«Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα πρόβλημα που απασχολεί την κοινωνία, είναι δύσκολο θέμα, είναι ευρωπαϊκό, δεν το λέω ως δικαιολογία», δήλωσε ο ίδιος.
«Ο πληθωρισμός των τροφίμων από τον Σεπτέμβριο του ’21 έως και τον Οκτώβριο του ’23 στην Ευροζώνη είναι 25%, στην Ισπανία 28%, στη Γερμανία 28%, στην Ελλάδα 27%. Είμαστε στον μέσο όρο της Ευρώπης και λίγο χαμηλότερα -ή πολύ κοντά- και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες», εξήγησε.
Ερωτηθείς για τις τιμές της Ελλάδας σε σχέση με το εξωτερικό ο κ. Σκέκας σημείωσε: «Εκατοντάδες προϊόντα υπάρχουν πιο φθηνά στην Ελλάδα από ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Μπορεί να βρούμε ένα προιόν μιας συγκεκριμένης μάρκας, για ένα χρονικό διάστημα να είναι φθηνότερο στη Γερμανία αλλά αν πάρουμε όλα τα υπόλοιπα για παράδειγμα γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγονται στην ελλαδα και εξάγονται τότε είναι φθηνότερα».
Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την ακρίβεια
Σχετικά με τις παραμβάσεις που έχουν γίνει για την αντιμετώπιση της ακρίβειας ο υπουργός δήλωσε: «Έχουμε προχωρήσει σε ελέγχους για αισχροκέρδια.Ωστόσο η ακρίβεια δεν έχει να κάνει μόνο με αυτό, έχει να κάνει και με αντικειμενικές συνθήκες όπως για παράδειγμα η αύξηση πρώτων υλών, που τώρα βλέπουμε μείωση.
Ποια είναι τα προγράμματα ΕΣΠΑ ενίσχυσης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Ακόμη σε όποια εταιρεία προσπαθεί να αισχροκερδίσει επιβάλλουμε πρόστιμα. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που έχει νόμο για την αθέμιτη κερδοφορία και τον εφαρμόζει. Έχουμε επιβάλλει πρόστιμα σε 4 πολυεθνικές και η πρώτη έριξε τις τιμές μέχρι 25% κάτω. Τα πρόστιμα ξεπερνούν τα 8 εκατομμύρια ευρώ και έχουν εισπραχθεί τα 5,5 εκατομμύρια», πρόσθεσε.
«Έχουμε την πρωτοβουλία για την μόνιμη μείωση τιμής. Είχαμε σαν στόχο 500 προιόντα, πλέον έχουμε 890 που έχουν ενταχθεί. Τα προιόντα που έχουν το ειδικό καρτελάκι θα πρέπει για 6 μήνες τουλάχιστον να έχουν σταθερά μειωμένη τιμή σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Πολλές αλυσίδες αναγράφουν την προηγούμενη τιμή για να γνωρίζει ο καταναλωτής».
«Εφόσον εντοπίσουμε προβλήματα θα επιβληθούν πρόστιμα», τόνισε.
Ερωτηθείς για το ζήτημα που είχε δημιουργηθεί σχετικά με τις προσφορές ο υπουργός ξεκαθάρισε: «Ποτέ κανένας κυβερνητικός παράγοντας δε θέλει να καταργήσει τις προσφορές, δεν το είπε ποτέ κανένας αυτό. Είπαμε πως οι οι προσφορές πρέπει να είναι πραγματικές, να μην είναι παραπλανητικές. Θέλουμε να βάλουμε μία τάξη σε αυτό».
Τέλος σχετικά με την Black Friday ανέφερε: «Όλο το προηγούμενο διάστημα έοχυμε συλλέξει τιμές τις οποίες θα συγκρίνουμε μετά την Black Friday σε σχέση με τις τιμές πριν την περιόδο αυτή. Τα πρόστιμα του Αυγούστου έφεραν αποτέλεσμα».
Ειδήσεις σήμερα
ΦΠΑ: Που μένει στο 13% και που ανεβαίνει στο 24%
ΑΣΕΠ: 20.000 προσλήψεις μονίμων στο δημόσιο – Σε ποια υπουργεία και φορείς