ΣΥΡΙΖΑ: Η επόμενη μέρα
Αν σταθούμε στα όσα λένε οι άνθρωποι του Αλέξη Τσίπρα, σημασία για το τι θα κάνει την επόμενη ημέρα ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ αν ξαναχάσει, δεν παίζει ούτε το ποσοστό που θα συγκεντρώσει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε η διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία. Είναι λάθος, λένε, να προσπαθούμε να βρούμε τι θα γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη ημέρα, συγκρίνοντας με το τι έχει γίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις στα άλλα συστημικά κόμματα, όπου ο αρχηγός αναλαμβάνει την ευθύνη της ήττας ή των ηττών και παραιτείται. «Στην Αριστερά τα πράγματα εξελίσσονται διαφορετικά», λένε.
Στην πραγματικότητα όμως, προσπαθούν να αποκρύψουν αυτό που βλέπει όλη η ελληνική κοινωνία. Οτι στην ελληνική πολιτική σκηνή ούτε ο Αλέξης Τσίπρας έχει μέλλον χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μέλλον χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να δημιουργήσει βάσεις σύνδεσης με την ελληνική κοινή γνώμη, όπως έχουν κάνει η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ. Ούτε λειτούργησε ποτέ σαν κανονικό κόμμα για να καταφέρει να απεμπλακεί από τον αρχηγό και ιδρυτή του. Εμεινε ταυτισμένο κόμμα με τον αρχηγό του και απολύτως εξαρτώμενο από αυτόν. Με αποτέλεσμα, τώρα που δύει το άστρο του Αλέξη Τσίπρα, να δύει και το άστρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Υπό αυτό το πρίσμα, η συζήτηση για την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι δύσκολο σταυρόλεξο, καθώς εξαρτάται 100% από τις προθέσεις και τα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα.
Το πλέον πιθανό σενάριο -με την προϋπόθεση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γνωρίσει δεύτερο εκλογικό σοκ που θα απειλεί πλέον την ύπαρξή του και όχι απλά το μέλλον του αρχηγού του- είναι ο Αλέξης Τσίπρας να παραμείνει στο τιμόνι του κόμματος, ακόμα και αν το ποσοστό που θα συγκεντρώσει απόψε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτω από 20%.
Στο γραφείο του παρακολουθούν με ενδιαφέρον τη συζήτηση για την επόμενη μέρα στο κόμμα και τις κινήσεις στελεχών, όπως ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, η Εφη Αχτσιόγλου, η Ρένα Δούρου κ.ά., αλλά η βασική τους εκτίμηση είναι πως ουδείς πρόκειται να αμφισβητήσει τον Αλέξη Τσίπρα σήμερα το βράδυ ή τις επόμενες ημέρες.
Θεωρούν δηλαδή ότι αν ο ίδιος δεν παραιτηθεί ή δεν παραπέμψει σε παραίτησή του το επόμενο διάστημα, δεν επίκειται αλλαγή αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αλήθεια ότι ο κ. Τσίπρας πέρασε κάποιες ημέρες μετά την 21η Μαΐου, όπου ήταν έτοιμος να παραιτηθεί και άλλαξε γνώμη λόγω της παρέμβασης προσώπων του στενού οικογενειακού του περιβάλλοντος. Τώρα όμως, φέρεται να σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις του σαν να έχει λάβει την απόφαση να μείνει στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε αυτήν την εικόνα οδηγούν κινήσεις και πληροφορίες που έχουν δει με διάφορους τρόπους το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα.
Καταρχάς υπάρχουν συντονισμένες διαρροές προς φίλια προς τον ΣΥΡΙΖΑ ΜΜΕ του εξωτερικού ότι η αιτία για την κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ο κ. Τσίπρας αλλά τα «βαρίδια» στο κόμμα. Και ότι ναι μεν ο ίδιος ως αρχηγός έχει ευθύνη που δεν απάλλαξε το κόμμα του νωρίτερα από αυτά, αλλά τώρα είναι αποφασισμένος να το κάνει. Μία απλή ανάγνωση στην τελευταία ανάλυση του Politico για τις εκλογές στην Ελλάδα και την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ, φτάνει για να επιβεβαιώσει τα παραπάνω.
Η ίδια ανάλυση κυριαρχεί και στα άρθρα των ΜΜΕ στην Ελλάδα που στηρίζουν ή είναι φιλικά προς τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο σκοπός, προφανής…
Για selfies στη Βαρβάκειο ο Κασσελάκης
ΣΥΡΙΖΑ: Εσωκομματική αντιπολίτευση
Δεύτερο ζήτημα είναι ότι η λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση και κυρίως ο ισχυρός της βραχίονας, η «Ομπρέλα», δεν δείχνει να έχει στόχο την ανατροπή Τσίπρα. Είτε επειδή δεν έχουν τη δύναμη να τον ανατρέψουν αν δεν παραιτηθεί μόνος του είτε επειδή δεν καταφέρνουν να αναδείξουν και να συμφωνήσουν σε έναν υποψήφιο που θα αμφισβητήσει τον κ. Τσίπρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι κορυφαία στελέχη της «Ομπρέλας», ενώ καταλογίζουν στον Αλέξη Τσίπρα κρίσιμα λάθη και του αποδίδουν σχεδόν αποκλειστικά τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, στο ερώτημα αν ο κ. Τσίπρας πρέπει να αποχωρήσει από την ηγεσία, δεν είναι ξεκάθαροι. Απαντούν ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξαναγίνει αριστερό, ριζοσπαστικό κόμμα, δεν παρατήσει τις στροφές προς το Κέντρο και δεν αποκτήσει δημοκρατική εσωκομματική λειτουργία, θα έχει πρόβλημα με όποιον αρχηγό.
Κατά την άποψη έμπειρου στελέχους του κόμματος που κάποτε ήταν πολύ κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, η «Ομπρέλα», αλλά και οι άλλες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, ΡΕΝΕ κ.λπ., «θέλουν τον Τσίπρα αρχηγό, αλλά δεν θέλουν να παίρνει αποφάσεις μόνος του ή μόνο με τους δικούς του». Και θεωρούν ότι ανεξαρτήτως της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί -άμεση σύγκληση κεντρικής επιτροπής και ορισμός συνεδρίου εφ’ όλης της ύλης μέσα στον Ιούλιο ή απόφαση για περίοδο αναμονής και προετοιμασία συνεδρίου για τον Σεπτέμβριο-, αυτή θα είναι η βασική επιδίωξή τους.
ΣΥΡΙΖΑ: ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΕΟ… ΚΟΜΜΑ
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας δέχθηκε και ακόμα δέχεται πιέσεις από συνεργάτες του και ανθρώπους που εμπιστεύεται να εγκαταλείψει τον ΣΥΡΙΖΑ και να ηγηθεί μίας νέας προσπάθειας στον χώρο της κεντροαριστεράς. Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «φθαρμένο προϊόν», ότι εγκλωβίζει και περιορίζει τον Αλέξη Τσίπρα και είναι βέβαιοι ότι αν ο ίδιος έφευγε, μέσα σε λίγες ημέρες το κόμμα ΣΥΡΙΖΑ θα είχε διαλυθεί. Για λόγους που εξηγήσαμε, ο ίδιος ο Τσίπρας δεν φαίνεται κοντά σε μία τέτοια κίνηση. Δέχεται όμως πιέσεις και προς την αντίθετη κατεύθυνση. Δηλαδή να μείνει αρχηγός του κόμματος και να ηγηθεί μία επανίδρυση, όπου το μόνο που θα μείνει ίδιο στον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εκείνος. Αυτό του το λένε άνθρωποι που εκτιμούν ότι, παρά τις έξι συνεχείς εκλογικές ήττες του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το πολιτικό του κεφάλαιο είναι ακόμα ισχυρό.
Αυλαία
Πρέπει πάντως να ξεκαθαριστεί ότι υπάρχουν και εκείνοι που πιστεύουν ότι για την ελληνική πολιτική σκηνή και την ελληνική κοινή γνώμη έχουν τελειώσει και ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ. Και ότι το βασικό πολιτικό συμπέρασμα των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, της 21ης Μαΐου και της 25ης Ιουνίου, είναι πως Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ και ό,τι εκπροσωπούν δεν έχουν πλέον σχέση με την πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας και τις προτεραιότητές της.
Κόντρα σε αυτήν τη θέση κινούνται -ελάχιστοι πλέον- στενοί συνεργάτες αλλά και φανατικοί υποστηρικτές του κ. Τσίπρα οι οποίοι λένε ανοικτά πως μέσα στους επόμενους μήνες, η Ελλάδα θα πάει κατά διαόλου και ο κ. Τσίπρας θα δικαιωθεί, αναλαμβάνοντας και πάλι τα ηνία. Θιασώτης αυτής της πρόβλεψης φέρεται να είναι και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αν και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ούτε περιβάλλον Τσίπρα ούτε φανατικός υποστηρικτής του…
ΣΥΡΙΖΑ: Το σημερινό αποτέλεσμα θα καθορίσει τις εξελίξεις
Η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση έδειξε πως στον ΣΥΡΙΖΑ δεν πετούν στα σύννεφα. Οταν δε, φάνηκε ότι ούτε το εύρημα Μαραντζίδη, δηλαδή να γίνει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «κριτήριο ψήφου», ήταν εφικτό, τότε ελήφθη η απόφαση: Ρεαλιστικός στόχος του Αλέξη Τσίπρα θα ήταν η διακριτή διαφορά με το ΠΑΣΟΚ και η παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό σκηνικό ως κόμμα εξουσίας και όχι ως κόμμα διαμαρτυρίας.
Το αν οι στόχοι που μπήκαν για τις σημερινές εκλογές επιτεύχθηκαν, θα φανεί το βράδυ. Προς το παρόν, πρέπει να καταγράψουμε την άποψη εκείνων που θεωρούν ότι η δυναμική των πραγμάτων από σήμερα το βράδυ θα είναι πανίσχυρη και αμείλικτη, ανεξαρτήτως των προθέσεων του κ. Τσίπρα ή της αδράνειας που χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από το 2019 και μετά.
Συρρίκνωση
Επίσης, την άποψη ότι η επιστροφή της κανονικότητας είναι ο παράγοντας που έφερε τη συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας, πολιτικό τέκνο της ταραχώδους περιόδου της κρίσης, όπως και οι επιχειρηματικές, μιντιακές δυνάμεις που τον υποστήριξαν δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι για αυτό. Την άποψη που λέει ότι την προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα εποχή δεν μπορεί να την κάνει ο κ. Τσίπρας ή η ηγετική του ομάδα, ο σημερινός κομματικός και επικοινωνιακός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ. Και πως χρειάζονται νέα στελέχη να ηγηθούν αυτής της προσπάθειας.
Επί του πρακτέου, ο ΣΥΡΙΖΑ είτε με τον κ. Τσίπρα στο τιμόνι είτε με άλλον ή άλλη αρχηγό, θα μπει σε μία περίοδο έντονης εσωστρέφειας και παράλληλα θα κονταροχτυπιέται με το ΠΑΣΟΚ για το ποιος θα έχει τα ηνία στον χώρο της κεντροαριστεράς που από Δευτέρα θα… βράζει. Η έκβαση αυτής της μάχης θα έχει δύο βασικούς σταθμούς. Τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου και τις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024, το αποτέλεσμα των οποίων θα είναι καθοριστικό για τους συσχετισμούς στο νέο πολιτικό σκηνικό.