Καταγγελτικός ήταν ο κ. Μητσοτάκης για το σύνθημα «Δημοκρατία ή Νέα Δημοκρατία;» που έχει… λανσάρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δήλωσε πως οι πολίτες επιθυμούν να κρίνουν και να συγκρίνουν τις θέσεις και τις προτάσεις των πολιτικών δυνάμεων.
«Το πραγματικό ερώτημα των εκλογών είναι εκείνο που υπάρχει στη μνήμη και τη σκέψη του πολίτη: προχωράμε μαζί μπροστά ή γυρίζουμε πίσω. Θέλουμε τελικά κυβέρνηση Ν.Δ. ή θέλουμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Θέλουμε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Τσίπρα ή θέλουμε κυβέρνηση της Ν.Δ. με πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη;», τόνισε ο πρωθυπουργός: «Οι πολίτες σύντομα θα κρίνουν δύο τετραετίες -εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ και τη δική μας- και θα κρίνουν ένα διαφορετικό όραμα για την Ελλάδα του 2030. Τουλάχιστον εμείς έχουμε όραμα, από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχω ακούσει. Οι Ελληνες θα μπορούν να κρίνουν ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τις κρίσεις στο Μεταναστευτικό. Θα κρίνουν και θα συγκρίνουν ποιοι μετατρέπουν τις δυσκολίες σε νέους στόχους χωρίς ψέματα».
Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να αναθεωρήσει τη στάση του και να επιστρέψει στα έδρανα των κοινοβουλευτικών αποφάσεων, σημειώνοντας πως οι πολίτες ζητούν θέσεις και όχι ψέματα.
«Είναι δική σας επιλογή αν θα μείνετε στο περιθώριο. Εμείς στοχεύουμε ψηλά και προχωράμε μπροστά», είπε χαρακτηριστικά, καλώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον να υπερψηφίσει την τροπολογία για το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη: «Κάντε το σωστό και υπερψηφίστε την τροπολογία της κυβέρνησης και μετά θα μπορείτε να απέχετε και να παρακολουθείτε από τον εξώστη την πλειοψηφία να ψηφίζει τα θετικά μέτρα για την κοινωνία».
Προσβλητική επιλογή
«Αρνείστε να τοποθετηθείτε με την ψήφο σας για ζητήματα που αφορούν όλους τους πολίτες. Σήμερα για τους μισθούς στις Ενοπλες Δυνάμεις και αύριο για άλλα ζητήματα, όπως οι επικουρικές των συνταξιούχων. Είναι επιλογή που δεν προσβάλει μόνο τη Δημοκρατία και το Σύνταγμα, αλλά πρωτίστως εκείνους που σας ψήφισαν για να τους εκπροσωπείτε. Ο λαός ψήφισε αντιπροσώπους και όχι απεργούς. Υποτίθεται ότι διεκδικείτε την ψήφο του λαού για να μπείτε στη Βουλή και παράλληλα λέτε ότι αποχωρείτε από τη Βουλή. Αυτό που κάνετε συνιστά κατάθεση της εντολής που σας έδωσαν οι ψηφοφόροι σας. Ή μήπως σηματοδοτεί πρόωρη παραδοχή ήττας;».
Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στις απειλές Σπίρτζη «με το καλό ή με το άγριο», χαρακτηρίζοντας αθλιότητες της Κουμουνδούρου τα περί… εκβιαζόμενου ΠΑΣΟΚ και του αρχηγού του.
Επένδυση στο διχασμό
«Θα σας καλέσω για μία ακόμα φορά να επανέλθετε στο ρόλο σας και στη δημοκρατική ομαλότητα. Να επιλέξετε αντιπαράθεση με θέσεις και όχι φωνές. Αν θέλετε να πείσετε ότι δεν επενδύετε συνειδητά στους διχασμούς του παρελθόντος, διαλέξτε τουλάχιστον άλλη εισαγωγή στις ομιλίες σας από τον ύμνο του ΕΑΜ».
Για selfies στη Βαρβάκειο ο Κασσελάκης
Οσο για τις δημοσκοπήσεις, που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως έπεσαν έξω στην Κύπρο, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε: «Αυτό που έγινε στην Κύπρο, κ. Τσίπρα, είναι ότι βγήκε πρώτος εκείνος που όλες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν πρώτο. Αυτός που εμφανιζόταν τρίτος βγήκε δεύτερος, οπότε προσέξετε, κ. Τσίπρα, όταν επικαλείστε τις δημοσκοπήσεις της Κύπρου, αν και για να συμβεί κάτι αντίστοιχο στη χώρα μας απαιτείται μεγάλη προσπάθεια από το ΠΑΣΟΚ».
Ο πρωθυπουργός απαρίθμησε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη θωράκιση της αποτρεπτικής αμυντικής δύναμης με την προσθήκη υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών και φρεγατών, ενώ προανήγγειλε πως από 1ης.1.2024 θα ισχύει νέο μισθολόγιο για τους ένστολους, όπως και για το Δημόσιο.
ΣΤΡΙΜΩΓΜΕΝΟΣ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ
Σε βέρτιγκο για εξοπλιστικά, «σιωπή» για Κασιδιάρη
Σε θολά νερά… θέλησε να ψαρέψει και χθες στην Ολομέλεια ο Αλέξης Τσίπρας με ιστορικές καταδύσεις, ευφυολογήματα για την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και εμμονή στην ατζέντα των υποκλοπών. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η σιγή ιχθύος που επέλεξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την τροπολογία που βάζει «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη. Οταν, μάλιστα, ο πρωθυπουργός τού επεσήμανε αυτή την επιλεκτική «αφωνία» που επέδειξε, ο κ. Τσίπρας αυτό που είχε να του απαντήσει είναι ότι «η Ν.Δ. ήταν εκείνη που βρέθηκε χέρι χέρι με τη Χ.Α. κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών», ξεχνώντας όχι μόνο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μαζί στην πάνω και κάτω πλατεία του Συντάγματος, αλλά και ότι με τις ψήφους της Χ.Α. στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας διαλύθηκε το 2015 η Βουλή!
Ο κ. Τσίπρας, όμως, χρειάσθηκε χθες να σκάψει πολύ πίσω στο παρελθόν… για να δικαιολογήσει την κοινοβουλευτική εκτροπή στην οποία έχει επιλέξει να βαδίσει μέχρι τις εκλογές αποχωρώντας από όλες τις ψηφοφορίες των νομοσχεδίων. Αναζήτησε άλλοθι στο ότι η Ν.Δ. το 2019 είχε αποχωρήσει από την ψήφιση των Ποινικών Κωδίκων και ότι το 1989 και το 1982 οι Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και Ευάγγελος Αβέρωφ είχαν ανακοινώσει την αποχώρηση της Ν.Δ. από τις ψηφοφορίες για τον Προϋπολογισμό και την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, αντίστοιχα, προσποιούμενος ότι είναι το ίδιο η αποχώρηση ενός κόμματος από ένα νομοσχέδιο με τη μόνιμη αποχώρηση από όλα και για όλα!
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πάντως, χθες, για μία ακόμη φορά, δεν κατάφερε να αιτιολογήσει τη μόνιμη άρνηση που έχει στη στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων και των στελεχών τους. Χαρακτήρισε τις αυξήσεις στους ένστολους προεκλογικές, όπως και την εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη για νέο μισθολόγιο στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων το 2024. Μάλιστα, τον κάλεσε «να μη δίνει υποσχέσεις για το 2024, διότι δεν θα βρίσκεται τότε στη θέση του πρωθυπουργού».
Ο κ. Τσίπρας όμως έδειξε να βρίσκεται σε πραγματικό βέρτιγκο σε ό,τι αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα, υποστηρίζοντας μέχρι και ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε και τις Belharra», όταν, όπως του υπενθύμισε ο πρωθυπουργός, «προφανώς δεν τα πάτε καλά με τις ψηφοφορίες. Μας είπατε ότι ψηφίσατε τις Belharra, νόμος 4891/22, για ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε “παρών” και εδώ πάλι λέτε ψέματα».
Μπερδεμένος… έδειξε να είναι επίσης ο κ. Τσίπρας και με τις αναγνώσεις των δημοσκοπήσεων, ακόμα και όταν αυτές δεν αφορούν στην ελληνική επικράτεια. Ετσι, χθες είδε δημοκοπικές αποτυχίες στις προεδρικές εκλογές της Κύπρου, παρόλο που δεν έπεσαν έξω σε ό,τι αφορά το ποιος τελικά από τους τρεις αναδείχθηκε πρώτος, αλλά μεταξύ του δεύτερου και τρίτου!
ΣΗΜΕΡΑ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ
Μπαίνει μπλόκο στο νεοναζιστικό μόρφωμα
«Ωρα μηδέν» είναι η σημερινή στη Βουλή, καθώς αναμένεται (καιρού επιτρέποντος) να ψηφισθεί στην Ολομέλεια το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη. Χθες, πάντως, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης (που σήμερα θα προεδρεύσει στο ΚΥΣΕΑ), μιλώντας στη Βουλή, επεσήμανε ότι στόχος της πρότασης που κατέθεσε η κυβέρνηση είναι «η βελτίωση της ποιότητας της Δημοκρατίας μας, αλλά και η προστασία της Δημοκρατίας μας από αυτούς οι οποίοι είναι ταγμένοι να την υπονομεύουν», προσθέτοντας ότι η τροπολογία της προστασίας της Δημοκρατίας από εγκληματικές οργανώσεις και από πρόσωπα που εμφανίζονται έχοντας το μανδύα πολιτικών κομμάτων είναι μέλημά του.
«Πρόκειται», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, «για κάτι το οποίο με διαφορετικούς τρόπους ισχύει σε αρκετά ευρωπαϊκά κράτη, αποβλέποντας -και επιμένω σε αυτό- όχι στον αποκλεισμό των ιδεών, αλλά τελικά στην περιφρούρηση της ίδιας της δημοκρατικής συνταγματικής τάξης. Πράγματι, το Σύνταγμά μας -και σωστά- δεν επιτρέπει τον εξοβελισμό καμίας άποψης. Ούτε και την απαγόρευση κομμάτων. Αλλα Συντάγματα, όπως το γερμανικό ή το αυστριακό, είναι πολύ πιο αυστηρά ως προς τις δυνατότητες που δίνει το Σύνταγμα στα δικαστήρια να αποκλείουν κόμματα από το να συμμετέχουν στις εκλογές».
Κάνοντας ένα άνοιγμα για να ψηφιστεί και από άλλα κόμματα τόνισε: «Είμαστε ανοιχτοί και σε τροποποιήσεις, σε βελτιώσεις της τελευταίας στιγμής. Καταλαβαίνω ότι το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής θα καταθέσει κάποιες τέτοιες προτάσεις. Διότι πρέπει, θα το ξαναπώ, αυτή η διάταξη να ψηφιστεί -αν είναι αυτό εφικτό- και από τους 300 βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου». Οπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός, την τελική κρίση θα την κάνει το Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου, που, άλλωστε, ανέκαθεν έχει από το Σύνταγμα την ευθύνη για την ανακήρυξη των συνδυασμών. Οι δικαστές, χωρίς να μπουν στη διαδικασία να αξιολογούν ιδέες ή διακηρύξεις, να εξετάζουν ένα και μόνο στοιχείο: αν υπάρχουν πράξεις με ιδιαίτερη ποινική απαξία.
Μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι αν η πλειοψηφία επιμείνει στη δική της πρόταση, τότε «δεν μπορούμε να ψηφίσουμε αυτή την τροπολογία». Αντιπρότεινε τη ρύθμιση που διατύπωσαν στον δημόσιο διάλογο οι δύο συνταγματολόγοι, η οποία προβλέπει πως αν ένα κόμμα επιλέξει να καταθέσει ψηφοδέλτιο με υποψήφιο που έχει καταδικαστεί για αδικήματα του 187 (εγκληματική οργάνωση) και 187Α του Π.Κ. (τρομοκρατικές πράξεις), ο Αρειος Πάγος μπορεί να κρίνει ότι το κόμμα δεν μπορεί να καταθέσει συνδυασμό.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, από τη μεριά του, έδειξε ότι η πλειοψηφία είναι διατεθειμένη -κάτι που επεσήμανε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από βήματος Βουλής- να συζητήσει τον περιορισμό του εύρους των αδικημάτων, γεγονός που ερμηνεύτηκε ως κλείσιμο του ματιού για περιορισμό της διάταξης στα άρθρα 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα.
Ολα αυτά ενώ αναμένεται η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου επί της συνταγματικότητας της τροπολογίας που κατέθεσε η κυβέρνηση και η οποία θα κρίνει -εν πολλοίς- τη στάση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ.
Από εκεί και πέρα, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 τάσσονται κατά σε οποιαδήποτε ρύθμιση, ενώ ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, δήλωσε στην Επιτροπή πως το κόμμα του θα τοποθετηθεί στην Ολομέλεια και για μία ημέρα ακόμη κράτησε κλειστά τα χαρτιά του, προφανώς περιμένοντας το τι θα πράξουν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.
Τέλος, εξώδικο στον Πρόεδρο της Βουλής έστειλε ο νεοναζί κρατούμενος στις φυλακές Δομοκού, Ηλίας Κασιδιάρης, ισχυριζόμενος πως είναι αντισυνταγματική η κυβερνητική τροπολογία για το εκλογικό μπλόκο στο μόρφωμα που διοικεί. Σύμφωνα με συνεργάτες του Κωνσταντίνου Τασούλα, το εξώδικο αυτό αποτελεί ομολογία πως το καταδικασμένο μέλος της εγκληματικής οργάνωσης είναι πραγματικός ηγέτης του μορφώματος.