Στο Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζουν μια σειρά παρεμβάσεων με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη με αιχμή την έξαρση της εγκληματικότητας και της βίας στα γήπεδα.
Εμβληματικό
«Η καινούρια χρονιά θα ξεκινήσει με κάτι το οποίο είναι ιστορικού χαρακτήρα, είναι εμβληματικό, είναι πολύ σημαντικό και μας βγάζει από χρόνιες αγκυλώσεις και εμμονές κυρίως συνταγματικού χαρακτήρα. Είναι το σύστημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, των μη κρατικών μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ. Αυτό είναι μια νομοθετική πρωτοβουλία, ελπίζουμε να έχουν σηκωθεί οι διατάξεις στις αρχές του έτους για διαβούλευση και μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου να έχουν ψηφισθεί οι σχετικές διατάξεις οι οποίες θα επιτρέψουν να διαμορφώσουν πλαίσιο ώστε παραρτήματα αλλοδαπών πανεπιστημίων να λειτουργήσουν με τη μορφή μη κρατικών μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ και να κάνουμε ένα βήμα – το όλο βήμα πρέπει να γίνει με τη συνταγματική αναθεώρηση. Αλλά να κάνουμε ένα πρώτο σημαντικό βήμα, ώστε να υπάρχει η λειτουργία μη κρατικών ΑΕΙ στη χώρα μας», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM».
Ταυτόχρονα θα υπάρχουν ρυθμίσεις για τα κρατικά πανεπιστήμια μέσα στο ίδιο νομοσχέδιο, και για τη δυνατότητά τους για συνεργασίες με αλλοδαπά πανεπιστήμια και για τα ζητήματα της χρηματοδότησής τους και για τα ζητήματα της απελευθέρωσης κυρίως των ειδικών λογαριασμών κονδυλίων με στόχο να προσελκύσουν πολύ σημαντικά ερευνητικά κεφάλαια προς τα κρατικά πανεπιστήμια.
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για το ΠΑΣΟΚ - Το παρασκήνιο του υποβιβασμού του ΣΥΡΙΖΑ και η νέα Βουλή
Ενίσχυση
Σε προτεραιότητα στο κυβερνητικό σχέδιο είναι οι μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Υγείας: «Με την πολιτική απόφαση του πρωθυπουργού να ενισχυθεί οικονομικά το σύστημα υγείας, αυτό έχει εκφρασθεί και με τις αυξήσεις τις οποίες πήραν οι γιατροί και με την προτεραιοποίηση στις προσλήψεις που έχει πλέον το σύστημα υγείας», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας. Επιπλέον, «η πολιτική βούληση έχει εκφραστεί με την αύξηση των δαπανών για την Υγεία, πέρα από τις μισθολογικές αυξήσεις, οι οποίες αποκρυσταλλώθηκαν στον Προϋπολογισμό. Ολα αυτά φανερώνουν την ισχυρή πολιτική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κατεύθυνση αναμόρφωσης του συστήματος υγείας».
Απολογισμός
Κάνοντας έναν απολογισμό της συνολικής κυβερνητικής θητείας της Νέας Δημοκρατίας, υπενθύμισε αρχικά ότι «η πρώτη τετραετία σημαδεύτηκε πρωτίστως από την κρίση του κορονοϊού, η οποία δέσμευσε πολύ σημαντικά ποσά από πλευράς Προϋπολογισμού αλλά και πολιτικό κεφάλαιο προκειμένου να αντιμετωπισθεί. Ολες οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν -όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο- στην αντιμετώπιση του πρωτόγνωρου φαινομένου. Η πρώτη τετραετία είχε πάρα πολλές σημαντικές φυσικές καταστροφές, που επίσης απαίτησαν μεγάλη ενέργεια στο να φτιαχτεί ένας μηχανισμός για την αντιμετώπισή τους. Αυτά τώρα μπορεί να μας φαίνονται δεδομένα, αλλά πριν τέσσερα χρόνια αυτοί οι μηχανισμοί πολιτικής προστασίας, ακόμη και οι αποζημιωτικοί μηχανισμοί, δεν υπήρχαν. Φτιάχτηκαν κυρίως στον «Ιανό», αλλά και αυτό δέσμευσε σημαντική ενέργεια, κεφάλαιο και προϋπολογισμό για να γίνουν. Και βέβαια πέσαμε στους πολέμους, στις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, στις ανατιμήσεις […], στην ενεργειακή κρίση. Ολα αυτά σημάδεψαν την πρώτη κυβερνητική τετραετία».