«Τίποτα από αυτά που πετύχαμε δεν είναι δεδομένο. Πόσω μάλλον όταν, δυστυχώς, έχουμε απέναντί μας πολιτικές δυνάμεις οι οποίες για το μόνο για το οποίο ενδιαφέρονται είναι πώς πάση θυσία θα γυρίσουν στην εξουσία, αγνοώντας παντελώς τι είναι καλό για τη χώρα και για τη σταθερότητά της», επισήμανε στην τοποθέτησή του ο Πρωθυπουργός.
«Οι επόμενες εκλογές δεν αφορούν μόνο την οικονομία, τον πρωτογενή τομέα, την υγεία, αφορούν και το ποιος θα διαχειριστεί την εξωτερική πολιτική και την άμυνα της χώρας σε κρίσιμες συνθήκες. Το τελευταίο το οποίο χρειαζόμαστε είναι αστάθεια, το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι πειραματισμοί, το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι θεωρίες “ναι, εγώ ξέρω ποιος μπορεί να είναι ο Πρωθυπουργός, ο ‘άγνωστος Χ’, αλλά δεν σας τον λέω, σας το φυλάω μυστικό μέχρι μετά τις εκλογές”», τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Ολόκληρος ο χαιρετισμός του Πρωθυπουργού:
Κύριε Δήμαρχε, κύριε Περιφερειάρχα, Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες, φίλες και φίλοι, ΟΝΝΕΔίτισσες και ΟΝΝΕΔίτες,
Σας ευχαριστώ από καρδιάς, σας ευχαριστώ για αυτή την καταπληκτική υποδοχή σε μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Ελλάδος.
Ξέρετε πόσο αγαπώ τα μέρη σας, τη Νάουσα, την Ημαθία, πόσες φορές την έχω επισκεφτεί, όχι μόνο στη διάρκεια της πρωθυπουργίας μου αλλά και πριν, όταν σας ζήτησα το 2019 να υπογράψουμε από κοινού μια συμφωνία αλήθειας και να ενωθούμε σε μια πλατιά προοδευτική συμμαχία για να αλλάξουμε τον τόπο. Και κάναμε τις δεσμεύσεις μας, πράξεις.
Είναι, ξέρετε, μεγάλη η ικανοποίησή μου όταν τέσσερα χρόνια μετά περιοδεύω σε όλη την επικράτεια και μπορώ να σας κοιτάω στα μάτια και να σας λέω, ναι, εμείς δεν είμαστε σαν και αυτούς που σας κοροϊδέψαν και σας εξαπάτησαν. Εμείς αυτά που σας είπαμε, τα κάναμε πράξη.
Σας είχαμε πει ότι θα μειώσουμε τους φόρους, και τους μειώσαμε. Σας είχαμε πει ότι θα μειώσουμε τις εισφορές, και τις μειώσαμε. Σας είχαμε πει ότι για πρώτη φορά θα δείτε αυξήσεις συντάξεων, και τις είδατε επί Νέας Δημοκρατίας.
Και επειδή ακούω πολλά παράπονα από παντού, για το νόμο Κατρούγκαλου και την προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου, φροντίστε στις εκλογές να στείλετε τον λογαριασμό σε αυτούς που πετσόκοψαν τις συντάξεις, σε αυτούς που έρχονται τώρα να σας εξαπατήσουν και πάλι, τάζοντάς σας ακριβώς τα ανάποδα από αυτά τα οποία έκαναν όταν ήταν στα πράγματα.
Είχα δεσμευτεί και για κάτι ακόμα όμως: ότι η ισχυρή Ελλάδα θα φυλάει τα σύνορά της, και τα φυλάξαμε, στη θάλασσα, στη στεριά και στον αέρα. Και είχα δεσμευτεί ότι η φωνή της Ελλάδος θα ακούγεται και πάλι ισχυρή, από το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών μέχρι τις Βρυξέλλες. Η Ελλάδα θα σταματήσει να είναι «ουραγός» των ευρωπαϊκών εξελίξεων, θα κάθεται στο πρώτο τραπέζι της Ευρώπης και θα μπορεί να διεκδικεί προς όφελος όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων αυτά που τους αξίζουν, αυτά που σας αξίζουν.
Γιατί θέλω να γνωρίζετε ότι εν μέσω της πανδημίας εμείς ήμασταν αυτοί που πήγαμε στις Βρυξέλλες, χτίσαμε ουσιαστικά εξ αρχής το Ταμείο Ανάκαμψης. Διαπραγματεύτηκα και εγώ μερόνυχτα, όχι όπως κάποιοι άλλοι που διαπραγματεύτηκαν 17 ώρες και σας έφεραν πίσω ένα μνημόνιο που μας φόρτωσε 100 δισεκατομμύρια. Εγώ διαπραγματεύτηκα πέντε μέρες και σας έφερα πίσω 31 δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Εξασφάλισα όλους τους πόρους για την αγροτική ανάπτυξη. Εξασφάλισα αυξημένους πόρους για την περιφέρειά μας. Έχουμε μαζί μας και τον καλό μου φίλο, τον Απόστολο Τζιτζικώστα, που ξέρετε πόσο σημαντικό έργο έχει επιτελέσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε πολλά επίπεδα.
Αυτά και πολλά άλλα, φίλες και φίλοι, κάναμε αυτή την τετραετία. Αλλά ταυτόχρονα κληθήκαμε να διαχειριστούμε και πάρα πολλές κρίσεις. Θυμάμαι ακόμα τις δύσκολες αποφάσεις, όταν χρειάστηκε από τη μία στιγμή στην άλλη να κλείσουμε τη χώρα. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία πανδημία όμοια της οποίας ο κόσμος ολόκληρος δεν είχε αντιμετωπίσει ξανά εδώ και 100 χρόνια.
Κι όμως, τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας εμείς ήμασταν αυτοί που στηρίξαμε την ελληνική οικονομία, τις ελληνικές επιχειρήσεις, τους Έλληνες αγρότες, τον κόσμο της εργασίας. Ήμασταν κοντά σας σε κάθε δυσκολία.
Βέβαια θέλω να ξέρετε ότι οι δύο πιο ωφελημένοι νομοί σε όλη την ελληνική επικράτεια από τη στήριξη την οποία παρείχαμε στους αγρότες μας ήταν ο νομός Πέλλας και ο νομός Ημαθίας, με παραπάνω από 300 εκατομμύρια.
Ξέρω, δεν ικανοποιήσαμε όλα τα αιτήματα, αλλά όλοι οι έντιμοι παραγωγοί θα αναγνωρίσουν ότι ικανοποιήσαμε τα περισσότερα. Και νομίζω ότι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό.
Και το κάναμε, προσέξτε, χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα. Γιατί; Διότι όταν η οικονομία αναπτύσσεται γρήγορα, φίλες και φίλοι. Yπάρχει πλεόνασμα για να μπορούμε να στηρίξουμε την κοινωνία, να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα. Ενδεικτικά, να αναφέρω ότι μόνο ο ΕΛΓΑ έδωσε αυτά τα τριάμισι χρόνια αποζημιώσεις παραπάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ, σε όλη την επικράτεια. Μόνο τα 500 εκατομμύρια ήταν από δικές σας εισφορές. Τα υπόλοιπα 500 εκατομμύρια ήταν από πόρους του προϋπολογισμού. Tα δώσαμε τα χρήματα αυτά ακριβώς επειδή η ανάπτυξη μάς επιτρέπει να στηρίζουμε την κοινωνία, τον πρωτογενή τομέα, την υγεία.
Έχουν γίνει σημαντικά βήματα εδώ στο νοσοκομείο της Νάουσας. Θα στηρίξουμε κι άλλο την υγεία, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τα νοσοκομεία μας, θα προσλάβουμε 10.000 γιατρούς και νοσηλευτές.
Όπως σημαντικό είναι ότι ξανάνοιξε η σχολή της Αστυνομίας εδώ στη Νάουσα, όπως σας είχα πει. Έχουμε αυτή την ιδιαιτερότητα, τις δεσμεύσεις μας να τις τηρούμε.
Οπότε, εμείς είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτά τα οποία κάναμε αυτή την τετραετία. Και ζητούμε πάντα, αντί να τσακωνόμαστε στα παράθυρα, να συγκρινόμαστε βάσει επιχειρημάτων.
Αλλά να κάνουμε και κάτι ακόμα, να μιλάμε για το μέλλον, κυρίως για το μέλλον αυτής της νέας γενιάς. Εγώ χαίρομαι που βλέπουμε τόσα νέα παιδιά σήμερα μαζί μας. Τους ευχαριστώ που είναι σήμερα εδώ, γιατί οι εκλογές είναι κυρίως για την επόμενη γενιά και κυρίως είναι για αυτά τα οποία θα κάνουμε. Το τι θα κάνουμε στην παιδεία μας.
Πριν από λίγο ήμουν στην Κρύα Βρύση και καθώς έφευγα σταμάτησα -προσέξτε- σε ένα Πρότυπο Επαγγελματικό Λύκειο. Καινούργια δομή την οποία φτιάξαμε εμείς, ακριβώς επειδή ξέρουμε ότι δεν θέλουν όλα τα παιδιά ντε και καλά να πάνε στο πανεπιστήμιο. Θα πρέπει και τα παιδιά που τελειώνουν ένα Επαγγελματικό Λύκειο να ξέρουν ότι αποκτούν δεξιότητες που θα τους διευκολύνουν στην συνέχεια να βρουν μια καλή δουλειά, όπου και αν αυτοί το επιλέξουν.
Πηγαίνω σε όλη την επικράτεια και αρχίζω και βλέπω κάτι εντυπωσιακό στα σχολεία μας: 36.000 διαδραστικοί πίνακες θα μπουν σε όλες τις δημόσιες σχολικές τάξεις, από την Ε’ Δημοτικού μέχρι την Γ’ Λυκείου. Ήμουν χθες στον Πειραιά και έβλεπα το καινούργιο μάθημα πώς γίνεται, σε παιδιά της Α’ Γυμνασίου. Έβλεπα τον Παρθενώνα τρισδιάστατο, να μπορείς να περιηγείσαι μέσα και έλεγα, «τι επανάσταση είναι αυτό για την εκπαίδευση του μέλλοντος;».
Γιατί εμείς έχουμε στραμμένο το βλέμμα μας στο μέλλον. Δεν έχουμε στραμμένο το βλέμμα μας στο παρελθόν. Θέλουμε να μιλάμε για τα προβλήματα τα οποία πραγματικά σας απασχολούν. Για το πώς η χώρα, πρώτα και πάνω και από όλα, θα μείνει σε μια τροχιά ανάπτυξης, με ρυθμούς πολύ μεγαλύτερους από τους ευρωπαϊκούς, αξιοποιώντας, αγαπητέ μου Δήμαρχε, όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του κάθε τόπου.
Ξέρετε πόσο χαίρομαι όταν πηγαίνω στο εξωτερικό και πηγαίνω σε καλά εστιατόρια και ζητώ την λίστα των κρασιών και βλέπω κρασιά Νάουσας, ξινόμαυρα Νάουσας. Τα καλύτερα. Τα καλύτερα και στις καλύτερες τιμές. Διότι εδώ γίνεται κάτι πολύ σημαντικό πια στο κρασί.
Αλλά το κρασί εμείς το στηρίξαμε. Εμείς μειώσαμε τον Ειδικό Φόρο, ειδικά για τους μικρούς παραγωγούς. Εμείς κάναμε τον οινοτουρισμό πιο προσβάσιμο. Εμείς στηρίζουμε μια τουριστική ανάπτυξη 12 μήνες τον χρόνο.
Και, προσέξτε, εδώ η πόλη σας έχει πάρα πολλά ακόμα να αποκομίσει από μια τέτοια ανάπτυξη. Το καλοκαίρι και τον χειμώνα, τα «3-5 Πηγάδια» είναι ίσως το καλύτερο χιονοδρομικό της χώρας. Θα έχει πάντα την στήριξή μου, για να μπορείτε να έχετε τουρισμό και χιονοδρομικό το χειμώνα. Και έτσι θα έρθουν και επενδύσεις και θα έρθουν και καλύτεροι μισθοί.
Γιατί τι σημαίνει να έχουμε καλύτερους μισθούς, φίλες και φίλοι; Σημαίνει ότι όσο η ανεργία μειώνεται τόσο οι εργαζόμενοι έχουν μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη. Και σε κάθε επιχειρηματία ο οποίος μου λέει -το ακούω συχνά και στον πρωτογενή τομέα- «μα δεν βρίσκω εργαζόμενους», ξέρετε ποια είναι η απάντηση μου; «Πλήρωσε περισσότερα για να βρεις». Έτσι ανεβαίνουν οι μισθοί τελικά, από εταιρείες που επενδύουν στην καινοτομία, από εργαζόμενους με περισσότερες δεξιότητες, περισσότερες θέσεις εργασίας, άρα καλύτεροι μισθοί.
Είναι κεντρική μου δέσμευση για την επόμενη τετραετία, φίλοι και φίλες, να αυξήσουμε τους μισθούς στην πατρίδα μας. Ο κατώτατος μισθός θα πάει στα 950 ευρώ και μέσος μισθός θα πάει στα 1.500 ευρώ.
Σας είχα πει πριν από τέσσερα χρόνια ότι θα αυξήσω τον κατώτατο μισθό. Τότε είχα πει ότι θα τον πάω στα 730 ευρώ. Τον πήγαμε στα 780 ευρώ. Γιατί; Γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι υπάρχει ακόμα σήμερα ένα ζήτημα με το κόστος ζωής.
Η ακρίβεια -η εισαγόμενη ακρίβεια, κρατήστε το αυτό- δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Είναι αποτέλεσμα των εξαιρετικά υψηλών τιμών στην ενέργεια που είδαμε τον περασμένο χρόνο.
Ξέρω ότι πιέζει το μέσο νοικοκυριό. Και ξέρετε ότι σταθήκαμε κοντά σας όσο περισσότερο μπορούσαμε με μια σειρά από μέτρα. Όμως κρατήστε αυτό που θα σας πω: ο πληθωρισμός θα αρχίσει να πέφτει. Ήδη αρχίζει και πέφτει. Όμως οι μειώσεις φόρων και οι αυξήσεις μισθών ήρθαν για να μείνουν κι αυτός τελικά είναι ο τρόπος που θα στηρίξουμε το διαθέσιμο εισόδημα σε βάθος χρόνου.
Για όλα αυτά, λοιπόν, φίλες και φίλοι επιχείρησα, καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής περιόδου, να μιλήσω όσο πιο αναλυτικά γίνεται. Όπως βλέπετε, ασχολήθηκα ελάχιστα και ασχολούμαι ελάχιστα με το τι λέει η αντιπολίτευση για εμάς.
Νομίζω ότι κάνω πολύ καλά, διότι τους ξέρουμε, τους μάθαμε, τους δοκιμάσαμε. Δεν θέλουμε δεύτερη φορά στη συμφορά. Εμείς μιλάμε για το μέλλον και το πώς το κοινό μας σπίτι, η Ελλάδα, μπορεί πραγματικά να γίνει μία ευρωπαϊκή χώρα σε όλα τα επίπεδα.
Συχνά χρησιμοποιώ αυτήν την παρομοίωση, ότι η Ελλάδα την οποία οραματίζομαι είναι σαν ένα μισοχτισμένο σπίτι. Έχουμε φτιάξει τα θεμέλια. Ποια είναι τα θεμέλια; Η δημοσιονομική σταθερότητα, η αξιοπιστία της χώρας. Αρχίζουμε και χτίζουμε τους πυλώνες της Ελλάδας που θέλουμε, στην εκπαίδευση, στην υγεία, στην ανάπτυξη, στον πρωτογενή τομέα.
Όμως το έργο δεν έχει τελειώσει ακόμα. Θέλουμε μια τετραετία ακόμα για να πούμε ότι οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις και οι μεγάλες αλλαγές που έχουμε δρομολογήσει θα ριζώσουν. Γι’ αυτό και η κάλπη της Κυριακής έχει τόσο μεγάλη σημασία και δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να αντιμετωπίζεται με αδιαφορία ή με απαξίωση.
Προσέξτε, τίποτα από αυτά που πετύχαμε δεν είναι δεδομένο. Πόσω μάλλον όταν, δυστυχώς, έχουμε απέναντί μας πολιτικές δυνάμεις οι οποίες για το μόνο για το οποίο ενδιαφέρονται είναι πώς πάση θυσία θα γυρίσουν στην εξουσία, αγνοώντας παντελώς τι είναι καλό για τη χώρα και για τη σταθερότητά της.
Και βλέπετε ότι σήμερα, ουσιαστικά, στη χώρα υπάρχει μία πρόταση διακυβέρνησης. Εμείς λέμε ξεκάθαρα: αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία είναι αυτοδύναμη Ελλάδα. Είμαστε πολύ ξεκάθαροι το τι ζητάμε από τον ελληνικό λαό.
Εξηγούμαι ότι η αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία δεν είναι κάποια έκφραση κομματικής αλαζονείας. Εγώ έχω αποδείξει ότι με ένα κόμμα μπορούμε να ανοίξουμε τις πύλες μας, να υποδεχθούμε φίλους από άλλα κόμματα. Είμαι σίγουρος ότι και μαζί μας σήμερα είναι πολλοί συμπολίτες μας οι οποίοι δεν στήριζαν πάντα τη Νέα Δημοκρατία αλλά έχουν συμπορευτεί μαζί μας. Έχουμε φέρει στην κυβέρνηση στελέχη που δεν ανήκαν στη Νέα Δημοκρατία.
Άρα δεν θέλουμε ντε και καλά μια κυβέρνηση ενός χρώματος. Όμως θέλουμε μια σταθερή κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση, η οποία να μπορεί να παίρνει αποφάσεις. Μια κυβέρνηση η οποία δεν θα είναι έρμαιο εσωκομματικών παζαριών και εκβιασμών.
Και αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία στις δύσκολες γεωπολιτικές συγκυρίες τις οποίες καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Έχουμε απέναντί μας μια Τουρκία η οποία μόλις είχε εκλογές, έχει δεύτερες εκλογές. Δεν θα κάνω πρόβλεψη για το εκλογικό αποτέλεσμα αν και είναι πολύ πιθανόν ο Πρόεδρος Erdoğan να επανεκλεγεί.
Εγώ ξέρω πόσο δύσκολο ήταν να διαχειριστούμε την επιθετική Τουρκία. Τα καταφέραμε όμως. Ενισχύσαμε τις Ένοπλες Δυνάμεις, χτίσαμε συμμαχίες, καταστήσαμε την Ελλάδα γεωπολιτικό παίκτη στην Ανατολική Μεσόγειο, αναδείξαμε το ρόλο μας ως ενεργειακού κόμβου.
Αλλά, προσέξτε, οι επόμενες εκλογές δεν αφορούν μόνο την οικονομία, τον πρωτογενή τομέα, την υγεία, αφορούν και το ποιος θα διαχειριστεί την εξωτερική πολιτική και την άμυνα της χώρας σε κρίσιμες συνθήκες. Το τελευταίο το οποίο χρειαζόμαστε είναι αστάθεια, το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι πειραματισμοί, το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι θεωρίες «ναι, εγώ ξέρω ποιος μπορεί να είναι ο Πρωθυπουργός, ο “άγνωστος Χ”, αλλά δεν σας τον λέω, σας το φυλάω μυστικό μέχρι μετά τις εκλογές».
Ασχολούμαι με την πολιτική, θυμάμαι την πολιτική. Οι πρώτες μου αναμνήσεις είναι από την εποχή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη -έφηβος ήμουν τότε- όταν έδινε τους μεγάλους αγώνες την δεκαετία του ’80. Είμαι σίγουρος ότι πολλοί από εσάς συμμετείχατε.
Προσέξτε, όσα χρόνια είμαι στην πολιτική, για πρώτη φορά βλέπω μια κατάσταση όπου τρεις μέρες πριν από την κάλπη υπάρχει μία πρόταση διακυβέρνησης: της Νέας Δημοκρατίας. Και από την άλλη υπάρχει το απόλυτο χάος. Άρα το δίλημμα σταθερότητα ή χάος, είναι πάρα πολύ ισχυρό και πάρα πολύ πειστικό.
Πιστεύω ότι για τους σκεπτόμενους συμπολίτες μας, οι οποίοι μπορεί να μην έχουν ακόμη καταλήξει τι θα ψηφίσουν σίγουρα όμως την επόμενη μέρα θέλουν κάποιον στο τιμόνι της χώρας, θέλουν σταθερότητα, θέλουν κυβέρνηση. Όχι έναν «προοδευτικό» αχταρμά που δεν ξέρουν πού θα σταθούν και πού βρίσκονται και κάθε μέρα αλλάζουν άποψη.
Τώρα μας μίλησαν μέχρι και για κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Τρεις μήνες, λέει, θα έχουμε μια κυβέρνηση «ειδικού σκοπού». Να δω πώς θα πληρώνονται οι συντάξεις σας με την κυβέρνηση του ειδικού σκοπού και πώς η χώρα θα κυβερνάται. Μόνο ένα πράγμα τους ενώνει: η εξουσία και το μίσος τους για τη Νέα Δημοκρατία και για εμένα προσωπικά. Τίποτε άλλο.
Μέχρι και τον Βαρουφάκη έβαλαν στο κόλπο για να σας κάνει την επόμενη μέρα τα ευρώ σας «Δήμητρες». Θα ήταν πολύ αστείο, θα ήταν πραγματικά αστείο αν δεν ήταν τόσο σοβαρό και τόσο επικίνδυνο.
Γι’ αυτό και επιμένω ότι το στοίχημα αυτών των εκλογών είναι πραγματικά υπαρξιακό για τη χώρα.
Έχουμε κάνει πολλή δουλειά. Δεν τα κάναμε όλα τέλεια, πρώτος εγώ αναγνώρισα τα λάθη μας, όποτε αυτά έγιναν. Αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, φίλες και φίλοι, το πιστοποιούν όλοι, το πιστοποιούν οι οικονομικοί αναλυτές, διάβαζα τους «Financial Times», την πιο έγκριτη οικονομική εφημερίδα στον κόσμο, να μιλάει για «οικονομικό θαύμα» της χώρας μας. Δεν μπορεί όλοι να το λένε και κάποιοι να βλέπουν ότι όλα στη χώρα μας είναι μαύρα και να βγάζουν συνέχεια γκρίζα σποτ.
Είμαι και σε αγροτική περιοχή, είδα και ένα σποτ του ΣΥΡΙΖΑ με ένα αγρότη με ένα ημιφορτηγό. Μέχρι και οι αγκινάρες μαύρες ήταν που έδειχναν. Μα δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά.
Δεν είναι παράδεισος η Ελλάδα αλλά είναι πολύ καλύτερη χώρα από ό,τι ήταν το 2019.
Λοιπόν, επειδή οι καθαροί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους και επειδή τοπίο στην ομίχλη δεν χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή, αλλά σταθερότητα, πάμε να δώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα τις τελευταίες τέσσερις μέρες. Να πείσουμε και τους συμπολίτες μας, να πείσουμε και τα νέα παιδιά -ξέρετε, συχνά καταλαβαίνω ότι μπορεί να είναι απέναντι στην εξουσία, είναι απολύτως λογικό και αναμενόμενο- να ψηφίσουν όμως και τα νέα παιδιά με γνώμονα τελικά τι είναι καλύτερο για τα ίδια. Πώς θα μπουν σε ένα πανεπιστήμιο πραγματικά της προκοπής, με πτυχία τα οποία θα αξίζουν. Αν δεν θέλουν να πάνε στο πανεπιστήμιο, τι εναλλακτικές έχουν στην τεχνική εκπαίδευση για να μπορούν να αποκτήσουν δεξιότητες.
Αν θέλουν να γίνουν αγρότες, να δουν ποιοι είναι αυτοί που έβγαλαν τα προγράμματα των νέων αγροτών και έδωσαν τα περισσότερα χρήματα που έχουν δοθεί ποτέ σε νέους αγρότες, να σκεφτούν το ίδιο τους το μέλλον και να μας κρίνουν αυστηρά, όπως πάντα η νεολαία ξέρει να κάνει.
Είμαι σίγουρος, όμως, φίλες και φίλοι, ότι όταν με το καλό οι κάλπες κλείσουν, Κωνσταντίνου και Ελένης, αυτή τη μεγάλη γιορτή που θα γιόρταζε και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, θα γιορτάσει και η Νέα Δημοκρατία, θα γιορτάσει και η Ελλάδα μία μεγάλη νίκη. Μία μεγάλη νίκη η οποία μας γεμίζει και θα μας γεμίσει με μεγάλη ευθύνη για την επόμενη μέρα.
Αλλά ένα θέλω να ξέρετε: είμαστε όλοι μας πιο έτοιμοι, πιο έμπειροι, πιο δοκιμασμένοι. Περάσαμε δια πυρός και σιδήρου τέσσερα χρόνια, ξέρουμε να διαχειριζόμαστε κρίσεις. Ξέρουμε ότι μπορούμε ταυτόχρονα να πετύχουμε και ανάπτυξη και δημοσιονομική πειθαρχία.
Έχουμε πια την εμπειρία να κάνουμε το όραμά μας, που είναι και το δικό σας όραμα, για μια καλύτερη Ελλάδα, με καλύτερα εισοδήματα, πιο κοινωνικά δίκαιη, με καλύτερο Εθνικό Σύστημα Υγείας, να μπορούμε όλα αυτά να τα κάνουμε πράξη. Σας ζητώ και εδώ, από την Νάουσα, να με εμπιστευτείτε. Θα μπορέσουμε να οδηγήσουμε την Ελλάδα σε ένα πολύ καλύτερο μέλλον.
Να είστε καλά και σας ευχαριστώ πολύ. Καλή δύναμη, καλό αγώνα και με τη νίκη. Και πάλι εδώ νικητές και πριν πέσουν τα πρώτα χιόνια θα ξαναέρθουμε εδώ να δούμε το ωραίο χιονοδρομικό όλοι μαζί.
Εκλογές 2023 – Μητσοτάκης: Σε απόλυτη σύγχυση οι αντίπαλοί μας – Η απάντησή του για την «κυβέρνηση ειδικού σκοπού»
«Έχουμε το νέο αυτό ευφυολόγημα με μόνο σκοπό την υπόθεση διερεύνησης των υποκλοπών περί «κυβέρνησης ειδικού σκοπού» που μας υποχρεώνει να ξαναθέσουμε το διακύβευμα των εκλογών: Σταθερότητα ή αχταρμάς;», δήλωσε στα «Παραπολιτικά» ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ερωτώμενος για τη χθεσινή του συνέντευξη σε σχέση με τα όσα ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας στη διακαναλική με την «κυβέρνηση ειδικού σκοπού», και στο ερώτημα αν Τσίπρας και Ανδρουλάκης θέλουν να τον στείλουν στο ειδικό δικαστήριο, ανέφερε: «Ασχολούμαι με την πολιτική, παραπάνω από 40 χρόνια παρακολουθώ εκλογές. Είναι η πρώτη φορά που 4 ημέρες πριν τις εκλογές υπάρχει μόνο μία εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης και μετά υπάρχει ο απόλυτος αχταρμάς. Ξεκινήσαμε από την κυβέρνηση των ηττημένων, περάσαμε στην κυβέρνηση της ανοχής, τώρα έχουμε το νέο αυτό ευφυολόγημα μίας κυβέρνηση ειδικού σκοπού, με μόνο σκοπό την διερεύνηση της υπόθεσης των υποκλοπών. Όλα αυτά νομίζω ότι μας υποχρεώνουν να θέσουμε ξανά το δίλημμα των εκλογών, όχι μόνο στην λογική αν η χώρα θα πάει μπροστά ή πίσω, αλλά αν θα έχουμε σταθερότητα ή ένα χάος και έναν αχταρμά από την άλλη πλευρά. Γιατί όλα αυτά που ακούγονται μόνο εκεί παραπέμπουν», ανέφερε ο πρωθυπουργός. Ξεκαθάρισε ότι αυτά «μόνο εκεί παραπέμπουν, στην απόλυτη σύγχυση των αντιπάλων μας, γιατί βλέποντας ότι χάνουν κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να κρατηθούν οι ίδιοι στην καρέκλα τους ή να διεκδικήσουν με κάποιον τρόπο ο οποίος είναι βαθιά εξωθεσμικός την επιστροφή τους στην εξουσία. Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω αυτή η κυβέρνηση ειδικού σκοπού όπως την φαντάζονται κάποιοι, ούτε πως θα συγκροτηθεί, ούτε πως θα σταθεί, ούτε τι ακριβώς θα κάνει, από την στιγμή που και η υπόθεση των υποκλοπών είναι στην δικαιοσύνη».
Ταυτόχρονα, κατέστησε σαφές ότι «και ανά πάσα στιγμή όποιος θέλει -εξάλλου έχουμε δώσει αυτή την δυνατότητα- και στην επόμενη Βουλή μπορεί κάλλιστα να σταθεί μία νέα εξεταστική για το ζήτημα τον υποκλοπών. Ποιος ο λόγος να μπει η χώρα σε απίστευτη περιπέτεια αστάθειας μόνο και μόνο για να συναντηθούν ο κύριος Τσίπρας και ο κ. Ανδρουλάκης στο κοινό τους μένος απέναντι σε εμένα και στη Νέα Δημοκρατία. Διότι τίποτα άλλο δεν τους ενώνει και δεν τους κρτατάει τόσο στέρεα στη ίδια γραμμή, από την επιθυμία τους να μην είμαι εγώ πρωθυπουργός και να μην είναι η Νέα Δημοκρατία στην διακυβέρνηση. Αυτό δεν συνιστά εναλλακτική πρόταση κυβέρνησης».
Σε ερώτηση που δέχτηκε για το αν επιθυμούν Τσίπρας και Ανδρουλάκης να τον στείλουν στο Ειδικό Δικαστήριο για τις υποκλοπές, απάντησε αφοπλιστικά: «Δεν το ξέρω αυτό. Ο κ. Ανδρουλάκης ήταν αυτός ο οποίος μας είπε ότι πρέπει να πάνε κάποιοι φυλακή. Θέλω να θυμίσω και στον κ. Ανδρουλάκη και στον κ. Τσίπρα ότι η δικαιοσύνη αποδίδεται από την ίδια την δικαιοσύνη και όχι από τους πολιτικούς αντιπάλους. Ο κ. Πολάκης ήταν αυτός, ο οποίος πριν από τις προηγούμενες εκλογές που είχε πει ”πρέπει να στείλουμε και κάποιους φυλακή για να κερδίσουμε τις εκλογές”, άρα υπάρχει τεχνογνωσία από εκείνη την πλευρά», καθιστώντας σαφές ότι: «Όλα αυτά θα ακυρωθούν στην πράξη. Με το ισχυρό μήνυμα και η ισχυρή εντολή που θα δώσει ο ελληνικός λαός το βράδυ της 21ης Μαΐου. Θα έλεγα σε όλους τους συμπολίτες μας, οι οποίοι μπορεί να είναι αναποφάσιστοι ή σκέφτονται ότι μπορεί και να απέχουν από τις εκλογές να αντιληφθούν ότι η κάλπη αυτή είναι εξαιρετικά κρίσιμη, το ζήτημα δεν είναι μόνο ποιος θα κυβερνήσει αλλά αν θα έχουμε την επόμενη ημέρα μία σταθερή κυβέρνηση απέναντι σε μία Τουρκία που δεν ξέρουμε πως θα κινηθεί την επόμενη ημέρα, μία κυβέρνηση η οποία θα μπορέσει να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα τα μεγάλα προβλήματα».
Για την λέξη «εργαλειοποίηση» στη συνέντευξη με τον Νίκο Χατζηνικολάου και την τραγωδία στα Τέμπη, ξεκαθάρισε ότι «υπάρχει όριο στην συκοφαντία και στην κοπτοραπτική. Η ερώτηση που έγινε από τον κ. Χατζηνικολάου είχε δύο σκέλη. Η λέξη εργαλειοποίηση αναφερόταν ξεκάθαρα στο ζήτημα της απεργίας που έγινε 4 ημέρες πριν τις εκλογές, και θέλω να θυμίσω ότι ο προϊστάμενος του σωματείου των μηχανοδηγών είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Σέβομαι και τιμώ απόλυτα τις οικογένειες των νεκρών, καταλαβαίνω τον πόνο τους. Έχουν δικαίωμα να κινηθούν πιστεύουν ότι οι ίδιες πιστεύουν μπορούν να διεκδικήσουν την δικαιοσύνη που πρέπει να αποδοθεί για το τραγικό αυτό δυστύχημα. Έχω πει σε όλους τους τόνους ότι θα είμαι αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια και ότι η δικαιοσύνη πρέπει να αποδοθεί το συντομότερο δυνατόν».
Υπογράμμισε ότι: «Είναι μία άθλια διαστρέβλωση των όσων είπα. Ξέρετε είμαι συνηθισμένος σε αυτά. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντα κατέφευγε σε τέτοιες τακτικές πριν τις εκλογές, αλλά δεν νομίζω ότι με τέτοιες τακτικές μπορούμε να πορευτούμε ουσιαστικά προς τα μπρος. Εγώ θα επιμείνω να μιλώ για το σχέδιο μου για την Ελλάδα του αύριο και αφήνω την μαύρη και την γκρίζα Ελλάδα του διχασμού και της συκοφαντίας στους πολιτικούς μας αντιπάλους».
Ακούστε τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη
Σε σχέση με το αν θα απευθυνθεί στον Τσίπρα την επομένη των εκλογών ξεκαθάρισε ότι θα σεβαστεί και θα περιμένει το αποτέλεσμα του ελληνικού λαού: «Δεν έχω να σας πω πολλά πράγματα για το τι θα κάνω εκείνη την στιγμή, διότι θα σεβαστώ και θα περιμένω το αποτέλεσμα του ελληνικού λαού, αλλά μιας και με ρωτάτε αν έχω κάτι να πω με τον κ. Τσίπρα, προφανώς την απάντηση την γνωρίζετε, αλλά δεν θα μπω σε παραπάνω λεπτομέρειες. Ας περιμένουμε να δούμε το αποτέλεσμα, θα σεβαστούμε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Ξέρετε, στο τέλος κάθε προεκλογικής περιόδου φτάνει ένα σημείο που εμείς τα έχουμε δώσει όλα, έχουμε γυρίσει όλη την Ελλάδα. Και κάποια στιγμή, κάπου την Παρασκευή το βράδυ θα σταματήσουμε την δραστηριότητά μας, θα πάμε να φάμε με την οικογένειά μας και μετά θα περιμένουμε και θα σεβαστούμε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Αυτή είναι η ομορφιά της δημοκρατικής διαδικασίας, όλα τα υπόλοιπα θα έχουμε χρόνο να τα πούμε την Δευτέρα το πρωί».
Σε σχέση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη: «Λίγα πράγματα έχω να πω με τον κ. Ανδρουλάκη. Έχει πορευτεί σε έναν σκληρό αντι-Νεοδημοκρατικό αγώνα, ουσιαστικά έχει συνταχθεί με τον κ. Τσίπρα σε πάρα πολλά διαφορετικά επίπεδα. Είμαι πεπεισμένος ότι αν οι αριθμοί βγαίνουν θα επιχειρήσουν να κάνουν μία κυβέρνηση μειοψηφίας – ηττημένων – ανοχής, όπως μπορεί να το φανταστεί κανείς. Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να κλείσει κάθε χαραμάδα για μία τέτοια πολιτική τερατογένεση. Και αυτός δεν είναι άλλος από το να είναι η ΝΔ πολύ ισχυρή το βράδυ των εκλογών για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το ποιος θα κυβερνήσει την χώρα την επόμενη τετραετία».
Για τις κυβερνήσεις συνεργασίας και την αυτοδυναμία, ξεκαθάρισε ότι «είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω σε ρήξεις και τομές την επόμενη τετραετία, καθώς όσο πιο ισχυρή η εντολή που λάβω τόσο πιο εύκολη αυτή η διαδικασία». Κατέστησε σαφές ότι η πρόταση διακυβέρνησης της ΝΔ είναι η μόνη πειστική, αναφέροντας πως είναι η πρώτη εκλογική διαδικασία εδώ και δεκαετίες «που δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση και οι αντίπαλοί μας παλινωδούν , χωρίς κάποιος να φτιάξει μία πειστική εναλλακτική πρόταση».
Για την ψήφο των εκτός επικρατείας Ελλήνων, ανέφερε ότι: «Η διαδικασία της αναθεώρησης θα ξεκινήσει το 2025 για την ψήφο των ελλήνων του εξωτερικού, χρειάζονται τα 2/3 της Βουλής, να τοποθετηθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το ζήτημα».
Αλλαγές και στο άρθρο 16 για τα πανεπιστήμια προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, όπου και γνωστοποίησε ότι: «Θα αλλάξει, γιατί η χώρα πρέπει επιτέλους να εναρμονιστεί με τον υπόλοιπό κόσμο για να μη φεύγουν τα παιδιά στο εξωτερικό. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει κέντρο εκπαίδευσης, χωρίς αυτό να μειώνει τη βούλησή μας να αναβαθμίσουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο. Είμαστε με τις βιβλιοθήκες κι όχι με τις βαριοπούλες. Να επιβραβεύονται αυτοί που δουλεύουν σκληρά και να συνδέεται το πτυχίο με την αγορά εργασίας».
Σε σχέση με την διακυβέρνηση που επιθυμεί να ασκήσει αν εκλεγεί εκ νέου αλλά και σε ερώτημα που ετέθη για το επιτελικό κράτος, ανέφερε ότι αυτήν την τετραετία έγιναν αρκετές ρήξεις, σημαντικές μεταρρυθμίσεις, ενώ το επιτελικό κράτος, σύμφωνα με τον ίδιο «αποτελεί μία κατάκτηση για την χώρα, θέτει στόχους και ορίζει κανόνες λογοδοσίας». Έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την «επιχείρηση Ελευθερία», η οποία τόνισε ότι «δε θα μπορούσε να γίνει χωρίς ισχυρό κεντρικό συντονισμό από το Μέγαρο Μαξίμου».
Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι «Θα υπάρξουν αλλαγές στην οργάνωση της κυβέρνησης, Έχω ήδη δεσμευτεί για υπουργείο Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής, έχουμε μία πολύ συγκεκριμένη και συγκροτημένη πρόταση για το πως θα στηρίξουμε τις οικογένειες με παιδιά για αυτήν την βόμβα στα θεμέλια του έθνους μας, και να εντάξουμε σε αυτό το υπουργείο τα θέματα στεγαστικής πολιτικής για τους νέους μας». Ανέφερε σε αυτό το πλαίσιο ότι το πρόγραμμα «Σπίτι μου», απαντά σε αυτό το αίτημα. «Χαιρόμαστε πολύ γιατί είναι ένα επιτυχημένο πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί, 20.000 νέοι και νέα ζευγάρια θα αποκτήσουν σπίτι με επιδοτούμενο δάνειο».
Για τη συμμετοχή των γυναικών στην κυβέρνηση, υπογράμμισε ότι: «Εξαντλήσαμε την τετραετία, δεν πήγαμε σε πρόωρες εκλογές. Την επόμενη τετραετία προφανώς θα περιμένετε δραστικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και περισσότερες γυναίκες«.
Τέλος και αναφορικά με τα viral βίντεο στο TikTok, ανέφερε ότι: «Το μέσο αυτό αποτελεί ένα εργαλείο άμεσης επικοινωνίας με νέους ανθρώπους που δεν επιλέγουν τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης,, είναι ένα μέσο που μας επιτρέπει να δείξουμε την κανονική μας εικόνα, νομίζουν οι πολίτες ότι είμαστε ρομπότ, αυτό ισχύει για α όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Οι ερωτήσεις είναι αρκετά «ωμές», πολύ πιο σκληρές από ερωτήσεις συνέντευξης, ζητήματα καθημερινότητας, ακρίβειας».
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις: Πώς θα σβήσουν την προσωπική διαφορά 500.000 παλαιοί συνταξιούχοι [πίνακες]
Στην Αλβανία μεταβαίνει ο ΓΓ του ΥΠΕΞ – Θα συναντηθεί με Μπελέρη και Κοκαβέση
Πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας: Απόφαση «βόμβα» δικαστηρίου έβαλε «φρένο» στην ασυδοσία των funds
Εκλογές 2023
Εκλογές 2023: Πού ψηφίζω – Βρείτε εύκολα online το εκλογικό σας κέντρο
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις, οι δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls
Εκλογές; 2023: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την διαδικασία και την τσέπη σας
Εκλογές 2023: Δείτε live τον διαδραστικό χάρτη με όλα τα αποτελέσματα