Στη δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και με στόχο την ιατρική κάλυψη όλων των Ελλήνων πολιτών, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην απελευθέρωση της δυνατότητας επιλογής Προσωπικού Γιατρού (Παθολόγου και Γενικού Γιατρού) από τον πολίτη, μέσα από τη δεξαμενή των ιδιωτών γιατρών και με δαπάνη του ιδίου του πολίτη.
Πρόκειται για μία ακόμη επιλογή που έρχεται να προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες δωρεάν υπηρεσίες που θα εξακολουθήσουν να παρέχονται από τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες, που έχουν ήδη ενταχθεί στο σύστημα.
Στη β’ φάση της αναδιοργάνωσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εντάσσονται και επιπλέον ρυθμίσεις, όπως η δημιουργία 7 Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας, η προκήρυξη 1.375 θέσεων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού μέσω των δήμων, ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν προσωπικό γιατρό έως το τέλος του έτους στον δήμο όπου διαμένουν, και, τέλος, η δημιουργία 312 Ιατρείων Διαχείρισης Χρονίων Νοσημάτων μέσω της ενίσχυσης των ΤΟΜΥ, που θα μπορούν να εξυπηρετούν αυτά τα χρόνια νοσήματα, μέσω της χορήγησης θεραπειών (χημειοθεραπείες κ.ά.).
Επίσης, με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, προχωρούν με ταχείς ρυθμούς η ανακαίνιση 156 Κέντρων Υγείας και η αγορά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού σε 312 Κέντρα Υγείας.
Συμφωνία με τους ιατρικούς συλλόγους
Τέλος, για την παροχή πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας σε όλους τους Ελληνες πολίτες ενισχύεται ο θεσμός του Προσωπικού Γιατρού. Οσοι πολίτες δεν επιθυμούν να έχουν συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ γιατρό (με δωρεάν επίσκεψη) ή γιατρό από δημόσιες δομές, θα έχουν τη δυνατότητα να ορίσουν ως προσωπικό γιατρό δικό τους ιδιώτη γιατρό, τον οποίο όμως θα πληρώνουν οι ίδιοι.
Στο μέτρο αυτό κατέληξε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας μετά από εξαντλητικές επαφές και συζητήσεις με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) και με τις Ενώσεις των Γιατρών.
«Εχουμε μία συνολική συμφωνία σε αυτό το βήμα, η ολοκλήρωση του οποίου θα φέρει πλέον οριστικά στην Ελλάδα τον Προσωπικό Γιατρό ως ένα πολύ κομβικό εργαλείο για την παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλους τους συμπολίτες μας», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης.
Το νομοσχέδιο με όλες τις λεπτομέρειες και τις εφαρμοστικές εγκυκλίους για την αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα έχει ολοκληρωθεί έως τις αρχές Μαΐου, ενώ οι αλλαγές θα έχουν υλοποιηθεί έως το τέλος του 2024, ώστε να αρχίσουν να εγγράφονται οι πολίτες.
Ανδρουλάκης στο Digital Economy Forum: «Εννέα άξονες για την ψηφιακή μετάβαση»
«Μέχρι τον Μάιο θα έχουν ολοκληρωθεί τα θεσμικά βήματα και το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα ξεκινήσει η εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων», ανέφερε η κ. Αγαπηδάκη.
Με τη νέα προσθήκη των ιδιωτών γιατρών με ιδιωτική δαπάνη του πολίτη, ο αριθμός των ήδη εγγεγραμμένων προσωπικών γιατρών αναμένεται να αυξηθεί κατά 2.500 γιατρούς, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).
Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα 4.978.701 εκατομμύρια πολίτες (56%) είναι εγγεγραμμένοι στο θεσμό του Προσωπικού Γιατρού. Τις δωρεάν υπηρεσίες τους προσφέρουν συνολικά 3.487 γιατροί (2.015 γιατροί ΠΦΥ και 1.272 ελευθεροεπαγγελματίες), στους οποίους προστέθηκαν πρόσφατα και 1.261 γιατροί υπαίθρου που υπηρετούν στα Περιφερειακά Ιατρεία.
Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες η ολοκλήρωση της εγγραφής του συνόλου των δικαιούχων πολιτών είχε «κολλήσει», καθώς πολλοί γιατροί δεν επιθυμούσαν να δεσμευτούν στο θεσμό του προσωπικού γιατρού, αλλά και πολλοί πολίτες δεν επιθυμούσαν να αφήσουν τους ιδιώτες γιατρούς που τους παρακολουθούσαν εδώ και χρόνια.
Το υπουργείο Υγείας έλυσε τον «γόρδιο δεσμό» με την ένταξη των ιδιωτών με αμοιβή του πολίτη, σύμφωνα με τον Αδωνη Γεωργιάδη:«Αν κάποιος συμπολίτης μας, επειδή έχει τον παθολόγο του 15 χρόνια, και αυτόν εμπιστεύεται, θέλει το φάκελό του να τον τηρεί ο δικός του γιατρός ως Προσωπικός Γιατρός πλέον, φυσικά και του το επιτρέπουμε. Δεν παρεμβαίνουμε στη μεταξύ τους σχέση. Εμείς προσφέρουμε δωρεάν υπηρεσία στον πολίτη. Αν αυτός επιθυμεί τη θέση του Προσωπικού Γιατρού να την επιτελεί ο δικός του γιατρός, του επιτρέπουμε να έχει αυτή την ελευθερία που δεν την επιτρέπαμε μέχρι χθες», τόνισε ο ίδιος.
Οι «κενές» θέσεις Προσωπικών Γιατρών υπολογίζονται από το υπουργείο Υγείας σε 1.370, με το 60% εξ αυτών να λείπει από το Λεκανοπέδιο Αττικής, ενώ ακολουθεί, δεύτερη σε ελλείψεις, η Κεντρική Μακεδονία.
Η ενίσχυση του Προσωπικού Γιατρού στοχεύει κυρίως στην πρόληψη ασθενειών και τον προσυμπτωματικό έλεγχο. Η Ειρήνη Αγαπηδάκη τόνισε πως υπάρχει η λανθασμένη πεποίθηση πως ο Προσωπικός Γιατρός καλύπτει τα πάντα, αλλά αυτό δεν ισχύει.
«Είναι καθήκον μας να δώσουμε επιτέλους στους πολίτες την πρόληψη που αξίζουν. Είναι καθήκον μας να αναβαθμίσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ώστε να μην είναι πλέον μόνο εκεί στην ανάγκη – αλλά να είναι δίπλα στους πολίτες, φροντίζοντας για την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας τους», σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.
Στα καθήκοντα των προσωπικών γιατρών εντάσσονται: η συμπλήρωση του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας των πολιτών, η ενημέρωσή τους για τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου που διενεργούνται από το κράτος για την πρόληψη νοσημάτων (καρκίνου, διαβήτη, καρδιαγγειακών παθήσεων κ.λπ.), η διαχείριση χρόνιων προβλημάτων υγείας και η παρακολούθηση των εμβολιαστικών προγραμμάτων ενηλίκων και παιδιών.
Στα οφέλη της σωστής εφαρμογής της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας εντάσσεται και η εξοικονόμηση πόρων στο σύστημα υγείας από την ορθή εφαρμογή της συνταγογράφησης για τη μείωση της πολυφαρμακίας.
7 πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πως θα λειτουργήσουν 7 Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας, στα οποία συμμετέχουν μέλη ΔΕΠ (πανεπιστημιακοί) με εξειδίκευση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Τα Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας θα δημιουργηθούν στις έδρες των Ιατρικών Σχολών και θα προσληφθούν 30 μέλη ΔΕΠ, ενώ θα δοθούν και οικονομικά κίνητρα ύψους 100.000 ευρώ ετησίως για 1 ή 2 χρόνια, ώστε να προσελκυσθεί το ενδιαφέρον γιατρών από το εξωτερικό.
«Αναμφίβολα, πρόκειται για τη μεγαλύτερη προσπάθεια ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από τη δημιουργία του ΕΣΥ», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης (φωτό).
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΕ 1.375 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
Επιπλέον κίνητρα για νέους παθολόγους, γενικούς γιατρούς
Στο ίδιο πλαίσιο της ενίσχυσης της ΠΦΥ αναμένονται και 1.375 προσλήψεις, εκ των οποίων οι 360 θα είναι γιατροί, οι 600 νοσηλευτές, 385 λοιπό προσωπικό και οι 30 μέλη ΔΕΠ.
Επιπλέον κίνητρα για τη «δημιουργία» νέων παθολόγων και γενικών γιατρών -ειδικότητες που λείπουν από την Ελλάδα και από όλη την Ευρώπη- αναμένεται να θεσπιστούν με οικονομική ενίσχυση στους ειδικευόμενους γιατρούς.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αναμορφώσει το θεσμό του γιατρού υπαίθρου (αγροτικού γιατρού) και στη θέσπιση ετήσιας αποζημίωσης ύψους 30.000 ευρώ, προκειμένου οι απόφοιτοι Ιατρικής να επιλέξουν την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής ή της Παθολογίας.
Ταυτόχρονα, θα έχουν τη δέσμευση να παραμείνουν στο ΕΣΥ για 5 χρόνια μετά την ολοκλήρωση της ειδικότητάς τους. Με το κίνητρο αυτό, οι νέοι γιατροί θα παραμένουν στο σύστημα συνολικά για 10 χρόνια.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, κ. Γεωργιάδη, είμαστε μάλλον μια από τις τελευταίες χώρες στην Ευρώπη που δεν έχουμε καταφέρει να οικοδομήσουμε ένα λειτουργικό σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ενώ πλέον η θεωρία αρχίζει να γίνεται πράξη: «Πάμε να κάνουμε το επόμενο βήμα. Να ολοκληρώσουμε δηλαδή τη μεταρρύθμιση η οποία ξεκίνησε πριν από δυο χρόνια περίπου επί υπουργίας Θάνου Πλεύρη και Μίνας Γκάγκα», κατέληξε ο υπουργός.