Η πρωτοβουλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να δώσει το λόγο σε Ελληνο-ουκρανό στρατιώτη του Τάγματος Αζόφ, για να μιλήσει στην ελληνική Βουλή, επισκίασε ακόμα και την ομιλία του Ουκρανού προέδρου, καθώς στάθηκε αφορμή για κόμματα της αντιπολίτευσης να αντιδράσουν και να χαλάσουν τη μεγάλη εικόνα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «λανθασμένη και άστοχη» την παρουσία μέλους του Τάγματος του Αζόφ στην παρέμβαση Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι ήταν «εξοργιστική και ανέντιμη η χρήση αυτού του λάθους από μερίδα της αντιπολίτευσης, με πρωτοστάτη τον κ. Τσίπρα, ώστε να δικαιολογήσουν για άλλη μια φορά τη ρωσική εισβολή».
Δικαιολογία…
«Ο πρόεδρος Ζελένσκι, στην ομιλία του στο ελληνικό Κοινοβούλιο, περιέγραψε τα δεινά που προκαλεί στον ουκρανικό λαό η ρωσική εισβολή και εστίασε στην ηρωική αντίσταση του λαού του. Η συμπερίληψη στην ομιλία του μηνύματος μέλους του Τάγματος Αζόφ ήταν λανθασμένη και άστοχη. Είναι, όμως, εξοργιστική και ανέντιμη η χρήση αυτού του λάθους από μερίδα της αντιπολίτευσης, με πρωτοστάτη τον κ. Τσίπρα, ώστε να δικαιολογήσουν για άλλη μια φορά τη ρωσική εισβολή. Μια εισβολή που προκαλεί εκτελέσεις αμάχων και ανθρωπιστική καταστροφή. Αν κάτι είναι ντροπή, είναι να μην παίρνουν καθαρή θέση. Ντροπή είναι οι ίσες αποστάσεις και η στάση αγγαρείας που κράτησαν σήμερα στη Βουλή. Ηρθε η ώρα των καθαρών απαντήσεων. Είναι με τους Ουκρανούς, που μάχονται για την ελευθερία τους, ή με τους εισβολείς του Πούτιν; Αλλη εναλλακτική δεν υπάρχει», είπε ο Γιάννης Οικονόμου σχολιάζοντας κυρίως το γεγονός ότι πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέστησαν, αλλά και κάποιοι που παρέστησαν, δεν χειροκρότησαν τον πρόεδρο Ζελένσκι στο τέλος της ομιλίας του, πριν ακόμα εμφανιστεί το μέλος του Τάγματος Αζόφ.
Δυσαρέσκεια
Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε άμεσα τη δυσαρέσκειά του και σε ανάρτησή του στα social media ανέφερε: «Η ομιλία μελών του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ στη Βουλή των Ελλήνων αποτελεί πρόκληση. Την απόλυτη ευθύνη φέρει ο πρωθυπουργός. Μίλησε για ιστορική ημέρα, αλλά είναι ιστορική ντροπή. Η αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό είναι δεδομένη. Οι ναζί, όμως, δεν μπορεί να έχουν το λόγο στη Βουλή».
«Σε λίγη ώρα έχουμε Διάσκεψη των Προέδρων και θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Τασούλα, αν ήταν ενήμερος, αν συμφώνησε. Διότι νομίζω ότι αυτό αποτελεί μεγάλο ατόπημα», συμπλήρωσε και η Ολγα Γεροβασίλη.
«Αυτό που μας κατέστη γνωστό στη Διάσκεψη των Προέδρων ήταν η ομιλία του κ. Ζελένσκι και μόνο. Το ερώτημα που ευθέως τίθεται είναι αν ο Πρόεδρος της Βουλής γνώριζε και ενέκρινε τις ομιλίες προσώπων που δεν είχαν καμία θεσμική αρμοδιότητα και για τις οποίες δεν υπήρξε καμία ενημέρωση», δήλωσε και η διευθύντρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝ.ΑΛ., Ευαγγελία Λιακούλη, ενώ τη δυσαρέσκειά του εξέφρασε και ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΚΙΝ.ΑΛ., Μιχάλης Κατρίνης, αλλά και ο Ανδρέας Λοβέρδος, που ωστόσο είπε ότι ακούστηκε μια φωνή εθνικής ανεξαρτησίας και εθνικής κυριαρχίας, εννοώντας τον πρόεδρο Ζελένσκι.
Νωρίτερα, ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, είχε πάει στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών, μιλώντας για «μεγάλο λάθος».
Ο Πρόεδρος της Βουλής
Από την πλευρά του, μιλώντας με δημοσιογράφους μετά τη Διάσκεψη των Προέδρων, ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, ζήτησε να μην αμαυρωθεί η μεγάλη εικόνα μιας ιστορικής στιγμής, ότι ένας ηγέτης μιας εμπόλεμης χώρας απευθύνθηκε στην ελληνική Βουλή, και υποστήριξε πως το σημαντικό ιστορικό γεγονός είναι ότι ο Ζελένσκι αναφέρθηκε στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, στην ελληνική βοήθεια και την ομογένεια. Πηγές κοντά στον Πρόεδρο της Βουλής έλεγαν ακόμα ότι δεν υπήρχε ενημέρωση για το περιεχόμενο των βίντεο που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Ουκρανού προέδρου στην ελληνική Βουλή και υποστήριξε ότι ευθύνη είχε η εταιρία που ήταν υπεύθυνη για όλη τη σύνδεση με την Ουκρανία, καθώς εκείνοι πάτησαν το play για το βίντεο. Ο κ. Τασούλας φέρεται να εξήγησε ότι έμαθε για την παρέμβαση των μαχητών λίγα λεπτά πριν την ομιλία του Ουκρανού προέδρου, χωρίς να γνωρίζουν, όμως, το περιεχόμενο της συζήτησης, αλλά κατά πληροφορίες στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής σημειώθηκε μεγάλη ένταση, με την πλευρά της Ελληνικής Λύσης να ζητά παραίτηση του κ. Τασούλα.
Μετά την ολοκλήρωση της Συνδιάσκεψης των Προέδρων, η Ολγα Γεροβασίλη, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε να υπάρξει επίσημη δήλωση Τασούλα ώστε – όπως είπε- να εκφραστεί η δυσαρέσκεια από το σύνολο του ελληνικού Κοινοβουλίου και τόνισε ότι θα έπρεπε το βίντεο να έχει ελεγχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής πριν «παίξει».
Αποχώρησαν
Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα που ο Ελληνο-ουκρανός στρατιώτης του Τάγματος Αζόφ μιλούσε μέσω του βιντεοσκοπημένου μηνύματος στην ελληνική Βουλή, αποχώρησαν από την αίθουσα οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ν. Φίλης, Θ. Δρίτσας, Ι. Γκιόλας και Γ. Βαρεμένος, με πηγές της Κουμουνδούρου να σημειώνουν ότι στις άλλες χώρες ο Ζελένσκι μίλησε μόνος του και απαιτώντας να μάθουν ποιος έδωσε την άδεια να μιλήσει μαχητής του Τάγματος Αζόφ στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
«Η λέξη “ντροπή” είναι λίγο για να περιγράψει αυτό που έγινε σήμερα, να χειροκροτούν Ελληνες βουλευτές τα ναζιστικά Τάγματα Αζόφ», δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης -ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση απείχαν από τη διαδικασία- και συνέχισε: «Θεωρούμε ότι δικαιωθήκαμε απόλυτα. Οσοι κρίνουν και απολογούνται αυτή τη στιγμή, είναι αδικαιολόγητοι, διότι ακολουθούν όσα επιτάσσουν το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ενωση και δεν μπορούν να λένε ότι αιφνιδιάστηκαν».
«Το ΜέΡΑ25 είναι αλληλέγγυο στον ουκρανικό λαό, όχι στο ναζιστικό Τάγμα Αζόφ. Αυτό που συνέβη σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο είναι απαράδεκτο, είναι καταδικαστέο, είναι ο απόλυτος εξευτελισμός και συνέβη με την πλήρη κάλυψη και ανοχή του Προέδρου της Βουλής και της κυβέρνησης, αλλά και όλων όσοι παρέμειναν στην αίθουσα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Γιώργος Λογιάδης.
Ειδήσεις σήμερα
Καιρός σήμερα: Άνοδος θερμοκρασίας και καλοκαιρία – Πού θα βρέξει
Αρκάς: Γροθιά στο στομάχι το νέο του σκίτσο