Η νέα πραγματικότητα χωρίζει το ΚΙΝΑΛ στα τρία: Αυτούς που βλέπουν με καλό μάτι ενδεχόμενη συνεργασία με τη Ν.Δ., αυτούς που πιέζουν για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και εκείνους που συνεχίζουν να πιστεύουν ότι το ΚΙΝΑΛ θα έχει εκλογικό και πολιτικό όφελος μόνο αν παραμείνει αυτόνομο και εκτός κυβέρνησης μετά τις επόμενες εκλογές, ακόμα και αν είναι διπλές.
Ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ υιοθετεί ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό προφίλ που δεν έχει σχέση με τον αριστερό λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα, δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, όπως καθημερινά και πιεστικά ζητά ο κ. Τσίπρας.
Στο στενό του επιτελείο (Ανδρέας Σπυρόπουλος, Πάνος Βλάχος, Βαγγέλης Τσόγκας, Γιώργος Μάντζος) είναι ισχυρό το αντι-ΣΥΡΙΖΑ κλίμα και αυτό φάνηκε και από τον χαιρετισμό του κ. Δημήτρη Μάντζου στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που προκάλεσε δυσαρέσκεια και αμηχανία στην Κουμουνδούρου.
Σύγχυση
Στην κοινοβουλευτική ομάδα τα πράγματα είναι συγκεχυμένα.
Δύο στενοί συνεργάτες του προέδρου, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Μιχάλης Κατρίνης και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, φέρονται να κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις. Ο μεν κ. Κατρίνης φέρεται να ενισχύει τη γραμμή που θέλει μεγάλες αποστάσεις από τη Ν.Δ. και υψηλότερους τόνους κατά της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο δε κ. Κωνσταντινόπουλος στέκεται σταθερά και ξεκάθαρα απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, διαφωνώντας με το ενδεχόμενο προσέγγισης.
Ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος πρωταγωνίστησε σε εσωκομματικό επεισόδιο με τη Νάντια Κωνσταντοπούλου επειδή είπε στη Βουλή ότι με τον νόμο της απλής αναλογικής δεύτερο και τρίτο κόμμα μπορούν να κάνουν κυβέρνηση (έστω και μειοψηφίας) και η κ. Γιαννακοπούλου αντέτεινε ότι αυτή δεν είναι η κομματική γραμμή, φέρεται να είναι από εκείνους που προτείνουν στον κ. Ανδρουλάκη να μείνει εκτός κυβέρνησης, όση πίεση και να δεχθεί, είτε μετά τις πρώτες είτε μετά τις δεύτερες εκλογές.
Μητσοτάκης: Το Δημόσιο θα αναλάβει την πλήρη αποκατάσταση της πολυκατοικίας στους Αμπελόκηπους
Κατά πληροφορίες, κοντά στις θέσεις του κ. Σκανδαλίδη, ο οποίος σημειώνεται ότι ψήφισε κατά της άρσης ασυλίας του Παύλου Πολάκη προχθές, είναι και η διευθύντρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ Λία Λιακούλη. Στο ερώτημα «γιατί ο κ. Σκανδαλίδης αναφέρεται σε σενάρια συνεργασίας ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα μέσα στη Βουλή, εφόσον δεν προωθεί τη συνεργασία του ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως λέτε», η απάντηση από το περιβάλλον του είναι ότι ο κ. Σκανδαλίδης -ο οποίος ήταν ο εισηγητής της αυτόνομης γραμμής και των ίσων αποστάσεων έναντι ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. προς την αείμνηστη τέως πρόεδρο Φώφη Γεννηματά– πιστεύει ότι το ΚΙΝΑΛ πρέπει να μείνει έξω από τις μετεκλογικές συνεργασίες, εκτός αν το μήνυμα της πρώτης κάλπης είναι ξεκάθαρο προς την άλλη κατεύθυνση. Π.χ. στο σενάριο που το ΚΙΝΑΛ διατηρήσει στην κάλπη τα ποσοστά που του δίνουν σήμερα οι δημοσκοπήσεις και η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μικρή με πρώτη τη Ν.Δ., το μήνυμα θα είναι σαφές, όπως σαφές προς την άλλη κατεύθυνση θα είναι αν το ΚΙΝΑΛ δεν καταφέρει να πετύχει στην κάλπη ό,τι του δίνουν σήμερα οι δημοσκοπήσεις, η διαφορά του με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλη και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα.
Ανδρέας Λοβέρδος, Νάντια Γιαννακοπούλου και Χαρά Κεφαλίδου (κατά σύμπτωση είναι και οι βουλευτές που ψήφισαν υπέρ της άρσης ασυλίας του Παύλου Πολάκη, ψηφίζοντας, κατά την εντολή Ανδρουλάκη, κατά συνείδηση) είναι ξεκάθαρα απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.
Υπέρ του διαλόγου
Ο Χάρης Καστανίδης είναι -και το λέει δημοσίως- υπέρ της έναρξης διαλόγου με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μύλος επικρατεί στο επιτελείο του Γ. Παπανδρέου. Ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου εμφανίζεται πλήρως αποστασιοποιημένος από τα εσωκομματικά και την ελληνική πολιτική σκηνή μετά την ήττα του. «Το μόνο που τον νοιάζει είναι να ξαναβγεί βουλευτής» λένε. Στο επιτελείο του ωστόσο υπάρχουν θερμοί, θερμότατοι υποστηρικτές της μετεκλογικής συνεργασίας ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Δημήτρης Ρέππας και Γιώργος Καμίνης, ενώ δύο στενοί του συνεργάτες, ο πρώην βουλευτής Χρήστος Κοκκινοβασίλης και ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου Αχιλλέας Μητσός συμμετέχουν στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ως αριστίνδην σύνεδροι.
Υπέρ της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να είναι και ο Βασίλης Κεγκέρογλου, όπως και οι Γ. Φραγγίδης και Θ. Μουλκιώτης, ενώ δεν είναι σαφής η θέση στο ζήτημα των Δ. Κωνσταντόπουλου, Χρήστου Γκόκα, Απ. Πάνα.
Δεν κλείνει «πόρτες» ο Νίκος Ανδρουλάκης
Σε αυτή τη φάση, η γραμμή που έχει υιοθετήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ότι δεν κλείνει την πόρτα ούτε στη Ν.Δ. ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ, τους όρους της συζήτησης όμως θα τις καθορίσει η κάλπη με τα μηνύματά της. Αν, φερ’ ειπείν, ισχύσει στην κάλπη το θετικό σενάριο για το ΚΙΝΑΛ, το ίδιο να διπλασιάσει το ποσοστό στην κάλπη και οι πολίτες να αποδοκιμάσουν Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, τότε ο κ. Ανδρουλάκης φέρεται ότι θα επιμείνει στους όρους του, ακόμα και σε αυτόν που λέει ότι θα επιδιώξει Μητσοτάκης ή Τσίπρας να μην είναι πρωθυπουργοί σε μία κυβέρνηση συνεργασίας.
Εδώ θα πρέπει να τονιστεί πως η Χαριλάου Τρικούπη ακόμα πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα νέας αλλαγής της εκλογικού νόμου, όπως θεωρούν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει τις δεύτερες κάλπες, ώστε αν υποχρεωθεί να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, να το πράξει με καλύτερους όρους (μεγαλύτερο ποσοστό και περισσότεροι βουλευτές από την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής).