Με δεδομένες τις εξελίξεις σχετικά με την έρευνα των Ολλανδών (της HVA International) στη Θεσσαλία αποφασίστηκε να μην υπάρξει καθυστέρηση, αντίθετα η κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει τη δυνατότητα παρουσίασης συγκεκριμένων στοιχείων. «Διακηρυγμένος στόχος του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης», όπως έχει επισημάνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, «είναι η μεγάλη αυτή περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή που υπέστη η Περιφέρεια Θεσσαλίας να λειτουργήσει σαν εφαλτήριο για να οργανώσουμε ξανά και καλύτερα από μηδενικής βάσης τα έργα διαχείρισης υδάτων, αντιπλημμυρικής προστασίας, καλλιεργειών, δόμησης και κρίσιμων υποδομών στις περιοχές εκείνες που κρίνονται ως οι πλέον ευπαθείς και ευάλωτες σε νέα πλημμυρικά φαινόμενα».
Το πρώτο πόρισμα της ολλανδικής εταιρίας παρουσιάστηκε στους συναρμόδιους υπουργούς (Υποδομών και Μεταφορών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Εσωτερικών, Υγείας, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας) και ανέβηκε ήδη στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης.
Το τελικό Master Plan, που αναμένεται τον Φεβρουάριο του 2024, θα περιλαμβάνει έναν οδικό χάρτη για τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις, με σκοπό, όπως αναφέρεται, την αποτελεσματική λειτουργία της άρδευσης και μία ανθεκτική απέναντι σε πλημμύρες Θεσσαλία. «Εχουμε λάβει την επισήμανση από την ολλανδική εταιρία ότι πρέπει να αλλάξουμε ολόκληρη την προσέγγισή μας γύρω από τη διαχείριση των υδάτων και των πλημμυρών, αλλά και να αποδεχτούμε το γεγονός ότι ο ανασχεδιασμός αυτός θα πάρει χρόνο και θα κοστίσει χρήματα», αναμένεται να τονίσει ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στα μέτρα στήριξης των αγροτών στη Θεσσαλία και στον Εβρο που «χτυπήθηκαν» από την κακοκαιρία «Daniel» και τις πυρκαγιές τονίζοντας ότι:
«Για τη Θεσσαλία, όσον αφορά στην πρώτη αρωγή, μέχρι σήμερα, μέσα από 17 καταβολές, έχουν χορηγηθεί 108,1 εκατ. ευρώ προς περισσότερους από 29.000 πλημμυροπαθείς στη Θεσσαλία, αλλά και σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας – συγκεκριμένα προς 29.130 νοικοκυριά, αγρότες, κτηνοτρόφους και επιχειρηματίες».
Επιπλέον, συνεχίζεται η διαδικασία των διασταυρώσεων και των ελέγχων από τα στελέχη του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ώστε η πρώτη αρωγή να φτάσει όσο πιο γρήγορα γίνεται σε όσους τη δικαιούνται.
Αντώνης Σαμαράς: Το παρασκήνιο της διαγραφής του και οι τρεις ατάκες που έσπασαν το ραγισμένο γυαλί
Το σύνολο των αυτοψιών, ελέγχων και επανελέγχων να έχει ξεπεράσει τις 37.000, ενώ εντός των δημοσιονομικών ορίων της αρχικής εκτίμησης αποφασίστηκε μεταξύ άλλων:
1ον. Η χορήγηση στεγαστικής συνδρομής ύψους 100 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με εξ ολοκλήρου δωρεάν κρατική αρωγή, στις περιπτώσεις σπιτιών που έχουν χαρακτηριστεί ως κατάλληλα για χρήση, όπως τα «πράσινα», και έχουν επηρεαστεί σημαντικά από την πλημμύρα. Ετσι, σε αυτές τις περιπτώσεις, το μέγιστο ποσό της κρατικής αρωγής διαμορφώνεται σε 15.000 ευρώ.
2ον. Η χορήγηση στεγαστικής συνδρομής ύψους 150 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με εξ ολοκλήρου δωρεάν κρατική αρωγή στις περιπτώσεις σπιτιών που έχουν χαρακτηριστεί ως «κίτρινα» και έχουν επηρεαστεί σημαντικά από την πλημμύρα. Και έχουν χαρακτηριστεί «κίτρινα» λόγω των εκτεταμένων βλαβών σε μη φέροντα στοιχεία, με την προϋπόθεση υποβολής από τον ιδιοκτήτη βεβαίωσης μηχανικού περί μη διαπίστωσης βλαβών στον φέροντα οργανισμό του κτιρίου.
Ετσι, σε αυτές τις περιπτώσεις το μέγιστο ποσό της κρατικής αρωγής διαμορφώνεται σε 22.500 ευρώ.
Επίσης ο κ. Μητσοτάκης θα τονίζει ότι οι αποζημιώσεις -που είναι για όλους ακατάσχετες- δίνονται και σε όσους δεν ήταν υποχρεωμένοι να ασφαλιστούν στον ΕΛΓΑ.
Παράλληλα θα επισημάνει ότι το Market Pass θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους, αλλά μόνο για όλη τη Θεσσαλία, πλημμυρόπληκτες κοινότητες της Φθιώτιδας και της Βοιωτίας, και τον Εβρο με διπλασιασμό του μηνιαίου ποσού. Ωφελούμενα θα είναι περίπου 280.000 νοικοκυριά με 740.000 μέλη.