Όπως είπε ο υπουργός, «οι πολίτες να διαπιστώσουν και να δουν τις αλλαγές στα οικονομικά και το πώς έχουν βελτιωθεί, να δουν οι πολίτες τις αλλαγές στην άμυνα, τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση. Αλλά και μόνο το τελευταίο δεκάμηνο, να διαπιστώσει κανείς πόσες μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει, όπως η επιστολική ψήφος, μη κρατικά πανεπιστήμια, αίτημα μεταξύ άλλων και της ΔΑΠ από τη δεκαετία του ’80 και βρήκε τη δικαίωση του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 2024. Επίσης, νέος ποινικός κώδικας, αλλαγές πάρα πολλές σε πάρα πολύ σύντομο χρόνο».
Ο κ. Πιερρακάκης, που είναι και υπεύθυνος της ΝΔ για την Περιφέρεια Κρήτης ενόψει των ευρωεκλογών, τόνισε πως όλα αυτά είναι τα μεγάλα – και στην πολιτική, όπως γνωρίζουν οι εμπειρότεροι, «πολλές φορές τα πολλά μικρά έρχονται και καθορίζουν τα μεγάλα περισσότερο. Για εμένα τουλάχιστον, η εμπειρία της Κρήτης συνολικά αυτές τις ημέρες, είναι τρομακτικά διδακτική στο να μπορούμε να λύνουμε προβλήματα στο πεδίο.
Πρέπει, ειδικά εμείς, να ακούμε πολύ περισσότερο από ό,τι μιλάμε, εμείς που έχουμε την ευθύνη αυτών των ζητημάτων. Σε όλο το νησί είδα από τον ‘Αγιο Νικόλαο στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΕΛΜΕΠΑ που θέλει να μπει και στο 2ο πεδίο των πανελλαδικών εξετάσεων, όχι μόνο στο 4ο για να φέρει φοιτητές, είδα χωριά στο δήμο Μυλοποτάμου να ζητάνε να μπουν στα δυσπρόσιτα για να μπορέσουν να πάνε αναπληρωτές καθηγητές και να συμπληρώσουν τα κενά, είδα ανάγκες όπως στη Γαύδο, όπου ο πρωθυπουργός είπε ότι θα πάνε καθηγητές στη Γαύδο, και με φυσική παρουσία, και ψηφιακά, είδα στα Χανιά το ΜΑΙΧ, ένα διαμάντι που θα γίνει πράξη το αίτημα και θα αναγνωριστούν τα πτυχία που δίνει, επισήμως από το ελληνικό κράτος, από το υπουργείο Παιδείας, βλέπω το πολυτεχνείο, το οποίο κάνει σημαντικές αλλαγές για να φέρει τις φοιτητικές εστίες που είναι επενδύσεις που γίνονται μέσω ΣΔΙΤ, πολύ σημαντικές».
Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές, είπε ότι υπάρχει ένα διπλό μήνυμα των εκλογών. Το ένα κομμάτι είναι εθνικό: «Εξάγονται εγχώρια πολιτικά συμπεράσματα, ότι δηλαδή πρέπει να συνεχιστεί αυτό που συνέβη με το 41%. Ο χάρτης της Κρήτης βάφτηκε μπλε, αλλά αυτό το μπλε υπερβαίνει κατά πολύ το κομματικό γαλάζιο. Με την έννοια ότι είναι ένα εθνικό μήνυμα, που άλλαξε για πρώτη φορά από το 1974 την εκλογική συμπεριφορά του νησιού». Γίνεται μία νέα σύνθεση από τη Νέα Δημοκρατία, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εξήγησε ο υπουργός Παιδείας «ακριβώς επειδή η πολιτική αφορά περισσότερο το μετά, από ό,τι το πριν. Αυτό πρέπει να συνεχιστεί στην κάλπη, γι’ αυτό ζητάμε την ψήφο του κόσμου, για να τρέξουμε ακόμα γρηγορότερα, πατώντας το γκάζι και όχι το φρένο. Για όλες τις αλλαγές: και τις μεγάλες, αλλά και τις πολλές δεκάδες μικρές σε όλη τη χώρα, για να τρέξουμε γρηγορότερα».
Υπάρχει όμως και η ευρωπαϊκή παράμετρος επισήμανε ο Κυριάκος Πιερρακάκης: «Είτε αφορά την κοινή αγροτική πολιτική, τη νέα ΚΑΠ, είτε το Ταμείο Ανάκαμψης που θα φέρει έργα υποδομής και θα χρειαστούμε κι άλλα κονδύλια, είτε είναι οποιαδήποτε άλλη πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία που θα χρειαστούμε. Πολλές αποφάσεις λαμβάνονται στις Βρυξέλλες, αποφάσεις τεραστίας σημασίας και για αυτό χρειάζεται να στείλουμε ποιοτικούς εκπροσώπους. Το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας είναι ποιοτικό, έχει ποιοτικούς εκπροσώπους και χρειάζεται να είναι πολύ βροντερό το μήνυμα της κάλπης της Κυριακής 9 Ιουνίου».
Ο υπουργός παράφρασε και το ρητό του Αισώπου που αφορά τη Ρόδο, λέγοντας «Ιδού η Κρήτη, ιδού και το μήνυμα», εκφράζοντας όπως είπε, την πίστη του ότι το μήνυμα του νησιού θα είναι βροντερό.