Πρεμιέρα
Το πρώτο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί την Τρίτη, αφορά την ανεμπόδιστη ψήφο των αποδήμων, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και δυναμώνει την ελληνική φωνή. Το νομοσχέδιο αναμένεται να υπερψηφιστεί με πάνω από 200 ψήφους (220 εκτιμάται), ώστε να ισχύσει άμεσα. Οι πρώτες κάλπες που θα έχουν και την αυξημένη ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού θα είναι οι κάλπες των ευρωεκλογών, περίπου σε ένα χρόνο.
Την Τετάρτη ψηφίζεται το φορολογικό νομοσχέδιο του Κ. Χατζηδάκη με τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού, των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, των συνταξιούχων, τις νέες φορολογικές μειώσεις και σειρά μέτρων στήριξης των νέων, των ευάλωτων νοικοκυριών και της μεσαίας τάξης. Πρόκειται για το νομοσχέδιο το οποίο υλοποιεί περίπου το 50% των προεκλογικών δεσμεύσεων του Κ. Μητσοτάκη. Ενώ με τροπολογία που θα κατατεθεί, ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ θα περάσουν από το Υπερταμείο (που είχαν μπει με απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.) στο ελληνικό κράτος. Η Τετάρτη θα είναι μια δύσκολη μέρα για ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο οποίος ενώ έχει καταγγείλει τα μέτρα, είναι εγκλωβισμένος στην υπερψήφισή τους. Είναι αντικειμενικά δύσκολο να καταψηφίσουν φιλολαϊκά μέτρα, τα οποία όπως αποδείχθηκε, δεν θεωρούνται «ψίχουλα» από την κοινωνία.
Η Πέμπτη θα είναι ίσως η πιο ενδιαφέρουσα μέρα της Βουλής, καθώς θα μιλήσουν και οι πολιτικοί αρχηγοί στη διαδικασία κύρωσης των 2 Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, για την άμεση ενίσχυση του ΕΚΑΒ με προσωρινό και μόνιμο προσωπικό και την ανανέωση της θητείας του ΕΦΚΑ η οποία έχει πετύχει την επιτάχυνση της έκδοσης των συντάξεων.
«Διαβολοβδομάδα»
Πρόκειται για μια πολιτικά ενδιαφέρουσα «διαβολοβδομάδα», η οποία δεν κρίνει το τελικό αποτέλεσμα, δεδομένης της κυβερνητικής πλειοψηφίας (εκτός της ψήφου των ομογενών, όπου απαιτούνται και οι δεδομένοι ψήφοι του ΠΑΣΟΚ, της Πλεύσης Ελευθερίας, της Νίκης και των Σπαρτιατών). Θέτει όμως σε μεγάλη δοκιμασία τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλού θα σύρεται εκών άκων, αλλού θα ασκήσει «αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση», αλλά συνεχώς θα κοιτάει το ΠΑΣΟΚ, μήπως το υπερακοντίσει σε αντιπολιτευτική κριτική. Ούτως ή άλλως ο ΣΥΡΙΖΑ, που είναι παγιδευμένος στην κούρσα της διαδοχής του Α. Τσίπρα, δεν εμφανίζεται με ενιαίες απόψεις για όλα τα θέματα. Καθώς καθένας από τους 4 υποψηφίους (Ε. Αχτσιόγλου, Ευ. Τσακαλώτος, Ν. Παππάς, Στ. Τζουμάκας) έχει «αποχρώσεις» σε επιμέρους ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, αλλά και αντιπολιτευτικής στάσης. Η προσπάθεια που καταβάλλουν ο προσωρινός πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελος και η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος για ενιαία στάση και λόγο, δεν είναι βέβαιο ότι θα αποδώσουν.
Νέα ηγεσία στον Άρειο Πάγο
Μέσα στην εβδομάδα θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, με κύριο θέμα τον ορισμό της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης, μετά τη λήξη των θητειών της προέδρου του Αρείου Πάγου Μ. Γεωργίου (1) και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Ντογιάκου (2). Σύμφωνα με πληροφορίες, επικρατέστερη να διαδεχθεί τον κ. Ντογιάκο είναι η κ. Αδηλίνη.
Ειδήσεις σήμερα
Γεωργιάδης: Η Επιθεώρηση Εργασίας είναι σήμερα στον δρόμο και κάνει ελέγχους
Νέο σχέδιο για αντιπυρική πρόληψη – Αλλάζουν η δασική πολιτική και ο έλεγχος των ΟΤΑ
Νομοθετικός καύσωνας και κρύο ντους για ΣΥΡΙΖΑ
Διπλό «όχι» από ΠΑΣΟΚ σε ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασίες και «μέτωπο» κατά της ΝΔ στις αυτοδιοικητικές