Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε, στο άμεσο μέλλον θα γίνουν εξαγγελίες για τη δημιουργία χώρων κράτησης για κρατούμενους που έχουν καταδικαστεί ήσσονος σημασίας αδικήματα.
Σημείο «κλειδί» για την αντιμετώπιση της μικρομεσαίας εγκληματικότητας, είναι κατά το υπουργείο η έκτιση των ποινών, που κατά το μεγαλύτερο μέρος τους δεν εκτίονται, όταν πρόκειται για ποινές έως τριών ετών, με αποτέλεσμα την κυριαρχία ενός αισθήματος ατιμωρησίας. Πλέον, οι ποινές θα εκτίονται είτε μερικά είτε συνολικά.
«Όταν η ποινή είναι έως 2 χρόνια θα μετατρέπεται σε χρηματική ή θα επιβάλλεται κοινωνική εργασία. Έχει σχεδιαστεί το σύστημα. Για ποινές απο 2-3 χρόνια θα εκτίθεται ένα μέρος και το υπόλοιπο ή θα μετατρέπεται σε χρήμα ή σε παροχή κοινωφελούς εργασίας. Από 3 χρόνια και πάνω στη φυλακή» είπε ο κ. Φλωρίδης.
«Ας πάρουμε μια υπόθεση ενός που συλλαμβάνεται για κλοπή. Ας πούμε ότι το δικαστήριο βάζει ποινή 18 μήνες και από το νόμο σχεδόν υποχρεωτικά αναστέλλεται. Αυτός ξανακάνει τα ίδια συνεχώς. Δεν έχει γίνει αμετάκλητη καμία καταδίκη και η γειτονιά ξαναβλέπει τον κλέφτη. Σε αυτό μπαίνει ένα τέλος. Αν λοιπόν κάποιος καταδικαστεί, του χορηγηθεί αναστολή και ξανά συλληφθεί τον περιμένει φυλακή. Όλα τελειώνουν τη δεύτερη φορά» υπογράμμισε ο κ. Φλωρίδης εξηγώντας πως τα ποινικά συστήματα πρέπει να προστεθούν πρωτίστως τα δικαιώματα των πολιτών.
Επίσης ο Γιώργος Φλωρίδης ανακοίνωσε το τέλος του «ακαταδίωκτου» καθώς όλα τα κακουργήματα συμπεριλαμβανομένων και των οικονομικών εγκλημάτων, όπως απιστία και απάτη, διώκονται πλέον αυτεπαγγέλτως, δηλαδή δεν απαιτείται η υποβολή έγκλισης όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.
Όλες οι βασικές αλλαγές
-Από κανόνας, γίνεται εξαίρεση η αναστολή της ποινής για πλημμελήματα. Θα μπορεί να χορηγηθεί σε ποινές φυλάκισης έως ένα έτος, όταν οι αμετάκλητες προηγούμενες καταδίκες δεν υπερβαίνουν το ένα έτος.-Έκτιση ποινών με εναλλακτικούς τρόπους κοινωφελούς εργασίας ή μετατροπής της ποινής σε χρήμα (η οποία επανέρχεται) για ποινές φυλάκισης έως 2 έτη.
–Πραγματική έκτιση μέρους της ποινής έως 6 μήνες για ποινές φυλάκισης από 2 έως 3 έτη.
-Πραγματική έκτιση σε σωφρονιστικό κατάστημα για ποινές άνω των 3 ετών.-Αύξηση του ανωτάτου ορίου κάθειρξης για κακουργήματα από τα 15 στα 20 έτη.
-Αύξηση του ανωτάτου ορίου κάθειρξης επί συρροής κακουργημάτων στα 25 έτη (από 20) και επί συρροής πλημμελημάτων στα 10 έτη (από 8).
–Αυστηροποίηση των προϋποθέσεων υφ’ όρον απόλυσης. Πλέον θα εναπόκειται στην ουσιαστική κρίση του δικαστικού συμβουλίου ανάλογα με την επικινδυνότητα του εγκλήματος και τα ατομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του δράστη, ανεξαρτήτως τυπικών προϋποθέσεων συμπλήρωσης χρόνου κράτησης.
-Άμεση εκδίκαση, χωρίς τήρηση της χρονοβόρας ενδιάμεσης διαδικασίας των συμβουλίων, των κοινώς επικίνδυνων κακουργημάτων (εμπρησμός δάσους, διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών) και κακουργημάτων ειδικών ποινικών νόμων.
–Αυστηροποίηση της ποινής και απαγόρευση κάθε μορφής αναστολής ή μετατροπής της ποινής για το αδίκημα του εμπρησμού δάσους.
-Πρόβλεψη επιβολής παρεπόμενης ποινής δήμευσης περιουσίας του καταδικασθέντος εμπρηστή, ανάλογης με το μέγεθος και την αξία της βλάβης.
-Ποινικοποίηση με αυστηρές κυρώσεις των προπαρασκευαστικών πράξεων εμπρησμού δηλ. της κατοχής εμπρηστικών υλών ή αντικειμένων με σκοπό την προετοιμασία διάπραξης εμπρησμού δάσους (ποινή μη αναστελλόμενη μη μετατρεπόμενη)
-Πρόβλεψη αξιοποίνου, με ποινή φυλάκισης μέχρι ένα έτος, για το αδίκημα της μη συμμόρφωσης των υπόχρεων με διατάξεις λήψης μέτρων πυροπροστασίας όταν η παράλειψη αυτή συμβάλλει ουσιωδώς στην εξάπλωση της πυρκαγιάς.-Αύξηση του ελάχιστου ορίου ποινής για την αξιόποινη πράξη της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας στα δύο έτη.
-Κατάργηση Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και ενίσχυση της αρμοδιότητας Μονομελούς Πλημμελειοδικείου και Μονομελούς Εφετείου με σκοπό την αποδέσμευση δικαστών και την παράλληλη αξιοποίηση τους σε άλλες δίκες. Οι εφέσεις κατά αποφάσεων Τριμελούς Εφετείου θα εκδικάζονται επίσης από Τριμελές Εφετείο, που όμως θα συγκροτείται από αρχαιότερους στην ιεραρχία δικαστές.
-Ποινική διαπραγμάτευση με πρωτοβουλία του Εισαγγελέα, όταν το κρίνει σκόπιμο από τα στοιχεία της δικογραφίας.-Υψηλά χρηματικά πρόστιμα για τους δικομανείς και όσους με δόλιες και προφανώς αβάσιμες μηνύσεις απασχολούν ασκόπως τον μηχανισμό απονομής της δικαιοσύνης.
-Περιορισμός των αναβολών από κάθε αιτία στη μία και πρόβλεψη παραβόλου υπέρ δημοσίου (ύψους από 80 έως 200 ευρώ ανάλογα με την αρμοδιότητα του δικαστηρίου), για την ενίσχυση των υποδομών της δικαιοσύνης, όταν το αίτημα αναβολής αφορά παράλληλη επαγγελματική υποχρέωση συνηγόρου σε άλλη δίκη.
– Πρόβλεψη εξέτασης με τεχνολογικά μέσα. Οποιαδήποτε κατάθεση, όπως μάρτυρα, πραγματογνώμονα, τεχνικού συμβούλου, διερμηνέα ή διαδίκου, ανωμοτί εξηγήσεις ή απολογία κατηγορουμένου, μπορεί να διεξαχθεί με τη χρήση τεχνολογικών μέσων, χωρίς τη φυσική παρουσία του προσώπου, όταν υπάρχει σοβαρό κώλυμα εμφάνισης ή κίνδυνος από την αναβολή ή για την ασφαλή διεξαγωγή της διαδικασίας.
Αυστηροποίηση ποινών που αφορούν διάπραξη ενδοοικογενειακής βίας εις βάρος αλλά και ενώπιον ανηλίκου, ενώ υπάρχει παροχή κινήτρων αλλά και υποχρέωση των επαγγελματιών (λ.χ κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, ιατροί, εκπαιδευτικοί) ν’ αναφέρουν αμελλητί κάθε περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας. Οι επαγγελματίες που θα αναφέρουν τέτοια περιστατικά (δάσκαλοι, καθηγητές, γιατροί, νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι κλπ), θα προστατεύονται απόλυτα από τις σε βάρος τους κακόβουλες μηνύσεις, αναφορές και πειθαρχικές διώξεις.
Ειδήσεις σήμερα
Survivor: Οι νέοι παίκτες, οι 15.000 δηλώσεις συμμετοχής, η Δαλάκα και η απαίτηση Μπέου
Ναυάγιο στη Λέσβο: 65 σοβαρές παρατυπίες στο πλοίο Raptor – Είχε αλλάξει 5 ονόματα
Ελένη Τοπαλούδη: Συγκλονίζει η μητέρα της πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία της κόρης της
Προσλήψεις 4.593 αναπληρωτών εκπαιδευτικών σε Ειδική και Γενική Εκπαίδευση – Όλα τα ονόματα