Στην ίδια συνέντευξη έβαλε τέλος στο θέμα του debate λέγοντας ότι δεν χρειάζεται να γίνει και δεσμεύτηκε για τους στόχους της νέας τετραετίας στην οικονομία και την υλοποίησή τους.
Ο πρωθυπουργός έδωσε τη συνέντευξη λίγες ώρες πριν αποχωρήσει από το Μαξίμου, καθώς από σήμερα θα είναι «ένοικος» μέχρι την εκλογή νέας κυβέρνησης ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε λέγοντας ότι «προσδοκώ, ελπίζω, εύχομαι να επιστρέψω σε αυτό το γραφείο. Αλλά για να γίνει αυτό, πρέπει η Νέα Δημοκρατία και πάλι να κερδίσει τις εκλογές με μια ισχυρή πλειοψηφία και ο ελληνικός λαός να κάνει το επόμενο βήμα μετά την κάλπη της 21ης Μαΐου. Διότι, τελικά, η επόμενη κάλπη είναι αυτή η οποία θα κρίνει ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα για την επόμενη τετραετία. Οπως έχω πει πολλές φορές, σε κάθε εκλογή η κάλπη είναι άδεια. Πρέπει να ξαναγεμίσει με πολλά ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, εφόσον οι πολίτες επιθυμούν να επανεπιβεβαιώσουν την απόφαση που ουσιαστικά πήραν στις προηγούμενες εκλογές».
Για τη νίκη που πήρε στις εκλογές, υποστήριξε: «Ηξερα ότι πηγαίναμε πολύ καλά, και το ήξερα όχι διότι έβλεπα τις δημοσκοπήσεις, αλλά διότι αισθανόμουν την ανταπόκριση των πολιτών στον πολιτικό μας λόγο, στο μήνυμα της αισιοδοξίας για την επόμενη μέρα, το ενδιαφέρον το οποίο έδειχναν ουσιαστικά για το ποιος μπορεί να βελτιώσει και να αντιμετωπίσει τα καθημερινά τους προβλήματα.
Κατά συνέπεια, ήμουν σίγουρος ότι θα πετυχαίναμε μεγάλη νίκη. Αν με ρωτάτε, με το χέρι στην καρδιά, αν περίμενα αυτήν την έκταση της διαφοράς μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, θα σας πω ευθαρσώς “όχι”.
Κανείς δεν νομίζω ότι μπορούσε να εκτιμήσει, να προβλέψει, ότι η Νέα Δημοκρατία θα είχε υπερδιπλάσιο ποσοστό του δεύτερου κόμματος και ότι θα αύξανε τελικά όχι μόνο το ποσοστό της, αλλά και τον απόλυτο αριθμό των ψήφων της.
Ηταν σίγουρα μία ευχάριστη έκπληξη. Μία έκπληξη, όμως, που πέραν της αρχικής ικανοποίησης, πρέπει να σας πω ότι με γεμίζει με πολύ περισσότερη ευθύνη για την επόμενη μέρα, καθώς συναισθάνομαι το βάρος της εμπιστοσύνης των πολιτών, οι οποίοι πιστεύουν και επιλέγουν αυτή τη φορά θετικά -και όχι καταψηφίζοντας τον αντίπαλό μας- ποιος πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα την επόμενη τετραετία».
Στο ερώτημα εάν κέρδισε η Ν.Δ. ή έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε:
«Σίγουρα κερδίσαμε εμείς, σίγουρα έχασε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Κέρδισε, όμως, και η κοινωνία, γιατί καταφέραμε να αλλάξουμε το υπόδειγμα της πολιτικής συμπεριφοράς. Νικήθηκε η τοξικότητα. Δεν υπήρχε κανείς πρωθυπουργός στη Μεταπολίτευση που να υβρίστηκε περισσότερο από εμένα. Εχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι, έχουμε πολλά να αντιμετωπίσουμε. Ελπίζω οι αντίπαλοί μας να πήραν τα μηνύματά τους να κάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ την αυτοκριτική τους».
Προεδρία της δημοκρατίας: Οι Σπαρτιάτες δεν θα στηρίξουν τον Κωνσταντίνο Τασούλα
Για τις νέες κάλπες, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Θέλω να τονίσω και πάλι ότι σε αυτές τις εκλογές που έρχονται θα ψηφίσουμε το ποιος θα είναι κυβέρνηση. Δεν νομίζω ότι οι πολίτες ψηφίζουν για το ποιος θα είναι αντιπολίτευση.
Το βασικό ζητούμενο είναι πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος. Το λέω αυτό διότι έχω πλήρη συναίσθηση των υψηλών ποσοστών που πέτυχε η Νέα Δημοκρατία και της ανάγκης οι πολίτες να προσέλθουν και πάλι στην κάλπη, της 25ης Ιουνίου, και να επανεπιβεβαιώσουν την επιλογή την οποία ήδη έχουν κάνει.
Από εκεί και πέρα, το τι συμβαίνει στην αντιπολίτευση αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Εγώ να εκφράσω και πάλι την ευχή μου σε αυτήν την προεκλογική περίοδο να μπορέσουμε να μιλήσουμε πιο ουσιαστικά, πιο προγραμματικά, για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας.
Ξέρετε ότι εγώ το έκανα συστηματικά και στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο. Αυτό θα συνεχίσω να κάνω. Πιστεύω ότι έχουμε να πούμε πολλά πράγματα στους πολίτες για τα πραγματικά τους προβλήματα. Οπως σας είπα, οι πολίτες έχουν έγνοιες, έχουν δυσκολίες και ουσιαστικά ο κάθε πολίτης ο οποίος ψηφίζει τη Νέα Δημοκρατία υπογράφει εκείνη τη στιγμή ένα συμβόλαιο εμπιστοσύνης -έτσι το αισθάνομαι- μαζί μου προσωπικά.
Στην κάλπη και στην ψήφο του προβάλλει τις δικές του προσδοκίες, τις δικές του ανησυχίες. Αυτές οι ανησυχίες και οι προσδοκίες πρέπει να μας καθοδηγήσουν την επόμενη μέρα. Κι επειδή ακούω και πολλά ως προς το ύφος και την πιθανή αλαζονεία που μια νίκη αυτού του εύρους μπορεί να προκαλέσει, πρέπει να σας πω ότι όσο πιο μεγάλο το εύρος της νίκης τόσο πιο σεμνός επιβάλλω εγώ ο ίδιος στον εαυτό μου να είμαι, διότι τιμώ την εντολή του ελληνικού λαού. Ετσι έχω πορευτεί σε όλη μου την πολιτική διαδρομή, δεν θα αλλάξω τώρα».
Μητσοτάκης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει σε fake news»
Για τον ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «απέτυχε ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση, παρουσίαζε μία Ελλάδα μαύρη, που δεν υπήρχε. Ο ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται στα fake news για ιδιωτικοποίηση του νερού και απολύσεις. Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Δηλαδή, αστεία πράγματα. Δεν μαθαίνουν τίποτα. Συγγνώμη που θα το πω έτσι, έχασαν με 20 μονάδες, τα ίδια έλεγαν και τα ίδια λένε και τώρα.
Οσο για το ΠΑΣΟΚ, ακούσαμε πολλές γενικότητες και επιδερμικό λόγο. Ο Ανδρουλάκης θέλει να επιστρέψει στις δόξες του ‘80, αλλά είμαστε στο 2023. Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε ελάχιστα, δεν το λες και θρίαμβο».
Στην ερώτηση τι θα έκανε εάν έχανε με τέτοιο ποσοστό, απάντησε ότι «εμείς στη Ν.Δ. έχουμε μία παράδοση που τηρούμε πάντα. Δεν ξέρω τι θα κάνουν τα άλλα κόμματα. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η πολιτική των fake news ηττήθηκε, ηττήθηκε η ρητορική ότι οι αντίπαλοί μας είναι οι εχθροί μας. Ακουσα τον κ. Τσίπρα και αυτά που είπε και δεν νομίζω ότι το αντιλήφθηκαν».
Καλύτεροι μισθοί, μείωση στους φόρους
Για τις επόμενες εκλογές και το δίλημμά τους, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε:
«Το πρώτο δίλημμα είναι η αυτοδυναμία, είναι ξεκάθαρο. Γι’ αυτό, σας είπα, η αυτοδυναμία δεν μπορεί να επιτρέψει κανέναν απολύτως εφησυχασμό.
Το έχω πει πολλές φορές, ότι οι ισχυρές και σταθερές κυβερνήσεις είναι αυτές που μπορούν να κάνουν τις μεγάλες αλλαγές. Αρα, για εμένα το ζητούμενο του τι θα κάνουμε τη δεύτερη τετραετία δεν έχει μεταβληθεί ουσιαστικά, απλά αισθάνομαι ακόμα μεγαλύτερο το βάρος της ευθύνης, με μεγάλη νομιμοποίηση, να τρέξω ακόμα πιο γρήγορα.
Δεν υπάρχουν δικαιολογίες αυτή τη στιγμή. Στο μυαλό μου δεν υπάρχουν δικαιολογίες, με την έννοια ότι, εφόσον επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα, θα έχουμε λάβει μία πολύ ισχυρή εντολή να προχωρήσουμε και να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας.
Αρα, η έμφαση θα δοθεί προφανώς πρώτα και πάνω από όλα στην οικονομία. Εκεί παίζεται το παιχνίδι. Πρέπει να βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων και αυτό μπορεί να γίνει μόνο, όπως έχω εξηγήσει πολλές φορές, με μείωση της ανεργίας, περισσότερες επενδύσεις, οι οποίες τελικά θα οδηγήσουν σε καλύτερους μισθούς, με στοχευμένη μείωση της φορολογίας, με καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Και, φυσικά, με έμφαση σε όλα τα υπόλοιπα πεδία πολιτικής: Υγεία, Παιδεία, κοινωνικό κράτος, Δικαιοσύνη.
Εχουμε πολύ πλούσια μεταρρυθμιστική ατζέντα για την επόμενη μέρα, πολύ πυκνή».
Αυστηρή αξιολόγηση για τη νέα κυβέρνηση
Για τη δράση των στελεχών και το νέο Υπουργικό, κ. Μητσοτάκης επεσήμανε: «Αν νομίζουν τα στελέχη μας πως ικανοποιήθηκαν από την εκλογή τους, θα απογοητευτούν, γιατί θα αξιολογήσω πολύ αυστηρά τι κάνουν και την πολιτική τους δράση έως τις 25 Ιουνίου. Πιο πολύ θα μετρήσει τι θα κάνουν τώρα, παρά το γεγονός ότι κατάφεραν να εκλεγούν στις προηγούμενες εκλογές. Θα υπάρχουν περισσότερες γυναίκες. Θα υπάρξει rotation. Η πιθανότητα συνέχισης σε ένα υπουργείο είναι περιορισμένη. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος δεν μπορεί να αναλάβει ένα άλλο υπουργείο. Δεν μου αρέσει αυτή η συζήτηση, γιατί προεξοφλεί το αποτέλεσμα των εκλογών. Από εδώ και μπρος θα μιλάμε για άλλη κυβέρνηση σε σχέση με την προηγούμενη».
Για τη συνταγματική αναθεώρηση υποστήριξε ότι «πρακτικά είναι αδύνατον να εκλέξει η Ν.Δ. 180 βουλευτές, ειδικά εάν μπουν περισσότερα κόμματα». Ωστόσο, «η Ν.Δ. ψάχνει συγκλίσεις, ειδικά εάν θέλουμε να αλλάξουμε το Σύνταγμα. Ούτε αριθμητικά είναι εφικτό ούτε η φιλοσοφία του Συντάγματος αυτή. Προτεραιότητα το άρθρο 16 και η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού».
Οσον αφορά στις δύσκολες αποφάσεις, από την πανδημία έως τα εθνικά ζητήματα, «τα Τέμπη ήταν ίσως η πιο δύσκολη στιγμή σε προσωπικό και εθνικό επίπεδο. Προσπάθησα να μην κρύβομαι, να βλέπω τον καθρέφτη και να ακούω την κριτική που μου γίνεται».
Μητσοτάκης: Συζητάμε μόνο για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα
Απαντώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα Ελληνοτουρκικά, ξεκαθάρισε ότι δεν ανησυχεί για το τι μπορεί να συμβεί μέχρι τις 25 Ιουνίου καθώς «συνολικά, οι τόνοι ήταν χαμηλότεροι και οι παραβιάσεις ήταν λιγότερες όλους αυτούς τους μήνες και φαντάζομαι ότι και η νέα τουρκική κυβέρνηση θα περιμένει ποιος θα εκλεγεί στην Ελλάδα για να μπορέσει να δει και αυτή, από τη δική της πλευρά, αν υπάρχει περιθώριο να καθίσουμε και να συζητήσουμε. Αλλά, από εκεί και πέρα, έχει μεγάλη σημασία πιστεύω και για εμάς το τι γίνεται στην Τουρκία. Εγώ θα επαναλάβω ότι όσο καλύτερο και αν είναι το κλίμα -και είναι επιθυμία μου πάντα να είναι καλό το κλίμα-, οι βασικές τουρκικές διεκδικήσεις δεν φαίνεται να αλλάζουν. Λογικό είναι, δεν αλλάζει η εξωτερική πολιτική μίας χώρας όπως η Τουρκία από τη μία στιγμή στην άλλη.
Η “Γαλάζια Πατρίδα” είναι μία απειλή για την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Κατά συνέπεια, απαιτεί μία πολύ συγκροτημένη απάντηση, όπως την έχουμε δρομολογήσει εδώ και τέσσερα χρόνια. Κατά συνέπεια, έχει και πολύ μεγάλη σημασία το ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα και για τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής».
Ο πρωθυπουργός, αφού ανακοίνωσε ότι πρόθεσή του είναι να έχει μία συνάντηση τον Ιούλιο, στο ΝΑΤΟ, με τον Ερντογάν, εάν εκλεγεί, και ξεκαθάρισε ότι «κανένας Ελληνας πρωθυπουργός, και σίγουρα κι εγώ, δεν πρόκειται να συζητήσει για θέματα αποστρατιωτικοποίησης, πόσω μάλλον για θέματα κυριαρχίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Αυτά είναι θέματα τα οποία είναι έξω από τη συζήτηση, δεν μπορούν καν να συζητηθούν, δεν μπορούν καν να αποτελέσουν μέρος της ατζέντας και δεν ήταν μέρος της ατζέντας των διερευνητικών επαφών εδώ και πολλά χρόνια. Συζητάμε μόνο για ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα».