Απευθυνόμενος προς τους εργαζόμενους, ο κ. Κασσελάκης ανέφερε ότι «θα πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα σε αυτές τις εκλογές. Έχω δεσμευτεί δημόσια για την επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού στους δημόσιους υπαλλήλους, σε όλο το Δημόσιο. Και σας το λέω ξεκάθαρα, ότι αν μας τιμήσει ο ελληνικός λαός, όταν είναι να γίνουν οι επόμενες βουλευτικές εκλογές, με την ψήφο του, θα είναι κάτι το οποίο θα κάνω από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησης. Γιατί; Διότι πολύ απλά ο πραγματικός σας μισθός έχει μειωθεί πάρα πολύ, τα τελευταία δέκα και κάτι χρόνια».
«Ξέρω ότι δεν μπορείτε να επιβιώσετε με τόση ακρίβεια, με τόσες λίγες αποδοχές και φορολογία. Το γνωρίζουμε: δεν βγαίνει ο λογαριασμός. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Κι υπάρχει αυτή τη στιγμή στην κοινωνία μας ένα κομμάτι, ένα 20%, το οποίο όντως ζει καλύτερα. Κι υπάρχει ένα άλλο κομμάτι, το οποίο, είτε είναι στάσιμο και ροκανίζεται σιγά σιγά και μειώνονται οι οικονομίες τους, είτε κυριολεκτικά πεινάει. Κι αυτό δεν είναι μία ανεπτυγμένη, σύγχρονη χώρα, κατά τη γνώμη μου. Ειδικά όταν συνδυάζεται με ιδιωτικοποίηση στην Υγεία και με αποεπένδυση στη δημόσια Παιδεία. ‘Αρα λοιπόν, πρέπει να υπάρχει ένα τελείως διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης» είπε απευθυνόμενος στους εργαζόμενους ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι η Ελλάδα αποκλίνει από την Ευρώπη: Ήμασταν η πρώτη φτωχή χώρα που έγινε μέλος. Έχουμε πάρει τόσα κονδύλια, τόση υποστήριξη και οικονομική στήριξη. Για ποιο λόγο παραμένουμε δεύτεροι από τον πάτο σε αγοραστική δύναμη και δεύτεροι από την κορυφή σε έμμεσους φόρους; Οι χειρότεροι στην Ευρώπη στα νέα παιδιά, 18-35 ετών, που ζουν ακόμα στο παιδικό δωμάτιο. Για ποιο λόγο έχουμε το περισσότερο χρέος στην Ευρώπη; Δεν έχουν υπάρξει ιδέες και προτάσεις; Τόσες έχουν υπάρξει. Η απάντηση είναι: έλλειψη πολιτικής ηγετικότητας και ηγεσίας και ευθιξίας”.
Απάντησε στις αιτιάσεις για το «που θα βρει τα χρήματα» για την υλοποίηση των δεσμεύσεων του: “Όταν σου λένε, πού θα βρεις τα χρήματα, αυτή η ερώτηση, αγαπητοί συμπολίτες μου, είναι όταν μια χώρα πρέπει να φτιάξει το Ταμείο της από το μηδέν στα 37 δισ. Τότε κάνεις αυτή την ερώτηση. Όταν είσαι στα 37 δισ. εδώ και καιρό, έχεις ανάπτυξη, υποτίθεται, έχεις υψηλούς φόρους, έχεις στήριξη από την Ευρώπη εν μέσω covid, η ερώτηση ξέρετε ποια είναι: Πού πάνε τα λεφτά; Αυτή είναι η ερώτηση».
Ο κ. Κασσελάκης υπογράμμισε: «Είμαστε στο πλευρό σας. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν συμφωνούμε με ένα μπόνους παραγωγικότητας, το οποίο γίνεται τρομοκρατία στην καθημερινότητά σας. Γίνεται ένας μοχλός κομματικού κράτους, κράτος-λάφυρο. Αντί να μπορέσουμε να έχουμε όλοι μας, πιστεύω, μια ξεκάθαρη διαφάνεια, να δώσουμε καλύτερες υπηρεσίες στον Έλληνα πολίτη, αλλά να μπορεί ένας εργαζόμενος στο Δημόσιο να αμείβεται σωστά και να μπορεί να έχει προσωπική ικανοποίηση από την εργασία του. Δεν μπορεί να έχουμε εργαζόμενους δύο ταχυτήτων σε αυτή τη χώρα, μετά από τόσα χρόνια αποδόμησης του Δημοσίου από τα μνημόνια».
Γενικεύοντας ανέφερε: «Όταν μια χώρα έχει τεράστια κοινωνικά προβλήματα και ανισότητες, δεν βασίζεσαι σε ιδιωτική πρωτοβουλία από τα καρτέλ για να τα λύσεις. Λες και δουλεύει η Δικαιοσύνη αποδοτικά για τον μικρό, για αυτόν που δεν έχει τη δυνατότητα να αντέξει για χρόνια στα δικαστήρια. Λες και δουλεύει το τραπεζικό σύστημα σωστά, για να δώσει ρευστότητα, όταν 9 στους 10 μικρομεσαίους δεν μπορούν να περάσουν από την πόρτα της τράπεζας. Πώς θα υπάρξει λοιπόν διάχυση της οικονομικής δραστηριότητας, όταν de facto, δομικά, υπάρχουν αναχώματα για τους ισχυρούς, αυτούς που έχουν ένα καλό σημείο εκκίνησης; Πρέπει δομικά να αλλάξει αυτό. Η φορολογία, οι τομές στη Δικαιοσύνη, τα μέτρα για τη διαφάνεια, για την ακρίβεια”.
Για την δράση του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε κοινοβουλευτικά. Δυστυχώς, ή μας αγνοούν όταν κάνουμε ερωτήσεις, ή απορρίπτουν τις προτάσεις νόμου που κάνουμε. Αυτό είναι η αλαζονεία του 41%. Και αυτό πρέπει να το αλλάξουμε. Όχι για να υπάρξει απλά ισχυρή αντιπολίτευση σε αυτές τις ευρωεκλογές. Πρέπει να τα αλλάξουμε, για να μπορέσουν αυτές οι κοινωνικά πιο ευαισθητοποιημένες προτάσεις να γίνουν κι ένα μήνυμα της κοινωνίας προς την κυβέρνηση: άλλαξε πολιτική κατεύθυνση. Αλλιώς, κυριολεκτικά, θα παραλάβουμε καμένη γη στο τέλος. Μια κοινωνία η οποία θα έχει λυγίσει κι ένα σύστημα που θα έχει ωφελήσει λίγους κι εκλεκτούς. Κι αυτό δεν είναι μια σύγχρονη κοινωνία. Δεν είναι μια κοινωνία που αξίζουμε».
Κλείνοντας σημείωσε πως «το πρώτο βήμα, λοιπόν, είναι σε δυόμιση εβδομάδες από τώρα».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συνοδευόταν από την γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, την τομεάρχη Κοινωνικής Συνοχής Κατερίνα Νοτοπούλου, τον τομεάρχη Εργασίας, Γιώργο Γαβρήλο, τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος και τον Γιάννη Βουλγαράκη, συντονιστή του Οργανωτικού Γραφείου του κόμματος.
Επιασε τόπο το... ψηστήρι Φάμελλου: Τη Λούκα Κατσέλη στηρίζει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας η Νέα Αριστερά
Στο αστρονομικό ύψος των 14,665 δισ. ευρώ εκτιμάται το ετήσιο συνολικό δημοσιονομικό κόστος των φοροελαφρύνσεων και εισοδηματικών ενισχύσεων που υπόσχεται στους Ελληνες πολίτες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης. Σε ορίζοντα τετραετίας οι συνολικές απώλειες φορολογικών εσόδων και οι πρόσθετες δημόσιες δαπάνες που θα προκαλέσουν τα υπεσχημένα Κασσελάκη-ΣΥΡΙΖΑ θα συνέλθουν σε περίπου 58,66 δισ. ευρώ (4 Χ 14,665 δισ. ευρώ).
Απώλεια
Mόνο οι παρεμβάσεις στη βασική κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για τις οποίες δεσμεύτηκε ο κ. Κασσελάκης υπολογίζεται ότι θα προκαλέσουν απώλεια φορολογικών εσόδων ύψους 3,38 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ απώλειες εσόδων ύψους 1,15 δισ. ευρώ, 3,34 δισ. ευρώ και 2,1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση θα προκύψουν, αντίστοιχα, από τις αυξήσεις των εκπτώσεων στον ΕΝΦΙΑ, τις μειώσεις συντελεστών ΦΠΑ κατά 2 έως 3 ποσοστιαίες μονάδες και τις μειώσεις συντελεστών ΕΦΚ καυσίμων κατά 20% έως και 50% που πρότεινε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ίδιος εξάλλου ο κ. Κασσελάκης παραδέχεται ότι η κατάργηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για όλες τις επιχειρήσεις πλην των τραπεζών, που επίσης υποσχέθηκε, θα κοστίσει στον κρατικό προϋπολογισμό την ετήσια απώλεια εσόδων ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Επιπλέον, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει υποσχεθεί μείωση του συντελεστή φορολογίας των ενοικίων από το 15% στο 5% για ετήσια ποσά μισθωμάτων μέχρι 12.000 ευρώ, μέτρο που θα κοστίσει άλλα 224 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό καθώς και την επαναφορά επιδομάτων εορτών και αδείας (13ου και 14ου μισθού) για όλους τους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα, που αναμένεται να προκαλέσει πρόσθετη δημοσιονομική δαπάνη ύψους τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ.
Ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής παρουσίασε αναλυτικά μία άκρως αξιόπιστη κοστολόγηση των 14 βασικών μέτρων που περιέλαβε ο κ. Κασσελάκης στις εξαγγελίες του εν όψει των ευρωεκλογών και κατέθεσε ήδη στη Βουλή υπό μορφή δύο προτάσεων νόμου. Στόχος των εξαγγελιών του προέδρου της ΣΥΡΙΖΑ είναι, πολύ απλά, να προσελκύσει ψηφοφόρους με τη γνωστή τακτική του κόμματος, που δεν είναι άλλη από την ακατάσχετη παροχολογία και τις ανεύθυνες εξαγγελίες μέτρων, τα οποία ακούγονται πολύ ωραία στα αφτιά των ψηφοφόρων, αλλά, αν επιχειρηθεί να εφαρμοστούν στην πράξη, θα εκτινάξουν το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας σε διψήφιο ποσοστό ως προς το ΑΕΠ και εν τέλει θα προκαλέσουν την εκ νέου αναγκαστική υπαγωγή της σε αυστηρότατα μνημονιακά προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, γυρίζοντάς τη 15 χρόνια πίσω, τουλάχιστον!
Ουσιαστικά και ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί την πεπατημένη του προκατόχου του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έμεινε στην ιστορία για το πρόγραμμα των γενναίων φοροελαφρύνσεων και εισοδηματικών ενισχύσεων που είχε εξαγγείλει από το βήμα της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης το 2014 και εν συνεχεία για την πλήρη αθέτηση και εγκατάλειψή του όταν το 2015 ανέλαβε την εξουσία και οδήγησε τη χώρα στο 3ο και επαχθέστερο Μνημόνιο.
Οι εκτιμήσεις τις οποίες έκανε ο «Ε.Τ.» της Κυριακής για το δημοσιονομικό κόστος των 14 βασικών μέτρων Κασσελάκη βασίζονται σε ρεαλιστικά στατιστικά δεδομένα που προκύπτουν τόσο από την επεξεργασία των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων όσο και από τα μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού για τα εισπραττόμενα έσοδα από κάθε είδος φορολογίας αλλά και τη μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου σε ετήσια βάση.
ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ
Υποεκτίμηση επιπτώσεων
Το τραγικό της όλης υπόθεσης είναι η απίστευτη υποεκτίμηση των δημοσιονομικών επιπτώσεων ορισμένων προτεινόμενων φορολογικών μέτρων, στην οποία προέβη ο κ. Κασσελάκης, προκειμένου να αποφύγει την εύλογη κριτική που θα του ασκηθεί για ακατάσχετη και μη ρεαλιστική παροχολογία.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για σημαντικές μειώσεις φόρου υπέρ του 99,8% των φορολογούμενων φυσικών προσώπων, δηλαδή για 6,5 εκατομμύρια ελληνικά νοικοκυριά. Αρκεί ωστόσο να διαιρέσει κανείς το πενιχρό -απίστευτα υποεκτιμημένο- ποσό απώλειας εσόδων των 124 εκατομμυρίων ευρώ που ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, διά του αριθμού των 6,5 εκατομμυρίων νοικοκυριών για να βγάλει το συμπέρασμα ότι, βάσει των ισχυρισμών του κ. Κασσελάκη, κάθε νοικοκυριό θα κερδίσει ετήσια μείωση φόρου… 19,07 ευρώ! Ομως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, διότι οι μειώσεις φορολογικών συντελεστών που υπόσχεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ μεγάλες και θα προκαλέσουν τεράστια απώλεια φορολογικών εσόδων στον κρατικό προϋπολογισμό, ύψους 3,38 δισ. ευρώ, όπως ήδη προαναφέραμε, βάσει έγκυρων εκτιμήσεων.
Ειδήσεις σήμερα
#Blockout2024: Το κίνημα που εξαπλώνεται και μπλοκάρει stars – Ποιοι χάνουν χιλιάδες followers
Νίκος Ρωμανός: Ο Κασσελάκης πρωταγωνιστεί σε καμπάνια… εναλλακτικής πραγματικότητας