Οπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, οι δύο χώρες συνεργάζονται «από νέες θέσεις, για τους κοινούς στόχους της ηπείρου μας, μακριά από ρόλους ισχυρού και αδύναμου ή πιστωτή και δανειζόμενου».
«Ηρθαμε σε μία νέα Ελλάδα», υπογράμμισε και ο Γερμανός καγκελάριος, αναγνωρίζοντας ότι «οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις απέδωσαν καρπούς και η δυναμική της οικονομίας είναι εμφανής».
Για το ζήτημα της ευρωπαϊκής αντίδρασης στην ενεργειακή κρίση ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «θέλουμε να επιλυθεί σε επίπεδο υπουργών», ενώ ο κ. Σολτς εμφανίστηκε πιο συγκρατημένος, σημειώνοντας ότι «στην πράξη υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να φέρουν εις πέρας οι υπουργοί Ενέργειας, κυρίως σε ό,τι αφορά το να αποτρέψουμε τις κερδοσκοπικές υψηλές τιμές του φυσικού αερίου που αποθηκεύεται».
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε για την επιθετική ρητορική και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και επανέλαβε ότι η Ελλάδα τάσσεται παγίως υπέρ της διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και της συνεννόησης, στη βάση, όμως, του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας
Σε αδιέξοδο ο Ερντογάν
Τα μηνύματα των δύο ηγετών προς την Τουρκία ήταν σαφή στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου. Αφού επεσήμανε πως «είναι πραγματικά κρίμα ο κ. Ερντογάν να μη βλέπει ότι βαδίζει σε ένα αδιέξοδο, όταν δηλητηριάζει το λαό του με ψέματα κατά της Ελλάδος», ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως «οι γείτονές μας και όλοι οι εταίροι μας γνωρίζουν ότι τα ελληνικά νησιά δεν απειλούν κανέναν».
«Ολοι γνωρίζουν ότι οι διεθνείς συμβάσεις δεν αλλάζουν με αυθαίρετες ερμηνείες, ούτε η Ιστορία με ψευδαισθήσεις, ούτε η γεωγραφία με παραχαραγμένους χάρτες», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας ότι «αντιτάσσουμε στην προκλητικότητα τη διεθνή νομιμότητα. Το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας».
«Οι εταίροι στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει να αμφισβητούν ο ένας την κυριαρχία του άλλου και όλα τα ζητήματα πρέπει να επιλύονται με διάλογο και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου», ανέφερε ο κ. Σολτς, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «οι σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν είναι σημαντικές μόνον για τις δύο χώρες, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη και τη διατλαντική Συμμαχία».
Οπως είπε εξάλλου, «η Μεσόγειος είναι μια περιοχή γεμάτη δυνατότητες, ειδικά στον οικονομικό τομέα, και θα έπρεπε να είναι προς το συμφέρον όλων των γειτονικών χωρών στην περιοχή να εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες αυτές προς όφελος των λαών τους».
Για ψευτομνημόνιο
Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε και για τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά τον άκυρο και ανυπόστατο χαρακτήρα του τουρκολιβυκού μνημονίου που υπονομεύει τη σταθερότητα και στην ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και για την ετοιμότητα της Ελλάδος να συμμετέχει πάντα και στη «Διαδικασία του Βερολίνου», σημειώνοντας ότι «θέλουμε να έχουμε άποψη και λόγο για τις εξελίξεις στη Λιβύη».
Στην ατζέντα της συζήτησης βρέθηκε και το μεταναστευτικό και η ανάγκη για κοινή ευρωπαϊκή πολιτική και στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής.
«Η Ελλάδα φρουρεί και θα φρουρεί τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα. Αποκρούοντας τις εισβολές των δουλεμπόρων, σώζοντας κάθε μέρα ζωές στο Αιγαίο, προστατεύοντας τους κατατρεγμένους», διεμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ανάγκη συντονισμού ενεργειών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη στήριξή της.
«Γερμανία και Ελλάδα είναι απολύτως σύμφωνες ότι εξαρτάται από τη Ρωσία το να σταματήσει αμέσως ο αδικαιολόγητος επιθετικός πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας και να αποσύρει τα στρατεύματά της», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Σολτς.
Ενίσχυση με Marder
Εγινε εξάλλου αναφορά στον αμυντικό τομέα και τη νέα μορφή κυκλικής ανταλλαγής, «που εκσυγχρονίζει τον εξοπλισμό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, στηρίζοντας ταυτόχρονα και την Ουκρανία».
Στο πλαίσιο αυτό τα τεθωρακισμένα Marder, που ήδη άρχισαν να καταφθάνουν στην χώρα μας, όπως ανακοίνωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός, «θα κατευθυνθούν στον Εβρο διότι εκεί κρίνουν οι Ενοπλες Δυνάμεις ότι θα είναι πιο χρήσιμα».
«Τα Marder παραδόθηκαν στην Ελλάδα και δεν δίνεται καθημερινή αναφορά πού βρίσκονται, ούτε τη ζητάμε», ανέφερε ο κ. Σολτς και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα είναι ένας αξιοσέβαστος εταίρος του ΝΑΤΟ με τον οποίο συνεργαζόμαστε σε όλα τα πεδία».
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «11 θετικές αξιολογήσεις τα τελευταία τρία χρόνια»
Ο πρωθυπουργός παρουσίασε και τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και τις μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει η κυβέρνηση, οι οποίες της έχουν επιτρέψει να συνδυάσει την ανάπτυξη με την πολιτική μείωσης των φόρων, χωρίς να υπονομεύσει τη δημοσιονομική σταθερότητα.
Οπως είπε, «η Ελλάδα σήμερα είναι εκτός ευρωπαϊκής εποπτείας με 11 θετικές αξιολογήσεις τα τελευταία τρία χρόνια, εμφανίζει έναν από τους πιο δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη, περιορίζει την ανεργία και προσβλέπει σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023, ενώ ταυτόχρονα έχει εκτινάξει επενδύσεις και εξαγωγές».
Την ίδια ώρα «μειώνει το δημόσιο χρέος, το οποίο φέτος θα πέσει στο 170% του ΑΕΠ, κάτι που αποδεικνύει ότι η οικονομική πρόοδος μπορεί να συμβαδίζει με τη δημοσιονομική ισορροπία». «Η αντιπροσωπεία μου και εγώ ήρθαμε σε μία νέα Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι όλοι στην Ευρώπη έχουμε πληγεί από τις τρέχουσες κρίσεις, είναι σαφές ότι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις εδώ στην Ελλάδα απέδωσαν καρπούς και η δυναμική της οικονομίας της χώρας είναι εμφανής», σχολίασε ο κ. Σολτς.
«Ανοιχτό το θέμα του κατοχικού δανείου»
Ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων, ξεκαθαρίζοντας πως «για την Αθήνα παραμένει ανοιχτό και ειδικά του κατοχικού δανείου», ενώ οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για τις τρέχουσες εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και την ανάγκη προώθησης της ευρωπαϊκής πορείας των χωρών της περιοχής και μέσω της «Διαδικασίας του Βερολίνου». Ο κ. Μητσοτάκης θα λάβει μέρος στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας στη γερμανική πρωτεύουσα, στις 3 Νοεμβρίου.