Λάθη του παρελθόντος
Ο πρωθυπουργός, στην εισαγωγική τοποθέτηση που έκανε, υποστήριξε, μεταξύ άλλων: «Εχετε ένα δίκιο να αισθάνεστε πληγωμένοι για τη διαχρονική αδιαφορία του κράτους σε θέματα που έχουν να κάνουν με την καλλιτεχνική εκπαίδευση και την ακαδημαϊκή αναγνώριση των δικαιωμάτων σας. Είναι βέβαιο ότι έχουν γίνει πολλά λάθη στο παρελθόν και από προηγούμενες κυβερνήσεις. Εμείς δεν είμαστε εδώ για να κρύψουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί, είμαστε εδώ για να λύνουμε προβλήματα και σίγουρα δεν έχουμε κανένα λόγο ή σχέδιο -επειδή τα άκουσα κι αυτά στον δημόσιο διάλογο- να βάζουμε απέναντί μας τον καλλιτεχνικό κόσμο. Kαι νομίζω ότι είμαστε εδώ για να λύσουμε με ειλικρίνεια κάποιες παρεξηγήσεις, οι οποίες νομίζω ότι προέκυψαν από τη δημόσια συζήτηση γύρω από το θέμα αυτό».
Για την τροπολογία
Αναφερόμενος ο κ. Μητσοτάκης στο περιβόητο Προεδρικό Διάταγμα, τόνισε: «Δημοσιεύθηκε εν όψει ενός πολύ μεγάλου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, στο πλαίσιο μιας μεγάλης προσπάθειας μεταρρύθμισης και αναδιοργάνωσης του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου. Σε κάθε περίπτωση, με την τροπολογία την οποία έχουμε ψηφίσει, έχουμε γυρίσει στο status quo ante, ό,τι ίσχυε δηλαδή πριν από τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος. Αρα, είμαστε στο σημείο το οποίο ίσχυε πριν γίνει όλη αυτή η μεγάλη κινητοποίηση από πλευράς καλλιτεχνών».
«Αν υπάρξουν καλές προθέσεις από την κυβέρνηση θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το σκόπελο», τόνισε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο Κώστας Κεχαγιόγλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος. Οπως είπε, η προκαθορισμένη για αύριο απεργία θα γίνει κανονικά, καθώς οι καλλιτέχνες αναμένουν μετά τη συνάντηση εμπράκτως η κυβέρνηση να δείξει τις προθέσεις της.
Για εποικοδομητική και σε καλό κλίμα συζήτηση έκανε λόγο ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Αστέριος Πελτέκης, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον πρωθυπουργό.
Θετικό βήμα
«Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για τη συνάντηση αποτελεί ένα πολύ θετικό βήμα προς την εξεύρεση μιας συνολικής λύσης στα προβλήματα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης που χρονίζουν. Το Εθνικό Θέατρο προσπαθεί να κρατήσει μια ισορροπημένη στάση με στόχο να βρεθεί κοινός τόπος ώστε να αρθούν τα αδιέξοδα και να επανέλθει η κανονικότητα», δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Γιάννης Μόσχος. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μίλησαν για αόριστες υποσχέσεις από πλευράς κυβέρνησης.
Τα 4 σημεία της συμφωνίας
1 ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ
Ιδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών, τη δημιουργία της οποίας εξήγγειλε η κυβέρνηση. Για το σκοπό αυτό έχουν συγκροτηθεί Ομάδες Εργασίας, οι οποίες ως το τέλος Μαρτίου θα καταθέσουν συγκεκριμένο πλαίσιο για το χαρακτήρα της Σχολής και τον τρόπο λειτουργίας της από το 2025. Στο πλαίσιο της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών, θα αξιολογηθεί η δυνατότητα εισαγωγής σε αυτήν με εξετάσεις αποφοίτων από άλλες συναφείς σχολές.
2 ΣΕ ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΕΙ
Συμφωνία για την ύπαρξη οριζόντιας ακαδημαϊκής διαπερατότητας, δηλαδή δυνατότητας εισόδου αποφοίτων δραματικών και συναφών σχολών με κατατακτήριες εξετάσεις στο 3ο εξάμηνο τμημάτων ΑΕΙ.
3 ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΟ
Η κατάθεση ρύθμισης προκειμένου να θεραπευτεί το ζήτημα που προέκυψε το 2017 και αφορά στη διαφοροποίηση μισθολογικά και ως προς τη βαθμολογική εξέλιξη αποφοίτων δραματικών σχολών και σχολών χορού ανεξαρτήτως του έτους αποφοίτησής τους (προ ή μετά του 2003), για την παροχή καλλιτεχνικού-εκπαιδευτικού και συναφούς έργου στο Δημόσιο.
4 ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟ
Αποδοχές «τεχνολογικής εκπαίδευσης» για όσους καλλιτέχνες απασχολούνται στο Δημόσιο με εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό έργο.