Γράφουν οι ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΕΡΓΗΣ
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας αυτής, ο κ. Μητσοτάκης επισκέπτεται σήμερα το πρωί τις Σέρρες και εν συνεχεία θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, όπου θα έχει συσκέψεις με τους εκπροσώπους των παραγωγικών και επιστημονικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας, ενώ θα γίνει και παρουσίαση των έργων στη Θεσσαλονίκη τόσο σε ότι αφορά τις υποδομές όσο και τις επενδύσεις και τις δομές επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, αλλά και τις δομές Υγείας και Πρόνοιας.
Το μήνυμα που εκπέμπεται από το Μέγαρο Μαξίμου αφορά το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που μία κυβέρνηση σχεδιάζει και υλοποιεί με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ένα τόσο φιλόδοξο σχέδιο για τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων ύψους 10 δισ. ευρώ, που στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι δημιουργεί τη Θεσσαλονίκη του 2030 ως πραγματικό υπερτοπικό πόλο ανάπτυξης στη Β. Ελλάδα και τα Βαλκάνια, με 35 μεγάλα δημόσια και ιδιωτικά έργα σε κρίσιμες υποδομές, σιδηροδρομικές και οδικές διασυνδέσεις, νέα δικαστικά μέγαρα, νέες φοιτητικές στέγες, επιχειρηματικά πάρκα νέας γενιάς για καινοτομία, logistics, αναβάθμιση του λιμανιού και σημαντικές αναπλάσεις σε όλη την πόλη.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση και με τους βουλευτές Ν.Δ. στην Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, ενώ και η Ν.Δ. ξεκινά από αύριο σειρά εκδηλώσεων στη Βόρεια Ελλάδα με συμμετοχή υπουργών, βουλευτών και κομματικών στελεχών, οι οποίες θα συνεχιστούν και μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
Η προετοιμασία για την 86η ΔΕΘ κορυφώνεται στον απόηχο τόσο του «φρένου» που έβαλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε φαινόμενα ακραίας παροχολογίας, ξεκαθαρίζοντας πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για τη στήριξη της κοινωνίας στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας, όσο και του ξεκάθαρου μηνύματος που εξέπεμψε στο Υπουργικό Συμβούλιο σχετικά με τη σοβαρή υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, που, όπως είπε, βρίσκεται ήδη στην ευθύνη της Βουλής και της Δικαιοσύνης και απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης γίνεται η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Επόμενο σταθμό σε ό,τι αφορά την υπόθεση των επισυνδέσεων αποτελεί πάντως η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας με τις ακροάσεις των «9» νυν και πρώην διοικητών της ΕΥΠ και πολιτικών και δικαστικών προσώπων που εμπλέκονται με τη λειτουργία της.
Κλίμα έντασης
Το κλίμα πολιτικής έντασης διεφάνη πάντως χθες, στη μάχη γραμμών από το μέτωπο των κομμάτων της αντιπολίτευσης στη Διάσκεψη των Προέδρων.
Στις ορθολογικές προτάσεις και παραινέσεις του Προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, στα μέλη της Επιτροπής να διαφυλάξουν τη μυστικότητα, να προστατευτεί η διαδικασία και να αφεθούν εκτός της αίθουσας τα κινητά, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν δημιουργώντας ένταση, βλέποντας όπως ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, «απόπειρα υποβάθμισης του κοινοβουλευτισμού και πρόθεση της πλειοψηφίας να υπονομεύσει την αυριανή συνεδρίαση», ενώ η γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., Ευαγγελία Λιακούλη, ότι «η κυβέρνηση δεν θέλει να βγουν όλα στο φως».
Μυστικότητα αλά καρτ
Αίσθηση προκάλεσε και ο τρόπος που ο ΣΥΡΙΖΑ, διά του κ. Κατρούγκαλου, προσπάθησε να ισορροπήσει ανάμεσα στο γράμμα του ΚτΒ και του πνεύματος της Κουμουνδούρου σχετικά με το θέμα της μυστικότητας, λέγοντας ότι «προφανώς και θα πρέπει να τηρηθεί η μυστικότητα στο βαθμό που προστατεύει την εθνική ασφάλεια και τα εθνικά μυστικά, αλλά δεν μπορεί να είναι άλλοθι και αντικείμενο χειραγώγησης αυτή η πρόβλεψη του Κανονισμού από την πλειοψηφία, ούτως ώστε με επιλεκτικές διαρροές να διαστρεβλώνεται το τι ειπώθηκε». Και παρά τη γνώση του περί της ισόβιας τήρησης του απορρήτου από τους βουλευτές που θα μετέχουν στη συνεδρίαση, εξέφρασε την άποψη ότι θα μπορούσαν να δημοσιοποιηθούν τα Πρακτικά, όσα «ανάγονται σε θέματα εθνικής ασφάλειας ή εθνικού απορρήτου, αυτά προφανώς να παραλείπονται, όλα όμως τα υπόλοιπα να είναι στο φως».
Το ΚΚΕ
Υπέρ της δημοσιοποίησης τάχθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, λέγοντας πως «δεν μπορεί η όποια διερεύνηση να γίνεται εν κρυπτώ, πολύ, δε, περισσότερο να υπάρχουν επιλεκτικές διαρροές για τη δημιουργία εντυπώσεων», προσθέτοντας πως σε θέματα που μπορεί να είναι απόρρητα και σχετίζονται με την άμυνα, τότε πρέπει να εξετάζεται κατά περίπτωση το θέμα της μη δημοσιοποίησής τους. Οσο για τη σύσταση προς τα μέλη της Επιτροπής να μη φέρουν τα κινητά τους στη συνεδρίαση, είπε ότι «είναι αυτό είναι ένα ψευτοδίλημμα».
Ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, επεσήμανε στους βουλευτές της αντιπολίτευσης πως το θέμα των Πρακτικών είναι λυμένο από τον ΚτΒ που προβλέπει μόνο την έκδοση ενός «πορίσματος», δηλαδή ενός συμφωνηθέντος κειμένου εν είδει συμπερασμάτων. Αυτή είναι η μόνη διέξοδος. Ωστόσο με ρεαλισμό, εκτίμησε ο κ. Τασούλας, πως μια τέτοια συμφωνία σε ένα τέτοιο κοινό πόρισμα μπορεί να αποτελεί μια «εντυπωσιακή πρόκληση», αλλά καταλαβαίνει πως είναι πολύ δύσκολο για να το περιμένει κανείς.