Ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και μια σειρά από κορυφαία στελέχη πρωτοστάτησαν χθες σε μια πρωτοφανή εργαλειοποίηση του ανθρώπινου δράματος, προκειμένου να «τσιμπήσουν» τα ποσοστά τους, τα οποία βλέπουν να μειώνονται ακόμα περισσότερο στο δρόμο προς τις κάλπες της 25ης Ιουνίου.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε σόου μπροστά στις κάμερες εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στον υπηρεσιακό υπουργό Πολιτικής Προστασίας, ανεβάζοντας μάλιστα τον σχετικό «διάλογο» στα social media, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την οργή εκατοντάδων χρηστών. Την ίδια στιγμή, στελέχη του επέρριψαν ευθύνες στη Νέα Δημοκρατία, χωρίς να πουν λέξη για τα κυκλώματα των διακινητών, ενώ κάλυψαν τη νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, που επιτέθηκε φραστικά κατά της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Η στάση του Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον υπηρεσιακό υπουργό, Ευ. Τουρνά, και στελέχη του Λιμενικού στην Καλαμάτα δεν άφηνε περιθώρια παρερμηνειών. Παρακολουθώντας τον υπηρεσιακό υπουργό Πολιτικής Προστασίας να ενημερώνει για το χρονικό της υπόθεσης που εξελίχθηκε σε τραγωδία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Η εικόνα αυτή δεν είναι μία εικόνα ενός πλοίου υπέρφορτου, υπέρβαρου και άρα σε διακινδύνευση; Δηλαδή, όποιος δει αυτή την εικόνα θα πει θα πει “αμάν, αυτό είναι έτοιμο να βουλιάξει”…», για να λάβει την απάντηση του κ. Τουρνά: «Δεν ήταν έτοιμο να βουλιάξει γιατί υπήρχε ηρεμία, αλλά, παρ’ όλα αυτά, το Λιμενικό επέμεινε με εντολή του Κέντρου Επιχειρήσεων για παροχή βοήθειας. Ομως και αυτοί επέμειναν και μέσω του δορυφορικού τηλεφώνου ήταν αρνητικοί σε οποιαδήποτε συνδρομή. “Είμαστε σε διεθνή ύδατα και ο προορισμός μας είναι η Ιταλία”, έλεγαν. Τα όργανα έδρασαν σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο σύμφωνα με τους κανόνες». Σε έντονο ύφος, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε: «Είμαστε εδώ για να δώσουμε κάποιες απαντήσεις σε μια τραγωδία, όχι για να αποδώσουμε ευθύνες. Το τελευταίο που με απασχολεί είναι να αποδώσω ευθύνες για τα αίτια».
Στην παρέμβαση στελέχους του Λιμενικού ότι «μια οποιαδήποτε μετακίνηση θα μπορούσε να είναι η αιτία ανατροπής», ο κ. Τσίπρας ρώτησε αν υπάρχει κάποιο πρωτόκολλο διάσωσης, με τον κ. Τουρνά να απευθύνεται προς τα στελέχη του Λιμενικού λέγοντας: «Θα μπορούσατε να κάνετε κάποια επέμβαση σε ένα τέτοιο πλοίο, στο οποίο είχε μετατοπιστεί το φορτίο με υψηλά το κέντρο βάρους, με αστάθεια; Θα μπορούσατε να έχετε κάποια δυνατότητα επέμβασης έτσι ώστε να αποσοβήσετε κάτι; Σε ένα πλοίο το οποίο έχει ξεκινήσει να ταξιδεύει 4 μέρες με 5 ναυτικά μίλια την ώρα και είναι σε πλήρη αστάθεια νομίζω ότι δεν υπάρχει δυνατότητα επέμβασης».
Η τοποθέτηση αυτή του υπηρεσιακού υπουργού προκάλεσε την… έκρηξη του Αλέξη Τσίπρα προς έκπληξη των παρισταμένων: «Δηλαδή, θέλετε να πείτε, κύριε υπουργέ, ότι ένα τέτοιο πλοίο είναι καταδικασμένο να βουλιάξει; Ηρθα για να κάνω κάποιες ερωτήσεις για να συνειδητοποιήσουμε τι συνέβη, αλλά το να κάνετε ερωτήσεις και να λέτε ότι όποιο πλοίο είναι υπέρφορτο είναι καταδικασμένο να βουλιάξει δεν το δέχομαι. Μίλησα με τον πρωθυπουργό. Δεν ήλθαμε εδώ για να επιρρίψουμε ευθύνες. Εδώ υπάρχει ένα σημαντικό κενό που αφορά στα πρωτόκολλα που έχουν καθορίσει η Frontex και η Ευρωπαϊκή Ενωση».
Ο Ευάγγελος Τουρνάς τόνισε ότι οι έρευνες συνεχίζονται και θα συνεχιστούν, «ώστε να εξαντλήσουμε κάθε πιθανότητα να σωθεί όποιος είναι ζωντανός και όποιος μπορεί να σωθεί».
Ηδη, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκινήσει ένα γαϊτανάκι ευθυνών για να δημιουργήσει κλίμα κατά της Νέας Δημοκρατίας. «Το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο με πρόσφυγες και μετανάστες πλήττει τις ευρωπαϊκές αξίες και εκθέτει την Ελλάδα για τις ευθύνες της στη διάσωσή τους», έγραψε σε ανάρτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις για τη στάση του απέναντι στη χώρα. Μετά το σάλο, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε διόρθωση, αφαιρώντας από το tweet το τμήμα που αφορούσε στις ευθύνες τις Ελλάδας.
Αίσθηση προκάλεσε και η δήλωση του Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος έκανε λόγο για «ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και ηγεσία του Λιμενικού Σώματος, που ακολουθούν με θρησκευτική ευλάβεια την πολιτική των κ.κ. Μητσοτάκη και Πλακιωτάκη και έστειλαν στον υγρό τάφο, με τον πιο άδικο τρόπο, εκατοντάδες αθώες ψυχές ανθρώπων, παιδιών και γυναικών». Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Κουρουμπλής είχε διαγραφεί από τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή είχε αποκαλέσει «δολοφόνους» τους βουλευτές της Ν.Δ. κατά την περίοδο της πανδημίας και λίγο καιρό αργότερα… επέστρεψε στο κόμμα.
Αίσθηση προκάλεσε ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος παρείχε απόλυτη κάλυψη και στους νεολαίους του ΣΥΡΙΖΑ για το καταγγελτικό υψωμένο δάχτυλο προς την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αφού, όπως είπε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, δεν είδε κάτι το επιλήψιμο. «Αλίμονο αν οι νεολαίοι μας κάθονται απαθείς!», είπε. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος είπε ότι δεν επρόκειτο για επίθεση στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά για διάλογο και «κέρδος για τη δημοκρατία».
Σκέρτσος: Τσίπρας όπως εμπειρογνώμονας-ανακριτής
Αμεση ήταν η παρέμβαση του εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ., Ακη Σκέρτσου: «Ενώ βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη η επιχείρηση έρευνας -διάσωσης των ναυαγών από το Λιμενικό Σώμα και ενώ η χώρα μας διαχειρίζεται με ευθύνη και ευαισθησία τη μεγάλη ανθρωπιστική τραγωδία που συνέβη σε διεθνή ύδατα, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται σαν “εμπειρογνώμονας – ανακριτής” ναυτικών δυστυχημάτων και “έτοιμος να δώσει απαντήσεις” για θέματα που δεν γνωρίζει. Είναι προφανές από τις δημόσιες δηλώσεις του σήμερα ότι η μόνη του έγνοια, όπως και κάποιων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, είναι να ρίξουν ευθύνες που δεν αναλογούν στο Λιμενικό Σώμα μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουν μικροκομματικές προεκλογικές σκοπιμότητες. Χωρίς να λένε κουβέντα για τις εγκληματικές ευθύνες των απάνθρωπων κυκλωμάτων των λαθροδιακινητών. Θλιβερό. Σεβόμαστε το πένθος που έχει κηρυχθεί και τον αφήνουμε στην κρίση των πολιτών».
Ναυάγιο στην Πύλο: Πρώτο θέμα στον διεθνή Τύπο
Εκτενής είναι η αναφορά ξένων Μέσων στο τραγικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, την ώρα που Ευρωπαίοι πολιτικοί εκφράζουν τη βαθιά θλίψη τους για το θάνατο δεκάδων μεταναστών στη Μεσόγειο. Για μία μεγάλη τραγωδία που προκαλεί πόνο έκανε λόγο ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Πιαντεντόζι, ο οποίος δήλωσε στο κανάλι SkyTG24 ότι το ναυάγιο έγινε στην ελληνική περιοχή έρευνας και διάσωσης, ωστόσο «αυτό δεν σημαίνει ότι ευθύνεται η Ελλάδα, απλώς περιγράφονται συγκεκριμένες περιοχές ευθύνης». Ο ίδιος σημειώνει την ανάγκη να υπάρξουν αποφασιστικά μέτρα ώστε η Ευρώπη να μπλοκάρει τους διακινητές.
Το ίδιο ζήτημα ανέδειξε σε tweet του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος τόνισε πως «πρόκειται για μια σπαρακτική υπενθύμιση ότι πρέπει να βάλουμε τέλος στην αδίστακτη επιχείρηση των λαθρεμπόρων. Οι ηγέτες της Ε.Ε. θα εξετάσουν το θέμα στην EUCO τον Ιούνιο». Η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έγραψε πως τα κράτη-μέλη και οι τρίτες χώρες πρέπει να συνεχίσουν τη συνεργασία για να αποτραπούν τέτοιες τραγωδίες. «Ανείπωτη θλίψη για τα θύματα, απόλυτη στήριξη στην Ελλάδα», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Τwitter ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.
«Γροθιά στο στομάχι» είναι το πρωτοσέλιδο της γαλλικής «Liberation» με τίτλο «Υγρός τάφος – Τουλάχιστον 79 μετανάστες νεκροί στη Μεσόγειο». Η γαλλική εφημερίδα, με κεντρικό άρθρο της, κάνει λόγο για τάφο ονείρων για μια καλύτερη ζωή στη Μεσόγειο, «της οποίας τα ζεστά νερά θα υποδεχτούν σύντομα εκατομμύρια ανέμελους τουρίστες». Χαρακτηρίζει μάλιστα το ναυάγιο μια «νέα ελληνική, ευρωπαϊκή και ανθρώπινη τραγωδία». Σημειώνει, δε, πως «ενώ δεν θα μάθουμε ποτέ με βεβαιότητα τον πλήρη απολογισμό των νεκρών, αυτό το ναυάγιο θα είναι το πιο θανατηφόρο της χρονιάς στη χώρα».
Πρώτο θέμα ήταν χθες στον ιστότοπο της βρετανικής εφημερίδας «The Guardian» το ναυάγιο, ενώ σε ανάλυσή της σημειώνει πως ο πολιτικός διχασμός στη Λιβύη αφήνει την Ευρώπη χωρίς αξιόπιστο σύμμαχο για την καταπολέμηση των διακινητών. Στην κορυφή της ροής ειδήσεων ήταν και στο BBC, που ανέδειξε την πληροφορία πως ότι στο πλοιάριο βρίσκονταν 100 παιδιά. Συνεχή ροή και ρεπορτάζ για τις εξελίξεις φιλοξενεί από την πρώτη στιγμή το πρακτορείο Reuters.
Το Politico έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι τα ελληνικά κόμματα διέκοψαν την προεκλογική εκστρατεία, «αφού δεκάδες μετανάστες πνίγηκαν σε θανατηφόρο ναυάγιο ανοιχτά της νότιας χερσονήσου της Ελλάδας, στην Πελοπόννησο». Η αμερικανική εφημερίδα «Τhe New York Times» σε ρεπορτάζ της χθες επεσήμανε πως η Ελλάδα συνεχίζει τις έρευνες διάσωσης μετά το θανατηφόρο ναυάγιο. «Εκατοντάδες μετανάστες αγνοούνται μετά την ανατροπή πλοίου στα ανοιχτά της Ελλάδας», τιτλοφορείται ρεπορτάζ της οικονομικής «Financial Times».