Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι είναι σεβαστές οι απόψεις του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, όμως η κυβέρνηση οφείλει να δρα για την αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων με ρεαλιστικές και μη επιβλαβείς λύσεις. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές και οι όποιες αντιθέσεις θα είναι περιορισμένες και ήπιες σε επίπεδο αποχής.
Το «γαλάζιο» εσωκομματικό ζήτημα ανέκυψε το απόγευμα της Παρασκευής, όταν ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, με δημόσια τοποθέτησή του κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για χορήγηση άδειας παραμονής και εργασίας σε μετανάστες. «Η χώρα μας, με αυτήν την τροπολογία, γίνεται, επί της ουσίας, φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς και σημείωσε πως «αδυνατώ να καταλάβω γιατί η κυβέρνησή μας ελαστικοποιεί κι άλλο τη δυνατότητα παροχής άδειας διαμονής και εργασίας στους παράνομους μετανάστες».
Λίγα λεπτά αργότερα, ο υπουργός Εργασίας, Αδωνις Γεωργιάδης, ανέβηκε στο βήμα και έδωσε τη διαβεβαίωση ότι η τροπολογία για την άδεια διαμονής μεταναστών δεν αλλάζει τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας.
Την επομένη, συνεργάτες του κ. Σαμαρά επανήλθαν στο θέμα παραθέτοντας απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου πριν από λίγους μήνες ότι «δεν υπάρχει καμία πρόθεση της κυβέρνησης για ελληνοποιήσεις ή νομιμοποιήσεις».
Στο θέμα αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής ο αρμόδιος υπουργός, Δημήτρης Καιρίδης, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Η ρύθμιση που καταθέσαμε δεν είναι νομιμοποίηση, όπως γράφεται από κάποιους εκ του πονηρού, δεν δίνει κανένα δικαίωμα, πέραν της πρόσβασης στην αγορά εργασίας, ούτε οικογενειακής επανένωσης ούτε μόνιμης διαμονής ούτε πολλώ δε μάλλον ιθαγένειας…», ενώ αναφέρθηκε στο ζήτημα της άδειας διαμονής σε αλλοδαπούς εργαζομένους επικαλούμενος τα ηχηρά διαβήματα των βουλευτών της περιφέρειας, οι οποίοι όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν προειδοποιήσει την κυβέρνηση για τους κινδύνους επιβράδυνσης στην αγροτική παραγωγή και την τοπική οικονομία εξαιτίας των χιλιάδων ελλείψεων εργατών γης και γενικότερα εργαζομένων σε πληθώρα οικονομικών δραστηριοτήτων.
Από το βήμα της Βουλής, η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε: «Εχω όλη μου τη ζωή πολεμήσει το λαϊκισμό και ακούω πολλά επιχειρήματα τα οποία στερούνται αναγνώρισης της πραγματικότητας. Διότι η σημερινή πραγματικότητα είναι πολύ συγκεκριμένη» και εξήγησε: «…Υπάρχει η αντίθετη επιχειρηματολογία, ότι δεν θέλουμε γιατί θα είναι φάρος για να έρθουν κι άλλοι μετανάστες. Δεν μας ρωτάει κανένας αν θα έρθουν άλλοι κι αν θα καταφέρουν να μπουν άλλοι. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια δύσκολη κατάσταση στην Αίγυπτο και μια δύσκολη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, δεν ξέρουμε πόσοι θα έρθουν. Αν έχουμε καταφέρει να έχουμε σήμερα μείωση ροών, είναι λόγω μιας πολιτικής με την Τουρκία η οποία επέτρεψε μια συνεργασία η οποία μειώνει τις ροές και προσπαθούμε να κρατήσουμε τους εμπόρους ανθρώπινων ψυχών υπό έλεγχο. Δεν ξέρουμε όμως πόσο θα διαρκέσει. Αρα, από τη μία πλευρά αποτελεσματική προστασία των συνόρων μας και από την άλλη πλευρά να μπορέσουμε να νομιμοποιήσουμε ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται εδώ, έχουν δικαίωμα να δουλέψουν και βοηθούν την ελληνική οικονομία όταν δουλεύουν».