίξει τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΩΣΤΑ ΑΧ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
Απαντήσεις θα δοθούν και για το ρόλο της Εξεταστικής Επιτροπής αλλά και για τις ευθύνες του Κώστα Αχ. Καραμανλή. Οπως υποστηρίζουν από το Μαξίμου: «Σκοπίμως ή από άγνοια επιχειρείται η δημιουργία σύγχυσης στην κοινή γνώμη και τους πολίτες, όταν τίθεται… γενικώς και αορίστως θέμα περί “ασυλίας”. Αλλο θέμα η βουλευτική ασυλία και άλλο η δίωξη κατά (ή διατελεσάντων) μελών κυβέρνησης (ευθύνη υπουργών).Η βουλευτική ασυλία προβλέπεται στα άρθρα 61 (ανεύθυνο των βουλευτών, δηλαδή για γνώμη ή ψήφο του) και 62 (ακαταδίωκτο βουλευτών, για πράξεις ή παραλείψεις του) του Συντάγματος (στο Κεφάλαιο περί λειτουργίας Βουλής). Ομως, ο έλεγχος τυχόν αξιόποινων πράξεων που γίνονται (ή έγιναν) από υπουργό/μέλος κυβέρνησης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του υπάγεται στο άρθρο 86 του Συντάγματος (στο τμήμα περί Κυβέρνησης και με τίτλο “Δίωξη κατά μελών της Κυβέρνησης, Ειδικό Δικαστήριο”). (Νόμος περί ευθύνης υπουργών). Αρα είναι δύο διαφορετικά πράγματα.