Η πολύ πιθανή υποψηφιότητα της κ. Διαμαντοπούλου ανακατεύει μεν την τράπουλα, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί νέα δεδομένα και στη συζήτηση για ενιαίο φορέα στην Κεντροαριστερά.
Η κ. Διαμαντοπούλου (η οποία ήδη «καταγγέλλεται» ως πιο κοντινή στη Ν.Δ. από τρολ του ΠΑΣΟΚ και δεν θα αργήσουν να της επιτεθούν και οι μελλοντικοί συνυποψήφιοί της) είναι κατά του διαλόγου και πολύ περισσότερο της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι και η Νάντια Γιαννακοπούλου. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Χάρης Δούκας, ο Παύλος Γερουλάνος και ο Μιχάλης Κατρίνης δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους σε αυτό το θέμα, ενώ ο δημοσιογράφος Γιάννης Κανελλάκης φέρεται να είναι υπέρ της συνεργασίας των λεγόμενων προοδευτικών δυνάμεων.
Προεδρία της δημοκρατίας: Οι Σπαρτιάτες δεν θα στηρίξουν τον Κωνσταντίνο Τασούλα
Σε αυτό το κλίμα, η πλευρά Ανδρουλάκη ανοίγει θέμα τήρησης του Καταστατικού, κατηγορώντας τον Χάρη Δούκα ότι παραβιάζει το άρθρο 36, που αναφέρει ότι «όσα μέλη του φορέα κατέχουν, κατόπιν διορισμού ή εκλογής, έμμισθη θέση πολιτικού χαρακτήρα στο κράτος ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την αυτοδιοίκηση δεν μπορούν να είναι υποψήφια σε μονοπρόσωπα όργανα».
Επειδή η θέση δημάρχου είναι έμμισθη θέση πολιτικού χαρακτήρα και ο πρόεδρος του κόμματος είναι μονοπρόσωπο όργανο, η Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζει ότι ο κ. Δούκας δεν μπορεί να είναι υποψήφιος.
«Ετσι όπως το διαβάζετε αποκλείει και βουλευτές. Θέλω να απαντήσω, όμως, ξεκάθαρα: Κατέθεσα την υποψηφιότητά μου στην Κεντρική Επιτροπή, παρουσία του προέδρου. Μέχρι τώρα κωλύματα τέτοιου τύπου, δηλαδή ασυμβίβαστου, έβαζαν η Ν.Δ. μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο κ. Βορίδης, ο κ. Πλεύρης, ο κ. Βελόπουλος, ο κ. Πολάκης. Υπάρχει κάποιος από το ΠΑΣΟΚ που θέτει τέτοιο κώλυμα; Νομίζω πρέπει να απαντήσει ο ίδιος ο πρόεδρος. Εθεσα την υποψηφιότητά μου, έγινε αποδεκτή και προχωράμε», απάντησε ο κ. Δούκας μιλώντας στον Real Fm.